• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK

In document Religio, 1856. 2. félév (Pldal 29-33)

M a g y a r o r s z á g .

Arad vidéke : S z e n t A n n a . Juniusban. Vi-dékünk, mely hitéleti szempontból méltó, hogy ismertessék, az egyházi lapokban képviselve épen nincsen, pedig e Má-riaországnak alsó részében a Maros mentében a hitéletnek igenis sokszor és nyilván szép jelenségeire akadunk. Ilye-nek : a radnai búcsújáró hely, hol Urunk mennybemene-tele, pünköst és Szentháromság napján 50,000 ember is megfordul, hogy ott a bűnös és fájdalmas szív a bánat könyeit kisírja és az örök élet kenyerében részesüljön;

továbbá sok az idő viszontagsága emésztette zárdák, apát-ság- és prépostságok romjai, mely némelyeknek csak czime van meg ; s az itt-ott jelenkorunkban is sürüen látható vallási szent tények, mint a hitéletnek megannyi szent jelvényei. Ily szivet emelő vallásos tény és ünnepély volt Uj-Aradon is. Lelki örömmel vagyunk hirdetői ezen ün-nepélynek. A városi tanácsnak egyik tagja V á t z Miklós a város terén a Szentháromság tiszteletére egy, a tért diszítő és főkép az Isten dicsőségét hirdető csinos és remek kül-sejü, a birodalom]bármely fővárosába is beillő szobrot ál-líttatott föl. E szobor , mely 5000 pfrtba került,

Szenthá— n 1 4 H á -romság vasárnapján szenteltetett be. Az ünnepélyre ft.

G a b r i e l József és M a r t i n s z k y József kanonok és S c h l a u c h Lőrincz egyházi jogtanár urak hivattak meg.

A beszentelést és a nagymisét délelőtti tiz órakor ft. és ngs (t a b r i e 1 József olvasókanonok és prépost végzé teljes egyházi segédlet mellett. A szentbeszédet nt.

S c h l a u c h Lőrincz tanár ur tartá, fölhasználván vezér-fonalul az evangeliom szavait : Elmenvén tanítsatok min-den nemzeteket, megkeresztelvén őket az atyának stb. s kenetteljesen fejtegette az ünnepély jelentőségét, kiemel-vén egyszersmind az alapító érdemét. Ezek után sz. Ambrus éneke : ,Téged Isten dicsérünk' a templomban elénekelte-tett. A szobron következő fölirások vannak, melyeket ide írunk. Keletről : Deum Verum Unura in Trinitate et Tri-nitatem in Unitate venite adoremus. Délről : Pio P . M-IX. Ecclesiam Dei, Monarchiam Austriacam Aug. Imp.

F r a n c i s c o Josepho et Dioecesim Csanadiensem Alexan-dre C s a j á g h y feliciter regnante erecta est haec statua 185Í>. Nyugatról : Laudetur et superexaltetur SS. Trinitas Dens P a t e r , Deus Filius et Deus Spiritus Paraclytus.

Északról : Hanc votivae pietatis statuam ex signo honoris erexit Nicolaus V á t z. Az ünnepélyen megjelentek a cs.

k. hivatalok és városi hatóság összes tagjai és számtalan a környékből összegyülekezett hivek.

Török-sze» t-Hiklós. ígéretem szerint folyta-tom a múltkor (Rel. II. f. 1. szám) t e t t leirást s áttérek a hitélet egyik kiváló hévmérőjére, az ajtatos adakozásokra.

Hányszor történik , hogy a talált jószág, melynek tulaj-donosa föl nem lelhető, Isten dicsőségére szenteltetik;

hányszor fakadnak örömkönyek a lelkipásztor szemeiből, midőn egyszerű hive, kit szegénynek is nevezhetnénk, minden fölötlő ok avagy alkalom nélkül forintokat hoz áldozatul az oltárra ! Templomunk fresco-festvényei egy, már Istenben elnyugodott ajtatos jobbágygazdának P o z -d e r k a Istvánnak több ezerekre menő költségén jöttek létre. Ugyanő 1600 pfton csináltatott a templom számára mennyezetet (baldachint), melyet, fájdalom, a gondatlan-ság időnek előtte az enyészet torkába vetett. Az ő buzgó-ságából 3 kitűnő szépségű kőkereszt díszesíti temetőnket kálváriánkat és határunkat. Ugyan a nevezett j ó lélek egyházi és iskolai czélokra 20,000 pfrtnyi alapot hagyomá-nyozott , és valamint a torony ú j rézfedele 1853-ban az ő hagyatékából készült, úgy jelenleg az iskolaháznak emel-kedőben lévő szárnya ugyanabból gyámolíttatik. Ezen egyszerű, ne mondjam tudatlan, d e erős hitében és alá-zatos szivében az evangelium isteni világossága által bölcs férfiú megszégyenítette a világnak sok nagyjait és bölcseit, még bővebben inegszégyenítendő ő k e t , ha szent és üdvös czéljainak kivitelében azon időben ( f 1847.) annyi maga-sabb befolyások ellen nem kell vala küzdenie !

Tekintve a köz-adakozásokat, álljanak i t t a követ-kező tények. A szeplőtelen bold. Szűz szobra templomunk-ban, mely előtt naponkint az isteni tisztelet alatt 2 , a sz.

Anna oltárra, mely előtt kedden , s az ünnep- és vasárna-pokon 4 , az olvasó-társulat által készíttetett f ü g g ő Mária-kép , mely körül vasár- s ünnepnapokon 6 gyertya é g ,

végre a sz. keresztút képei, melyek előtt nagyobb ünne-peken gyújtatnak meg a gyertyák, mindezek évről évre a hivek által láttatnak el gyertyával. A czéheknek, jóllehet vegyes vallású mesterekből állanak, díszes templomi lo-bogóik vannak. Az 1853-ban készült sz. keresztúti képek-nek 250 pfrtra rúgott költségei ajtatos adakozásból kerül-tek ki. A mult évben fölállított 16 változatú új orgona, mely mellesleg megjegyezve,kiválólag nagys. ß o n y h á d y Imre cs. kir. helyt, tanácsos és megyefőnök ur hitbuzgó részvéttel párosult gondoskodásának köszöni létrejöttét 2400 pfrtjába került a kath. közönségnek. A templom és isteni tisztelet disze egyik fő kivánata és öröme lévén e hitbuzgó népnek, hogy e részben, tekintve a templom cse-kély vagyonát, hátramaradás e.-> hiány nem merül föl, on-nét is van, mert a mult 185%-ki évben csupán a perselybe 178 pfrtot adakoztak a török-sz.-miklósi hivek; azonfelül pedig még a missiók gyámolítására is került néhány forint.

Legújabban a földművelő osztályban azon óhajtás támad-ván , miszerint neki is legyen, miként a czéheknek, lobo-g ó j a , az e vélobo-gre melobo-gnyitott aláirási iven alilobo-g két hét alatt 80 pfrt volt bejegyezve ; és ismét egy buzgó lakos a föl-állíttatni ohajtott Szentháromság szobrára 40 pfttal kezdte meg az aláirást. Mindezek pedig, csekély kivétellel, a köznép müvei elannyira, miszerint a perselyben is csupán a szegény ember krajezárai találtatnak, s habár sajnosan esik is kimondanom , mégis szomorúan be kell vallanom , miként az előkelőbbek nagyobb része — a potiori fit deno-m i n a t e — valadeno-mint az isteni tisztelet, úgy a tedeno-mplodeno-mhoz tartozó minden tárgyak iránt közönyösek, hidegek ; annál jobban esik tehát örvendetes kivételként fölemlítenem : miként a mult évben S. J. haszonbérlő u r , repezetermése szerencsés betakarításaérti hálából 50 pfrtot tett az oltár-ra ; jólelkű neje p e d i g , ki a jótékonyságban találja legna-gyobb örömét, nagymennyiségű s igen szép fejérnemü-vel ajándékozta meg templomunkat. Ugyszinte két előkelő h ö l g y , előbb ugyan M. A-né asszony, utóbb pedig P. Zs-né szül. R . bárónő becses menyasszonyi ruháikat rakták le térítőül az oltárra. A minden kegyelem Ura, kitől minden áldás ered, s ki a gazdagnak mulandó javakból álló áldo-zatát kegyesen veszi s örök jókkal fizeti vissza, áraszsza el áldás- és kegyelemmel e nemes lelkeket ! Hogy a jó pél-da hatni fog, nemcsak a dolog természetéből általában, hanem más előjelekből is gyanítom, s ha majd reményem teljesül, megirom.

Az iskola-ügy, mint már fönnebb érintém, még csak most kezd kedvezőbben alakulni ; annyit azonban mégis irhatok, miként a szülék nem sajnálják a könyvet gyer-mekeiktől, valaminthogy általában az olvasásvágy nem al-szik közöttök , s a lelkész egy kis könyvraktárt kénytelen tartani, főkép iskolai, ima- s énekes könyvekből és kalen-dáriomokból, hogy ebbeli kivánataik kielégíttethessenek.

Csupán István bácsi „Naptárából" mintegy 35 példány kelt el közöttök a mult évben, s jövőre alkalmasint meg lesz e szám kettőztetve.

Hátra van m é g , hogy a hitélet egyik termékeny je-lenségéről , a jótettekben nyilatkozó felebaráti szeretetről

—>u 1 5 ci szóljak ; de minthogy úgyis hosszúra terjedt tudósításom,

e pontot máskorra tartom föl ; addig is Isten velünk !

Olaszország.

A kereszténység fővárosában , Romában létező jó-tékony intézetekről az ágostai postalapban közelebb ezeket olvassuk : ,M a s s i m o d' A z e g 1 i o,1 bizonyára minden

gyanú fölötti t a n u , nyíltan bevallotta : „hogy a romai la-kosság , sok más város lala-kosságával ellenkezőleg, mitsem tud az éhségről." Ki sem tagadhatja ezen állapot előnyös-ségét. A szabadság- s előbaladásnak egyik főföltétele a z , hogy a népből senki ne szenvedjen szükséget az élet fön-tartásában. Ezen tekintetben pedig az európai birodalmak közöl egyiknek lakói sem dicsekedhetnek inkább, mint az egyházállaméi. Kérdezd a legszegényebb olasztól : vájjon

tudja-e, mit tesz éhezni? s ő őszintén bevallandja, hogy éhséget sohasem szenvedett*). A mi pedig általában az ola-szokról áll, azt kiválólag a romaiakról mondhatni. Igaz u g y a n , hogy koldusok, kik alamizsnából élnek , itt is, mint m i n d e n ü t t , elég nagy számmal találtatnak : azonban a gyötrő éhséget nem ismerik , sőt állapotjokhoz

minden-nel bőven ellátvák. Nem is t a g a d j u k , hogy más városok-ban is vannak koldusok, kik mások könyörületét önhasz-nukra kizsákmányolván, a koldulásból mesterséget űznek, s az ekként bőven összegyűjtött alamizsnából elég kényel-mesen élnek, szükséget épen nem szenvedvén : mindazál-tal ezen kedvezőbb állapotú koldusokon kivül vannak eze-r e n , kiknek szeeze-rencsétlensége n a g y , szükségeik kielégí-tetlenek, szenvedésök kimondhatlan. Ilyenek nincsenek Ro-mában , s hogy nincsenek , arról a segélynyújtásban talá-lékony keresztény szeretet számos ápoló s jótékony inté-zetnek alapítása s föntartása által gondoskodott. Szavaink bebizonyítására a főbb jótékony intézetek közöl néhányat

fölsorolunk :

A sz. gallai hospitiumban Romának férfi-szegényei, kik lakbért fizetni nem képesek s az egész napot utczákon s piaczokon töltve este nem tudják, hová hajtsák le árva fejőket, mert rendes lakásaik nincsenek, nemkülönben a szegényebb idegenek s vándorlók találnak tiszta s kényel-mes lakhelyet. A szegény asszonyokat s leányokat a st.

luigi-i hospitium l á t j a el. A mai korban oly g y a k o r i , főleg a kisebb kereskedőkre nyomasztólag ható pénzszükség ká-ros kihatásainak enyhítésére a ,Monte di Pietà' a nyilvá-nos zálogház, a hol kisebb költsönök igen mérsékelt ka-mat mellett, sőt, a szegénység s szerencsétlenség bebizo-nyíttatván, minden kamat nélkül is adatnak. Van Romá-ban e g y , a régi századokRomá-ban jámbor pápák alatt alapított s később V. S i x t u s és VIII. K e l e m e n pápák által na-gyobbított, különféle előnyökkel fölruházott intézet, mely-nek föladata, egészséges és erőteljes szegényekmely-nek mun-kát szerezni. Rendszerint 1000 munkást foglalkodtat ezen intézet, mely czélra évenkint 500,000 scudi

utilványoz-*) Szép, lia igaz. S z e r k .

tátik az állami pénztárból. Hasonló szervezetű a szegé-nyek perselye' nevü intézet, melyet a tizenharmadik szá-zadban X. G e r g e l y pápa alapított s azt a X V I I . század-ban XII. I n c z e nagyobbított. A szegények perselyéből havonkint osztatnak el nagyobb összegek. Van még egy segélyző bizottmány is, melyet 1826-ban XII. L e o nevezett k i , mely a többi pápától megerősítve s állandósítva évenkint Összesen 18,000 szegényt, részint rendes részint rend -kivüli segélyzésben részesít; ezen intézetnek alapítvány-jövedelme évenkint 1000 scudi, az állami pénztárból pedig

évenkint 12,000 scudi utalványoztatik.Időközben állami föl-ügyelet alatt sorsjátékok is rendeztetnek , melyeknek jö-vedelme egészen az ügyefogyottak segélyzésére fordítta-tik. Már XIV. B e n e d e k rendelte, hogy az államjöve-delmek egy része a szegények javára szolgáljon. Van azon-fölül a ,Dataria' hivatalosztály mellett egy segélyzési pénz-tár , melyből évenkint 20,000 scudi osztatik ki főleg a hó-napok elején s nagyobb egyházi ünnepek alkalmával ; ilyen a havi segélyző pénztár is, melynek évi kiadása 48,000 scudi. Az állami kincstár hivatalában havi rendes és rend-kívüli segélyezésekre, főleg szegényebb hivatalnokok öz-vegyei- s árváira évenkint 41,000 scudi fordíttatik ; ezen-fölül a pápai paloták majordomus-a a szentséges atyának nevében házi szegényeknek 6000 scudit oszt ki. A nyilvá-nos hivataloknak ezen ,nemes' megadóztatása divatozik Romában. A ,mennyei irgalom'-ról nevezett testvérület 3000 scudit ad évenkint elszegényedett középosztályuak-n a k , míg a papok péközéposztályuak-nztárából a szegéközéposztályuak-nyebb papok középosztályuak-napoközéposztályuak-n- napon-kint 15 bajoc-ot (18 pkr.) kapnak. A sacconi-k embersze-retete s áldozatkészsége ismeretes. Van az örök városban testvérület, melynek czélja szegénysorsu szüzeket férj-hez adni; az egyik évenkint 2000 scudit, a másik 400 haja-donra árasztván jótékonyságát, 26,000 scudit fordít e czélra.

( E g y scudi romano = 2 frt 6 pkr.) A sorsjátékkal összekö-t ö összekö-t összekö-t leánysegélyzés-pénzösszekö-tár mulösszekö-t évben 250 szerencsés házasságot létesített és segélyzett. Ide tartozik még azon három intézet, melyek kizárólag a szegények fölsegéllé-sére alapítvák ; úgymint : sz. I v ó n a k még a XVI. század-ban alapított és X I I I . B e n e d e k által megerősített s na-gyobbított testvérülete, melynek föladata a szegények pe-res ügyeiből származó költségek födözése, — az Amadori»

alapítvány hasonló föladattal, és sz. J e r o m o s testvérü-lete , mely 1519-ben M e d i c i J u l i u s bibornok által ala-píttatván az özvegyek s árvák jogait védelmezi. — A jó-tékony intézetekhez tartoznak még a különféle kórházak , melyek Romának minden külvárosában nagy számmal ta-láltatnak. Csak a legnagyobb kórházak fölsorolására szorít-kozunk. Ezek legtöbbnyire nemzetségbeliek s gazdagon ellátvák, úgymint : lombardiai, florentini, luccai, spa-nyol , portugál, német és lengyel kórházak. A katonaság számára három nagyszerű kóroda létezik. Végre megem-l í t j ü k , hogy három testvérümegem-let: a pápai segémegem-lyzőké, az irgalmas szüzeké és az ,állhatatos társak'-é a szegény be-tegeket saját lakaikban s az idegeneket a szállodákban föl-keresik , hogy őket a szükséges segélyben részesítsék.

> / l ( j C H I R F II 1 É R .

Bécs. Ő cs. s apóst, királyi fölsége a bosniai kath.

clerusnak 10,000 frt azon czélból adatott á t , hogy azon Diakovárott papnövelde állíttassák.

Pest. A Szent-István-Társulat f. h. 3-án tartott vá-lasztmányi gyűlésében elhatároztatott, hogy az idei nagy gyűlés September 2-dik napján, midőn az esztergomi ünne-pélyről visszajövet sok vidéki fog Pesten keresztül menni, tartassék meg. — Olvastatott W i s e m a n ő eminentiájá-nak mélt. gróf K á r o l y i István elnökköz intézett e saját-kezű levele is : Illustrissime Domine ! Libenter concedo permissionem a Te petitam, ut translatio in lingvam Hun-garicam fiat opusculi a me seripti, cui titulus „Fabiola".

Qui quidem liber etsi exigui meríti, nec tali höre dignus, exaratus a me fuit pro bono ecclesiae Dei, et animarum lu-cre. Ideoque gaudeo istum ad hoc aptum fuisse inventum, Deoque gratias inde ago. Vellern solummodo exemplar libri, quando fuerit impressus, possidere. Londini die 14. Junij 1856. Tui, Illustrissime Domine, addictissimus Servus

N. Card. W i s e m a n , m. p.

Ráczkeviből. Csepelnek classicus szigete ú j fényt nyerend. Ugyanis a ráczkevi plébániához tartozó

Looré filialis mellett, ugyanazon helyen, hol sept. 30-án 1848 vásonkeői gr. Z i c h y Eugen a hűség gyászos de dicső h a l á l á t , ezrek szemeláttára bámulandó vallásos megnyug-vássá 1 szenvedte, ő es. s ap. kir. fölsége saját magán

pénztárából egy díszes goth stylü monumentális kápolnát, a haldokló üdvözítőről jelelendőt építtetni legkegyelme-sebben megrendelni méltóztatott. Az előmunkálatok már elkezdvék, és az illető építész magát kötelezé a müvet 9 hó alatt végrehajtani. Később e tárgyról még többet.

Bées. A „ W . KZtg"ban olvassuk : hogy a jesuiták Bécs mellett Kalksburgban „Collegium Immaculatae" ne-vezet alatt közelebb nyolezosztályu magán-tanintézetet ál-lítandanak. A collegium czélja: nagyobbrangu szülék gyermekeit a családnak, egyháznak és államnak hasznos tagjaivá keresztény módon nevelni, és koruk- s családjok-hoz illő ismeretek- s tudományokban képezni. A tanfolyam a gymnasiumi nyolez osztálylyal párhuzamos. A gymn.

rendes tantárgyakon kívül előadatik : szépírás, r a j z , franczia és angol nyelv, Austriának főbb nyelvei, ének, zene , úszás, gymnastica stb. A szülék négyszer fognak az intézet részéről gyermekeik magokviseletéről, szorgal-máról s tett előmeneteléről hivatalosan tudósíttatni. Egy-egy növendék évenkint 400 pfrtot fizet. A tanodai bizo-nyítványokon kívül a keresztlevelet s a történt oltásróli bizonyítványt tartozik a növendék magával elhozni.

Sz.-Pétervár. A ,Köln. Ztg.' szerint azon ismé-telve terjesztett hír : hogy a szentszék és Oroszország kö-zött concordatum köttetnék, alaptalan. A fölsőbb körökben

minderről mitsem tudnak. A kath. egyházat (Lengyelor-szágot kivéve) illető statistical adatok ugyanazon lap sze-rint a következők : van Oroszországban 7 kath. megye, (Mohilew, W i l n a , Telschew, Schitomiu-Luzk, Kamenetz, Minsk és Tiraspol), 1111 fő- és 340 fiókegyház, t 4 6 4 káp-lánság, 47 férfi- és 25 nőkolostor, 79 praelatus, 2225 áldo-zár, 913 szerzetes, 750 apácza és 2,752,787 katholikus. A kath. egyház javára az állami költségvetés szerint 700,000 ezüst rubel fordíttatik. Mindegyik megyében van egy papnövelde, azon kivül Sz.-Pétervárt egy kath. egyházi academia. A papnövendékek száma 360, az academiában tanul összesen negyvenhárom.

S v é d h o n b a n és Norvégiában, a legtávolabb éjsza-kon, ú j missióállomások léptek életbe. Ezeknek vezetésére a nálunk is mult évben megfordult D j u n k o w s k y Ist-ván áldozár küldetett. Missiótársakul hozzá csatlakozott hat áldozár, kik közöl kettő bajorországi.

London. A prot. bibliatársulatnak közelebb meg-jelent hivatalos számadásából kiemeljük: amultévi összes

bevétel volt : 136,032 font sterl., a kiadás pedig: 149,040 font sterl. Ugyanezen évben 1,450,000 biblia terjesztetett el. A lefolyt keleti háború alatt a társulat tevékenysége mindinkább növekedett. A szárazföldi hadsereg s a tenge-részek között elosztatott 53,000, Konstantinápolyban 34,000, Párisban 38,000, Maltában 5,000, Genuában 6,000, Gibraltarban 1,000, Smyrnában 4 5 0 , a hiberni szigete-ken 6,000, egyeseknek 780, katonaujonezoknak 1,900, hadi foglyoknak 4,133 példány. A bibliák angol, franczia, oláh, olasz, török és orosz nyelven nyomatvák.

Soissons. J u n i u s 6-án, úgymint sz. Norbert ünne-pén a Soissons melletti prèmontrèi ősrégi apátságban fon-tos egyházi ünnepély tartatott, tudniillik a prèmontrèi rendnek Francziaországban fölujítása. Ezen ünnepély annál megragadóbb volt, minthogy azon helyen történt, a hol sz.

Norbert e díszes rendet 1120-ban alapította. A soissonsi püs-pök már mult évben vette meg ezen, régiségénél fogva tiszteletet érdemlő apátságot, s egyelőre árvaházat telepített le abban, mindazáltal nem hagyott föl kedvencz gondola-tával, hogy a prèmontrèi rendet egész Francziaországban ú j életre szólítsa. Miután szándoka, miszerint czéljának valósítására Németországból nyerend tagokat, buzgó fára-dozásai daczára meghiusult : egy cisterci szerzetes , E d-m u n d atya, egyik franczia trappistakolostornak tagja ajánlkozott a terv kivitelére. Szerzetes elüljárói helyben-hagyásával tehát Edmund atya a fönnebb mondott napon az apostoli helyettes kezeiből átvette a prèmontrèiek szer-zetesruháját s az apátságot a rend nevében elfoglalta. Az ünnepélyen a híveknek nagy sokasága jelent meg; a szent-beszédet maga a soissonsi püspök ur tartotta.

T a r t a l o m . Visszatekintés a Sz.-István-Társulat közgyű-lésére Magánügyvédek. Napszáltakor. E g y h á z i tud. Sz.-A n n a :

Szentkáromság oszlopa ; T.-S z.-M i k 1 <5 s : nagyszerű adakozások.

O l a s z o r s z á g : jótékony-intézetek. Hirfüzér.

Tulajdonos és felelős szerkesztő : Zalka Ev. János.

Nyomatott B e i m e l J . és K o z m a Vazulnál. Pest 1856.

3. sz. II. FRLEV 1856.

RELItlO

PEST, JULIUS 9.

V

E G Y H Á Z I É S I R O D A L M I F O L Y Ó I R A T .

Megjelenik e lap h e t e n k i n t kétszer: szerdán és szombaton. Az előfizetési d i j félévre postán 4 f r t ; helyben 3 f r t 40 kr p p . — Előfizethetni minden cs. k i r . p o s t a h i v a t a l n á l ; Pesten a szerkesztőnél (Papnövelde-utcza 1. s z . ) és Hartleben K. A. könyvkereskedésében

Rövid visszaemlékezés a remete sz. Pál-ról nevezett szerzetesekre.

A magyar királyok és nemesség eme gyönyö-rűsége, a pálos-rend, —nincs többé!

Mennyire változik az idő, és mennyire nem

In document Religio, 1856. 2. félév (Pldal 29-33)