• Nem Talált Eredményt

Az Összehasonlító Gazdaságtan tantárgy a tudományok és a tantárgyak rendszerében

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 139-144)

6. KÉT ESET ISMERTETÉSE: AZ ÖSSZEHASONLÍTÓ GAZDASÁGTAN TANTÁRGY ÉS

6.4. Az Összehasonlító Gazdaságtan tantárgy a tudományok és a tantárgyak rendszerében

A dolgozat tárgyának megfelel en szükségesnek tartom, hogy megvizsgáljuk egy konkrét tantárgy és a hozzá tartozó tankönyv szerepét az új képzési rendszerben.

Megvizsgáljam, hogy a tantárgy és különösen a hozzá használt alaptankönyv mennyiben felel meg a korábbi részében kifejtett követelményeknek.

A BCE Összehasonlító Gazdaságtan Tanszék hosszú ideje munkálkodik azon, hogy az Összehasonlító Gazdaságtan tantárgy minél szélesebb körben a gazdaságtudományi képzés szerves része legyen. Ennek jegyében 2007-ben negyedik alkalommal jelentetett meg lektorált, szakkönyv színvonalú tankönyvet, most Összehasonlító Gazdaságtan címmel, az AULA Kiadó gondozásában. Az alábbiakban a tankönyv els , Rosta Miklós

70 A dolgozat tárgya szempontjából fontos összefüggéseit a fentiekben tárgyaltam.

71 E fejezet csekély változtatásal és kiegészítéssel az új Összehasonlító Gazdaságtan tankönyv Rosta Miklós által írt 1. fejezetén, illetve annak munkaanyagán alapszik (Szabó, 2007, 21-45 p.)

által írt 1. fejezete alapján ismertetem a tantárgy lényegét, helyét a tudományok és tantárgyak rendszerében valamint a tárgy módszertanát (Szabó, 2007, 21-45 p.). A tankönyv szerkezetét a 7. sz. mellékletben ismertetem, amely jól szemlélteti a tantárgy logikáját és tematikai súlypontjait egyaránt.

Az összehasonlító gazdaságtan a közgazdaságtan egyik legújabb ága, amely létez gazdasági rendszerek m ködésének és fejl désének a folyamatait modellezi. Legf bb megkülönböztet jegye a makro- és mikroökonómiával összevetve, hogy míg a mikro- és a makroökonómia a gazdasági összefüggéseket kizárólag absztrakt módon vizsgálja, a gazdasági jelenségek leglényegesebb összefüggéseire szorítkozva, a társadalom többi szférájától elszigetelten, addig az összehasonlító gazdaságtan a gazdasági rendszereket társadalmi, politikai, kulturális környezetbe ágyazottan magyarázza, átfogva a nem piacgazdasági típusú (szocialista) rendszereket is (Kornai, 1993). E tudományágat tehát a rendszerszemlélet jellemzi, módszertani bázisát az ún. rendszerparadigma (Kornai, 1999) adja, kiegészítve azt az ún. új intézményi közgazdaságtan (Coase, 1998) megközelítéseivel. A vizsgálat kiemelt tárgyai az intézmények, azaz a társadalmi szabályok, normák, (Ullmann-Margalit, 1998) magatartásminták, kulturális és mentális modellek, amelyek rendszerré szervez dve meghatározzák a gazdasági folyamatok lefutását. Az intézmények a gazdasági rendszerek épít kövei, a gazdasági folyamatok koordinálásának legf bb eszközei. A fejezet bemutatja különféle típusaikat, s kitér arra, hogy miként különböztethet k meg a szervezetekt l. Majd az intézményi szabályok megszegésének a következményeivel, az intézmények keletkezésének, stabilitásának, változásának és megsz nésének problémáival foglalkozik.

Az összehasonlító gazdaságtan a közgazdaságtan egy ága, amely támaszkodva az új intézményi közgazdaságtan72eredményeire a gazdasági rendszereket és azok intézményeit a társadalmi környezetükbe ágyazva elemzi. Ebb l következik, hogy a világban zajló gazdasági folyamatokhoz közelebb álló, kevésbé absztrakt modelleket vizsgál, (Szabó, 2007) támaszkodva a mikro- és makroökonómiában megismert alapfogalmakra, de kiegészítve azokat a hétköznapi tényekhez közelebb álló megfontolásokkal és összefüggésekkel.

72 Az új intézményi közgazdaságtan a következ közgazdasági irányzatok fontosabb eredményeit integrálja

„a mainstream mikroökonómiai elméletek, a gazdaságtörténet, a tulajdonjogok gazdaságtana, az összehasonlító gazdaságtan (comparative systems), a munkagazdaságtan és az ipari szervezetek gazdaságtana (vállalatgazdaságtan).” (Williamson 1975, 1. p.)

Ez egyben azt is jelenti, hogy az összehasonlító gazdaságtannal foglalkozó kutatók állításai vitathatók és vitatandók. Ez nem a tudományosság73 hiányából fakad, hanem abból fakad, hogy a valóság komplexebb annál, semmint hogy néhány változós modellekkel leírhatnánk. A gyakorlathoz közelebb álló verbális modellek szükségességét, a tárgy fontosságát jelzi, hogy az összehasonlító gazdaságtan ma már a közgazdaságtudomány elismert ága, amelyet a legtöbb neves egyetemen tanítanak.74

Az összehasonlító gazdaságtan (comparative economics) a közgazdaságtudomány egyik legújabb ága, amely tárgyában, módszertanában, elméleti megközelítésében, komplexitásában jelent sen eltér a már eddig megismert klasszikus, neoklasszikus és keynesiánus megközelítésekt l. A tantárgy felhasználja, de bizonyos esetekben módosítja, vagy meghaladja azokat az axiómákat, amelyek a mainstream közgazdaságtan75 alapjait jelentik. Elfogadja a közgazdaságtan racionalitási feltevését, mint absztrakt gondolkozási keretet, de – a valós viszonyokat figyelembe véve – nem sugallja azt, hogy a gazdasági szerepl k minden körülmények között racionálisan cselekszenek, mindig tökéletesen informáltak és preferenciarendszerük teljes, reflexív és tranzitív.76 Amikor a gazdasági folyamatokat elemezzük, figyelembe vesszük az adott hely és id sajátosságait. Ez egyben azt jelenti, hogy vizsgálódásunk tárgyát dinamikus elemzésnek vetjük alá, nem állóképet, hanem filmet készítünk róla. Így nem tekintjük adottnak a gazdasági folyamatok intézményi keretét, hanem azt, mint a gazdasági rendszereket alapvet en meghatározó jelenséget, elemzésünk középpontjába állítjuk.

Az összehasonlító gazdaságtannal foglalkozó kutatók arra keresik a választ, hogy a valóságos életben miért úgy (esetenként a mikroökonómia modellekben feltételezett racionális magatartástól eltér en) viselkednek az egyes gazdasági szerepl k, ahogyan

73 Karl R. Popper [1902-1994] osztrák-angol tudományfilozófus szerint a tudományosság feltétele, hogy állításnak alkalmasnak kell lennie az ellen rzésre. „Más szóval: elutasítom azt a nézetet, hogy a tudományban vannak olyan állítások, amelyeket – lemondóan – igaznak kell elfogadnunk pusztán azért, mert logikai okokból nem látszik lehetségesnek ellen rzésük.” (Popper, 1997) Popper a tudományosság megállapításához a falszifikációt ajánlja, ami nem mást jelent, mint hogy „egy tapasztalati-tudományos rendszernek alkalmasnak kell lennie arra, hogy a tapasztalat megcáfolja” (Popper, 1997)

74 . A német Verein für Socialpolitik folyóiratában, 2007-ben megjelent tanulmány szerint (Frey, 2007, 364. p.) a megkérdezett több ezer közgazdász közül – a neoklasszikus közgazdaságtan után – a legtöbben

„Public Choice/Institutionelle Ökonomik” –otemlítették mint saját munkásságukat és gondolkodásukat meghatározót közgazdasági irányzatot (37 %-os említés).

75 A közgazdaságtan f áramának, vagyis a világban leginkább elfogadott tudományos iskolának, ma a neoklasszikus közgazdaságtan tekinthet . Az eddig tanult közgazdasági alaptárgyak (mikro-és makroökonómia) ebben a szemléletben fogantak.

76 E fogalmak jól ismertek mikroökonómiából. Jelentésüket azonban megtalálhatják a Pearce-lexikonban (Pearce, 1993) is.

megfigyelhetjük, illetve mely intézményi keretek segítik a leginkább az egyes gazdasági rendszerek makrogazdaságának hatékony m ködését, illetve melyek korlátozzák azt.

Azáltal, hogy a f áramlatú közgazdaságtan magas absztrakciós szintjét közelebb hozza a valósághoz, az összehasonlító gazdaságtan jobban képes a gazdasági szerepl k döntéseinek a támogatására.

Mind a mainstream közgazdaságtan formalizált modelljeinek, mind a verbális, intézményi modelleknek megvan a maga helye a gyakorlatban. Így például, amíg a Magyar Nemzeti Bank elemzéseit els sorban makromodellekre építi, addig a Világbank vagy a Nemzetközi Valuta Alap elemzései elkészítésekor nagyobb mértékben támaszkodik az intézményi megközelítésre. A két módszertani irányzat jól kiegészíti egymást, együttes használatukkal a valóság szélesebb szeletét ismerhetjük meg.

Az összehasonlító gazdaságtanhoz viszonylag közel áll a nemzetközi gazdaságtan, illetve a világgazdaságtan tudományága. A nemzetközi gazdaságtan azonban nem az egyes történelmileg kialakult gazdasági rendszerek (szocializmus, kapitalizmus) bels logikáját elemzi, mint az összehasonlító gazdaságtan, hanem azokat a gazdasági folyamatokat, amelyek túlnyúlnak a nemzetgazdaságok határain, vagyis az országok közötti nemzetközi kapcsolatokat állítja az elemzés fókuszába. A nemzetközi gazdaságtan a nemzetközi kereskedelem, a nemzetközi pénzügyek, és a nemzetközi integráció törvényszer ségeit kutatja magas absztrakciós szinten. A világgazdaságtan ugyancsak a nemzetek feletti gazdasági szférát és a nemzetgazdaságok együttm ködését, integrálódását, összefonódását vizsgálja, azonban a nemzetközi gazdaságtannál kevésbé absztrakt módon. Fontos témakörei a nemzetközi kereskedelem, illetve munkamegosztás, szakosodás, a termelési tényez k allokációja a világban, a nemzetközi gazdasági rend, a monetáris rendszerek és devizaárfolyamok, a nemzetközi gazdaság egyensúlya, illetve egyensúlytalansága, illetve a nemzetközi gazdasági fejl dés és versenyképesség, a globalizáció, stb. Némely világgazdaságtannal foglalkozó könyvek ország-tanulmányokat is közölnek, de az országokat tanulmányozva sem els sorban azok gazdasági rendszerének logikája foglalkoztatja ket, hanem a világgazdasági rendszerbe való beilleszkedésük.

Az összehasonlító gazdaságtan – a fentiekkel szemben – a ma releváns gazdasági rendszereket, az azokra jellemz intézményeket, köztük is els sorban a gazdasági m ködést leginkább meghatározó koordinációs mechanizmusokat és a

tulajdonformákat vizsgálja. Így például az árrendszer szerepét a gazdasági szerepl k tevékenységének összehangolásában, az állami beavatkozás mértékét, vagy azt, hogy miként befolyásolja a politikai szféra a gazdaságot, mint önálló társadalmi alrendszert, és megfordítva, milyen hatásai vannak a gazdaságnak a politikai élet szerepl inek döntéseire.

A 21. században már szinte minden gazdasági jelenség – közvetve vagy közvetlenül – nemzetközi dimenziót ölt. A rendszereket el ször nemzetállami keretek között elemzi a tankönyv, éppen azért, hogy sajátos, egymástól lényegesen különböz logikájukat megértsük, s ne zavarja az elemzést egymásra hatásuk, összefonódásuk. Tiszta formájukban ugyanis könnyebben átláthatók e rendszerek (rendszer-változatok) m ködésének a törvényszer ségei, mint a bonyolult nemzetközi hatások bekapcsolásával.

Kés bb kilép a nemzetállami keretekb l, és – olyan az egész fejlett világra kiterjed – jelenségeket vizsgál, mint a gazdasági rendszerekben tapasztalható változások az információs technológiák el retörése következtében, az ett l nem függetlenül er söd globalizáció, és a mindkett hatására bekövetkez változások a jóléti rendszerekben.

Mindazonáltal e fejezetekben sem a nemzetközi összefüggések állnak a középpontban, hanem világtendenciák, amelyek hatnak valamennyi rendszer m ködésére.

A 20. század közepét l formálódik az ún. új intézményi iskola, amely a közgazdaságtudomány társadalmi-gazdasági relevanciájának megteremtésére törekszik.

Az új intézményi közgazdaságtan képvisel i – eltér en a régi institucionalista áramlatétól – elfogadják a neoklasszikus kiindulópontokat. Miközben megtartják a mainstream racionális választáson nyugvó felépítését – kiküszöbölik azon hiányosságát, hogy túlzott a döntéseiben kétséget nem ismer , magányos Homo oeconomicus feltételezése, s nem foglalkozik eléggé az emberi kapcsolatokkal, illetve a piacon kívüli intézményekkel, a nem racionális döntésekkel.

Az új intézményi közgazdaságtan egyesíti magában a két irányzat pozitív elemeit:

olyan elmélet, amelyet az intézményekre alkalmaztak. (Coase, 1998) Az új intézményi közgazdászok – szemben az eredeti institucionalistákkal – nem elvetik, hanem kitágítják a "homo oeconomicus" ideáját. A racionálisan mérlegel ember, akkor is racionális, ha nem Robinsonként, hanem társas lényként cselekszik. „Az új institucionalista megközelítésben az ember nem csupán a sz k értelemben vett gazdasági döntési helyzetekkel egyénileg szembenézve igyekszik törekvéseit értelmesen, racionálisan

érvényesíteni, hanem családi kapcsolataiban, politikai aktivitásában, netán még akkor is, amikor a szegények vagy a mozgássérültek javára áldoz, irodalmi divathóbort kap fel, vagy érzelmeit igyekszik kiélni. Az új instucionalisták szerint mindezekben elméletileg leírható, modellezhet megfontolások vezetik a társadalom tagjait, még ha ezek különböznek is a hagyományosan felfogott sz kkebl maximalizálástól. Hiszen például a mintakövetés, és az egyedi megoldások kidolgozásának mell zése bizonyos helyzetekben nemcsak hogy racionális, hanem kizárólag csak ez racionális. Az egyének piacon kívüli interakciói éppúgy racionálisan megmagyarázhatók, mint a piaci szerepl ké.” (Szabó, 2003, 372. p.)

6.5. Egy alapítványi kísérlet a m szaki fels oktatás tankönyvellátásának javítására a

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 139-144)