• Nem Talált Eredményt

így szól: „A böjt, melyet én kivánok, ez : oldd meg a gonoszságnak kötelékeit, szabadítsd meg a

In document Religio, 1856. 2. félév (Pldal 93-97)

nyo-mottat terhétől, bocsásd szabadon a lebilincselteket, és zúzz szét minden igát. Oszd meg az éhezővel ke-nyeredet, és a szegény- s bujdosóknak adj szállást házadnál ; ha midőn mezítelent látandsz, takard be őt és testvéredet meg ne vesd. Ekkor főltámadand hajnalként világosságod és gyógyulásod hamarabb menend véghez, és arczádat megelőzendi a te igaz-ságod és az Urnák dicsősége fog fedezni téged. Ak-kor könyörögni fogsz s az Ur meghallgatand ; ki-áltani fogsz, s az Ur mondandja : íme itt vagyok ; ha körödből száműzöd az elnyomatást, újjalmuta-tást és a rágalmazó beszédet. Hamikor az éhező-nek megadandod, mit tenlelked óhajt s kielégíten-ded az epedőt; akkor föl fog támadni sötétségben a t e világosságod és homályod déli napként fog

ragyogni. S nyugodalmat adand neked az Ur min-denkor és lelkedet fénynyel töltendi el ; és csont-jaidat sértetlenül őrzendi meg, és fogsz lenni, mi-ként a bőnedvességü kert és a vízforrás, melynek vizei soha ki nem apadnak." Ki így böjtöl, az egy-szersmind az anyaszentegyház parancsolata szelle-mében is böjtöl és igyekszik a szent böjt által szent Ágostonnak szavait is utóiérni, ki egyik beszédé-ben a böjtről imígy nyilatkozik : „Ha sikerrel akar-juk magunkat némely ételektől megtartóztatni, szükséges mindenekelőtt: hogy minden igaztalan-ság s méltatlanigaztalan-ság elkövetésétől tartózkodjunk. Mert mit használ, ha egész arczhalaványságig böjtölünk, és keblünket mégis a harag s irigység lángja gyújtja föl? Mit használ, ha böjt folytában nem érintjük ugyan a húst, de annál inkább sértjük s bántjuk meg felebarátunkat gonosz s rágalmazó beszédekkel ? Mi igazán akarunk böjtölni, s mind-azt, mi fölöslegünk, örömteljesen teszszük le a szűkölködő kezeibe !"

Sz. Ágoston idézett végszavaival zárjuk be mi is értekezésünket ; mi t. i. mint jó ker. kath. embe-rek mindenben engedelmességünket tanusítandók, böjtölni akarunk igazán, azaz: Isten akaratja és az anyaszentegyház parancsolatának szelleme szerint, erősen meggyőződvén arról : miként a böjt szoros megtartása által szellemi.előhaladásunk hathatós eszközeit gyarapítjuk; az erény buzgó gyakorla-tában szilárdulunk ; és lelki üdvünk s jövendő bol-dogságunk ösvényét biztosítólag elkészítjük.

B e é l y Fidél.

§z. István király keresztel tetése.

Égi fény dereng az esztergomi ormon, Angyalait küldte le az U r a földre, Hogy hintsenek üdvöt az emberszivekre.

Kegyözönben úszik az ifjú magyar hon.

Most teljesedik be Géza látománya, Most valósodik meg Sarolta szent álma.

Az égi m a l a s z t t a l kezet fog a b é k e , Az egek szerelme arany hidat épít, Biztos munkatársi az örök remény s hit ; H i t lesz a magyarnak biztos menedéke , Leghűbb vezetője a húnivadéknak , Nehéz küzdelmein a jövő napoknak . . . Kaczagányos őrök nemzeties fényben, Délczeg paripákon várnak tisztelegve,

- •n 78 t-n—

A prágai püspök ékesen környezve Csöndes áhítattal föl a várba megyen ; Fénylő fövegével a nap tüze játszik, Ihletett alakján szent öröm sugárzik.

Meg-megáll a hegynek lejtős oldalában, S áldást mond keresztet hintve szent kezével ;

Az Ur lelke küzd az ős nép balhitével, Ismeretlen érzést hagyva nyomdokában ; Míg e perczben a szűk mélyen zsengedének, Túlvilági vágyak, túlvilági képek.

Fönn magasztos fényben áll Sarolta s férje, Hithős fejedelme a magyar hazának, Atyja a leendő égjelölt királynak ; Majd, hogy a kegyelmek árjait lekérje, Térdre hull időzve a magas hites pár, Összehangzó vágya tul az ég ivén jár.

Mélyen meghajolva térdel ott középen I l j u Vajk szűz élte zsengedő szakában, Tiszta lelke lángol égbegyult fohászban, S mint a drága gyémánt fölragyog szemében Csak híréről t u d j a , sejti ő a vétket ;

Nincs ecset lefestni ezt a szende képet ! H ő imája fölhat a kegyek hónába : Az igazulásnak lelkeért esenge , Isten az, ki őt e lépésre vezette, S meghivá országa földi csarnokába ; S most eltelve az üdv előérzetétől, Hálaáradattal áldozik szivéből.

A kegyelt ifjúra hull az üdv könyüje Sz. Adalbert püspök rezget eg szeméből, Hull a sz. k e r e s z t v í z reszkető kezéből, Hull az Ur malasztja tengerárba gyűlve ; Mely haladva a nép ezrein keresztül, A hon- és egyháznak millió reményt szül.

N y u 1 a s s y Antal.

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

JMaçyarorszàg.

Pest, julius 31. E napokban vettük t. S z e n t e s József nevelő-intézetének programmját, melyet édesörömest

ide igtatunk :

„Szentes József katholikus fi-tan- és nevelőintézeté-nek programmja. (Pesten, papnövelde utcza gróf Széche-nyi-ház 4-ik szám.)

Midőn a mult 1855/6 iskolai év kezdetével megnyi-tott , fönsőbb helyen szabadalmazott, fitan- és nevelő-in-tézetemet több tekintetben tökélyesíteni és nagyobbítani kí-vánom : van szerencsém a t. szülőket és gyámnokokat ér-tesíteni :

1. Hogy intézetembe a jövő iskolai évre is, nem-csak élelem- és szállásra fogadok föl növendékeket, hanem

azoknak czélszerü nevelését és jövendő rendel te tésökhez irányzott oktatását is elvállalom.

2. Hogy az intézetbe oly növendékek is fölvétetnek, kik csupán tanulás végett kívánnak abba bejárni, élelme-zésüket szülőiknél veszik.

3. Hogy az intézet látogatása oly növendékeknek is könnyűvé tétessék, kiknek a szülői lakás távolsága miatt naponkint kétszer az intézetbe bejárni terhes lenne : oly nö-vendékek sem záratnak ki az intézetből, kik reggeltől es-tig kívánnak maradni, és mint az intézet többi rendes tag-jai, szüntelen fölügyelet mellett, a délebédben is

részesül-ni akarnak, az éjtpedig szülőiknél töltendik.

4. Nehogy azon t. szülők , kik gyermekeiket a nyil-vános iskolákba járatni kívánják, kényszerülve legyenek azokat oly szállásokra adni, hol azok egészen magokra ha-gyatva, kellő ápolás, fölügyelet és a tanulmányokbani szük-séges utmutatáo nélkül maradnának : oly növendékek is fölvétetnek az intézetbe, kik a nyilvános iskolákba járnak, s ezek is mint az intézetnek többi rendes tagjai nemcsak minden rendkívüli tanulmányokban is részt vehetnek, hanem szüntelen fölügyelet mellett mindazon iskolai tárgyakban, melyek az általok látogatott osztályban előadatnak, ismét-lést és bővebb magyarázatot is nyernek.

5. A legnagyobb gond fog fordíttatni az egészség főn-tartása- , a bel- és kül-tisztaság- és élelemszerekre.

6. A rend föntarthatása végett az engedelmesség minden növendéktől, különbség nélkül, szigorúan fog kö-veteltetni.

7. Egészségi s erkölcsi szempontból 40 növendéknél többet az intézet föl nem fogadhatván, ezek folytonos föl-ügyelete 6 segédnevelő között úgy lesz fölosztva, hogy minden 8—10 növendék mellett egy külön-nevelő leend, kivel a közvetlen fölügyelete alá rendelt növendékek együtt hálnak és napi sétáikat teendik.

8. A magánosan kijárkálás a növendékeknek semmi szín alatt meg nem engedtetik.

9. Testi eledelül rendesen : reggelre , az évszak és egyéniség szükségéhez képest, kávé , téj , vagy gyümölcs zsemlyével ; ebédül 4 tál étel ; uzsonnául kenyér, és va-csorául 2 tál étel fog szolgálni.

10. Szünóráikat a növendékek részint ifjúságot ér-deklő , sziv- és lelket-képző iratok olvasásával ; részint a szobában gyakorolható foglalkozásokkal ; részint pedig na-ponkinti sétával, és nyáron az intézet lakásánál levő kertbeni múlatás- és a hegyek közé kirándulásokkal töltendik.

11. Azon növendékek , kik testi- és szellemi kiképzé-sűket a z intézetben veszik, fizetnek : élelem, szállás, mo-sás, f ű t é s , világítás, felső- és alsó ruhák kijavítása; a gyermekek kora- és fogékonyságához mért oktatás, fran-czia-nyelv, rajz , ének, szépirás , kézmű , táncz, úszás , test-gyakorlat; a tanuláshoz megkívántató kézi-könyvek, papir , toll, rajz és ir-ón , rendszeres ismétlés, folytonos fölügyelet és szolgálat fejében egy iskolai évre , azaz : 10 hóra 6 — 9 éves korukig 500 p f r t o t , 9 — 1 2 éves korukig 5 5 0 f r t o t , a 12 évesnél idősebbek pedig 600 p f r t o t , félé-venkint előre leteendő részletekben.

7 9 «.—

12. A convictorok, azaz: oly növendékek, kik a nyíl vános iskolákba járnak , fizetnek: élelem, szállás, mosás, fűtés, világítás, felső-és alsó-ruhák kijavítása, ismétlés, folytonos fölügyelet és szolgálat fejében, egy iskolai évre:

12 éves korukig 350 p f r t o t , a 12 évesnél idősbek pedig 400 pfrtot szinte félévenkint előre leteendő részletekben.

13. A netalán betegség által okozható költségek és a zene-oktatásért járó díjak , melyek fölötte különbözők lehetnek, s többekre a növendékek közöl nem is alkalmaz-hatók ; úgy azon mérsékelt díj , melylyel fölsőbb rendelet következtében a nyilvános iskolákban leteendő vizsgálatok összekötvék , a fönnemlített összegben nem foglaltatnak ; valamint azon mellék-kiadások sem, melyek a t. oz. szülők kívánságára mérsékelve élvezhető mulatságokra tétetnek.

14. A föltételek, melyek alatt csupán csak a tanulás végett bejáró növendékeknek oktatás adatik, valamint azok is, melyek alatt azon növendékek , kik reggeltől es-tig maradnak az intézetben, fölvétetnek , a növendékek életkora és a t. cz. szülők igényei szerint különbözők, de mérsékeltek leendnek.

15. Minden az intézetben szállásoló növendék hozzon magával: 12 i n g e t , 6 g a t y á t , legalább 12—18 zsebken-dőt és ugyanannyi harisnyát, 6 törülközőt, 6 asztalkenzsebken-dőt, 2 abroszt, 1 derek-alj t , 1 vagy 2 párnát, 1 paplant és há-romszori változtatásra szükséges lepedőt és párnahéjat ; ezeken kivül evőeszközt, egy tükröt, egy szivacsot, fésűt, fog-, haj- és ruha-kefét, minden darabot külön saját bé-lyegével ellátva. —Ágyat szalmazsákkal és ruhaszekrényt minden növendék az intézetben kap.

16. Minden vidéki növendék legyen ellátva : egy egész évre szóló útilevéllel, keresztlevéllel, himlő-oltás-ról szóló orvosi- és iskolai bizonyítványnyal.

17. H a valamely növendék az intézetből kilépni szán-dékozik , a föl mondásnak a t. cz. szülők részéről legalább egy negyed évvel előbb kell megtörténnie, különben ez időre a tan- és ellátási díj megtérítendő.

18. Az intézetben nem szállásoló növendékekre néz-ve , a tanulmányok rendesek- és rendkívüliekre osztatnak, és pedig :

a) Rendes tanulmányok, minden a magas kormány által a nyilvános iskolákra nézve meghatározott tantárgyak.

b) Rendkívüli tanulmányok pedig: az idegen nyel-vek , rajz , szépírás, kézmű , zene, testgyakorlat, úszás, táncz stb.

19. Minden osztályba fölvétetik oktatás végett 2 szegényebb, de jó-erkölcsű és tanulni szerető gyermek is, még pedig minden fizetés nélkül.

20. Az oktatás szakértő segéd-nevelők által, saját fölügyeletem alatt fog történni.

21. A növendékek naponkint 5 óráig a rendes, 2 — 3 óráig pedig a rendkívüli tanulmányokkal lesznek elfoglalva.

22. Az előadási nyelv magyar, némely tárgyakra nézve azonban német is leend, társalgásul pedig német és franczia is fog divatozni.

23. A tanév kezdődik f. é. october 1-ső napján és tart a jövő 1857-ik évi július végéig.

24. Az év végével a t. cz. iskolai hatóság és a t. cz. szü-lők jelenlétében nyilvános vizsgálatok fognak tartatni.

25. A növendékek fölvételi beirása történik f. é. Sep-tember 28-tól october 8-ik napjáig az intézet lakásán, Pap-növelde-utcza gróf Széchenyi-ház , 4-ik szám 1-ső emelet.

26. Minden növendék fizet beírásakor 2 p f r t o t , egy az összes növendékek használatára rendeltetett „ifjúságot érdeklő könyvtár" gyarapítására.

27. Egy évi ernyedetlen buzgalmamnak sikerült a tágasbkörü nevelés pályáján a közbizalmat megnyerni, mely nemcsak a magasb körökben , de az öszszes időszaki sajtó ú t j á n is eléggé nyilvánult. E bizalomban fáradozá-saim legnemesebb j u t a l m á t találom , de e bizalom egyszer-smind erkölcsi kényszer rám nézve, intézetem mind bei-mind kül-terének még nagyobb mérvet adni ; fogadják azért a t. cz. szülők és gyámnokok újólag azon igéretemet, mikép tavai nyilvánított tan- és nevelési elvemhez hiven : az állam- és emberiségnek vallásos és hasznos polgárokat nevelni, ezután is minden törekvésem oda lesz irányozva, hogy növendékeim az élet-pálya bárminő viszonyai kö-zött , mind a nevelés emelkedettebb színvonalán biztosan megállhassanak, mind a tudomány ter én a közszellem mindinkább növekedő kívánalmait kielégíthessék.

Kelt P e s t e n , 1856. julius havában. S z e n t e s József."

» •» <i «a<»<j)<t(t>(t>«>g> j» «» »

I r o d a l o m .

„Aláírási fölhivás következő czimü munkára : N é p-s z e r ü e g y h á z i a r c h a e o l o g i a , vagy ip-s : a katholi kus ünnepek, szentségek, ünnepélyek s szertartások értel-mezése, s különféle rendes s rendkivüli szószéki jelen-tések , részint rendes szent beszédekben, részint hirdet-mény-alaku oktatásokban. Irta Loiiovic* József. Ki-adja H o p f János, hittudor, csanádmegyei áldozár s szent-széki ülnök.

H a az egyház világos törvénye (Concil. Trid. Sess.

22. cap. 8.) nem is kivánná, maga a dolog természete hozza magával : hogy a lelkészek mindazt, mi a szentségeket, név szerint a szent-misét illeti, a híveknek gyakrabban magyarázzák.

A lelkészek eme szent kötelmök teljesítésének tete-mes akadályaul szolgál ama körülmény, hogy theologiai tanintézeteinkben az e g y h á z i r é g i s é g t a n s az ün-nepeket s szertartásokat tudományos alapossággal s rend-szeres alakban tárgyazó l i t u r g i k a eddig többnyire csak fővonásaiban s töredékesen vagy fölületesen adatott elő, né-hol pedig, kivéve a szentségek kiszolgáltatásának módjá-bani oktatást, egészen mellőztetetett.

Az egyházi irodalom ugyan e szakban is elég gaz-dag, de az ide tartozó munkák azon kivül, hogy kevés ki-vétellel latin vagy idegen nyelven irvák, nem úgy vannak szerkesztve : hogy a hivatalos teendőikkel olykor egyébkint is csaknem túlterhelt lelkészek azokat a gondosb keresés, összefüzés s átöntés fáradalma nélkül ide vonatkozó közok-tatásaikra használhatnák.

Ezen nagyon is érezhető hiányt kitelhetőkép pótol-ni, az egyházi archaeologia s liturgika legszükségesb ágai-nak ismertetését a tanszékről a szószékre vinni, s a tudo-mányt , mely eddigelé többnyire csak a szakavatott tudó-sok sajátja volt, népszerűvé s közönségessé tenni, szóval a közoktatás eme szintoly fontos mint hálás nemének érde-kében a lelkészek pásztori buzgalmát ébreszteni, éleszteni s elősegíteni, a híveket pedig azon kincsek birtokába, mely-lyek e tudomány aknáiban az ő számukra is rejtvék, oktat-ni kívánván a nagyméltóságú tudós szerző ur, e szakbeli ta-nulmányainak, kutatásainak s fáradalmas gyűjtögetéseinek eredményeit többévi szorgalmas működést igény lett jelen munkájában oly módon állította össze , hogy az az egyházi régiségtan s liturgika körrajzát részint rendes egyházi szó-noklatokban , részint egyszerű oktatásokban előadva tar-talmazza.

Noha pedig ezekhez képest a munka főczélja nem volt, nem is lehetett egyéb, mint a lelkészeknek liturgikai s régiségtani oktatásaik alapjául szolgálandó vezérkönyvet nyújtani, minthogy azonban a mélyen tisztelt szerző u r azoknak e téreni önhaladásukra is kiterjesztendőnek tar-totta figyelmét, ezen kettős föladathoz képest akként járt el a munka írásában , hogy midőn a szöveg a hivek lelki tanítására nyujtand a lelkészeknek anyagot, a jegyzetek-ben fogj alt hit- s erkölcstani, archaeologiai történelmi, stb.

adatok, észrevételek, véd- s tárnokok, ugyanazoknak szint-úgy, mint a miveltebb osztályuaknak általában véve szol-gáljanak olvasmányul s bővebb tanulságul.

Mennyiben felel meg a munka ezen kettős föladat-nak? a részrehajlatlan Ítészeihez tartozik ugyan megha-tározni , azt azonban a mélyen tisztelt szerző ur szerény-ségének sérelme nélkül bízvást állíthatja a kiadó, hogy va-lamint a szövegnek tanulságos voltát tekintve, nincs annak oly csekély részecskéje, melyből a hivek lelkészeik előa-dása után akár ismeretben, akár buzgó érzelemben nem gyarapodhatnának, úgy a szöveg tudományos megállapítá-sául fölhozott számtalan idézményeket s fölvilágosításokat tartalmazó jegyzetek a keresztény r é g i s é g t a n s l i -t u r g i k á n a k fölö-t-te gazdag s becses -tárházá-t foglalják magokban.

Fölosztására nézve a munka három, ugyanannyi köte-tet képezendő részre oszlik, melynek e l s e j e az egyházi év-kört, névszerint az ünnepeket, — m á s o d i k a a szentsé-geket, köztök a szent-misét is, — h a r m a d i k a a rendes s rendkívüli ünnepeket s téteményeket ezeknek s amazok-nak szertartásaival együtt, úgyszinte a szószéki jelentések különféle nemeit tartalmazza, mint már fönnebb érintetett, részint hirdetések, részint, hol azt az előadásnak szükséges-sé vált terjedelmes volta kívánta, rendes beszédek alakjá-ban előterjesztve, stb.

A három kötetü egész munka 70—75 nagynyolczad

rétü ivre fog t e r j e d n i , és ugyanazon papirra s betűkkel, mint a jelen fölhívás nyomatni.

Az egésznek aláirási ára 5 pfrtban levén megállapít-va, a t. ivtartó urak előlegesen csak az aláíró urak névjegy-zékeikkel ellátandó aláirási iveiknek az alólirt kiadóhoz legkésőbb f. évi semptember végéig leendő beküldésére kéretnek föl : maga az aláirási ár csak az e l s ő k ö t e t á t -v é t e l e k o r le-vén az aláiró urak által lefizetendő, s az e végett különösen megkeresett ivtartó urak u t j á n az alul-irthoz (Bécsben Josefstadt 214. szám) b é r m e n t l e n ü l menesztendő, minek folytán a hátralevő két kötet minden további fizetés nélkül fog kiadatni és szintúgy mint az el-ső b é r m e n t e s e n a gyűjtő urakhoz elszállítatni.

Egyébiránt kéziratban már az egész munka készen levén, s legottan sajtó alá kerülendvén, a tisztelt aláírók számot tarthatnak arra, hogy az G—7 hónap múlva kezeik-nél leend.

Azon csekély számú példányokra nézve, melyek a munka elkészülte után a könyvkereskedelembe fognak jut-ni, magasabb bolti ár fog szabatni.

Záradékul a munkáhozi személyes viszonyát illetőleg kötelességének t a r t j a a kiadó elismerni, hogy miután ő a munka kéziratát a nagylelkűségét iránta eddig is számta-lanszor tanúsított nagyméltóságú szerző úrtól ajándékké-pen birja, annak kiadását teljes joggal vállalhatja ugyan magára : azonban minthogy ő a munka létesüléséhez egy-általában semmivel nem járult, nem is veheti igénybe bár-mily csekély részecskéjét is azon szellemi haszonnak s lel-ki előmenetelnek, mely a munka használatát, ha az U r ma-lasztjával hozzá járuland, kétségkívül kísérni fogja.

B é c s , 1856. jul. 26-án. H o p f János.

csanádmegyei áldozár s szentszéki ülnök." (M. S.)

H ï R F Ü Z É R.

Becs. A bécsi Szent-Severin-Társulat elnöke grófO' D o n e l l m . h. 29-ről jelenti, miszerint az ausztriai s németországi kath. egylet nyolczadik nagygyűlése ezidén L i n c z b e n fog tartatni. September hó 22-én lesznek a bejelentések s előleges ülések, 23, 24- és 25-én pedig ma-ga a nagygyűlés , melyre a kath. testvérek meghivatnak.

Mimclien. A müncheni mesterlegény-egylet elül-járójához f. é. junius 30-ról ő szentségétől IX. P i u s t ó l helyeslő irat érkezett, mely az egylet működését dicséri.

A szent atya apostoli áldását adja az egyletre, mely már 30 fiók-egyletet számlál.

T a r t a l o m . A böjt. Sz- I s t v á n kereszteltetése. Szentesféle k a t h . nevelő-intézet. I r o d a l o m , nm. L o n o v i c s püspök u r m u n k á j a . Hirfüzér.

Tulajdonos és felelős szerkesztő: Zalka Ev. János.

Nyomatott B e i m e l J . és K o z m a Vazulnál. Pest 1856.

11. sz. II. FELEV 1856.

RELIGIO

P E S T , A U G U S T U S 6.

E G Y H Á Z I É S I R O D A L M I F O L Y Ó I R A T .

Megjelenik e lap h e t e n k i n t k é t s z e r : szerdán és szombaton. Az előfizetési dij félévre postán 4 f r t ; helyben 3 f r t 40 kr p p . Előfizethetni minden cs. k i r . p o s t a h i v a t a l n á l ; Pesten a szerkesztőnél (Papnövelde-uteza 1. sz.) és Hartleben K. A. könyvkereskedésében

Visszaemlékezés sz. Ferencz szerzetének

In document Religio, 1856. 2. félév (Pldal 93-97)