• Nem Talált Eredményt

A hosszú idős speciális részlegen elhelyezett fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatok

A speciális részlegen elhelyezett fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatok

4. A hosszú idős speciális részlegen elhelyezett fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatok

Jogszabályhelyek

2013. évi CCXL. törvény 105. § 16/2014. (XII. 19.) IM-rendelet 68. § 24/2017. (II. 14.) OP-szakutasítás 4–6.

Hosszú idős speciális részlegre (HSR) az az elítélt helyezhető, aki életfogytig tartó vagy legalább 15 évi szabadságvesztését tölti, és magatartása, együttműködési készsége, a bün-tetés-végrehajtás rendjéhez és biztonságához való viszonya, továbbá biztonsági kockázat-elemzése alapján speciális kezelése indokolt közösségbe helyezése vagy visszahelyezése céljából. A HSR sajátos jellemzője, hogy az elítélt életrendje lényegesen szigorúbb és kont-rolláltabb, mint egy általános részlegé.

A HSR-re való be- és kihelyezésre a BFB döntése alapján kerül sor, felülvizsgálati ideje fő szabály szerint 3 hónap, de indokolt esetben haladéktalanul el kell végezni, amennyiben a behelyezés feltételei nem állnak már fenn. Döntés előtt az elítéltet mindig meg kell hall-gatni, és a döntésről őt írásban kell tájékoztatni. A részlegre helyezésről, illetve az onnan történő kihelyezésről szóló döntését a BFB a részleg működtetését végző munkacsoport (a továbbiakban: Team48) javaslata alapján, határozattal hozza meg. E határozat egy példá-nyát az elítélt reintegrációs anyagában el kell helyezni. A BFB behelyezési döntésében az el-ítéltre vonatkozó speciális kezelési szabályokat részletesen meghatározza, és a behelyezés napjáig a biztonsági szakterület által elkészített egyéni kezelési utasításban rögzíti, amely szabályoktól csak alapos indokkal, valamint az intézetparancsnok engedélyével lehet eltér-ni. A részlegen elhelyezett minden elítélt vonatkozásában ilyen jellegű egyéni utasítást kell kiadni. A részlegre történő behelyezéskor az utasítást két eredeti példányban kell kiállítani, amelyet a biztonsági osztályvezetőnek és a részlegen szolgálatot teljesítő körletfelügyelőnek kell átadni. Az utasítás átadás-átvétel tárgyát képezi. Az utasítást elektronikus formában az érintett személyi állomány részére az intraneten hozzáférhetővé kell tenni.49

Tartalmilag az utasítás tartalmazza az elítéltre vonatkozó fokozott biztonsági intézke-déseket, az elítélt fényképét, nyilvántartási számát. A részlegen az elítélt jogaira és kötelessé-geire, az ügyintézésekre és azok határidejének tartására az általános szabályok vonatkoznak, kiegészülve az említett egyéni utasítás specialitásainak alkalmazásával.

A részlegre behelyezés okát, a mozgatással kapcsolatban elrendelt korlátozó intézke-déseket az intézetparancsnok által meghatározott személyi állományi tag rögzíti a Fogva-tartotti Alapnyilvántartás „Többletinformáció” mezőjében.

A reintegrációs tiszt a pszichológussal együttműködve tesz javaslatot az elítélt továb-bi kezelésére. Amennyiben az elhelyezés fenntartása – a felülvizsgálat után – továbbra is indokolt, de az utasításban rögzített szabályok módosulnak, új utasítást kell kiadni. A felül-vizsgálatok időpontját, illetve a döntést az utasításon fel kell tüntetni. A visszavont, érvényét vesztett utasítást az elítélt reintegrációs anyagában el kell helyezni.

A részlegen elhelyezett valamennyi elítéltnél a reintegrációs tiszt speciális kezelést al-kalmaz. A speciális kezelésre a többi körlettől elszigetelten kialakított körletrészen kerülhet sor abból a célból, hogy az elítélt a közösségbe helyezésre felkészítést, illetve a közösségbe

48 A Team tagjai: a biztonsági osztályvezető, a bv. osztályvezető, a bv. intézet pszichológusa, a részleg reintegrációs tisztje, valamint a részleg szociális segédelőadója. Feladatai pedig a következők: a részlegre történő be- és az on-nan való kihelyezés előkészítése; a reintegrációs programban foglaltak megvalósulásának elősegítése, 3 havonta az elítéltek pszichés állapotának, foglalkoztatásának, a reintegrációs programban foglaltak megvalósulásának, a részlegen tartás vagy az onnan történő kihelyezés lehetőségének felülvizsgálata; a büntetés-végrehajtás kere-tei között a tartalmas életfeltételek biztosítása az elítéltek részére; a bv. intézet biztonságos működését, a fogva tartás biztonságát sértő cselekmények, rendkívüli események bekövetkezésének megelőzése.

49 Az utasítást szükség szerint, de legalább 3 havonta felülvizsgálja a BFB, változtatás esetén intézkedik a mó-dosítások végrehajtásáról, a felülvizsgálat adminisztrálásáról.

visszahelyezést nyerjen. A részleget hivatali munkaidőben a reintegrációs tiszt, hivatali időn kívül az objektum körlet-főfelügyelője irányítja.

A reintegrációs tiszt a részlegre az alábbi – hivatalos vagy szolgálati ügyben eljáró – sze-mélyeket engedheti be a bv. intézet és a részleg biztonsági szabályainak betartása mellett:

• a felügyeleti és irányítási jogot gyakorló szervek ellenőrzésre jogosult tagjai, az alapvető jogok biztosa és megbízottja, és a büntetés-végrehajtás törvényességi felügyeletét ellátó ügyész;

• az intézetparancsnok és helyettese;

• a biztonsági osztály osztályvezetője és helyettese;

• a büntetés-végrehajtási osztály osztályvezetője és helyettese;

• a részleg reintegrációs tisztje;

• a szolgálatban lévő biztonsági tiszt;

• a szolgálatban lévő körlet-főfelügyelő;

• az intézkedésben érintett, a körleteken szolgálatban lévő személyi állomány tagjai;

• az oda beosztott szociális segédelőadó, körletellátó felügyelő;

• az intézetparancsnok engedélye alapján azok a személyek, akiknek szolgálati, munkaköri feladatuk teljesítése, ellátása miatt belépése indokolt (például orvos, szakorvos, egészségügyi ápoló, pszichológus, lelkész, műveleti csoport stb.);

• az intézetparancsnok engedélyével más személyek.

Minden olyan feladat végrehajtása során, amikor a személyi állomány tagja az elítélttel fi-zikailag egy térben tartózkodik, a tevékenységet biztosítani kell 2 fő felügyelővel.

A reintegrációs tiszt a HSR-en konkrét kezelési, foglalkoztatási és ellátási szabályok szerint végzi feladatait, amelyek a következők:

• a reintegrációs tiszt a pedagógiai munka értékeinek megtartása érdekében az elítélt állapotfigyelését a részlegen tovább folytatja elsősorban a célból, hogy a rendkívüli ese-mények, valamint a súlyos megítélésű fegyelmi cselekmények megelőzhetők legyenek;

• az engedélyezett kapcsolattartó látogatóként történő fogadását, az ügyvéd, jogi képviselő, közjegyző, anyakönyvvezető, konzul stb. látogató fogadását a bv. intézet látogatófogadásra kialakított vagy egyéb előre meghatározott helyiségében, a Team erre kijelölt tagjának felügyelete mellett, az egyéni utasításban meghatározottak szerint hajtja végre. A hozzátartozók látogatásának ütemezését is a részleg rein-tegrációs tisztje készíti el;

• az elítélt munkaidőben lebonyolított magánjellegű telefonbeszélgetésének ellen-őrzését is a részleg reintegrációs tisztjének vagy szociális segédelőadójának kell végrehajtania – belehallgatással;

• az elítéltek által írt és részükre a kapcsolattartóiktól érkezett leveleket biztonsági és tartalmi szempontból minden esetben a részleg reintegrációs tisztje ellenőrzi, ha-sonlóan az elítélt által írt, illetve a részére érkezett hivatalos levelek esetéhez, ahol a részleg reintegrációs tisztje biztonsági szempontból ellenőrzi e levelek feladóját;

• vallásgyakorlásra, oktatásra, képzésre, szakköri tevékenységre, könyvcserére, egyéb szabadidős és sporttevékenységre a napirendben meghatározott módon van lehetőség az utasításban megjelöltek szerint, a részleg reintegrációs tisztjének prog-ramtervezete alapján. A programokba bevont Teamen kívüli személyeket a részleg sajátosságairól tájékoztatni kell.

A részlegen elhelyezett elítélt részére beérkező, bontatlan állapotú csomagot a kiosztást végző személy köteles fokozott figyelemmel átvizsgálni a röntgensugaras csomagvizsgáló gépen. Amennyiben annak tartalma azt indokolja, meg kell jelölni a csomagot (például fé-mes). A csomag felbontása, tételes tartalmi átvizsgálása az elítélt jelenlétében, a részlegen belül, a zárkájánál történik oly módon, hogy az elítélt és a személyi állományi tag között a térelválasztás biztosított legyen. A tételes tartalmi átvizsgáláskor alkalmazni kell a kézi fémkereső készüléket. A csomagvizsgálatnak ki kell terjednie a tubusos, dobozos készítmé-nyek, a flakonos szerek, élelmiszerek átvizsgálására, indokolt esetben ezek röntgensugaras átvizsgálását külön is el kell végezni. A csomagvizsgálatok alaposságával meg kell aka-dályozni tiltott, veszélyes anyag, eszköz, tárgy bejutását. Az elítélt által kiküldés céljából összeállított csomagot, annak becsomagolása előtt, hasonlóképpen tételesen ellenőrizni kell.

Az elítélt munkavégzésbe, díjazás nélküli munkavégzésbe az általános szabályok és az egyéni utasítás betartásával vonható be.

Az elítélt egészségügyi ellátását elsődlegesen a részlegen belül kell végrehajtani.

Amennyiben az elítélt rendelőbe kísérése szükséges, az egyéni utasításban meghatározottak szerint kell a feladatot végrehajtani. A vizsgálatot, ellátást lehetőség szerint a más körlete-ken elhelyezett elítéltektől elkülönítetten, eltérő időpontban kell végrehajtani. Az érintett körletrészeken, útvonalon – szükség szerint – részleges zárást kell elrendelni.

5. A drogprevenciós részlegen elhelyezett fogvatartottakkal

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK