• Nem Talált Eredményt

Az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti panasz

reintegrációs tiszti feladatok (kapcsolattartás, együttműködés az adott ország nagykövetségével vagy konzulátusával)

11. Reintegrációs tiszti feladatok az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti panasz (kártalanítás) vonatkozásában

11.1. Az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti panasz

Az elítélt és a védője az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt – írás-ban – közvetlenül panasszal élhet a bv. intézet parancsnokánál. A panaszt a benyújtástól számított 15 napon belül kell elbírálni. Az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt benyújtott panasz alapján a bv. intézet parancsnoka 5 napon belül megvizsgálja, van-e helye intézkedésnek a körülmények javítása vagy a sérelem ellensúlyozása érdekében, és ha

101 A kérelemben nyilatkozni kell arról, hogy az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott javára az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: EJEB) kár-térítésre kötelezte-e az államot, illetve a polgári bíróság ítélt-e meg kártérítést vagy sérelemdíjat, és ha igen, melyik bíróság, milyen ügyszámon.

102 61/2017. OP-szakutasítás 25.

igen, azt haladéktalanul megteszi. A bv. intézet parancsnoka az intézkedésről fő szabály szerint határozattal dönt.103 Akkor nincs határozathozatali kötelezettsége, ha a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiányából eredő alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmény megszüntetése az adott bv. intézeten belül nem oldható meg. Ilyen esetben a bv. intézet parancsnoka soron kívül megkeresi a BVOP elhelyezésért felelős szakterületét, és kezde-ményezi az elítéltnek a jogszabályban előírt élettér biztosítására alkalmas más bv. intézetbe való átszállítását. A bv. intézet parancsnoka a BVOP elhelyezésért felelős szakterületének vezetőjéhez intézett megkereséséhez csatolja a panaszt és az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott kapcsolattartására vonatkozó adatokat.

A panaszt abban az esetben is a kivizsgáló bv. intézet parancsnokának döntése alap-ján kell lezárni, amennyiben a BVOP a fogva tartás végrehajtási helyéül más bv. intézetet jelölt ki. Ha a panaszos a döntés meghozatalát megelőzően szabadult, úgy a határozat egy példányát dokumentáltan meg kell küldeni állandó lakóhelyére vagy tartózkodási helyére.

A BVOP elhelyezésért felelős szakterületének vezetője a megkeresésről 8 napon belül, indokolt határozattal dönt. Ha a jogszabályban előírt élettér más bv. intézetben biztosítható, a BVOP elhelyezésért felelős szakterületének vezetője határozatában a szabadságvesztés végrehajtására más bv. intézetet jelöl ki, ellenkező esetben a határozathozatalt mellőzi, és er-ről értesíti a bv. intézet parancsnokát. Az átszállításáról való döntés során figyelemmel kell lenni az elítélt kapcsolattartási jogára104 és foglalkoztatási lehetőségeire. Ha a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiányából eredő alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmény megszüntetése sem az adott bv. intézeten belül, sem más bv. intézetbe való átszállítással nem oldható meg, a bv. intézet parancsnoka a sérelem ellensúlyozása érdekében, ha azt még nem tette meg – és ha az a feladatellátást nem akadályozza, valamint annak feltéte-lei egyébként biztosítottak –, intézkedik. A megtett intézkedés vagy annak elmulasztása miatt, továbbá ha az átszállítás az elítélt kapcsolattartási jogát sérti, az elítélt és a védője a büntetés-végrehajtási bíróhoz felülvizsgálati kérelmet nyújthat be. A felülvizsgálati kére-lemnek az átszállításra halasztó hatálya van. Az átszállításról szóló határozat egy példányát a bv. intézetbe érkezéstől számított 3 napon belül kézbesíteni kell az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott részére.

Ha az elítélt 3 hónapon belül ismételt panasszal fordul a bv. intézet parancsnokához az elhelyezési körülményekkel kapcsolatosan, annak kivizsgálásától csak akkor lehet el-tekinteni, ha az előző panasz óta végleg történő átszállítására, illetve a bv. intézeten belüli elhelyezésnek 30 napot meghaladó tartamú megváltoztatására nem került sor.

Ha a letartóztatott vagy a védő az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt panasszal élt, a bv. intézet parancsnoka a rendelkezési jogkör gyakorlójának a letartóztatott más bv. intézetbe történő átszállításához való hozzájáruló nyilatkozatát is mellékeli a

meg-103 Ha a panasz alapján megállapítható, hogy a jogszabályban előírt élettér az adott bv. intézetben nem bizto-sítható, a bv. intézet parancsnoka, a Befogadási és Fogvatartási Bizottság javaslata alapján határozattal dönt a sérelem ellensúlyozása érdekében hozott intézkedésről.

104 Ha a jogszabályban előírt élettér csak olyan bv. intézetben biztosítható, amely az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott lakóhelyétől vagy tartózkodási helyétől a jelenlegi elhelyezést biztosító bv. intézethez képest nagyobb távolságra helyezkedik el, és az átszállítás a kapcsolattartáshoz való jog sérelmét eredményezhetné, a BVOP elhelyezésért felelős szakterületének vezetője a döntés meghozatala előtt bekérheti – a fogva tartó bv. intézet útján – az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott írásos beleegyező nyilatkozatát, és fel kell hívni az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogvatartott figyelmét a bírói felülvizsgálati kérelem lehetőségére.

kereséshez. Ez esetben a panasz elbírálására és a határozat meghozatalára a panasz be-nyújtásától számított 30 nap áll rendelkezésre.

11.2. A bv. bírói eljárás (Kártalanítás az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt)

Az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott személy az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti kártalanítás iránti igényét szabadon vagy formanyomtatványon is be-nyújthatja. A kártalanítási igény beérkezését követően a bv. intézet ellenőrzi a jogszabályban meghatározott feltételek fennállását. Ha a fogvatartott nyilatkozata hiányzik,105 a bv. intézet a kérelmezőt 15 napos határidő megadásával hiánypótlásra szólítja fel. A határidő eltelté-vel – kivéve, ha az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott annak meghosszabbítását kéri – a bv. intézet a kérelmet a bv. intézet véleményével 15, ha a kérelem több bv. intézetet érint, 30 napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz azzal, hogy ha az elítélt az alapvető jogot sértő elhelyezési körülmény miatt panaszt nyújtott be, a vélemény felter-jesztésére csak a panasz elbírálását követően – ideértve az átszállításról szóló határozattal szembeni bírósági felülvizsgálati kérelmet is – kerülhet sor. A véleményhez csatolni kell a fogvatartotti nyilvántartásnak az elítélt által kifogásolt időszak elhelyezési körülményeire vonatkozó adatait tartalmazó kivonatát.

A kártalanítási eljárás során a bv. intézeti véleménynek minden esetben a kérelemben megjelölt teljes fogva tartási időszakra kell vonatkoznia. Ha ez alapján több bv. intézet érintett, akkor a fogva tartó, illetve az utolsó szabadítást végző bv. intézet gyűjti össze és terjeszti elő a szükséges adatokat a büntetés-végrehajtási bíróhoz.

A bv. intézet a kártalanítási igénnyel kapcsolatos véleményét szabadult elítélt vagy egyéb jogcímen fogva tartott esetében iratok alapján készíti el, és azt a fogvatartotti nyilvántartás-nak az elítélt elhelyezési körülményeire vonatkozó adatait tartalmazó kivonattal továbbítja a büntetés-végrehajtási bírónak. A véleményhez csatolni kell a kártalanítási igénnyel érin-tett, a fogva tartás alapjául szolgáló büntetőügyben hozott jogerős határozatok másolatát.

A büntetés-végrehajtási bíró az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülményekből eredő sérelmek miatt az elítélt kártalanításáról az elítélt vagy a védő kérelmére dönt.

A büntetés-végrehajtási bíró iratok alapján is meghozhatja a döntést, továbbá az ügyész véleményének beszerzését mellőzheti. A büntetés-végrehajtási bíró hivatalból vizsgálja, hogy az elítélt javára az alapvető jogot sértő elhelyezési körülmények miatt az EJEB az ál-lamot kártérítésre kötelezte-e, illetve hogy a polgári bíróság ítélt-e meg kártérítést vagy sérelemdíjat, és ha igen, a büntetés-végrehajtási bíró a döntés előtt beszerzi a vonatkozó határozatokat. A büntetés-végrehajtási bíró az elhelyezési körülményeket összességükben értékeli, és az okozott sérelem mértékének megfelelően határozza meg a kártalanítás napi tételének összegét, majd ezt követően állapítja meg a kártalanítás összegét a kártalanítás napi tételének és az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között fogva tartásban töltött idő szorzataként. A büntetés-végrehajtási bíró a határozatban a kártalanítás

meg-105 A kérelemben nyilatkozni kell arról, hogy az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogvatartott javára az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt az EJEB kártérítésre kötelezte-e az államot, illetve hogy a polgári bíróság ítélt-e meg kártérítést vagy sérelemdíjat, és ha igen, melyik bíróság, milyen ügyszámon.

fizetésére az államot kötelezi, és a kifizetésre a határozat kézbesítésétől számított 60 napos határidő kitűzésével hívja fel. Amennyiben a fogvatartott a kártalanítás összegét a bv. intézet kezelésében lévő letéti számlájára kérte átutalni, úgy az összeg beérkezését és jóváírását követően a reintegrációs tiszt tájékoztatja ennek tényéről. Ha a fogvatartott a kártalanítási eljárást követően olyan nyilatkozatot tesz, miszerint a megítélt összegen felül hazai vagy nemzetközi bírósághoz kíván további kártérítésért folyamodni, úgy ezt számára lehetővé kell tenni, az ilyen tárgyban kiadott levelét soron kívül kell továbbítani.

A büntetés-végrehajtási bíró a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül az iratok alapján el-utasítja, ha:

a kérelem elkésett;

a kérelem nem az arra jogosulttól származik;

az elítélt a jogszabályban meghatározott panaszt106 nem terjesztette elő;

a kérelemben megjelölt időszakra vonatkozóan az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt az EJEB az államot kártérítésre kötelezte, illetve a polgári bí-róság kártérítést vagy sérelemdíjat ítélt meg.

Ellenőrző kérdések, feladatok

1. Sorolja fel a listán szereplő fogvatartottakkal kapcsolatos figyelemmel kisérési szempontokat, illetve a reintegrációs tiszt feladatait a zárkaellenőrzésekkel kap-csolatban!

2. Mutassa be a katonai fogdán elhelyezett elítéltek lényeges végrehajtási sajátossá-gait és a reintegrációs tiszt speciális feladatait!

3. Sorolja fel a reintegrációs tiszt ellenőrzési feladatait a női fogvatartottakkal szemben heti és havi bontásban is!

4. Mutassa be az anya-gyermek részleg reintegrációs tisztjének feladatait és a fog-vatartottak elhelyezésével kapcsolatos sajátosságokat!

106 Az elítélt és védője az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt – írásban – panasszal élhet köz-vetlenül a bv. intézet parancsnokánál (Bv. kódex 144/B §).

PB KORREKTÚRAPÉLDÁNY

DIALÓG CAMPUS KIADÓ

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK