• Nem Talált Eredményt

Nagybánya röviden használt neve

In document TÖRTÉNELMI EMLÉKEK MAGYAR (Pldal 190-196)

Exequiae Christophori Bathori Principis Transylvaniae

9 Nagybánya röviden használt neve

61.

Wilno, 1584 március 15.

B á t h o r y István k i r á l y az E r d é l y i h á r m a s t a n á c s n a k . Jelentést kíván a portai dolgokról, amelyekről rég nem tud semmit, annak ellenére, hogy oda emberét küldte.

Gyulafehérvári kápt. ltár. ötvös műve 45. sz, a, Beke 1174, reg. A király hat sornyi sajátkezű utóiratával.

3584 m á r c . 13 61—62. i r a t 147

Steplianus Rex etc. Az Portarul immár sok üdeje, liogy semmit nem értünk, noha oda emberünk vagyon,1

-azért ti Kegyelmetek mind az persiai dolgokrul, mind peniglen az Portának állapatjárul, mind egyéb oda b e való dolgokrul, ha mit tudásra méltót hallana, ad ja tud-tunkra; h a peniglen ezenközben a z m i emberünk előbb megh érkezik az Portárul, miis bizonyossá tiszszök Ke-gyelmeteket mindenekről. Tar«dia meg Isten Kegyelme-teket. D a t u m in arce nostra Regia Vilnensi, 13 mensis Mártii Anno Domini 1584. Regni vero nostri anno Nono.

Mar 63 levelet megh Írattuk vala, mikor a3 Porta-rul hireni j u t a . lítennek hala, ott minden dolgaink jo vegben vagyon, sőt a 3 tirek loha nagyobb maga a j a n -lasat nem jelentette, mint most, es int a3 jo zomzedsagra.

A3 Margai levelet im Kegyelmeteknek küldtem.

Stephanus Rex f p t

1 Zlotowski, követ, aki negyven főnyi kíséretével 1584 január 17-én érkezett a portára. (Evzing jelentése; Hurtnuzaki: Documenite XT. köt. 675. 1.)

62.

Wilno, 1584 már cin-; 26.

Báthory István király az Erdélyi hármástanácsnak.

Nézzen utána, igaz-e, hogy az udvarhelyieknek bor-mérési joga volt s ha nem, szüntesse azt meg.

Qrsz. ltár. Budapest. Gyulafehérvári lymbus I. 4. 1569 számú borítékban.

Stephanus Rex etc. Talaltak meg minkett az Vd-uarheliek keönieorgilekkel ielentwin, hogy a z m y a t i a n k f i a Báthory I í t w a n capitanlagaba arultatott uoltt kiremib1 zerinth m a g a znkfigire bortli ki keozeot-tok, mely zoka;ít az u t a n n a ualo tiztartoki6 keouett-uin, talaltak uoltt (!) megh rolla áz mi megh holtt zerelmes atliiankf'iat, ki megi6 haté a uoltt h o g j az bor a r u -laííal eokett az tizt(t) ártok ne b a n t a n a k . Azirth t y Ke-gyelmetek ez dolognak bizonyobkeppen mennien uigire,

1 Nyilván kirmes-1 jelent, a tavaszi egyházi ünnepet, amikor . -szabad volt mindenütt a bormérés,

ic*

148 62—63. irat 1584 márc. 26 liogy ha az megh holt Janoó k i r á l y ideiben, uagy mi ott liteonkbe, auagy pediglen az m y m e g holtt a t h i a n k f i a

ideiben kezdetet(h) az uellek ualo bor a r u l t a t a í n a k zo-kaía; e6 h a eleiteol f o g w a a r u l t a n a k borth! keozeotteok.

Aihol p e n i g ugv talaltatik. hogy c z a k per a b u í u m . moí-tanfag kez(d)tek uolna, tollallia Kegyelmetek tellieííig-gel; h a penig eleyteol fogwa zoka6 uolth, mitigallia Ke-gyelmetek oly móddal, ki miatt n e niomoroggiek m e g az

zeginy keoffig. T a r é b a meg Iíten Kegyelmeteket. D a t u m in arce noítra Regia Vilnenfj, vigeíima fexta die men-íis Mártii, anno domiaii millefimo, Quingentefimo. octo-gefimo Q u a r t o etc.

63.

Grodno, 1584 május 5.

Báthory István k i r á l y az Erdélyi hármastanácsnak.

Legyen gondjuk, hogy a kolozsvári szeminárium-ban tanuló Bilina Miklós nevű lengyel i f j ú a fejedelem (Báthory Zsigmond) társaságában nevelkedjék tovább.

Gyulafehérvári k á p t . Itár. ötvös m ű v e 46. sz. a. Fontes Rerum Trans. II. köt. 74—75. 1. Beke 1176. reg.

Stephanus Rex etc. E x commendatione quorundam praestantium virorum intelleximus, esse quendam no-bili prosapia ortum p u e r u m Polonum1 nomine Nico-laum Bilina a kolozsvári szemináriumban s ezért rendel-jük, hogy „exploratis itaque m o r u m , vitae ac indolis ipsius p u e r i rationibus, adhibita c u r a victus, amictus atque sustentationis eiusdem" intézkedjetek a megadott módon. D a t u m in a r c e nostra Regia Grodnensi, tertia die mensis Maii. A n n o Domini 1584 etc.

64.

^Grodno, 1584 május 6.

Báthory István k i r á l y az Erdélyi hármastanácsnak.

Rendeli, küldjék be neki azt a lovat, melyet ott Thorma Kristóf vett volt meg Podlodorvsky orra elől.

1 H i b á s a n irva: Polonicum, amit aláíráskor a király észre-vevén, kijavított.

150 64—65. irat , 1384 m á j . 6»

Gyulafehérvári kápt. ltár. Ötvös műve. 47. sz. a. Beke 1177, és Petrichevich 464. sz. a. reg. A király két sornyi sajátkezű

utóiratával. 1

Stephanus R e x etc. É r t j ü k hogy a z szegény Pod-lodowsky mely lovakat mi s z á m u n k r a vött volt, a n n a k az legjobbikát Hhorma Kristóf vötte volna meg. Azért ti Kegyelmetek végére menjen, k a az leszen a z ló, k ü l d j e b e minekünk, kiről őtet megh elégítjük. Tarcha megli Is-ten Kegyelmeteket. D a t u m i n arce nostra Grodnensi, 6»

Maii Anno 1584. Regni verő nostri Nono.

Probalja meg Horváth Ko^ma, h a n e k ü n k valo.

Stephanus Rex ípt 65.

Gyulafehérvár, 1584 május 15.

Az Erdélyi b á r m a s í a n á c s Báthory István királynak.

A török betörések és rablások ügyében Márgay a?

portán igen jól eljárt és szigorú parancsokat eszközölt ki a bégekhez, ha ugyan azokat végrehajtják. E végett az új budai basához is embert küldtek a tanácsurak, aki teljes jóakaratát ígérte, de kívánja a Halul bég tef-tere szerinti birtokrendezést. Tamáshidánál a Körösön át a török hidat készülvén csinálni, azt a kállaiak elrortx tották, de mivel újra megcsinálták, panaszt küldtek miatta a portára, lévén az ártalmára az egész vidék la-kosságának, mélyet a hídon keresztül az eddiginél is könnyebben fognak majd zsarolni és bántani. Egy most érkezeit csausz az Erdélyben tartózkodó Ivásku logofet és társai kiadatását követelte, de miután neki István ki-rály menlevelet adott, kívánságát nem teljesítették, ha-nem titkon megüzenték a menekülteknek, hogy amint lehet szépszerével hagyják el az országot, hogy elkerül-jék a szultán haragját. Megkapták a Zamoyski János kancellártól beküldött házasságlevelet és függőpecsétes okmányokat a Báthory Grizeldiszszel adandó 40.000 fo-rintnyi hozományról és éllenhozományról. Ez ugyan nem igen egyezik az erdélyi törvényekkel és szokásokkal, de oltani jószágokról szólván, István királyra bízzák helyes

1584 m á j . 15 65. irat 151 elintézését. Apafi Gergely ítélömester és Csáky Dienes hirtelen halála miatt kérdik, mit kezdjenek ez utóbbi hátramaradt négy fontos oégházával és ki viselje

gond-ját feleségének és árváinak? A Szentgyörgy nap utáni országgyűlésen belügyekkel kívántak foglalkozni, de a rendek meglepetésszerűen avval álltak elő, hogy díszes küldöttséget menesztenek a királyhoz, kérve, engedje meg nekik, hogy szabadon válasszanak maguk közül kormányzót. A hármastanács igyekezett ugyan őket er-ről lebeszélni, avval is érvelvén, hogy e dologban várjak a király végzését; de nem mentek vele semmire s végre is kénytelenek voltak szándékukhoz hozzájárulni.

Az esztergomi Báthory-protokollum 96—102. 1. A havasalföldi pribég boérokról szóló részét k i a d t a m a Documente II. köt.

299—501. 1.

Sacra Regia Maiestas domine, domine nobis clemen-tiífime.

P o s t fideliUm ac perpetuorum servitiorum noítrorum in gratiam Maiestatis Vestrae Sacrae bumillimam

com-meiidatioiiem. ^ A 3 W r Iftentbpl felfegednek minden yokath, yo egeflegeth, I 1 0 3 3 W elet elli, es Zerencbies byrodalmath k e w a n o n k minth kegielmes w r w n k n a k .

W r w n k ew Nagyfaga feleol a3t yrhatty wk felseged-nek, hogy Iítennek legyen hala yo egeffegben wagyon, es mind tanul f agaiba, f mind egyeb allapáttiaba, wgy newekedik a m i n t h iflenllto? k e w a n n y u k .

Thowabba kegielmes w r w n k felsegednek y t t walo dol gainkrpl äst y r h a t t y wk, hogy a minth felsegednek a s elewt(!) erhethetíere attwk, hogy a3 minemeo paran-chiolatokath a3 portáról a s rablás feleol ho3tak wolth a3 wtegbeliekre, a sokat m y myngyara.lt n e k i k megh kewlde3twk wolth, es thereketteönk ereőífgn e melleth 33 Begekne], hogy a 3 el wytt segenyfegeth megh 3aba-ditnatok. De lem a s Chia3ar parancholatíia 11 ak, fem a s

m y theörekedefeönknek helye nem wolt nalok, chak eggyethi6 a3 3egeny nepbera megh nem sabaditottanak, hanem chak wgy' minden wegli nelkeöl, kwleomb kw~

152 65. irat 1584 m á j . 15

leomtal fele e f f u g i o m o k k a l , b o c h a t t a k \vi33a emberinket, k i t mikor l a t t o n k wolna, es i n n e n itilneök, hogy h a est keönnien liadnok, e3 w t a n i ó nagiob (b) dolgoth cheleked-h e t t n e n e k r a i t o n k , tecc3ek a3, cheleked-h o g y eímegcheleked-h a3 p o r t a t w y o n n a n m e g h t a l a l y w k p a n a 3 t tegyeÖnk w y o n n a n az Begekre, es ereöííen i n í t a l l y u n k , h o g y eímegh wyob(b) es ereöHeb(b) p a r a n c h o l a t o k a t a g g i a n a k reaiok, hogy a 3 elwitt r a b o k megh a d a f í a n a k , m i n d a 3 f e w l d n e k e3 w t a n bekefíegh adalfek tlieőlek, Melly dologban M a r g a y If w a n " eleegh h y w e n chelekedetk, m i n d a 3 B a í í a k r a , Í m i n d a3 Begekre ereős p a r a n c h o l a t o k a t keöldeth es 3er-3eth, hogy m i n g y a r a í t a3 e l w i t t r a b o k a t tÍ3tek el we-tele, es feiek weseííe a l a t h m e g h b o c h i a l l a k , es e3 u t a n femmi h o d l a f t es r a b l a f t e3 b y r o d a l o m b a ne tegyenek.

E3eket a3 p a r a n c h i o l a t o k a t eímegh el keöldetteök w a l a nekiek. de w g y a n e3ekkelis lemmit n e m efficialliattwnk nalok, ki eggiel, k y m a i fal m e n t h y m a g á t , m i n d e n inten-tioiok a3, h o g y e3t c h a k így w n t a f f a k , es teöreffek el weleönk.

Az B u d a y Baffa1 mikor a 3 eleöbbeny p a r a n c h o l a t -t i a -t ho3-tak w a l a C h i a 3 a m a k , meegh a k k o r k i nem er-ke3et w a l a 3ekiben, h a n e m y m n e m regen hogy megh e r t e t t w k wolt k y yeöwefetb, m y n g y a r a í t feö

emberin-k e t h a i a n d e emberin-k emberin-k a l ho33aia b o c h i a t w a n , es e3 w y tÍ3tiben m e g h l a t a t w a n wr\vrnk newewel, e3 r a b l a s dolgarobó i s e n t e ö n k w o l t neky, t h e ö r e k e d w e n n a l a , hogy a3 el w i t t r a b o k a t megh adaífa, es e f f e l e rablaítol e3 w t a n m e g h t a r t o 3 t a f f a a 3 wegbelieket, k y r e eleegh keönyeo wala33onk leött theölle, m e r t a' ki e w y d e i e b e nem leött, a r r p l a3t izente, hogy lemmit nem tehet, de e3 w t a n a3on le3en, h o g y femmi b a n t a f o n k o n n a n n e legyen, c h a k hogy a 3 melly f a l u k H a l u l b e g h t e f f t e r e b e w a d -n a k , a3okat»mi-nd be k w l g y w k , m e r t a z o k r o l -nekies ta-n u l l a g a wolta-na, hogy h a b e ta-nem m e ta-n ta-n e k , megh h a g y a bodoltatni e w k e t , ki h a w g y Ie3en, e3 eleegh we3edelem

* Az 1576—77-ik években mint cubicularius szolgált a király udvarában. Neve természetesein: István!

In document TÖRTÉNELMI EMLÉKEK MAGYAR (Pldal 190-196)