• Nem Talált Eredményt

155 előállítási költségeket lényegesen csökkenti, míg a második ponttal a

NYELVTÖRTÉNETI SZŐTÁR

155 előállítási költségeket lényegesen csökkenti, míg a második ponttal a

költségvetésünkbe fel nem vett és esetleg tetemes összegre rúgó előállítási többletköltséget óhajtjuk kikerülni. Reméljük, hogy a tekintetes Bizottság mindkét pontot méltányosnak f o g a találni s kérésünket teljesíteni fogja.

Egyéb feltételeinket van szerencsénk az alábbiakban felsorolni:

1. A pótkötet alakja és papirosa teljesen ugyanolyan lesz, mint a főmunkáé, szedése ellenben az utóbbinál használt colonel helyett a tekintetes Bizottságnak már mintában megmutatott petit.

2. Miután ezen kötet tartalma (a XI-XVII. századbeli oklevelek magyar szavai) remélhetővé teszi, hogy azt mint önálló munkát azok is meg fogják venni, kik a Nyelvtörténeti Szótár-t nem szerezték meg; kéljük a tekintetes Bizottságot, hogy a mű címlapjának szövegét olyképpen állapítsa meg, hogy a könyv nem csupán mint a Nyelvtörténeti Szótár pótkötete, hanem mint teljesen önálló mű is árusítható legyen.

3. A pótkötet legföljebb 55 egyenkint 8 oldalas nyomtatott ívre terjedhet s ha a mü terjedelme ezen ívmennyiséget meghaladná, az 55 íven felüli rész teljes tiszteletdíját egyedül a M. T. Akadémia fogja viselni, ha pedig a munka a 60 ívet is meghaladná az azonfelüli ívek nyomdai költségeit is, és pedig 1000 után 8 oldalas ívenkint 80 koronával, minden további 100 példány után pedig 3 koronával számítva: a M. T. Akadémia vállalja magára.

4. A M. T. Akadémia által a pótkötet után fizetendő tiszteletdíjhoz - a 3.

pontban említett 55 ív maximális terjedelemig - 8 oldalas nyomtatott ívenkint 50, azaz ötven koronával járulunk hozzá, mely összegből 20, azaz húsz korona a teljes mü kéziratának a nyomda által történt átvétele után, 20 azaz húsz korona a teljes mü megjelenésekor, és végül 10 azaz tíz korona akkor lesz fizetendő, ha a műből már 500, azaz ötszáz példány elkelt. A mű előállításánál felmerülő szerzői correcturák és változtatások költségeit a teljes mű megjelenésekor fizetendő második honorárium-részletekből lesz jogunk levonásba hozni.

5. A művet tetszés szerinti példányszámban nyomhatjuk és akár füzetekben, akár egy kötetben fűzve vagy kötve általunk szabadon megállapítandó bolti áron fogjuk árusíthatni.

6. Kötelezzük magunkat, hogy a teljes művet a munka teljes kéziratának átvételétől számítandó egy esztendőn belül megjelentetjük, föltéve, hogy a revisiók elvégzése a szerkesztő részéről fennakadás nélkül történik.

7. A M. T. Akadémia Nyelvtudományi Bizottságának tagjai közt leendő szétosztás végett kötelesek leszünk, ha a művet füzetekben bocsátjuk közre, minden egyes füzetből 30, azaz harminc példányt, ha pedig csupán a teljes művet egy kötetben adjuk ki, ebből 30, azaz harminc példányt a M. T. Akadémiának díjtalanul rendelkezésére bocsátani..."99

A főtitkár a Hornyánszky cég ajánlatát még aznap áttette a Nyelvtudományi Bizottsághoz, amely 1901. március 23-i ülésén megtekintve azt," néhány

99. RAL 92/1901.(Hátlapján: Érk. 1901. febr. 26-án. Kiadatik a M. T. Akadémia Nyelvtudományi Bizottságának Bp., 1901. febr. 26. Szily K. főtitkár).

156

csekélyebb módosítást" látott szükségesnek, s megbízta a bizottság elnökségét,

"hogy már most állapítsa meg a szerződés pontozatait a kiadóval".1

Noha a kiadás pontos módozatait még nem tisztázták, nincs kétség afelől (a Ny. Bizottságnál) hogy a szerződés létrejön. Legalábbis erre utal a bizottság 1901. december 2-i ülésén a költségvetés tárgyalásánál tett megállapítás 8. Az Oklevélszótár. "Előleg tiszteletdíjból (ezelőtt a szerző 1.200 K. előleget kapott) Az egész munka 50 ív lesz, tiszteletdíja 50x100 = 5.000 k. ennek csak felét födözi a Ny. B. a másik felét a kiadó fizeti."101

1902. január 13-án kelt a Hornyánszky-cég módosított ajánlata:

"a. pontot olyképen változtatjuk meg, hogy a mű szedését nem a teljes kézirat átvétele után leszünk kötelesek megkezdeni, hanem akkor, ha a M. T. Akadémia bennünket értesít, hogy a mü egészen elkészült és ő a teljes kézirat birtokában van.

Ennek folytán megváltozik a mű honoráriumára vonatkozó 4. pont is és pedig a következőképpen:

4. A M. T. Akadémia által a pótkötet után fizetendő tiszteletdíjhoz - a 3.

pontban említett 55 ív maximális terjedelemig - 8 oldalos nyomtatott ívenkint 50, azaz ötven koronával járulunk hozzá, mely összegből 20 azaz húsz korona az egyes füzetek, illetőleg, amennyiben a művet füzetekben nem bocsátanók közre, a teljes mű megjelenésekor és végül 10, tíz korona akkor lesz fizetendő, ha a teljes műből már 500, azaz ötszáz példány elkelt. Hogy a M. T. Akadémia ezen utolsó 10 koronás részlet esedékességét ellenőrizhesse, kötelesek leszünk minden év május havában az addig összesen eladott mennyiséget a M. T.

Akadémiának bejelenteni. A mű előállításánál felmerülő szerzői correcturák és változtatások költségeit az egyes füzetek, illetve a teljes mü megjelenésekor fizetendő második honorárium részletből lesz jogunk levonásba hozni.

Végül megváltozik a 7. pont, amennyiben nem 30, hanem 40 tiszteletpél-dányt bocsátunk a M. T. Akadémia rendelkezésére, mely mennyiségben azon-ban már a szerkesztőnek járó tiszteletpéldányok is bentfoglaltatnak.

Midőn ezen változtatásokat a tekintetes Bizottsággal közölni szerencsénk van, egyúttal félreértések elkerülése végett bátrak vagyunk megjegyezni, hogy Zolnai Gyula úrral történt megállapodásunk szerint a műnek jelenleg már munkában lévő része egyelőre teljesen a M. T. Akadémia költségén készül s hogy ezen költségek csak akkor fognak bennünket terhelni, ha a tekintetes Bizottság a m. é. 25-én kelt s jelen sorainkkal módosított ajánlatunk alapján a mü kiadásával bennünket fog megbízni és ha a most megváltoztatott a. pont értelmében értesítést nyerünk, hogy a teljes kézirat az M. T. Akadémia birokában van.'102

Simonyi Zsfigmond] jan. 17-én a főtitkárhoz intézett levele szerint: "A Nyelvtudományi Bizottság a f. hó 14-én tartott ülésben tudomásul vette Hornyánszky Viktornak az Oklevélszótárra vonatkozó második levelét. Immár

100. K. 1568. 1901. március 23-i ülés (5. pont) (Jelenlevő bizottsági tagok. Elnök: Szinnyei József, jegyző: Simonyi Zsigmond, Gyulai Pál ig. t., Gyomlai Gyula, Kunos Ignácz, Munkácsi Bernát, Négyesy Zoltán, Zolnai Gyula 1.1. Frecskay János, Katona Lajos, Tolnai Vilmos)

101. Uo. 1901. december 2-i ülés (Szinnyei József elnök és Simonyi Zsigmond előadó aláírásával) 102. Hornyánszky Viktor levele a M. T. Akadémia tekintetes Nyelvtudományi Bizottságának 1902.

január 13. RAL 402/1902.

P Ó T L É K

A

M A G Y A R N Y E L V T Ö R T É N E T I S Z Ó T Á R H O Z

MAGYAR

OKLEVÉL-SZÓTÁR

RÉGI OKLEVELEKBEN ÉS EGYÉB IRATOKBAN E L Ő F O R D U L Ó MAGYAR SZÓK GYŰJTEMÉNYE

LEGNAGYOBB RÉSZÜKET G Y Ű J T Ö T T E

s z a m o t a i s t v á n

A MAGYAR T U D O M Á N Y O S AKADÉMIA MEGBÍZÁSÁBÓL SZÓTÁRRÁ SZERKESZTETTE

z o l n a i g y u l a

BUDAPEST

KIADJA HORNYÁNSZKY VIKTOR KÖNYVKERESKEDÉSE

1902—1906

159