• Nem Talált Eredményt

A sex offenders speciális részlegen való reintegrációs tiszti feladatok

A speciális részlegen elhelyezett fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatok

9. A sex offenders speciális részlegen való reintegrációs tiszti feladatok

Jogszabályhely

5/2017. (I. 23.) OP-szakutasítás53

53 A tankönyv kéziratleadásának időpontjában még az 5/2017. (I. 23.) OP-szakutasítás a hatályos, de folyamat-ban van ennek módosítása. Az új OP-szakutasítás kiadásához szükséges az EU-s adatvédelmi törvény, illetve a BVOP SZMSZ-ének jóváhagyása.

A hazai büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít olyan bűncselekmények elkövetőinek kezelésére, akik a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűntetteket követtek el. Az ilyen részlegre elhelyezett fogvatartottak különleges reintegrációs programo-kat igényelnek. A részlegen elhelyezettek eredményes reintegrációja a részleg reintegrációs tisztje, pszichológusa és általuk kijelölt más személyek magas szintű szakmai tevékenységén és szoros együttműködésén alapul.54

A részlegre való behelyezés tekintetében a befogadást végző bv. intézet nyilvántartási szakterülete a befogadást követő 8 napon belül írásban tájékoztatja a bv. intézet pszicholó-gusát, amennyiben a befogadott esetében fennállnak a kezelésben való részvétel törvényi feltételei. A kezelésben való részvétel törvényi feltételeinek fennállását az időközben jogerőre emelkedett ítéletek, valamint a felülvizsgálatot követően érkező ítéletek vonatkozásában is vizsgálni kell. Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a pszichológus a nyilvántartási szakterület tájékoztatása alapján az elítélt ítéletkiadmányát áttanulmányozza. Amennyiben megállapítható, hogy a kezelésben való részvétel törvényi feltételei fennállnak, a pszicho-lógus az értesítést követő 10 napon belül felkeresi a fogvatartottat, és tájékoztatja a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövetők kezelésének céljáról és lehetőségeiről.55

Ha letartóztatottról van szó, aki az említett bűncselekmények valamelyikének meg-alapozott gyanúja miatt került kényszerintézkedés hatálya alá, akkor őt is tájékoztatni kell a programról, és nyilatkoztatni, hogy a visszaesés valószínűségét csökkentő foglalkozás-sorozaton részt kíván-e venni.

Amennyiben elítélti státuszban van már, úgy nyilatkoztatni kell arról, hogy a Buda-pesti Fegyház és Börtön speciális – szexuális bűnelkövetők kezelésére létrehozott – terápiás részlegén való elhelyezését kéri-e.56 Amennyiben az elítélt úgy nyilatkozik, hogy a részlegen való elhelyezést kéri, az erre vonatkozó nyilatkozatot ki kell töltenie.

Az elítélt szexuális bűnelkövetők kezelésére létrehozott terápiás részlegen való el-helyezése az alábbi feltételek együttes fennállása esetén lehetséges:

1. a bűncselekmény elkövetéséért legalább részlegesen képes felelősséget vállalni;

2. motivációja a programban való részvételre megfelelő;

3. esetében a csoportmunkát súlyosan nehezítő vagy kizáró pszichopatológia nem diagnosztizálható;

4. intellektuális színvonala a csoportmunkára alkalmassá teszi;

5. egészségügyi szempontból a csoportba helyezésre alkalmas;

6. a magyar nyelvet legalább társalgási szinten ismeri és használja szóban és írásban;

7. írásbeli nyilatkozatban vállalja a programban történő részvételt.

54 A részleg 1 fő reintegrációs tiszt vezetésével, 1 fő klinikai szakpszichológus közreműködésével működik a szintre beosztott körletfelügyelő szakmai közreműködése mellett. A részleg programját a klinikai szak-pszichológus hajtja végre. Tekintettel a részlegen elhelyezett fogvatartottak által elkövetett bűncselekmények jellegére, a terápiás légkör biztosítása érdekében lehetőség szerint állandó (tapasztalt, jó kommunikációs és empatikus készséggel, kellő toleranciával rendelkező) felügyelőket szükséges beosztani.

55 A gyakorlatban annyi eltérés érzékelhető, hogy jelenleg a terápiás foglalkozásra érkező fogvatartottak az in-tézetbe szállításukat követően nem a felkészítő részlegen, hanem azonnal a sex offender részlegen kerülnek elhelyezésre, így esetükben a befogadást is a részleg reintegrációs tisztje végzi.

56 A fogvatartottak a Budapesti Fegyház és Börtön „B” Objektum pszichoszociális részlegén belül kijelölt zár-kákban kerülnek elhelyezésre. A részleg maximális befogadóképessége 18 fő (3 zárka, 6 egyszintes ágy).

Amennyiben az elítélt a részlegen való elhelyezését nem kéri, vagy a behelyezésre nem alkalmas, úgy a visszaesés valószínűségét csökkentő foglalkozássorozaton való részvétel lehetőségét is fel kell kínálni számára, és erről is nyilatkoztatni kell. A fogvatartott egyéb-ként korábbi nyilatkozatát írásban bármikor visszavonhatja, valamint újból nyilatkozhat.

A fogvatartott nyilatkozatait a reintegrációs iratanyagban kell elhelyezni.

A bv. intézetek pszichológusai által küldött listákat a KKMI kijelölt munkatársa, a rész-leg klinikai szakpszichológusa, valamint reintegrációs tisztje (a továbbiakban együttesen:

koordinációs csoport) értékeli. Az elítélt a koordinációs csoport egybehangzó véleménye alapján helyezhető a részlegre. A kezelési csoport nyitott, a program során is lehetőség van újabb csoporttagok felvételére, amelyről szintén a koordinációs csoport dönt. Az elítéltet hivatalosan a BFB ülésén helyezik be a programba. A részleget a reintegrációs tiszt vezeti, és a részleg tevékenységét, a kezelési programban részt vevők munkáját a klinikai szak-pszichológussal együtt szervezi és koordinálja. Konkrét feladatai:

• tájékoztatja az elítéltet a részleg működéséről;

• elvégzi a kockázatértékeléshez szükséges vizsgálatokat;

• eljár az elítélt büntetés-végrehajtási ügyeiben;

• a klinikai szakpszichológussal együtt koordinálja, irányítja a részleg tevékenységét;

• értékeli a részleg és az elítéltek tevékenységét;

• elvégzi a szükséges adminisztrációs feladatokat;

• vezeti és dokumentálja az általa vezetett és szervezett egyéni és csoportos foglal-kozásokat;

• a foglalkozások végrehajtására heti programtervet készít;

• együttműködik a civil szervezetekkel.

A kezelési program időtartama minimum 8 hónap, a részlegen való elhelyezés ennek figye-lembevételével ütemezhető.

A KKMI állítja össze a terápiás foglalkozások metodikáját, ők végzik a monitorozá-sokat, a fogvatartottak bevonását a programba, és a foglalkozásokat is az ő állományukba tartozó klinikai szakpszichológus vezeti.57 A szexuális bűnelkövetők kezelésének célja, hogy a kezelésben részt vevők számára biztosítsa cselekményük pszichés feldolgozását, valamint segítse őket abban, hogy szabadulásukat követően tartózkodjanak újabb szexuális bűncselekmény elkövetésétől.

A részleg komplex terápiás programjának várólistájára kizárólag önként jelentkező és a terápiás programra az állapotfelmérés alapján pszichoterápiásan és motivációsan is alkal-mas fogvatartott javasolható. Az állapotfelmérés az aktuális mentális állapot mellett felméri:

• a fogvatartott motivációját, belátását, részesség értelmezését a cselekményre;

• magyar nyelvtudását;

• értelmi színvonalát;

• viszonyulását a cselekményhez;

• a jövőjére vonatkozó terveit;

• visszaesési kockázatát;

• a bűnismétlés előrejelzésére releváns körülményeket.

57 Jelenleg a részlegen elhelyezett elítéltek részére művészetterápiás foglalkozást is biztosít a KKMI egyik munkatársa, amely kiegészíti a terápiás foglalkozást.

A részlegen zajló komplex terápiás programba jelentkező és pszichoterápiára alkalmas fog-vatartottak az állapotfelmérést követően a BVOP várólistájára kerülnek.

A fogvatartottak bevonását 2 részre szükséges osztani:

• elítélt esetében, amennyiben 18 év alatti a sértettje, a nyilatkozat irányulhat a leg-alább 8 hónap időtartamú és komplex terápiás részlegen elhelyezéssel megvalósuló program elfogadására vagy a legalább 10 alkalomra tervezett, további megelőző egyéni vagy csoportos foglalkozásokon részvételre;

• letartóztatott esetében a nyilatkozat kizárólag a legalább 10 alkalomra tervezett egyéni vagy csoportos foglalkozáson történő részvételre irányulhat. A nyilatkozat a későbbiekben szabadon módosítható. A legalább 10 alkalmas foglalkozáson rész-vételről való nyilatkozattétel esetén a foglalkozásokat 3 hónapon belül meg kell kezdeni, csoportterápia esetén a megfelelő létszám bevárására is tekintettel. A meg-előző célú, legalább 10 terápiás alkalmat jelentő foglalkozások végrehajtására azok a fogvatartottak is nyilatkoztathatók, akik az állapotfelmérés eredménye szerint belátás és feltáró motiváció hiányában vagy egyéb ellenjavallat miatt jelentkezésük ellenére a részleg várólistájára nem kerülhettek fel. A foglalkozásokon való rész-vétel egyetlen feltétele ebben az esetben a fogvatartotti szándéknyilatkozat.

A fogvatartottak elhelyezését végrehajtási fokozatuktól függetlenül, dohányzási szoká-saiknak megfelelően kell biztosítani. Az itt elhelyezett fogvatartottakat a pszichoszociális részlegre vonatkozó szabályok szerint általános börtönrezsimbe kell sorolni.

A részlegen elhelyezett fogvatartottaknak általános iskolai tanulmányok folytatásá-ra, munkaképesség szerinti munkáltatásra és terápiás munkáltatásfolytatásá-ra,58 szaktanfolyamok elvégzésére, egyházi és kulturális programokon való részvételre, könyvtárlátogatásra, sportfoglalkozásokra, kondicionálóterem használatára van lehetőségük.

A reintegrációs tiszt és a klinikai szakpszichológus egybehangzó véleménye alap-ján – a terápiás folyamatok saját élményű segítőjeként – a kezelési programba bevonható olyan elítélt, úgynevezett facilitátor, aki a kezelési programot a korábbiakban már elvégez-te, és esetében a program megítélhető célkitűzései megvalósultak. A facilitátor a részleg elítéltjeivel mellérendelt viszonyban áll, feladata a programban részt vevők terápiájának segítése. Feladatait, tevékenységét a szakpszichológus határozza meg és ellenőrzi. A segítő tevékenységét a részleg pszichológusa a reintegrációs tiszttel együtt irányítja és felügyeli.

A facilitátor segítő tevékenysége saját kérésére vagy a részleg reintegrációs tisztjének és kli-nikai szakpszichológusának döntése alapján bármikor megszüntethető.

A részlegről kihelyezhető a fogvatartott, ha ezt írásban kéri, illetve soron kívül ki kell helyezni súlyos fokú fegyelmi vétség esetén. Több, enyhébb súlyú fegyelmi vétség esetén a kihelyezés kérdésében a részleget vezető reintergrációs tiszt és szakpszichológus véle-ménye alapján a BFB dönt.

58 A programba bevont összes fogvatartott terápiás foglalkoztatás keretében dolgozik: papírtáskákat ragasztanak.

Ellenőrző kérdések, feladatok

1. Mutassa be az átmeneti részlegen elhelyezett elítéltekkel kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatokat!

2. Mutassa be a reintegrációs tiszt feladatkörét a HSR-en elhelyezett elítéltekkel kapcsolatosan!

3. Ismertesse a drogprevenciós részlegre való be- és kihelyezés szabályait!

4. Sorolja fel azokat a tényezőket, amelyeket a reintegrációs tiszt a behelyezéssel kapcsolatosan készített véleményben különösen mérlegel!

5. Ismertesse a sex offenders részlegre való behelyezés feltételeit, illetve a felelős reintegrációs tiszt feladatait!

Különleges reintegrációs tiszti feladatok és eljárások

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK