• Nem Talált Eredményt

Az alacsony biztonsági kockázatú és az első bűntényesek speciális részleggel, valamint a társadalmi kötődés programban részt vevő

A speciális részlegen elhelyezett fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatok

8. Az alacsony biztonsági kockázatú és az első bűntényesek speciális részleggel, valamint a társadalmi kötődés programban részt vevő

fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tiszti feladatok

Jogszabályhelyek

2013. évi CCXL. törvény 109. §, 187. § 16/2014. (XII. 19.) IM-rendelet 72. §, 115. §

8.1. Az alacsony biztonsági kockázatú részleg és az első bűntényesek specializált részlege

Azt az elítéltet helyezzük itt el, akinek biztonsági kockázati besorolása alapján a fogva tartása nem igényli magas szintű biztonsági védelmi eszközök alkalmazását. Ezen a rész-legen az életrend meghatározottsága csökkenthető, az elítélt a reintegrációs tiszt által megszabott reintegrációs programokon kívüli szabad idejét belátása szerint használhatja fel, a bv. intézet kijelölt területén pedig szabadon mozoghat. Az alacsony biztonsági koc-kázatú részlegre helyezés, amennyiben az elítélt a büntetés-végrehajtás rendjét súlyosan megsérti, azaz súlyosan vagy ismételten fegyelemsértést vagy bűncselekményt követ el, megszüntethető.

Az első bűntényes elítéltek elkülönített elhelyezésének (a továbbiakban: specializált részleg) lényege, hogy az elkülönített elhelyezéssel csökkentsük az első bűntényeseket érő börtönártalmakat, enyhítsük áldozattá válásuk kialakulásának esélyeit. A speciális részleg kialakításával továbbá csökkenthető a prizonizációs hatások mértéke és a rendkívüli ese-mények bekövetkezésének esélye is. Az elhelyezés előnye, hogy elősegíti a célzott beavat-kozások lehetőségét, amelyek hatékonysága egy elkülönített elítélti populációban várhatóan magasabb. Az első bűntényes elítéltek koncentrált elhelyezésére vonatkozó koncepció alapján 2018. február 1. napjától a speciális elítélti kör elhelyezését biztosító részlegek az alábbi büntetés-végrehajtási intézetekben kerültek kialakításra:

• Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet;

• Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet;

• Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet;

• Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet;

• Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.

Felnőttkorú női elítéltek elkülönített elhelyezése a Pálhalmai Országos Büntetés-végre-hajtási Intézetben biztosított.

A részlegen elhelyezett elítéltekkel kapcsolatos reintegrációs és pszichológusi foglal-kozások a börtönártalmak minimalizálása, a családi kapcsolatok megerősítése, valamint a visszaesési kockázat csökkentése tekintetében célzottak. A befogadást követő időszakban fokozott figyelmet fordítanak az elítéltek tájékoztatására, a beilleszkedést segítő egyéni, illetve csoportos foglalkozások megtartására, a kapcsolattartás elősegítésére. A fogva tartás teljes időszaka alatt hangsúlyos az elítéltek munkáltatásba, oktatásba, képzésbe történő bevonása.

A kockázatelemzési és -kezelési rendszer részeként az itt elhelyezett elítéltek – érintettség esetén – kiemelten kerülnek bevonásra az agresszivitás, a szerhasználat kockázatát csök-kentő foglalkozássorozatokba. A szabadulást megelőző időszakban a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelőkkel és a munkaügyi központokkal együttműködve készítik elő az elítél-tek társadalomba történő visszailleszkedését. A részlegek működését a BVOP erre kijelölt szervezeti egysége monitorozza, emellett folyamatosan vizsgálja a specializált részlegek kiterjesztésének, valamint a bevonható elítélti kör kiszélesítésének lehetőségeit.

8.2. Társadalmi kötődés program

Hasonlóan alacsony kockázati értékkel bíró fogvatartotti csoport az úgynevezett társadalmi kötődés programba helyezett elítéltek csoportja is. A jogszabály egyértelműen fogalmaz, a társadalmi kötődés programba börtönfokozatú, enyhébb rezsimbe sorolt és fogházfoko-zatú, általános és enyhébb rezsimbe sorolt elítélt vonható be.51

Két fő eset létezik a jogszabály értelmében:

1. Az egyik, amikor azt az elítéltet, akit első alkalommal ítéltek végrehajtandó szabad-ságvesztésre, és a vétség miatt kiszabott szabadságvesztés tartama az 1 évet nem haladja meg, kérelmére társadalmi kötődés programba kell bevonni. Azt az elítéltet, aki a jogszabályi feltételeknek megfelel, a befogadásától számított 15 napon belül a bv. intézet írásban tájékoztatja a program lehetőségeiről, és egyidejűleg írásban nyilatkoztatja arról, hogy kérelmezi-e bevonását. A kérelem alapján az elítélt tár-sadalmi kötődés programba történő bevonásáról külön döntést hozni nem kell, a kérelem elutasításáról a bv. intézet parancsnoka határozattal dönt. Ha a társadalmi kötődés programba helyezés iránti kérelmet a védő terjesztette elő, az elítéltet nyi-latkoztatni kell arról, hogy az abban foglaltakkal egyetért-e.

2. A másik eset, amikor azt az elítéltet, akit első alkalommal ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre, és annak tartama a 2 évet nem haladja meg, a bv. intézet bevonhatja a társadalmi kötődés programba. Tehát ez utóbbi esetben a bevonás nem kötelező, csak lehetőség. A társadalmi kötődés programba helyezést az elítélt és a védője is kérelmezheti.52 Ez esetben a döntés megalapozása érdekében a bv.

intézet megkeresésére az elítélt által megjelölt letelepedés helye szerint illetékes büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő környezettanulmányt készít. A BFB az el-ítélt meghallgatása, a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő által készített környe-zettanulmány és a rendelkezésre álló egyéb információk alapján határozattal dönt a társadalmi kötődés programba történő behelyezésről vagy annak elutasításáról.

Az elítéltet a társadalmi kötődés programba helyezését követően – ha lakó- vagy tartózko-dási helye nem a fogva tartó bv. intézet illetékességi területén helyezkedik el – a következő körszállítással abba a bv. intézetbe kell szállítani, amely megfelel az elítélt végrehajtási fokozatának, amely a lakó- vagy tartózkodási helyéhez legközelebb található, és ahol az el-különítési szabályok is végrehajthatók.

A társadalmi kötődés programban a reintegrációs tiszt elsődleges feladata:

a befogadó környezet erősítése, illetve szükség esetén segítség a családi kapcsolatok helyreállításához;

a korábbi munkahelyre történő visszahelyezés elősegítése, ha ez nem lehetséges, új munkahely keresése, ezek hiányában a közfoglalkoztatás megteremtése;

51 16/2014. (XII. 19.) IM-rendelet 115. §.

52 Nem vonható be a társadalmi kötődés programba az az elítélt, akivel szemben újabb szabadságvesztés végre-hajtására érkezik értesítés, vagy szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény miatt újabb büntetőeljárás van folyamatban, és az a bíróság, illetve ügyész, amely előtt a büntetőeljárás folyamatban van, a büntetőel-járás eredményének veszélyeztetése okán nem járult hozzá ahhoz, hogy az elítélt a bv. intézetet őrzés nélkül elhagyhassa.

további társadalmi kapcsolatok lehetőségének feltárása;

a lakhatás megteremtésének elősegítése.

Mindezek megvalósítására a reintegrációs tiszt a programba bevont elítélt részére egyéni reintegrációs programot készít, amely alapján végrehajtja az elítélt gondozását. A büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő az egyéni reintegrációs program kidolgozásában és meg-valósításában szorosan együttműködik a reintegrációs tiszttel. A reintegrációs programot az elítélt meghallgatása, valamint a rendelkezésre álló valamennyi dokumentum elemzése alapján a reintegrációs tiszt és a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő a társadalmi kötődés programba helyezést követő 30 napon belül készíti el, amelyet az elítélttel ismertetni kell.

A programelemek megvalósításának eredményességét a bv. intézet a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő bevonásával értékeli, és szükség szerint módosíthatja azokat. Az érté-kelés keretében a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő háromhavonta jelentést készít a befogadó környezettel történő együttműködés eredményeiről. A reintegrációs programban elért eredményekről és egyéni teljesítményéről az elítéltet rendszeresen tájékoztatni, a fo-lyamatot legalább havonta értékelni kell. Indokolt esetben a reintegrációs program az elítélt szükségleteihez igazodva módosítható. A program eredményes működtetése érdekében az elítélt jogosult:

• havonta legalább öt, de legfeljebb tíz nap eltávozásra azokon a napokon, amelyeken nem végez munkát;

• felügyelet nélkül külső munkahelyen dolgozni;

• tanulmányok és képzések bv. intézeten kívüli folytatására.

Azonban nemcsak jogosultságai, de kötelezettségei is vannak a programban részt vevő elítéltnek, így a reintegrációs tiszt által meghatározott szabályokat megtartani és a bünte-tés-végrehajtási pártfogó felügyelővel együttműködni köteles. Amennyiben ezeket, neve-zetesen a bv. intézet elhagyásával, a bv. intézeten kívüli munkáltatással vagy tanulmányok folytatásával kapcsolatos magatartási szabályokat megszegi, illetve súlyos vagy ismételt fegyelmi vétséget követ el, akkor a programban való részvételét meg kell szüntetni. Szintén meg kell szüntetni az elítélt programban való részvételét akkor is, ha a jogszabály értel-mében olyan kizáró ok következett be, amely eleve tiltja a társadalmi kötődés programba való bevonását. A társadalmi kötődés programba történő bevonás megszüntetéséről a BFB az általános szabályok szerint hozza meg a döntést.

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK