• Nem Talált Eredményt

Negatív kettősségek a pálosok történetében

In document Miklauzič István (Pldal 168-173)

Egyik legkézenfekvőbb példa Árva Vince atya esete a fogadalmával. Évek múlva jött rá az atya arra, hogy az eredeti magyar Pálos Rendre tett fogadalmát egy idegen, vagyis a lengyel Pálos Rendben tette. A további történetet ismerjük. Mi, az örök derűlátók, ezt a felfedezést inkább Isten ujjának fogjuk fel, hiszen ennek kapcsán derült ki még több belső ellentmondás, amelyek még ma is fennállnak, de legalább ismerjük és kezelni próbáljuk őket.

A mai Pálos Rend számos negatív kettősséget hordoz magában, már szinte senki nem tudja igazán, mitől is lengyel az eredeti magyar Pálos Rend ma, Magyarországon. Ez adódik egyrészt a katolikus egyház negatív befolyásából, másrészt a Pálos Rend saját maga által kitermelt hátrányaiból. Nézzünk egy-egy példát. Árva Vince atyának letelt a földi ideje, az Úr magához szólította, mi pedig eltemettük.

168

Még vissza tudjuk idézni a gyászmise élményét. A katolikus püspök úr emlékezett beszédével az elhunytra, amely nagy megrökönyödést váltott ki a hívőkből, többen kimentek a templomból, még többen szerencsére bent maradtunk, és nagy önuralommal tűrtük a hallottakat. A méltatás végén kiderült, hogy Árva Vince atyának rengeteg bűne, sok rossz tulajdonsága volt, és – érdekes módon – érdemei nem voltak, sőt, egy sem volt. A püspöki beszéd inkább úgy hatott, mint amikor a bíró a vádlottnak felolvassa az ítélet indoklását.

A temetői megemlékezés hasonlóképpen visszatetsző volt. A Pálos Rend is részt vett a misében, jobban mondva csak ott volt, hiszen szóhoz sem jutott. Felteszem a költői kérdést: mi lett volna, ha szót kapnak?

Most folytassuk a példákat a Pálos Rend belső ellentmondásaiból fakadó kettősségekre. Kezdjük azzal, hogy ténylegesen még ma is érvényben van a Habsburg rendelkezés, miszerint „a pálosok visszaállításától el kell tekinteni”, hiszen ma sincs jelen az eredeti magyar Pálos Rend Magyarországon. Ennek azonban nem kellene így állnia. Vegyük át a leckét, nem hosszú. 1382-ben, abban az évben, amikor – a legenda szerint Szent Lukács evangélista által festett – szép Fekete Madonna ikon Jeruzsálemből megérkezett Csesztohovába, 16 magyar pálos Márianosztráról indul ugyanide, majd megalapítja az első monostort. Ez tény. 1784-ben Szaniszló Ágoston lengyel király kérésére a pápa engedélyezi a magyar Pálos Rendtől történő leszakadást, önálló rendet hoznak létre, más néven, más szabályzattal. Ez is tény. Így tehát, azóta nem is létezhetne ez a bizonyos lengyel-magyar kettősség, persze mégis létezik. Ez is tény.

És most közelítsünk máshonnan. 1786-ban Habsburg II. József rendeleti úton megszüntette az eredeti magyar Pálos Rendet. Tény.

Ami viszont ennél fontosabb: egyetlen pápa soha vissza nem vonta az eredeti magyar Pálos Rend működési engedélyét. Ez is tény. Nem szabad ugyanakkor elfelejtenünk, hogy II. Józsefet nem koronázták meg a Szent Koronával, így tiltó rendelkezése eleve érvénytelen volt.

169

Még egy tény. Na, már most az a helyzet, hogy a fenti tények alapján, ha egy magyar megyéspüspök engedélyezné a területén az eredeti magyar Pálos Rend visszaállítását, annak egyházjogilag semmilyen akadálya nem lenne. Ez a legdöntőbb tény. A leg-szomorúbb tény pedig az, hogy ennek a világos helyzetnek az elkendőzésére nagyon is jól jön a seregnyi kettősség, kétség, zavaros környülmény, mert így az egyház nem kerül egyértelmű lépéskény-szerbe. Egyszerűen azért, mert nem is akar lépni. Harcos Árva Vince atya ennek lett az áldozata.

A szomorú kettősség fenntartása mellett kapunk azért egy kis vigasztalást is. A rendfőnök atya levelezésében egy helyütt így ír:

„Hatalmas lépéseket tettünk Lengyelország felé, ahol ma már anyatartománynak neveznek minket.” Ezt a levélen kívül sehol nem lehet észlelni. De ha mégis így volna, akkor sietünk a lengyel pálosok tudomására hozni, hogy vissza kellene adniuk azt a festményt, amelyen az olasz Dollabella 1630 körül azt a pillanatot örökíti meg, amikor IV. Orbán pápa 1263-ban átadja a rend működési engedélyét Özsébnek. A képen Özséb mellett Aquinoi Szent Tamás és Váncsa István bíboros látható. Ez a kép az anya, az eredeti magyar Pálos Rend születési anyakönyvi kivonatához egy

„igazolványkép”, kérjük a tisztesség kedvéért ide visszaszolgáltatni, akárhogy is került az idegen kézbe. Rendezzük először az igazából becsületbeli ügyeket.

Árva Vince atya mint posztulátor 22 éves kitartó munkával elkészítette Boldog Özséb szentté avatási dokumentációját 17 kötet terjedelemben. A Katolikus Püspöki Konferencia egyszerűen meg-tagadta ennek képviseletét a Vatikán felé. Kiderült, hogy mindeköz-ben titokban kijelölésre került egy lengyel pálos posztulátor, így magukhoz véve a szentté avatási hatáskört, de erről senkit nem tájékoztattak. Ezzel sikerült igazán megsérteni a magyar katolikusok érzékenységét – ha szabad így mondani. Ha egyszer a lengyelek önállósították magukat, miként állhatnak be a mi helyünkbe, a saját

170

ügyünkben? Amúgy, szentté avatási eljárást csak egy olyan egyházmegye kezdeményezhet, amelynek területén élt és tevékenykedett a szóban forgó személy, vagy ahol a sírja található.

Azonkívül, a kezdeményező közösség és az érintett személy közötti közvetlen kapcsolatot is fel kell mutatni. Kérdés: Boldog Özsébnek milyen közvetlen kapcsolata volt a lengyel Pálos Rendhez – halála után 114 évvel? Spirituális?

Pálos ügyben meg kell említeni még egy feszítő kettősséget. Egy jól ismert alapítvány meghirdette Pálos passió című rendezvényét Pilisszántóra, amelynek egyik fővédnökévé Habsburg-Lotharingiai Mihályt kérte fel. A kurátor elmondása szerint a Habsburgok anyagilag semmit nem adnak hozzá, de a nevüket készséggel. Éppen egy Habsburgra van szükség a Pilisben, ráadásul egy pálos rendez-vényen, hogy a szégyentől roskadjunk össze? A magyargyűlölő és királygyilkos Habsburg-ház szüntette be a magyar Pálos Rendet, robbantotta fel kolostorait, és lőtte szét a megmaradt romokat.

Milyen indok alapján hívható meg ide egy Habsburg egyáltalán?

Bármelyik is. Lehet, hogy a rendezők Stockholm-szindrómában szenvednek, de mi nem!

Szabadjon javasolnunk egy sokkal méltóbb és illendőbb fővédnökséget. A pilisi pálos atyák szent helyére hívják meg inkább azoknak az indiánoknak a képviselőit, akiknek ősei az eredeti magyar Pálos Rend tagjaitól kapták a keresztény hitet. 1490-ben Kolumbusz Santa Mariáján 123 magyar pálos indult az újvilágba a hódítókkal, Izabella spanyol királynő kérésére, a pápa jóváha-gyásával és Mátyás király támogatásával. Tudni illik, hogy VI.

Sándor pápa magyar főpap is volt, akit annak idején Hunyadi Mátyás, a Szent Koronát viselő apostoli király, a magyar pálosok nagyra becsült barátja, nevezett ki péterváradi apáttá. Pálos atyáink éveken át több hullámban mentek téríteni. Dél-Amerika legtöbb országában voltak városalapítók, tudományos műveltségüknél fogva nem csak igehirdetőként működtek, hanem egyetemi professzorként,

171

földrajztudósként, csillagászként, botanikusként is ismertek lettek, munkájuk nyomán ma is híres egyetemek működnek ezen a földrészen. Az atyák nem vettek részt a gyarmatosításban, tanítás és közös munka keretében terjesztették Krisztus tanítását. Később bírálni kezdték a hódítók és a kalandorok kapzsiságát és elvete-mültségét, kiábrándulásuk mellett egyre inkább az őslakosokat védték az embertelen leigázással szemben. Emiatt életterük egyre szűkült, ezért később barlangokban húzták meg magukat, mint egykor a Pilisben vagy a Jakab-hegyen. Az indiánok és a pálosok jól megértették egymást. Lehet, hogy azokat az indiánokat térítették keresztény hitre és tanították a rovás ábécére, akik valamikor eleink mellől mentek át az amerikai földrészre, s nyelvük és szokásaik mentén, tudat alatt talán ők is régi véreiket érezték meg az érkező pálosokban? Gondoljunk Móricz János és Simon Péter kutatásaira.

Amerika és Európa földje között a magyar pálosok építették fel a keresztény hidat. Régen ők mentek az indiánok földjére, most, ím jöjjenek ide a leszármazott indián testvéreink, álljon ismét a híd, jöjjön létre az új indián-magyar, pálos szellemű egység a Pilisben!

Így lehet egy Habsburg-magyar taszító kettősséget megszüntetni, és helyébe egy baráti kettősségből álló egységet ültetni. Ugye, nem is lenne olyan nehéz.

Egység

Összefoglalóan szeretném leszögezni, hogy a negatív kettősségek azzal a céllal kerültek felvillantásra, hogy mielőbb kiküszöböljük őket, s így – a pozitív kettősségek erősítése mellett – megszülessen az egység. És akkor, ha majd megkérdezik tőlünk: hogy vagyunk, ne azt mondjuk két szóval, hogy nem jól, hanem, hogy nagyon jól.

Az egység megjelenítésére sok példát találhatunk a világban, mi azonban megelégszünk azzal az eggyel, amink van: Ő a Magyar Szent Korona. Őfelsége igazán a legszámosabb sokféleségből,

172

ugyanakkor gazdag kettősségekből álló megbonthatatlan egység, aki egyetlen terv szerint, mestermunkában megtestesült égi és földi alkotás, világszerte egyedül állóan az egység eszményien kitelje-sedett formája. Van kihez fordulni!

In document Miklauzič István (Pldal 168-173)