• Nem Talált Eredményt

Az új rendszer elemei a Kormány 1991. évi határozatában

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 40-43)

3. A TANKÖNYVELLÁTÁS ÚJ RENDSZERE – A RENDSZERVÁLTÁS HATÁSA

3.2. Az új rendszer elemei a Kormány 1991. évi határozatában

A közoktatás és a fels oktatás tankönyv- és jegyzetkiadásának állami támogatásáról valamint a tankönyvek és jegyzetek terjesztésér l a Kormány 2004/1991. (HT. 4.) sz. (A Kormány, 1991) határozata rendelkezett. A határozat felvázolta azokat a kereteket, amelyek irányt mutattak az illetékes minisztereknek saját munkaprogramjuk meghatározásához. A kormányhatározat f bb elemeit az alábbiakban mutatom be.

1. 1992. január 1-jével az alap-, közép- és fels oktatásban a közismereti tantárgyak tankönyveinek termel i ártámogatását meg kell szüntetni. A korábbi ártámogatás összegét be kell építeni az MKM, valamint a fels oktatási intézményeket irányító miniszterek költségvetésébe. A támogatás összegével való gazdálkodás feltételeit és mikéntjét az egyes minisztereknek kellett meghatározniuk.

2. 1992-t l a fels oktatási intézményeket irányító miniszterek költségvetésében kell tervezni a tankönyvek, jegyzetek kiadásának, a hallgatók tankönyvvásárlásának támogatását. A létszámarányos támogatási összeg felhasználásáról az irányító minisztereknek, az érdekelt fels oktatási intézmények bevonásával kell dönteniük. A hallgatói támogatás elosztását a fels oktatási intézményeknek m ködési szabályzatukban kell szabályozniuk.

3. 1992. január 1-jét l minden tankönyvet és jegyzetet szabadárassá kell tenni. Ehhez módosítani kell az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvényt. A felel s minisztériumoknak tankönyvi támogatással kell csökkenteniük a családok, a szül k megnöveked terheit. Az 1992. évi költségvetési törvényt l kezd d en a tankönyvek és jegyzetek állami támogatásának arányát a szül k tehervisel képességére tekintettel kell megtervezni. A támogatás a különböz iskolatípusokban és tagozatonként eltér lehet.

4. Az illetékes minisztériumok célel irányzatot különíthetnek el kiadóknak kiírt pályázatok fedezetére, az oktatást közvetlenül segít kiadványok támogatására. Ez különösen vonatkozik a tankönyvpiac kibontakozásának és megszilárdulásának id szakára. Szabályozni kell, hogy mely esetekben kell, vagy lehet visszatérítend támogatást folyósítani.

5. A tankönyvek és jegyzetek piaci alapú terjesztését az illetékes miniszterek figyelemmel kísérik, koordinálják, de abba csak szükség esetén, gazdasági eszközökkel avatkoznak bele.

6. Meg kell vizsgálni külföldi er források – világbanki hitel – bevonásának szükségességét, illetve lehet ségét is. Az er forrás bevonásának célja a tankönyv- és könyvtárellátás feltételeinek, a könyvtári hálózatnak a korszer sítése.

A kormányhatározat fenti összefoglalása két dolgot világosan mutat. Egyrészt, hogy az állam a fels oktatás tankönyvellátásának támogatását – miközben nem kíván kivonulni annak anyagi támogatásából – egyértelm en piaci alapra kívánja helyezni. Világos ugyanakkor másrészt, hogy azt átmenet konkrét módjáról és feltételeir l a határozatnak viszonylag kevés mondanivalója van, inkább csak néhány garanciális elemet fogalmaz meg (átmeneti id , költségvetési támogatás tervezése stb.). A határozat végs soron a fels oktatást irányító miniszterek jogává és felel sségévé teszi, hogy a „rendszerváltást”

a fels oktatási tankönyvi és könyvtári rendszerben végrehajtsák. Mivel a határozat a kereteket igen általánosan határozza meg, lehet vé tette, hogy az egyes miniszterek eltér konkrét utat válasszanak a piaci rendszerre való áttérésben. A dolgozatban két lényegesen eltér utat mutatok be, amelyet az MKM, illetve a Földm velésügyi Minisztérium (FM) járt.

Fontos még kiemelni a határozatból, hogy a könyvtárak szerepét, annak fontosságát hangsúlyozza ugyan – különösen a világbanki forrásbevonással összefüggésben – a könyvtárak konkrét és változó szerepére vonatkozóan ugyanakkor nem ad konkrét iránymutatást.

A kormányhatározat melléklete számításokat illetve javaslatokat tartalmaz az új rendszer finanszírozási szükségleteire. A javaslat a finanszírozási igény drasztikus emelkedésével számol, els sorban két okból. Mint arra a bevezet ben is utaltam a tankönyvek és jegyzetek drasztikus tartalmi megújítására volt szükség, azok elavultsága miatt. A másik ok a piaci árak bevezetése, a piaci alapú (nyereségorientált) kiadás és terjesztés általánossá tétele. Ez egyrészt a kiadók „felt késítését” másrészt a hallgatók támogatását igényelte. A tervezet ennek megfelel en arra tett javaslatot, hogy a fels oktatási tankönyvellátás támogatására fordított kormányzati támogatás az 1991. évi 365,5 millió forintról 1992-re 757,9 millió forintra, tehát mintegy kétszeresére növekedjen.14

14 Meg kell jegyezni, hogy az új rendszerre való áttérés 1991. évi indításakor a fels oktatást (katonai és rendvédelmi intézményeket nem számítva) irányító minisztériumok (FM, MKM, NM) egy hallgatóra vetítve nagyon eltér támogatási összeget érvényesített. Ennek egységesítése kés bb, amikor az egységes irányítás létrejött komoly nehézségeket okozott és máig nem valósult meg teljes mértékben.

3.3. A világbanki hitel felvételének terve. A japán segélyprogram

A fels oktatási tankönyvellátásra vonatkozó miniszteri illetve kormányhatározat végrehajtásával párhuzamosan a minisztérium vezetése áttekintette a közoktatási és fels oktatási tankönyv ellátás, valamint a fels oktatási könyvtári szolgáltatás rendszerét is. Ennek keretében megfogalmazódott az igény, hogy a három nagy rendszert alaposan át kell világítani és átalakítását – lehet ség szerint – világbanki hitel felvételével kellene ösztönözni, illetve finanszírozni.

3.3.1. A világbanki hitel felvételének céljai

A világbanki hitel felvételének és felhasználásának céljai a minisztériumi dokumentumokban nagyon vázlatosak. A fels oktatás vonatkozásában az alábbi célokat lehet azonosítani.

• Néhány jelent s egyetemi kiadó létrehozása, szakmai és technikai felkészítése.

• A fels oktatási intézmények nemzetközileg is versenyképes felkészítése az új feladatokra.

Pályázati rendszer támogatás a fejlett országokban már bevált tankönyvek lefordítására és terjesztésére.

• Pályázati rendszer támogatás a fejlett országokban már bevált tankönyvek hazai adaptálására.

• Pályázat új magyar nyelv tankönyvek megírására a kiválasztott szakterületeken.

• Fels oktatási tankönyvterjesztési hálózat kiépítése.

• Könyvtárak ellátása megfelel példányszámú alaptankönyvvel.

• Hallgatók számára hozzáférhet sokszorosítási kapacitás kiépítése.

A világbanki hitel felvételének terve és reménye igen ambiciózus becsléshez vezetett a tankönyvi rendszer átalakításának költségvonzatáról. Ezt 2. sz. táblázat jól szemlélteti.

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 40-43)