• Nem Talált Eredményt

SZERZŐDÉS Mely alulírtak közt a következőképp jött létre:

NYELVTÖRTÉNETI SZŐTÁR

SZERZŐDÉS Mely alulírtak közt a következőképp jött létre:

1./ A M. T Akadémia alulírt elnöksége a M. T. Akadémia kiadványai könyvárusi értékesítését a tagok és közintézetek részére való szétküldését, valamint a könyvkiadó vállalat kezelését Knoll Károly akadémiai könyvkereske-dőnek adja át, ki viszont azt átveszi.

2./ Jelen szerződés hatálya bizonytalan időre szól, mert mindegyik szerződő félnek joga leend azt minden év június l - i g felmondani. Mindaddig, míg egyik vagy másik részről fel nem mondatik jelen szerződés joghatályban marad.

3./ A M. T. Akadémia a könyvárusi úton elárusított kiadványokért járó összegből 50%-ot enged át Knoll Károlynak, ugyancsak 50% jár Knoll Károly-nak a könyvkiadó vállalat kiadványaiból könyvárusi úton eladott példányok árából is.

4./ Ellenben a könyvkiadó vállalat pártoló tagjaitól befolyó tagdíjak után Knoll Károlynak százalék nem jár, azonban a tagilletmények szétküldésével járó szállítási költségeket a M. T. Akadémia megtéríti. A M. T. Akadémiai kiadvá-nyoknak a tagok és közintézetek részére való szétküldésével felmerülő munkála-tok és kiadások fejében pedig 500 Ft azaz Ötszáz forint évi átalány összeget fizet a M. T. Akadémia Knoll Károlynak.

5./ Knoll Károly kötelezi magát, hogy a könyvkiadó vállalat pártoló tagjai számára átvett példányokért a megfelelő tagdíjakat legkésőbb a példányok expeditiója után két héttel az akadémiai pénztárnál minden levonás nélkül lefizeti.

6./ Knoll Károly az átvett kiadványokról minden esztendőben egyszer leg-később június l-ig a M. T. Akadémiának leszámol. Az átvett példányokért, melyeket a leszámolásnál természetben vissza nem szolgáltat a bolti árnak 50%-át készpénzben lefizetni köteles. Amennyiben a kikötött határidőig Knoll Károly számadását be nem nyújtja a M. T. Akadémia kimutatását kötelezőnek ismeri el és ezen kimutatás által eredményezett összeget köteles felszólítás után 3 nap alatt a M. T. Akadémiának megfizetni.

7./ A M. T. Akadémia részére fenntartatik azon jog, hogy megbízottja által a könyvkiadó vállalat kezeléséről vezetett könyveket bármikor betekinthesse.

8./ Knoll Károly a jelen szerződésből folyó kötelezettségei biztosítására 6000 Ft, szóval Hatezer forint óvadékot ad a Hornyánszky Viktor bejegyzett könyvnyomda cég tulajdonát képező és az Akadémia bérházában elhelyezett gépeket a M. T. Akadémia részére zálogképp leendő lekötésével. - Ennek foly-tán Hornyánszky Viktor bejegyzett könyvnyomda cég ezen szerződéséhez hozzá-járulván kötelezi magát ezen szerződés aláírásával egyidejűleg a tulajdonát

képező az Akadémia bérházában elhelyezett két gépet a Knoll Károly által elvállalt kötelezettségek biztosítására - a M. T. Akadémia részére, ügyésze Szemennyei János kezéhez átadni, s hogy ez megtörtént a jelen szerződésen fog

173 elismertetni, feljogosítván a M. T. Akadémiát, hogy az átadott gépekből magá-nak Knoll Károly ellen ezen szerződés alapján felmerülendő követelésre 6000 Ft, szóval hatezer forint erejéig kielégítést szerezhessen.

9./ A jelen szerződésből netán származó per elbírálása tekintetében Knoll Károly és Hornyánszky Viktor bej. könyvnyomda cég a budapesti V. ker. kir.

járásbíróság illetékességének magúikat alávetik.

Kelt, Budapesten 1884. január hó 7-én Előttünk

mint tanu

Hornyánszky Ágoston mint tanu

Alulírtak ezennel bizonyítjuk, hogy jelen szerződés 8. pontjának megfele-lőleg özv. Hornyánszky Viktorné szül. Skita Fanni asszonyság mint a Hornyánsz-ky Viktor bej[egyzett] könyvnyomdacég jogosított aláírója a mai napon a cég tulajdonát képező az Akadémiai bérházban elhelyezett 1883. évben Johannes-bergben készült 1824. sz. és 1882-évben Ausburgban készült 1957. sz. könyv-nyomdai gyorssajtógépet Szemennyei János akadémiai ügyésznek jelenlétükben kézreátétellel átadottnak, utóbbi viszont átvettnek kijelentették.

Kmft.

Heinlein István Hornyánszky Ágoston Ezen szerződés a M. T. Akadémia 1884. január 27-én tartott ülésében helybenhagyatott. Budapest, január 27.1884.

Dr. Pauler Tivadar akadémiai másodelnök Knoll Károly

Hornyánszky Viktor

RAL 71/1884.

174

Igazgatósági ülések jegyzőkönyvei 1884-1885.

(MTAK RAL K.1337.) Az Igazgató Tanács 1885. oki. 25-i ülése

Trefort Ágoston akadémiai elnök úr elnöklete alatt.

Jelen voltak: Pauler Tivadar másodelnök, Sztoczek József, Pulszky Ferenc, Than Károly, Hunfalvy Pál, Gyulai Pál, Zichy Antal, Szily Kálmán igazgató tagok, Fraknói Vilmos főtitkár.

65./ Az Akadémia Igazgató Tanácsa 1883-ban könyvkiadó-hivatalának be-szüntetését elhatározván, ezen hivatal vezetőjére, Knoll Károlyra mint könyv-kereskedőre ruházza az akadémiai kiadványok könyvárusi főbizományosságát, olyképpen, hogy részére az akadémiai kiadványok elárusításából befolyó összegnek 50%-át engede át. Knoll Károly az 1884-ik évi forgalomról a f. év június végével leszámolt és az Akadémia rendes kiadványaiból 6440 forint bevételt mutatott ki. A számadás az Akadémia könyvraktárának felügyelője Kilényi Béla földhitelintézeti tisztviselő által megvizsgáltatván, rendben találtatott. Kevéssel utóbb, f. évi szeptember végén Knoll Károly elhalálozott, és így a vele kötött szerződés felbomlott.

Az akad[émiai] főbizományosságra több ajánlat érkezett be. A Knoll Károllyal társas viszonyban álló és az Akadémia bérházában elhelyezett Hornyánszky féle nyomda vezetői a Knoll Károllyal kötött szerződésnek rájok átruházását kérik, és egyszersmind azon ajánlatot terjesztik elő, hogy Knoll Károly nagy szegénységben hátrahagyott özvegyének és hét árvájának évi 300 Ft segély összeget fizetnek. Egyszermind Kilián és Grill könyvkereskedők szintén készeknek nyilatkoztak arra, hogy a főbizományosságot átveszik, és pedig 40%

mellett, amelyből az egyes könyvárusoknak 25% rabatt járna.

Az Akadémia elnöke Hunfalvy Pál, Gyulai Pál és a főtitkárból álló bizott-ságot kért föl az ügy megfontolására és javaslat előterjesztésére. Ezen bizottság, egyik könyvkiadó részvénytársaság igazgatóját mint szakembert, meghallagatva, azon javaslatot terjeszti elő, hogy a főbizományosság a Hornyánszky nyomdára ruháztassék. Nem hagyta ugyan figyelmen kívül azon előnyöket, melyeket egy ismert és nagy forgalommal bíró könyvkereskedés nyújthat; de másrészről attól tart, hogy az ilyen nagyobb üzlet az Akadémia számos, rendszerint apró füze-tekből álló kiadványaira annyi gondot nem fordíthat, mint olyan üzlet, mely úgyszólván kizárólag azokkal foglalkozik. Továbbá tekintetbe veszi azt is, hogy a közönség és az Akadémia tagjai hozzá vannak szokva az Akadémia házába for-dulni az akadémiai kiadványok ügyében. Végre a Hornyánszky-féle ajánlat elfo-gadásával az Akadémia megterheltetése nélkül eleget lehetne tenni a humanitás kötelességének, mely az Akadémiát tíz éven buzgón működő tisztviselőjének családja iránt terheli.

Mindamellett a bizottság a Knoll Károllyal fennállott szerződésnek egyszerű megújítását nem ajánlaná. Több pontban, az Akadémiára nézve előnyt és biztosítékot nyújtó módosításokat javasol.

Az Igazgató Tanács a javaslat értelmében Hornyánszky Viktorra, mint akad[émia>] könyvkereskedőre ruházza át az akadémiai kiadványok főbizomá-nyosságát, részére az általa elárusítandó könyvek árából 50%-ot biztosít, azon kötelezettséggel, hogy Hornyánszky Viktor Knoll Károly özvegyének és árváinak

175