• Nem Talált Eredményt

Mekong (Lancang), a környezeti csapdák folyója

6.1.5. A vízkrízis jelei

Korábban már bemutattuk a Föld édesvíz készleteinek egyenlőtlen eloszlását. Ebből az is látszott, hogy az emberiség jelentős része vízhiányos területeken él. Benjamin Franklin mondásának igazságával, miszerint „amikor a kút kiszárad, akkor ismerjük meg igazi értékét”, egyre többfelé szembesülnek. 2018-as becslések szerint legalább félmilliárd ember él nagyon súlyos vízhiányú területeken, ezért azután szinte termé-szetes, hogy ha beírjuk egy internetes keresőbe a „water crisis” kifejezést, szinte min-den évben számos súlyos vízhiányos problémával találkozhatunk. Éppen ezért meg sem kísérelünk ezekről áttekintést adni, mert évről évre újabb területeken jelentkezik a probléma. Csupán néhány kiragadott példával utalunk azok változatosságára.

6.29. ábra. Fokváros víztárolóinak telítettsége az évek során és egy-egy éven belül 1999—2018169

169 Az ábra eredeti forrása: http://resource.capetown.gov.za/documentcentre/Documents/City%20resear-ch%20reports%20and%20review/Water%20Outlook%202018%20-%20Summary.pdf. A vízszintes ská-lán a hónapok helyett a hetek vannak jelölve.

Természetesen olyan átfogó információk is sokat mondanak, hogy Indiában közel 80 millió, Pakisztánban 73 millió, Egyiptomban 27 millió, Mexikóban és Szaúd-Ará-biában 20-20 millió, Jemenben pedig 18 millió ember szenved vízhiánytól. Sokkal kézzelfoghatóbb azonban a probléma, ha eredendően nem vízhiányosnak tekintett nagyvárosok kiürülő vízvezetékei kerülnek szóba. 2018 elején a dél-afrikai Fokváros kritikus vízhiánya volt az egyik címlaphír a világsajtóban. A tartós szárazság nyomán a víztárolók készletei folyamatosan csökkentek (6.29. ábra), és a vízhiány miatt 2015 februárja és 2018 februárja között már 60%-kal csökkenteni kellett a vízfelhasználást, majd már a vízhasználatok drasztikus korlátozását jelentő „Zero day” várható napját is meghatározták júniusra.

6.30. ábra. Hogyan használjuk fel az 50 literes napi víz fejadagot.

Fokváros hivatalos tájékoztatója.170

Hogy megértsük Fokváros helyzetét, tudnunk kell, hogy a város nagyobb részben s csapadékos időszakban (általában májustól szeptemberig) a víztárolókban össze-gyűjtött vízkészletet használja. A 2018-at megelőző 4-5 évben azonban a csapadékos időszakban sem tudtak a tárolók feltöltődni, és a rendelkezésre álló készletek folyama-tosan csökkentek. A kevesebb csapadék mellett a vízkrízisnek társadalmi oka is volt:

a város lakossága 1995 és 2018 eleje között 2,4 millióról 4,3 millióra nőtt, miközben a

170 A tájékoztató elérhető: http://capetowncarnival.com/wp-content/uploads/2018/02/45422-City-of-Cape-Town-50-Litre-Life-campaign-FA-002.jpg

víztározók kapacitását csak 15%-kal tudták növelni. A vízhiányos helyzetre a lakos-ságot rendszeres tájékoztatással felkészítették, így pánikhelyzet nem alakult ki. A la-kosság információs segítséget is kapott arról is, hogyan lehet célszerűen felhasználni az esetlegesen napi 50 literre csökkentett fejadagot (6.30. ábra). A szakemberek pedig különböző megoldásokkal próbálták javítani a vízmérleget. Például a lakosságot a vízfelhasználás minimalizálására biztatták (ritkábban mossanak, ne húzzák le a wc-t, csak ha annak „nyomós oka van”, minimális ideig zuhanyozzanak, stb.) növelték az újrahasznosított szennyvizek mennyiségét, 2018 közepén pedig új tengervíz sótalaní-tót állítottak működésbe. Ezek a megoldások természetesen drágábbá is teszik a vizet.

A krízishelyzet az 2018. áprilisi esők nyomán kissé mérséklődött – a Zero day is elmaradt. 2019 tavaszán-nyarán (amikor a víztározók 80%-ig megteltek) már fel-lélegezve gondoltak az egy évvel korábbi nehéz helyzetre, de mivel a hosszú távú előrejelzések nem túl biztatóak, a város vezetése és lakossága is gyorsan levonta a tanulságot.171 Az államigazgatás prioritása lett a vízigény csökkentése. Ennek érdekében szigorú korlátozásokat vezettek be: korlátozták a napi vízhasználatokat (volt ahol ennek érdekében mérőket is telepítettek), megemelték a vízdíjakat, de a sokat fogyasztó háztatá-sokat bírságolták is, megtiltották az uszodák és szökőkutak feltöltését, az autómosást. De emellett csökkentették a vezetékrendszer nyomását (ami kisebb használatot és szállítási veszteséget eredményezett). Ezzel együtt a nehéz időszak hatására a lakosság víztakaré-kossága is sokat javult. De a kommunális vízhasználat mellett a mezőgazdaság számára is szigorú kvótákat vezettek be. Bár Fokváros átmenetig megmenekült, már 2019 őszén arról jöttek hírek172, hogy a Fokvárostól északra és keletre levő tartományok gazdálkodói és lakosai nem tanultak a nagyváros példájából, ami súlyos aszályt okozott.

Fokváros esete előtt 2014-ben Sao Paulo kényszerült jelentős vízkorlátozásra a vi-lágvárosok között. 2008-ban Ciprus szigete és Barcelona kényszerült vízimportra.

Szinte nincs olyan év, hogy ne olvashatnánk nagyvárosok „segélykiáltásairól”: „La Paz alkalmazkodik a víznélküli világhoz” (2017. febr.), „az indiai szilicium-völgy ember okozta vízhiánnyal szembesült” (2018. márc.), „vonattal szállítanak vizet a szomjazó indiai nagyvárosba” (2019. július), stb. Az okok különbözőek és súlyos helyzetekre utalnak. De a nagyvárosokon túl a világ számos városában rendszeresen kényszerülnek vízkorlátozásokra, csak ezekre kevesebb figyelem irányul.

A víz miatti vészhelyzetek a jövőben is folytatódnak. Ezt mutatja például, hogy a víztározók szintjének vészes csökkenése alapján többfelé újabb „forró pontokat” is sej-teni lehet. A World Resources Institute 2018. áprilisban közzétett elemzése173 több ilyen

171 https://www.weforum.org/agenda/2019/08/cape-town-was-90-days-away-from-running-out-of-water-heres-how-it-averted-the-crisis/

172 http://theconversation.com/south-africas-real-water-crisis-not-understanding-whats-needed-126361

173 http://www.wri.org/blog/2018/04/its-not-just-cape-town-4-shrinking-reservoirs-watch

helyszínre hívja fel a figyelmet. Például az indiai Sardar Sarovar tározó vízkészlete – amely mintegy 30 millió ember ivóvizét biztosítja – 1/3-ával csökkent a vízhiány miatt 2017-ben, a marokkói Al Massira dam-nál a vízkészlet az utóbbi 3 évben folyamatosan csökkent és alig több, mint 1/3-ra esett (hatása 700 ezer embert érinthet).

Mindezek mellett tanulságos ellentmondásra figyelhettünk fel a 2012–2016 közötti kaliforniai nagy szárazság idején. Miközben a víztározók látványosan kiürültek174 és az országutaknál figyelmeztető táblák175 hívják fel a figyelmet a víztakarékoskodásra, addig Palm Springsben a zöld golf pályák, a tele úszómedencék, a szabadidős tavak, valamint a 760 l/fő/nap vízfogyasztás nem a víztakarékosságról árulkodott176.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem a víz fizikai hiánya, hanem annak minő-sége okoz vízhiányt. 2007-ben pánikszerű vízfelvásárlási láz tört ki Vuhszi városában, Kína keleti részén, egy nap alatt hatszorosára emelkedett a palackozott víz ára egy szennyezés nyomán. A pánik méreteire jellemző, hogy rövid idő alatt fejadagrend-szert kellett bevezetni.