• Nem Talált Eredményt

A fiatalkorú elítélt szabadságvesztés-végrehajtásának rendje

Különleges reintegrációs tiszti feladatok és eljárások a végrehajtás során

3. Fiatalkorú fogvatartottak

3.2. A fiatalkorú elítélt szabadságvesztés-végrehajtásának rendje

A fiatalkorú társadalomba beilleszkedésének segítéséhez igénybe kell venni a gyámhatóság és az egyéb állami szervek, a civil szervezetek, oktatási intézmények, a büntetés-végre-hajtási pártfogó felügyelő, valamint a fiatalkorú hozzátartozóinak segítségét. A bv. intézet képviseletében a reintegrációs tiszt a nevelési programot, a fiatalkorú egyéni fejlesztési ter-vét a fiatalkorú társadalmi beilleszkedésének elősegítése, ennek érdekében beilleszkedési zavarainak enyhítése, pszichés állapotának rendezése, iskolázottsága, szakmai képzettsé-gének fejlesztése, az alapvető erkölcsi normák elfogadtatása, az egészséges életmódra való felkészítés érdekében a gyermekek és az ifjúság védelméért felelős miniszter felügyelete alá tartozó javítóintézetek szakmai tapasztalatainak felhasználásával, azokkal együttműködve alakíthatja ki.

70 Ruzsonyi Péter (2002): A fiatalkorú bűnelkövetők zártintézeti kezelésének nemzetközi tendenciái. Belügyi  Szemle, 50. 2-3. 115–133.

A szabadságvesztés végrehajtása során különös gondot fordítunk a fiatalkorú oktatására, személyiségfejlesztésére és testi fejlődésére, a tankötelezettség érvényesítésére, az első szak-mához jutás lehetőségére.71 Ennek megfelelően a részleg, körlet vagy intézet reintegrációs tisztje különösen figyel arra, hogy minden fiatalkorú lehetőség szerint szakképzésben vagy betanítottmunkás-képzésben vegyen részt, és amennyiben van rá igény, középfokú iskolai tanulmányokat folytasson. A reintegrációs tiszt a fiatalkorú elítéltről az oktatási intézménytől, gyermekvédelmi intézménytől pedagógiai véleményt kér a fiatalkorú megismerése érdeké-ben, különösen a magatartás, a szorgalom, a fejlesztést igénylő területek, a családi háttér adataira vonatkozóan. Az adatok az egyéni fejlesztési terv, a fiatalkorú védelme, valamint a kockázatbecslés érdekében használhatók fel.

A fiatalkorú kapcsolatot tarthat oktatási-nevelési intézménye pedagógusával tanul-mányi és vizsgakötelezettsége, valamint személyiségfejlődése érdekében. Megkezdett tanulmányok esetén a fiatalkorú kérelmére, vizsgakötelezettség teljesítése érdekében, a bv.

intézet gondoskodik az előállításáról, ha ehhez az oktatási intézmény vezetője és a bv. in-tézet parancsnoka együttesen hozzájárul. Tanulói vagy magántanulói jogviszonyt a bv.

intézet parancsnokának engedélyével a fiatalkorú a bv. intézeten kívüli oktatást nyújtó in-tézménnyel is létesíthet, amely során iskolalátogatási és vizsgakötelezettségét az oktatási intézményben teljesíti. Az engedélyezés során különösen figyelembe vesszük az elkövetett bűncselekményt, a biztonsági kockázatokat, a fiatalkorú korábban tanúsított magatartását, tanulmányi előmenetelét és szorgalmát.

A bv. intézetben tartózkodó fiatalkorú elítéltek elhelyezésére szolgáló lakóhelyiségek és zárkák berendezése – a bv. intézet lehetősége szerint – a fiatalkorúak magatartása, tanul-mányi előmenetele és szorgalma figyelembevételével alakítható ki. A tanultanul-mányi eredményt és a szorgalmat az egyéni képességek alapján kell értékelni. A szempontoknak megfelelő értékelést a reintegrációs tiszt, valamint a fiatalkorú oktatásáért felelős reintegrációs szak-ember végzi. Ha a bv. intézet nem áll szerződéses kapcsolatban általános iskolával, a bv.

intézet illetékességi területéhez tartozó iskola a bv. intézettel kötött együttműködési meg-állapodás alapján biztosítja az alapfokú képzést, magántanulói jogviszony keretében. Meg-kezdett tanulmányok esetén a fiatalkorú vizsgakötelezettsége teljesítése céljából szervezett előállítása a bv. intézet feladata. A fiatalkorú tanulói jogviszonyt a bv. intézet parancsnokának engedélyével a bv. intézeten kívüli oktatást nyújtó intézménnyel is létesíthet.

A fiatalkorú kérelmére az azonos nemű fiatalkorú testvérével együttesen elhelyezhető, ha ez mindkét fiatalkorú érdekében áll, és a bv. intézetben ennek lehetősége megteremthető.

Az együttes elhelyezésnél figyelembe kell venni az elítéltek előéletét és az elkövetett bűn-cselekményt, valamint az együttes elhelyezés fogva tartás rendjére és biztonságára gya-korolt lehetséges hatását, a fiatalkorú veszélyeztetettségét, értelmi és érzelmi fejlettségét.

A fiatalkorú elítélt részére naponta lehetővé kell tenni a meleg vizes fürdést. A fiatalkorú elítéltek részére legalább hetente biztosítani kell a térítésmentesen használható sportolási lehetőségek igénybevételét.

A tizennyolcadik életévét be nem töltött fiatalkorú dohányterméket nem tarthat magánál, és dohányzása még a törvényes képviselője hozzájárulásával sem engedélyezett. E kötele-zettség megszegése nem alapoz meg fegyelmi vétséget, de a dohányzásról való leszokás

71 Ruzsonyi Péter (2008): Kriminálpedagógiai útkeresés a fiatalkorú fogvatartottak szabadságvesztés bünteté-sének végrehajtásában. Börtönügyi Szemle, 27. 4. 14–32.

támogatása érdekében – az e feladatok ellátására képesítéssel rendelkező szakember által tartott – terápiás foglalkozást kell felajánlani.

A fiatalkorú törvényes képviselőjének beleegyezése vagy utólagos jóváhagyása nél-kül, önállóan is tehet panaszt, kérelmet, vagy nyilatkozhat a fogva tartásával kapcsolatban felmerülő ügyekben. Ez a jogosultság azonban nem terjed ki a fiatalkorú egészségügyi önrendelkezési jogának érvényesülésére.

A fiatalkorú a tartására fordított költségekhez csak akkor köteles hozzájárulni, ha munkáltatásban vesz részt, vagy rendszeres pénzellátással rendelkezik. Ugyanez a sza-bály vonatkozik a költségtérítéses előállítások, szállítások, egyéb szolgáltatások esetén is.

A tizennyolcadik életévét meg nem haladott fiatalkorú részére, ha letéti pénzzel nem ren-delkezik, a bv. intézet költségtérítés nélkül biztosítja az előállítását a súlyos beteg közeli hozzátartozója meglátogatása vagy a közeli hozzátartozó temetésén való részvétel, illetve a kegyelet lerovása érdekében.

A fiatalkorú jutalmazása és fegyelmi fenyítése az általános jutalmazási és fegyelmezési módozatok mentén szabályozott. Kivétel, hogy dicsérő oklevéllel is jutalmazható, valamint a magánelzárás a fiatalkorúak börtönében tíz, a fiatalkorúak fogházában öt napig terjedhet.

A magánelzárással fenyített fiatalkorút az iskolai óráktól, reintegrációs programokról nem lehet eltiltani. A fiatalkorú dicsérő oklevéllel való jutalmazására a bv. intézet parancsnoka jogosult, és ilyen oklevél az elítéltek csoportjának is adományozható.

A tizennyolcadik életévét be nem töltött elítélt eltávozásra és kimaradásra akkor bo-csátható, ha őt a törvényes képviselője, nagykorú hozzátartozója, a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelője vagy valamely, a bv. szervezettel együttműködési megállapodást kötött társadalmi szervezet vagy vallási közösség képviselője fogadja, és kíséréséről, valamint visszaszállításáról is gondoskodik.

A fiatalkorúak – hasonlóan a felnőtt fogvatartottakhoz – öntevékeny szervezetekbe tömörülhetnek, ezek azonban felügyelet mellett működhetnek.

Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt tölti be huszonegyedik életévét, a bv. intézet az esedékesség előtt legalább 30 nappal előterjesztést tesz a bv. bírónál az új végrehajtási fokozat megállapítására. Az előterjesztésnek az elítélt reintegrációs tisztje által készített értékelővéleményt is tartalmaznia kell. A fiatalkorú reintegrációs őrizet jog-intézményét is igénybe veheti, amennyiben annak feltételei fennállnak. Fiatalkorú esetén ugyanis a törvényi feltétel kiegészül azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtása alatt leg-alább egy alkalommal családi terápián vagy családi konzultáción kell részt vennie, illetve be kell szerezni a törvényes képviselő hozzájárulását az elektronikus távfelügyeleti eszköz telepítéséhez, fogadónyilatkozat megtételét a lakhatás tekintetében, valamint nyilatkozatát a fogvatartott kíséréséről.

A fogva tartó bv. intézet a törvényes képviselő kérésére a fiatalkorú fejlődéséről, magatartásáról köteles tájékoztatást adni. A felvilágosítás történhet írásos megkeresésre, továbbá látogatás, szülői értekezlet, családi konzultáció vagy családterápiás foglalkozás keretein belül szóban is. A bv. intézetben szülői értekezlet tartható, a fiatalkorúak részére szervezett rendezvényekre a bv. intézet által engedélyezett kapcsolattartók is meghívhatók.

A fiatalkorú fejlődéséről, magatartásáról felvilágosítás adható szabadságvesztés-büntetést töltő szülő részére is.

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK