• Nem Talált Eredményt

A fels oktatási könyvtárak, mint a rendszer szerepl i

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 89-94)

4. A FELS OKTATÁS JELNLEGI TANKÖNYVELLÁTÁSI RENDSZERÉNEK

4.2. A magyar fels oktatás tananyag ellátásának jelenlegi „rendszere” –ahova jutottunk

4.2.5. A fels oktatási könyvtárak, mint a rendszer szerepl i

A fels oktatási tankönyvpiac sajátos szerepl i a könyvtárak. A könyvtárak kereslet és kínálat oldali sajátosságokat egyaránt felmutatnak. A kiadók felé jelent s keresleti szegmenset jelentenek, ugyanakkor a hallgatók felé a kínálat megjelenít i, tehát a kiadót és a végs fogyasztót kapcsolják össze. Ilyen formán kereskedelmi, elosztói, logisztikai funkciókat is ellátnak. Mindezt színezi, hogy a könyvtárak, mint piaci szerepl k magatartása és döntései szorosan köt dnek az oktatói preferenciákhoz, döntésekhez (leadott tankönyvi, kötelez és ajánlott irodalmi listák), miközben finanszírozásuk a bürokratikus koordináció (Kornai, 1983) keretében történik. (120/2000).

Finanszírozásuk tehát bizonyos mértékig elszakad a végs fogyasztói (hallgatói) igényekt l és döntésekt l. A fels oktatási tankönyvpiaci rendszer legkevésbé piackonform szerepl i éppen a könyvtárak. Ha közelebbr l megvizsgáljuk a fels oktatási könyvtárak tankönyvellátásban játszott szerepét, nyilvánvaló jeleit és következményeit látjuk a fenti ellentmondásnak.

4.2.5.1. A fels oktatási könyvtárak szerepének szükségszer növekedése

A fels oktatási tankönyvellátási rendszer átalakításakor már kezdetben nyilvánvaló volt, hogy sem az átállás, sem a kialakítandó piaci rendszer nem képzelhet el a könyvtárak szerepének átértékelése, növelése nélkül. Ennek f bb okai az alábbiak voltak.

• A piaci viszonyokból következ árrobbanás a hallgatók egy része számára ténylegesen megkérd jelezi az el írt tankönyvek finanszírozhatóságát.

• A képzések nyitottabbá válása, a szakmai liberalizáció, az oktatás és tanulás szabadságának törvényi garantálása kitágította a tananyagként használt irodalmak körét, aminek magánfinanszírozása még kevésbé volt elképzelhet .

• A kiadványok teljes kör hallgatói megvásárlása társadalmi szinten sem tekinthet gazdaságosnak, hiszen nem feltétlenül szükséges a kiadványok egy részének hosszú távú meg rzése. Éppen a gyorsabban avuló kiadványok esetében gazdaságosabb, ha azok – a könyvtár, mint közvetít révén – a releváns id szak alatt minél több hallgatót kiszolgálnak.

• A könyvtár, mint sajátos köztes szerepl (lásd fentebb) a hallgatók és a kiadók felé egyaránt fontos információs forrást, marketing eszközt jelent. A könyvtár egyben a kereslet és kínálat olyan koncentrációját is megtestesíti – amit a korabeli (90-es évekbeli) hazai technológiai feltételek mellett semmilyen más eszköz nem pótolhatott.

4.2.5.2. Könyvtári funkciózavarok az elmúlt 18 évben

Az elmúlt 18 év változásainak sajátos tükrei és elszenved i a fels oktatási könyvtárak. A könyvtárak funkcióinak össszetettsége, intézményi és intézményen kívüli – közkönyvtári – szerepe, a karok szerinti differenciáltság újra és újra felvetetette a

„gazda”, vagy inkább gazdátlanság problémáját. Ez különösen a finanszírozás területén élez dött ki, abban nevezetesen, hogy kinek, milyen alapon és mértékben kellene finanszíroznia a fels oktatási könyvtárakat. Az alábbiakban a tankönyvellátással kapcsolatos gondokat veszem sorra.

• Részben információs zavarok, részben finanszírozási korlátok miatt a könyvtárak nem tudták zavartalanul kiszolgálni a hallgatói igényeket. Jelent s immobil könyvkészletek halmozódtak fel, miközben kurrens (a hallgatók és a kutatók által keresett) könyvekért sorba kellett állni.

• Els sorban finanszírozási okból a könyvtárak a tanulási környezet és a szolgáltatások szempontjából nem tartottak lépést a hallgatói igényekkel.

• Nem alakult ki a könyvtárak olyan értékelési rendszere, amely a m ködési funkciók szempontjából rendszeresen visszajelzést adott volna a könyvtári és intézményi vezetésnek.

• Sok esetben váltak a könyvtárak az egyetemi-f iskolai szervezeti rendszer periférikus szervezeti egységévé: háttérbe szorult finanszírozásuk, ellen rzésük, értékelésük, érdemi bevonásuk az intézmény szakmai fejlesztésének folyamatába.

• Az intézményi könyvtári fejlesztési politika elhanyagolásának egyik következménye, hogy a könyvtári rendszer szervezetileg szétdarabolódott (intézményi, kari, tanszéki

könyvtárak), az egyes egységek között nem alakult ki kell információs és logisztikai kapcsolat, ami tovább súlyosbította a fölösleg és hiány egyidej jelenlétét.

• A fent vázolt helyzetben kemény kihívásként jelentkezett az új nyomtatási és információs technológiák rohamos terjedése, ami – gyakran nem legális eszközökkel – lehet séget adott a piac és a könyvtárak kikerülésére egyaránt.

4.2.5.3. A fels oktatási könyvtári rendszer szükségszer megújítása

A japán segélyb l finanszírozott vizsgálatok is azt támasztották alá, hogy a hazai fels oktatási könyvtári rendszer miden elemében - épület, berendezés, szervezettség, technológia, finanszírozás stb.- jelent s megújulásra szorul. E megújulásnak azonban csak a fels oktatási rendszer egészét érint reformfolyamaton belül van értelme. E folyamatban jelent s lépésnek tekinthetjük a fels oktatási intézményhálózat 2000. évi integrációját, az intézményfejlesztési tervekkel alátámasztott világbanki programot, legújabban pedig a Magyar Universitas Programot (Veres, 2004) középpontjában a többciklusú képzési szerkezet bevezetésével.

Egyes kiemelked fejlesztéseket elismerve, sajnálattal kell megállapítanunk, hogy – az IBD által készített tanulmány (Hungary, 1991) óta – nem született olyan elemzés, stratégiai anyag, amely átfogó elemzés alapján, egységes elvek szerint tett volna javaslatot a fels oktatási könyvtári rendszer fejlesztésére. Egy ilyen elemzés középpontjában természetesen egy funkcionális elemzésnek kell állnia, amely a fels oktatás intézményrendszerén belül – az adott kor igényeib l kiindulva – határozza meg a csak a könyvtárak által ellátható funkciókat, azok mértékét, formáit, finanszírozását. Ezen elemzésben dönt szempont az ICT terén bekövetkezett és várható fejl dés. Mivel dolgozatomnak nem tárgya, csak annyit jegyzek meg, hogy a fizikailag is jelen lév könyvek tárolása, bemutatása, rendelkezésre bocsátása mellet a könyvtárak információ feldolgozó, rendszerez és szolgáltató szerepének jöv beni növekedése jelezhet . Ilyen irányú – komplex funkciójú – fejl dés jelének tekinthet a budapesti Hallgatói Információs Központ (HIK), mint intézményfüggetlen modell és néhány intézményben (például a Szegedi Tudományegyetemen) létrejött hasonló funkciójú komplex szervezetek.

4.2.5.4. Az elmúlt évek könyvtári támogatási rendszereinek értékelése

Az 1991. után kialakuló könyvtári támogatási rendszer természetesen az akkori igényekb l és feltétekb l indult ki. Ilyen módon – akkor – valóban alkalmas volt néhány – fentebb is jelzett – probléma kezelésére.

A támogatási rendszernek két eleme volt, illetve van ma is.

• Normatív könyvtártámogatás.

• Pályázati könyvtártámogatás.

Mindkét támogatási forma szabályait 1997-t l miniszteri rendelet, a 7/1997. (II.13.) MKM rendelet szabályozta. A pályázati rendszer a már ismertetett szabályok szerint m ködött, a kérelmeket kuratórium bírálta el szakért i bizottságok javaslata alapján. A kuratórium javaslatát az alábbi prioritások figyelembe vételével tette meg.

• Az integrálódó intézmények központi könyvtárainak felkészítése a nagy létszámú felhasználói rétegek kiszolgálására.54

• Könyvtári társulások közös szolgáltatásai.

• Különösen drága szakfolyóiratok és szakkönyvek beszerzése.

• Speciális, egyedi könyvtári gyarapítási igények (lehet ségek) támogatása.55

• Új szakindítások szakirodalmi és információs hátterének megalapozása.

• Posztgraduális képzés szakirodalmi hátterének megteremtése.

• Humán- és társadalomtudományi területen kialakult történelmi, szakirodalmi hiátusok megszüntetése.

54 Az 1998-ra vonatkozó pályázati koncepció már figyelembe vette, hogy a fels oktatási intézmények 2000.

január elsejével megvalósult integrációs folyamata felgyorsult.

55 Ilyen eset volt például, amikor váratlanul nagy érték örökséget ajánlottak fel könyvtárak részére megvásárlásra. A könyvtári beszerzést segítette, illetve kedvezményezte a könyvtári dokumentumok beszerzésének ÁFA mentességér l szóló 45/2000. (IV. 7.) kormányrendelet. (45/2000)

• A magyar kultúra külföldi terjesztésében meghatározó szerepet játszó egyes külföldön m köd intézmények támogatása.

A támogatás mértéke kezdetekt l lényegesen elmarad a tényleges igényekt l és semmiképpen nem alkalmas a könyvtárak tényleges problémáinak kezelésére.

Tulajdonképpen – elvileg – semmi nem indokolja, hogy a fels oktatási intézmények ne a normatív képzési támogatás keretében kapják meg az így kiosztott összegeket is. A helyzet ahhoz hasonló, mint amit a hallgatói támogatási rendszernél tapasztaltunk. A kormányzat nem bízott a szerepl k saját megfelel viselkedésében, motivációiban, ezért források „pántlikázásával” igyekezett döntésüket befolyásolni, döntési szabadságukat korlátozni. A könyvtárak esetében nem bíztunk abban, hogy az intézmények saját költségvetésükb l megfelel támogatásban részesítik ket. 56 Mint fentebb kifejtettük, ennek volt is némi alapja. El re tekintve azonban ez az álláspont hosszú távon nem tartható.

4.3. Az írott és elektronikus fels oktatási tankönyv-média kínálat megújítása az új

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 89-94)