• Nem Talált Eredményt

Utazzunk a csillagokhoz

In document Kezdő lépések... (Pldal 52-55)

Cél:Ez a fantáziában gazdag gyakorlat a gyerekeknek abban segít, hogy elgondolkozzanak az emberi lét hasonlóságain és különbözôségein.

Kulcsfontosságú tudnivalók:Több az emberek közötti hasonlóság, mint a különbözôség.

A jogok a különbözô emberek hasonló jogain alapulnak.

Szükséges eszközök:Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata.

Idô:1 óra, plussz otthoni munka.

Menete:

– Kérjük meg a gyerekeket, hogy tegyenek úgy, mintha egy nagyon fontos ûrkutatással kapcsolatos peogramnak a részesei lennének. Kérjük meg ôket, hogy képzeljék el, hogy a világûri jelzések megerôsítették, hogy létezik egy intelligens életforma. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége úgy döntött, hogy ûrhajót küld abba az irányba, ahonnan a jelzések érkeztek. Ez visz majd információkat a Földrôl is. Kérdezzük meg, hogy milyen az emberi létrôl szóló dolgo-kat választanának ki azért, hogy a hajóval elküldjék a más bolygón élô intelligens lényeknek.

Amit választanak, annak olyannak kell lenni, hogy segítsen megértetni az intelligens

lényeknek, hogy az emberi létnek a Földön mindenütt vannak hasonlóságai és különbözôségei.

– Ezt egyéni gyakorlatként is játszhatjuk, meghagyva azt a lehetôséget a gyerekeknek, hogy megkérdezzék a szülôket és másokat, ôk mit tennének. Például: küldenének zenét? Ha igen, milyen típusút? Könyveket? Filmeket? Fotókat? Emberi modelleket? Ha igen, milyet és hogyan öltöztetnék fel ôket?

– Alternatív módon csoportok is játszhatnak egy gyors ötletbörzét.

– A gyerekekkel együtt nézzük meg a választásaikat. Javasoljunk olyan dolgokat, amikre talán ôk nem gondoltak. Például, hogy van-e rokkant az elküldött emberek között?

– Tegyük fel az alábbi kérdéseket, hogy segítsen elgondolkodni a hasonlóságokról és különbözôségekrôl!

Kérdések:

– A világ különbözô részein élô gyerekek között a hasonlóság vagy a különbözôség a több? Mit gondolnál, ha egy idegen lennél, aki letekint a Földre?

– Mit gondolsz, mit szólna egy idegen, ha azt látná, hogy az emberek veszekednek és rosszak egymáshoz?

– Mi a fontosabb? Az öltözködés, nyelv, a testfelépítés közötti különbségek, vagy a hasonlósá-gaink? Miért?

További lehetôségek:

– Fordítsunk fejjel lefelé egy szemetes kosarat az asztal tetején. Meséljük el, hogy ez egy külföldi az univerzum másik részérôl, aki nagyon kíváncsi. Szeretne tudni az itteni életformáról és különösen azokról az érdekes kétlábúakról, akik úgy hívják magukat különbözô nyelven, hogy

„emberek”. Kérdezzük meg a gyerekeket a javaslataikról, hogy mi az, ami szerintük segítene definiálni az „emberi létet”. Kérjünk a gyerekektôl javaslatokat ahhoz, hogyan segíthetnénk az idegennek abban, hogy felismerje az embert, ha az utazása során találkozik egyel.

– Feladatképpen az osztály írhat, vagy elôadhat egy elôadást az idegenrôl, aki meglátogatja a Földet, és nem ismeri fel a magas/alacsony, kövér/sovány, fekete/fehér emberek közötti különbséget.

– Feladatképpen az osztály készíthet egy falat, ahol csoportokat képez a magazinokból kivágott emberi arcokból, kezekbôl, lábakból, ruhákból, ételekbôl stb.

52 III. RÉSZ: FIATALABB GYEREKEK

A kétszemû fiú

Cél:Ez a rövid történet a gyerekeknek pozitív képet ad a „különbözôségrôl”.

Kulcsfontosságú tudnivalók:A beteg embereknek is joguk van arra, hogy ugyanúgy bánjanak velük, mint akárki mással.

Szükséges eszközök:– Egyezmény egyszerûsített változata.

Idô:1 óra.

A gyakorlat menete:

– Mondjuk el a gyerekeknek az alábbi történetet. Majd tegyük fel a történet végén található kérdéseket.

„Messze, valahol a világûrben van egy olyan bolygó, mint a Föld. A bolygón élô emberek ugyan olyanok mint mi, egy dolgot kivéve. Nekik ugyanis csak egy szemük van. De ez egy nagyon

különleges szem. Ezzel a szemmel ôk sötétben is képesek látni. Messzire is tudnak nézni, sôt a falon keresztül is. A Földhöz hasonlóan ezen a bolygón is van a nôknek gyerekük. Egyszer egy napon egy idegen gyerek született. Két szemmel! A gyerek apukája és anyukája is nagyon izgatott lett ettôl.

A kisfiú nagyon vidám gyerek volt. A szülôk szerették ôt és nagy szeretettel gondozták. De aggódtak amiatt, hogy a fiúcska olyan szokatlanul nézett ki. Elvitték sok orvoshoz, de az orvosok csak rázták a fejüket és azt mondták. „Nem lehet vele mit tenni.”

Mikor a gyerek megnôtt egyre több és több problémájuk keletkezett, mivel nem látott sötétben és lámpát kellett vinnie magával. Amikor iskolába járt, nem tudott olyan jól olvasni, mint

a többiek. A tanároknak külön kellett vele foglalkozniuk. Nem látott messzire, ezért egy speciális teleszkópra volt szüksége, csak akkor látott más bolygókat a többiekhez hasonlóan. Egyszer az iskolából hazamenet nagyon magányosnak érezte magát.

„Más gyerekek láthatnak olyan dolgokat, amiket én nem tudok” – gondolta. „Kell, hogy én is lássak olyan dolgokat, amiket ôk nem látnak”.

És egy napon felfedezte, hogy ô is képes olyan dolgok látására, amire a többiek nem. Ô nem feketét és fehéret látott mint a többiek. Elmesélte a szüleinek, hogy miket látott. Kivitte a szüleit a házon kívülre és mesélt nekik a fantasztikus felfedezésérôl. Azok nagyon meghökkentek. A fiú csodálatos történeteket mesélt. Olyan szavakat használt, amiket ôk elôtte soha nem is hallottak, mint piros, sárga és narancssárga... Beszélt a zöld fákról és a bíbor virágokról. Mindenki tudni akarta, hogyan látja ezeket. Csodálatos történeteket mesélt a mély kék tengerrôl és

a hullámokról, fehér tajtékkal a tetejükön. A gyerekek imádták hallgatni a meghökkentô sárkányokról szóló történeteket. Levegô után kapkodtak, amikor leírta a sárkányok bôrét,

szemeit és tüzes leheletüket. Egy napon találkozott egy lánnyal, egymásba szerettek. A lány nem törôdött vele, hogy a fiúnak két szeme van. Aztán rájött, hogy többé ôt sem zavarja. Nagyon híressé vált. A bolygó minden részérôl jöttek az emberek, hogy hallgathassák a történeteit.

Aztán született egy fiuk, aki a többiekhez hasonlóan egy szemmel jött a világra.

Kérdések:

– Mit gondolsz, milyen volt két szemmel élni az egyszemûek bolygóján?

– Mit gondolsz, milyen nehézségei voltak a kétszemû fiúnak? Miért?

– Milyen különbözôségek vannak az emberek képességei között?

– Különböznél a többiektôl, ha a Föld más részén élnél? Miért? Mit szeretnél, hogyan bánjanak veled, ha „más”lennél?

TE ÉS ÉN 53

További lehetôségek:

– Nézzük meg az egyezmény 23. cikkelyét. Milyen speciális gondoskodást igényelnek a beteg gyerekek? Mit tennél, ha egy „más” gyerek lenne az osztályodban? Hogyan segítenél?

– Kérjük meg a gyerekeket, képzeljék el, hogy olyan osztályba kerülnek, ahol mindenki másnak csak egy szeme van. Kérjük meg ôket, írjanak az új barátaiknak levelet, amiben elmondják, hogyan szeretnék, hogy bánjanak velük.

– Kérjük meg a gyerekeket, meséljék el a történetet másik formában. Például játékként, vagy képként.

– Kreatív feladatként (27. oldal) a gyerekek tanulmányozhatnak egy részben „más”, rokkant embert, és megtudhatnak több mindent azokról az emberekrôl. Arról, hogyan élnek azok az emberek, akiknek ilyen betegségük van, mit tudnak és mit nem tudnak tenni, milyen speciális felszerelést vagy segítséget igényelnek. Ez kitûnô alkalom a gyerekeknek, hogy

„beteg” emberekkel találkozzanak és legyôzzék a „betegséggel” kapcsolatos esetleges elôítéleteiket, félelmeiket.

54 III. RÉSZ: FIATALABB GYEREKEK

In document Kezdő lépések... (Pldal 52-55)