• Nem Talált Eredményt

Az önkormányzati pénzügyi rendszer funkciói és karaktere

In document MIBŐL VAGY MIRE? (Pldal 65-69)

I. RÉSZ: ELMÉLETI ALAPOK

3. A kormányzati transzferek célja és típusai

3.1 Az önkormányzati pénzügyi rendszer funkciói és karaktere

Ha már szó volt a helyi önkormányzatok pénzügyi modelljeiről, és szó esett helyi feladatokról is, akkor érdemes tisztázni, hogy milyen funkciói vannak a helyi önkormányzati pénzügyi rendszernek. Ehhez először is a fogalom definiálása szükséges.

Helyi pénzügyi rendszeren, Simon István közpénzügyi rendszerre adott fogalmát analitikusan továbbfűzve,191 a helyi szinten megjelenő közpénzügyek sok csatornás rendszerét érthetjük, melyek célok és funkciók által meghatározottak. A funkciók tekintetében pedig Sivák József munkáját alapul véve, öt kategóriát különíthetünk el.

Így a helyi pénzügyi rendszer célja lehet a(z):

- forrásteremtés, - forrásallokáció,

- kiegyensúlyozott pénzellátás, - ösztönzés és irányítás, - kockázatkezelés.192

191 SIMON István (szerk.): Pénzügyi Jog I. Osiris, Budapest, 2007, 26.

192 SIVÁK József: Önkormányzati pénzügyek. Hazai kihívások és nemzetközi példák. ÁSZ Kutató Intézet Tanulmány, 2011. 19-24.

A forrásteremtés funkcióján belül a helyi feladatok ellátásához szükséges források előteremtéséről van szó, legyen az önként vállalt, törvény által előírt vagy az állam által helyi szintre delegált feladat.193 A forrásteremtés kérdése kiemelt jelentőséggel bír munkám esetében is, mely a későbbiekben részletesen tárgyalásra kerül. A forrásallokáció funkciója alapvetően a horizontális- és vertikális pénzügyi egyensúly biztosítása. Míg az utóbbi esetében a szintek közötti megosztási arányon van a hangsúly, addig az előbbinél azon, hogy biztosítva legyen a helyi kiadások fedezete.

De nemcsak a megfelelő mennyiség a fontos, hanem az is, hogy megfelelő időben álljon rendelkezésre a forrás, azaz kiegyensúlyozott legyen a pénzellátás, mely centralizált vagy épp decentralizált formában is működhet.194 Az ösztönzés és irányítás funkciója a hatékony és eredményes erőforrás-felhasználást hivatott megvalósítani, hogy ne legyen alul- vagy épp túlfinanszírozás. Végezetül a kockázatkezelés, mint funkció a helyi szinten kialakuló likviditási problémák elkerülésére, kezelésére, a szolvencia megteremtésére szolgál.195

Az önkormányzati pénzügyi rendszer karakterére és minőségére az említett funkciók befolyást gyakorolnak, más-más mértékben funkcionálnak, így végső soron az egyes rendszerek eltérő képet mutatnak, ahogyan azt láttuk is. Arra a kérdésre, hogy mi határozza meg a helyi pénzügyi rendszer karakterét, Sivák József, Anwar Shah és Stephen Bailey az alábbi szempontokat adják:

- a vertikális újraelosztás rendszere, a kormányzati támogatások formája, - a helyi adóztatás szabályozása, lehetősége,

- a költségvetési korlát keménysége,

- az önkormányzat számára elérhető pénz- és tőkepiaci kapcsolatok, - a kontroll- és ellenőrzési mechanizmusok, valamint

- az önkormányzatokra vonatkozó közpénzügyi szabályok minősége.

Az előző fejezetben részletesen tárgyalt fiskális föderalizmus elméleteinek terjedésével egyre világosabbá vált, hogy az önkormányzati pénzügyi rendszer és azon belül a helyi közszolgáltatások finanszírozása szoros kölcsönhatásban áll. Tehát nem semleges hatású annak változása, így például a finanszírozás változásával hatást gyakorolhat a közszolgáltatás minőségére vagy épp hatékonyságára.196 Különösen igaz ez a helyi pénzügyi rendszer karakterét meghatározó tényezők változása során is.

A pénzügyi decentralizáció több, mint a közfeladatok helyi szintre történő telepítése és az azokhoz szükséges pénzügyi forrás biztosítása, sokkal összetettebb jelenségről van szó. A nemzetközi szakirodalom, ahogyan a decentralizációnak általánosságban, úgy a fiskális decentralizációnak is számos alapvető pillérét határozza

193 Mint már az előző fejezetben volt róla szó a pénzügyi forrás származhat helyi bevételekből, átengedett közbevételekből, kormányzati támogatásokból vagy épp hitelfelvételből.

194 A rendszerváltást követően hazánkban a gyakorlat kettős volt – szabadon dönthettek az önkormányzatok-, míg az utóbbi évek politikái a centralizált pénzellátást igyekeznek támogatni, amikor az önkormányzatok pénzforgalmi számláit egy központi szerv végzi, amilyen például a Magyar Államkincstár.

195 SIVÁK József (2011): i.m., 19-24.

196 SIVÁK József (2011): i.m., 20.

meg, melyek hatással vannak annak működésére, minőségére. Így különösen a következők: 197

- a kiadási felelősségek meghatározottsága a kormányzati szintek között, - a bevételi források megosztása,198

- a kormányzati szintek közötti transzferek felépítése és struktúrája, - az önkormányzati hitelfelvétel szerkezete és rendszere,

- az önkormányzat pénzügyi igazgatási kérdései (ideértve a költségvetési tervezést, könyvvizsgálatot, számviteli szabályokat; jelentési, ellenőrzési és pénzügyi elszámoltathatósági intézkedéseket),

- a helyi önkormányzat pénzügyi intézményi struktúrája és működési rendje.

A pillérek felsorolása nem teljes körű, hiszen számos más építőköve is van a pénzügyi decentralizációnak. Így véleményem szerint további befolyásoló tényezőként hat:

- a jogszabályi környezet,

- a rendelkezésre álló pénzügyi-, humán erőforrások, - a politikai berendezkedés, a kormányzati célok.

A helyi feladatok decentralizációjának foka, mint a 2. fejezetben is láthattuk, országonként eltérő, ahogyan azok finanszírozása is. Ezt a két szempontot érdemes összevetni, melyet az 5. számú táblázat mutat.

Megfigyelhetjük, hogy a decentralizáció fokának csökkenésével, azaz a teljes körű saját feladatoktól az tiszta delegált feladatokig haladva, megváltozik az ajánlott finanszírozási forma is, azaz a saját források és a kormányzati transzferek aránya.

Tehát minél erősebben decentralizált egy feladat, annak pénzügyi forrásának is a lehető legszabadabbnak kell lennie, így a helyi önkormányzat által felvállalt feladatokat saját forrásokból kell finanszírozni. Mindez igaz akkor is, ha megfordítjuk a nézőpontot, azaz a delegált feladatokat jellemzően kötött felhasználású kormányzati támogatásból szükséges finanszírozni. A két szempont közötti kapcsolat tehát egy ideális állapotot kíván bemutatni, mely a gyakorlatban sokszor ettől igencsak eltérő, akár fordított irányban is érvényesülhet. Az ugyanakkor jól látható, hogy szinte valamennyi esetben a saját források és a kormányzati transzferek egymás mellett jelen vannak, csupán az arányuk eltérő.

197 STEFFENSEN, Jesper: Fiscal decentralization and sector funding principles and practices.

Udenrigsministeriet Dania, 2010, 10.

198 Lásd erről a kérdésről részletesebben az alábbi Magyarországot helyzetét is elemző tanulmányt:

MCLURE Charles E. – MARTINEZ-VAZQUEZ Jorge: The Assignment of Revenues and Expenditures in Intergovernmental Fiscal Relations. Word Bank, 1999.

5. táblázat A helyi közfeladatok decentralizációjának foka és a finanszírozás típusa közötti

összefüggések Forrás: Steffensen, Jesper (2010) csoportosítását átdolgozva a szerző saját szerkesztése199 A táblázatban szereplő kategóriákat – ha képzeletben három részre osztjuk vízszintes irányban – akkor három feladatellátási, finanszírozási modellt láthatunk, melyeket a szakirodalom is megnevez. Ennek megfelelően megkülönböztethetjük a relatív autonómia modellt, a kölcsönhatásos modellt és az ügynökségi modellt. Az első esetében lényegesen nagy hatásköre van a helyi feladatok ellátásában az önkormányzati szintnek, míg a második esetében az egyes feladatok ellátására az állam és az önkormányzat megállapodásokat köt. Az ügynökségi típusú modellnél

199 STEFFENSEN, Jesper: Fiscal decentralization and sector funding principles and practices.

Udenrigsministeriet Dania, 2010, 10.

pedig az önkormányzat az állam nevében jár el, annak helyi szintű végrehajtó, azaz dekoncentrált szerve.200 Akárhogy is nevezzük az egyes esetköröket, a lényeg a helyi autonómia mértékén, azaz a decentralizált és a delegált faladatok közötti megoszlásában van. Ugyanis a delegált feladatok esetében az önkormányzat csak az ellátásért felelős, a döntési jogkör és a politikai felelősség a központi szintet terheli.

Míg a teljeskörűen saját feladatok esetében a helyi önkormányzaté a felelősség, s így a forrásszerzés lehetősége is, mely útján a helyi közszolgáltatások kínálatát és árát jobban a helyi igényekhez tudja igazítani.201

In document MIBŐL VAGY MIRE? (Pldal 65-69)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK