• Nem Talált Eredményt

Befogadás, elhelyezés és kapcsolattartás az anya-gyermek részlegen

reintegrációs tiszti feladatok (kapcsolattartás, együttműködés az adott ország nagykövetségével vagy konzulátusával)

8. Az anya-gyermek részlegen elhelyezett fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatok

8.2. Befogadás, elhelyezés és kapcsolattartás az anya-gyermek részlegen

A Bv. Központi Kórházból célszállítással érkező fogva tartott anyát és gyermekét a rész-legen kell elhelyezni. A befogadási eljárás is itt történik, ez alatt a nyilvántartó csoport munkatársa és a kijelölt egészségügyi szakápoló is jelen van.

A szabadságvesztés letöltésére gyermekével együtt önként jelentkező elítélt befogadása szintén a részlegen történik. Az önként jelentkezőről a biztonság-főfelügyelő értesíti a re-integrációs tisztet, valamint a bűnügyi nyilvántartót. A fogva tartott anya gyermekét az inté-zettel szerződésben álló gyermekorvos a védőnő jelenlétében az anya befogadásának napján vagy a következő napon megvizsgálja, a gyermek korához, állapotához illeszkedően előírja a táplálási és szükség szerint a kezelési, ellátási rendet. Az elhelyezésre szolgáló lakóhelyi-séget a védőnővel történt egyeztetést követően a reintegrációs tiszt jelöli ki. A Fogvatartotti Alapnyilvántartásban a reintegrációs tiszt jegyzi elő az adott lakózárkába a fogvatartottat.

A befogadási eljárás során az anyának tájékoztatást kell adni az együttes elhelyezés-re vonatkozó szabályokról. Az anya és gyermeke befogadásáról a védőnő, távollétében a reintegrációs tiszt haladéktalanul értesíti a gyermekorvost, illetve a Kecskeméti Járási Gyámhivatalt.

A reintegrációs tiszt a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalt tájékoztatja a közös elhelyezésről, valamint a Magyar Államkincstárnál igényli a gyermek után járó ellátások folyósítását. A fogvatartott anya gyermeke után járó egyszeri anyasági támogatás folyó-sítása iránti kérelmét (a fogvatartott személyi és bv. adatainak feltüntetésével) a részleg reintegrációs tisztje soron kívül megküldi a Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának. Ennek dokumentációját a gyermek anyagában kell elhelyezni. Ha az anya, illetve a gyermek nem rendelkezik az igényléshez szükséges okmányokkal, azokat be kell

szerezni. Az iratok beszerzése a reintegrációs tiszt feladata a pártfogó felügyelő értesítése mellett. A bv. intézet az anya-gyermek részlegen elhelyezett gyermekre tekintettel járó családi pótlék felhasználható részét a gyermek teljes körű ellátására vagy teljes körű ellátásának kiegészítésére fordíthatja, így különösen tápszerrel, ruházattal, gyógyszerrel, pelenkával, játékhoz szükséges eszközökkel való ellátására, valamint a gyermek fejlesztésére fordítja.

A családi pótlék igénylése a „Kérelem családtámogatás megállapításra intézményi elhelyezés esetén” nyomtatványon történik. A családi pótlék igénylése a reintegrációs tiszt feladata a nyomtatvány átirattal történő megküldésével a Magyar Államkincstár helyi irodájának.

A családi pótlékot az intézet javadalmi számlájára kell igényelni, az intézet annak teljes összegét a gyermek tartására fordítja.

A fogva tartás idejét megelőzően született gyermekkel történő együttes elhelyezés esetén az egyszeri támogatás igénylésében – ha az még nem történt meg – a védőnő, a re-integrációs tiszt, a pártfogó felügyelő az anyának segítséget nyújt, azonban az igazolás beszerzése a fogvatartott anya feladata.

Az anya-gyermek részlegen 1 év időtartamra, egy lakóhelyiségben egy anya és gyer-meke helyezhető el. Amennyiben a gyermek a lakóhelyiségben tartózkodik, az ajtót minden napszakban nyitva kell tartani. A részleg, valamint a lakóhelyiség felszerelését ki kell egé-szíteni a gyermek elhelyezéséhez és gondozásához szükséges, a közegészségügyi követel-ményeknek megfelelő berendezési, felszerelési tárgyakkal, és gondoskodni kell a folyamatos egészségügyi felügyeletről.

Az anya-gyermek részlegen az anyákon kívül más fogvatartott nem helyezhető el.

Biztosítani kell a bv. intézet más fogvatartott által nem használt részén az anyák és a gyer-mekek szabad levegőn tartózkodására részben fedett, az időjárás viszontagságaitól is vé-dett, alkalmas területet. A fogvatartott és a gyermek szabad levegőn tartózkodását naponta legalább két alkalommal lehetővé kell tenni. Az időjárás függvényében törekedni kell arra, hogy az időtartam összességében meghaladja az egy órát. Az anya-gyermek részlegen biz-tosítani kell a befogadóképességnek megfelelő gyermekmegőrző helyet az anya távollétének idejére. Ilyenkor a gyermek felügyeletét, gondozását csak a csecsemőgondozó láthatja el.

Az anya-gyermek részlegen biztosítani kell az időszakos felügyeletet; a folyamatos csecsemőgondozói szolgálatot; a rendszeres gyermekorvosi és védőnői ellátást; valamint pszichológus közreműködését. Az anya-gyermek részlegen a lakóhelyiségek berendezését, felszerelését a gyermek elhelyezését szolgáló tárgyakkal kell kiegészíteni, de a bv. intézet parancsnoka elrendelheti a kötelező berendezési, felszerelési tárgyakon túl további gyer-mekápolási kellékek beszerzését, amennyiben azt szükségesnek tartja.

A fogvatartottak elhelyezése, ellátása során az alábbi eltéréseket kell alkalmazni:

• az elsősegélynyújtó helyet a csecsemők ellátásához szükséges felszerelésekkel kell kiegészíteni;

• a gyermekek fürdetésére közös, gyermekkáddal és pelenkázóval ellátott helyiséget kell kialakítani;

• a gyermekek szoptatást kiegészítő vagy helyettesítő élelmezését a gyermekorvos és a védőnő utasításainak megfelelően kell összeállítani;

• a gyermekek tápszereinek, ételeinek, italainak elkészítésére, tárolására, melegíté-sére külön konyhát kell kialakítani;

• az élelmiszerek szétosztását a higiénés szabályok fokozott betartásával a csecsemő-gondozó, illetve a felügyelet végzi;

• a gyermek etetése a bv. intézet által biztosított élelmiszerekkel az anya feladata;

• az etetések gyakoriságát és módját a csecsemőgondozó felügyeli;

• evőeszközöket és poharat a fogvatartottaknak személyre szólóan kell kiadni, tisztán tartásukról az anya gondoskodik, ezt rendszeresen ellenőrizni kell;

• a gyermekek számára megfelelő ruházatot kell biztosítani;

• a lakóhelyiségben folyamatosan biztosítani kell egy váltás csecsemőruházatot, valamint a fürdetéshez, pelenkázáshoz, etetéshez szükséges anyagokat, ápolási szereket;

• az anya-gyermek részlegen belül a csecsemőruhák mosását, szárítását a fogvatar-tottak végzik;

• a gyermek pelenkázására egyszer használatos pelenkát kell biztosítani a szükséges mennyiségben;

• a használt pelenkát lakóhelyiségen kívül, kijelölt helyen, zárt hulladékgyűjtő-edényben kell tárolni az elszállításig;

• a bv. intézet által kiadott ruházatot, törülközőt, ágyneműt szükség szerinti gyako-risággal kell cserélni;

• a lakóhelyiség tisztán tartását az ott elhelyezett fogvatartottak végzik, ezt folya-matosan ellenőrizni kell;

• a lakóhelyiségben folyamatosan kell meleg vizet biztosítani;

• a fogvatartottak számára legalább napi gyakorisággal, gyermekeknek naponta szükség szerint kell lehetővé tenni a fürdést, illetve fürdetést;

• az anya-gyermek részleg helyiségeiben az előírt hőmérsékletet biztosítani kell;

• dohányozni és tv-t nézni csak a bv. intézet házirendjében meghatározottak szerint lehet;

• a csecsemőről az anya kérésére fénykép, digitális fénykép készítését havi rend-szerességgel biztosítani kell a családi kötődés erősítése érdekében. A fénykép el-készítésének költségét az anya viseli, de a bv. intézet átvállalhatja. A fénykép készítését az anyának kérelmi lapon kell kérnie a reintegrációs tiszttől, aki azt a FANY-rendszerben rögzíti, majd továbbküldi engedélyezésre a szolgálati út be-tartásával. A fényképfelvételt minden esetben a reintegrációs tiszt vagy állományi tag készíti el a biztonsági és adatvédelmi szabályok figyelembevételével. A fény-képfelvétel készülhet a hozzátartozók által behozott fényképezőgéppel, ebben az esetben az előhívás költsége az övék, de készülhet az intézeti fényképezőgéppel is. Ebben az esetben a fotók megrendelése előtt a reintegrációs tiszt ellenőrzi, hogy a fogvatartottnak van-e elegendő letéti pénze az előhíváshoz. Az előhívás külső fotólaborban történik, arról számlát állítanak ki, ez alapján történik az elszámolás.

A külső fotólaborban a fotók megrendelése, azok átvétele, az intézet pénztárában történő elszámolás a reintegrációs tiszt feladata.

Ha az anya kilép a lakóhelyiségből, és a gyermek bent marad, a lakóhelyiség ajtaját kitárva kell tartani. A fogvatartottal szemben kényszerítő eszköz csak kivételesen alkalmazható, olyan módon, hogy az a gyermeket semmilyen körülmények között ne veszélyeztesse.

A látogatás a bv. intézet parancsnokának engedélyével történik Az első látogatás során a hozzátartozót tájékoztatni kell arról, hogy az általános szabályoktól eltérően rendszeres látogatás engedélyezését kérheti. A látogatási engedélyt többszöri látogatásra, az anya

és gyermeke bv. intézeti tartózkodásának idejére előzetesen kell kiadni, amely visszavonásig érvényes. A látogatásokat a kérelemnek megfelelően, de hetente legalább egy alkalommal engedélyezni kell. A látogatóhelyiség kijelölése a vonatkozó előírások betartása mellett tör-ténhet. Lehetővé kell tenni, hogy a látogató és a gyermek között a megfelelő fizikai és érzelmi kontaktus létrejöhessen. A látogatóhelyiségben olyan eszközöket, játékokat kell biztosíta-ni, amelyek a gyermek-látogató kapcsolat során az érzelmi kötődés kialakítását segítik.95 A fogvatartott az engedélyezett kapcsolattartóit bv. fokozatának és rezsimkategóriájának megfelelő időtartamban fogadhatja. Férfi látogató esetén férfi felügyelet jelenlétét kell bizto-sítani. Amennyiben a gyermek apja büntetés-végrehajtási intézetben van elhelyezve, abban az esetben az intézeti megkeresést követően a fogvatartott körszállítással kerül átszállításra a Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet I. számú egységbe. A biztonsági osztály az adott héten a fogvatartottat a részleg reintegrációs tisztjével egyeztetett időpontban kiszállítja a gyermek-láthatásra. A gyermekláthatás szabályairól az anyát a befogadás során a reintegrációs tiszt tájékoztatja. A fogva tartott anya kérelmi lapon az intézet parancsnokától kérheti a részlegen tartózkodás időtartamára szóló látogatási engedélyt. Ha a kapcsolattartást az anya részére a rendelkezési jogkör gyakorlója nem engedélyezte, a látogatáson az anya nem lehet jelen.

A gyermeket a közeli hozzátartozók a reintegrációs tiszttel történt előzetes egyeztetés után hetente legalább egy alkalommal 1 óra időtartamban látogathatják. A látogatás hivatali munkaidőben történik.

A részlegen elhelyezett gyermek számára csomag küldhető, havi darabszáma nem kor-látozott, súlyhatára maximum 5 kg, mérete és vásárlási feltételei pedig az általános szabályok szerint alakulhatnak. A csomagban a gyermek számára beküldhető tárgyak: tisztálkodási szerek, popsitörlő, külön védőnői engedéllyel gyermekágyra szerelhető zenélő forgó, egyéb használati eszközök (cumisüveg, etetőedény, játék), babaruházat. A babacsomagban nem küldhető a gyermek számára: élelmiszer, gyógyszer, tápszer, vitaminkészítmény.

A fogvatartottak számára olyan foglalkoztatási programokat, szakköröket, képzéseket kell szervezni, amelyek elősegítik a szabadulás utáni családi életben való szerepvállalásukat.

Az anyáknak és gyermekeiknek közös, a hospitalizációt csökkentő programokat, csecse-mőtornát kell szervezni. Törekedni kell az anyák és gyermekek számára együttműködő partnerek segítségével megvalósuló programok biztosítására. Az anya-gyermek körletre történő befogadás után a börtönlelkész lehetőséget biztosít az anyának, hogy gyermeke vallásos neveltetéséről nyilatkozhasson. Amennyiben az anya által megjelölt vallási közös-ségéhez tartozáshoz eljárás szükséges, beszerzi a gyermek életében jelentős eseményekkel kapcsolatban döntési lehetőséggel rendelkezők hozzájárulását, és a döntési lehetőséggel rendelkezők egyetértése esetén megszervezi a vallási közösséghez tartozáshoz szükséges

95 A látogatás időpontja minden hónap második szombatja 08.00–16.00 óra között és egy, a reintegrációs tiszt által biztosított hétköznap, amely családi beszélő. Gyermekláthatást a hozzátartozók előzetes telefonos egyeztetés alapján kérhetnek, amelynek időpontja munkanapokon 09.00–14.00 óra, időtartama egy óra.

Gyermekláthatásra jogosultak köre: az apa, a nagyszülő, a testvér, továbbá – ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozott, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyako-rolja – a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult, illetve akinek a gyermeket a közös elhelyezés megszűntét követően ki szeretné adni (leendő gyám). A látogatás az e célra berendezett helyiségben, felügyelet mellett zajlik, a beszélgetéseket ellenőrzik. (A Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet anya-gyermek részlegének házirendje.)

eljárás lebonyolítását. A döntési lehetőséggel rendelkezők véleménykülönbsége esetén az anya lakóhelye szerint illetékes gyámhatóság döntését kell kérni.

Együttes elhelyezés esetén az anya a gyermek felett a gondozás és a nevelés jogát gyakorolja. A gyermek felett szülői felügyeletet gyakorló vagy a gyermekkel kapcsolattar-tásra jogosult másik szülő, a testvér és a gyermekkel kapcsolattarkapcsolattar-tásra jogosult nagyszülő, valamint a gyám részére heti egy alkalommal a kapcsolattartást és a gyermek fejlődéséről a megfelelő tájékoztatást biztosítani kell.

Ha az elítélt vele együtt elhelyezett gyermekét elhanyagolja, bántalmazza vagy fejlődését egyéb módon veszélyezteti, a bv. intézet parancsnoka határozattal dönt anya és gyermeke együttes elhelyezésének megszüntetéséről, és erről haladéktalanul értesíti a gyámhatóságot.

Ilyen esetben a bv. intézet intézkedik a gyermek anyától való elkülönítéséről, és a gyámha-tóság intézkedéséig biztosítja a gyermek teljes körű ellátását az anya-gyermek részlegen, az úgynevezett „gyermekmegőrzőben”. Ilyenkor is biztosítható, hogy az anya felügyelet mellett szoptathassa gyermekét.

Amennyiben az anya a gyermekét annak egyéves kora előtt haza kívánja adni, azt az intézetparancsnokhoz címzett kérelmi lapon kell kezdeményeznie. A reintegrációs tiszt és a védőnő a kérelem engedélyezését követően megkezdi a gyermek családba helyezését.

Az eljárás keretében felveszik a kapcsolatot az anya lakóhelye szerint illetékes gyámhivatal-lal a gyámkirendelési eljárás lefolytatása végett. A gyermek a gyámkirendelő határozatban megjelölt személy számára előzetes egyeztetés után adható ki.

Ha az együttes elhelyezés megszűnése esedékes, az anya és gyermeke elválásának elő-készítésére különös gondot kell fordítani. A várható szabadulásról a gyámhatóságot a szaba-dulás előtt 60 nappal vagy soron kívül értesíteni kell. Ha ez nem lehetséges, haladéktalanul értesíteni kell a Bács-Kiskun Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózatát. Törekedni kell arra, hogy a gyermek családban kerüljön elhelyezésre. A közös elhelyezés megszüntetéséről tájékoztatni kell a Magyar Államkincstárt, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskemét Járási Hivatal Járási Gyámhivatalát, illetve a lakó-hely szerint illetékes gyámhatóságot, amely jelenleg szintén a reintegrációs tiszt feladata.

Ha a törvényes képviselő vagy a kirendelt gyám a gyermek átadását az anyával együttes elhelyezés időtartamának letelte előtt kéri, a gyámhatóságot soron kívül értesíteni kell.

A gyermek lakóhelye szerint illetékes büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő a sza-badulás előkészítésekor a befogadó környezet felkészítésében, valamint a családi kapcso-latok erősítésében segítséget nyújt. Amennyiben a gyermek lakhatása a szabadulás után nem biztosított, a bv. pártfogó nyújt segítséget annak feltételeinek megteremtésében, hogy a befogadó körülmény alkalmas legyen a gyermek fogadására.

8.3. Egészségügyi aspektusok és iratkezelés a reintegrációs tiszt feladatai között

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK