• Nem Talált Eredményt

A né psza vazás he lye a de mokrác iá ba n

In document Hagyjátok rám! (Pldal 90-93)

(. . . ) Egyet ér t ek a z okka l, a ki k s z er i nt négy é venként a z ér t vá la szt ju k meg a kép vis elői nket , hogy f ont os kér dés eket hel yet t ü nk, a mi nevü nkb en dönt s enek el . Ha mi nden a pr óbb ü gyb en népsza va zá s oka t r endez -nénk, a hoss zú t á vú kor má nyzá st t ennénk l ehet et l en-né. Ámd e ez ek a vá la szt á sok elsős or ba n a b iz a lomr ól sz ól na k, a z egyes kér dés ekr e ne m jut el ég f i gyel e m.

És négy év hossz ú i dő. K özb en f el vetődhet nek ol ya n ügyek is, a mel yekr e ne m s z ólt a z er edet i f el ha t a l -ma zá s. Il yenkor nem á r t a na ki kér ni a la koss á g vél

emény ét . O l ya n or szá gokba n is, a mel y ekb en a pa r la ment i vá la szt á s ok f or má l isa k. P él dá ul má r a Ká dá r -kor sza kba n s e m á r t ot t vol na néps za va zá st r endez ni a ga z da sá gi r ef or mr ól, később p edi g a du na i víz l épcső meg ép ít és éről.

A néps za va zá s i nt éz m ényét s oka n a z ér t el l e nzi k, mer t viss za l eh et vel e él ni. Az egyes dönt és ekhez konkr ét p ol it i ka i ér dekek fűződnek, és ez ek mia t t ór iá s i ka mpá nyoka t sz er vez nek. (E zt lá t t u k a „ szo-ciá l is népsza va zá s” i dej én, és a Br ex it t r a gé diá já hoz is ez vez et et t . ) Vél e mén ye m sz er i nt csa k a kkor l ehet hit elt ér demlően megi s mer ni a nép t öbb s égéne k vél e mény ét , ha a néps za va zá sok es et éb en b e t i lt j u k a ka mpá nyolá st . P á r ta t la n sza kér tők ( ez ek köz öt t l ehet nek kül f öl di sza kt eki nt él yek is) ki dol goz ha t ná k a r eá lis a lt er na t í vá t , a zt publ i ká l ná k, és ez a la pjá n l ehet ne s za va z ni.

N éhá ny p él da : A bős i ví zl ép cső es et éb en f el l ehet et t vol na sor ol ni a ga z da sá gi előnyök et és a l ehet s éges kör nyez et i ká r oka t , a zt is meg eml í t ve, hogy ha nem va l ós ít ju k m eg a pr oj ekt et , b ünt et ést kel l f i z et nü nk. Ugya nez ér vény es a P a ks II sz er ző -dés r e. Ol ya n ügyekb en, a mel yek ha t á sa nem z edéke-ken á t t a r t , nem dönt het egy kor lá t oz ot t i dőr e meg-vá la szt ot t kor má nyza t . Az u ni ós néps za va z á s előt t t iszt á z ni kel l et t vol na a ga z da sá gi előnyök et és a nem z et i szu ver eni t á sunkr ól va l ó r és z l eges l emon-dá st . Az á l la mp ol gá r sá gga l ka pcs ola t os s za va zá s ná l meg kel l et t vol na eml í t eni, hogy ha a kü lf öl di ma gya r ok is á lla mp ol gá r ok l es z nek, a kkor a mi hel yi kér dés ei nkb en is sza vu k l esz, sőt , a zt i s, hogy néhá nya n emi a t t es et l eg el vesz ít het i k a kü lf öl di or szá g á lla mp ol gá r sá gá t . (Ehel yet t a zza l p r óbá lt a k sokkol ni b ennü nket , hogy „ ha Köl cs ey ma él ne, nem l ehet ne ma gya r á l la mp ol gá r ” – kont r a a romá nia i

ma gya r ok t öm eges b evá ndor lá sa . ) Az egész s égü gyi r ef or mr ól is l ehet et t vol na kü l ön néps za va zá st r endez ni, s z emb eá l l ít va a z á t sz er vez és előnyeit a z es et l eges há t r á nyokka l. C sa k a kkor vá r ha t j uk el a la kossá gt ól, hogy f el elős en dönt s ön, ha vi lá gosa n lá t ja a vá r ha t ó követ kez mény eket , és ne m b ef ol yá sol já k a vél em ény e kia la kít á sá ba n. (I l yen b ef ol yá -solá s volt p él dá u l a „ négyi ge nes ” sza va zá s sor á n, a köz vet l en el nökvá la szt á s kér dés éb en a z a f él el e m, hogy ha nem vi gyá zu nk, a r ef or mkom mu nist a P ozs ga y I mr e l es z a demokr a t i kus Ma gya r or szá g első közt á r sa sá gi el nök e. E nnek el ker ü l és e véget t hoss zú i dőr e elt or zu lt a z á lla mb er endez kedés, a közt á r sa sá gi el nök egyér t el műen a pa r la ment től vá lt fü ggővé. E gyet l en e mb er sor sa mia t t !)

A j el enl egi s za bá l yozá s t öbb f él ekép p en is kor lá -t oz za a néps za va zá s kez dem ényez és é-t . Ado-t -t i dő a la t t na gy menn yis égű a já nlá st kel l össz egyűjt eni, a z Or szá gos Vá la szt á s i Ir oda egysz er r e csa k e gy kér -dést vizs gá l ha t , sok i dőt el vesz a hiá ba va l ó b ea dvá -nyok meg vit a t á sa , szüks ég es et én j önnek a kopa szok, s végü l a z el l enz éki pr óbá l kozá s oka t a kor má nypr o-pa ga nda s ok mi l l i ós el l enka mpá nyá va l el is s öp ör he-t i. S z er i nhe-t em s okka l j obb l enne, ha néps za va zá s i kez dem ény ez ést bá r ki b ea dha t na , a sa já t nevéb en is, és egy sza kér tő bi z ot t sá g vi zs gá l ná meg, m el yi knek va n na gyobb l ét j ogosu lt sá ga . A kor má nyza t a zokba n a kér dés ekb en kér né ki a vá la szt ók vél e mény ét , a me-l yek eme-l dönt és ér e a z or szá ggyűl és i vá la szt á sok i dej é n nem ka p ot t vi lá gos f el ha t a l ma zá st , de em el l et t mi nden ol ya n kér dés f el vet hető l enne, a mel yn ek el dönt és e na gy t ömeg ekr e va n ha t á ssa l. F ügget l enü l a t t ól, hogy ki nek jut ot t es z éb e va gy há ny a lá ír á st t udot t össz egyűjt eni.

Az ü gydöntő néps za va zá s csa k a vél e mé ny kér és egyi k módja . A moder n t ec hni ka l ehetővé t es zi, hogy a la csony költ s égű, egy egy f öl dr a j zi egys égr e kor lá -t oz o-t -t , i n-t er ne-t es vél e ményku-t a -t á soka -t -t a r -t sunk, a ká r or szá gos ü gyekb en is. (Ha p él dá u l ki der ül het et t vol na , hogy Za la megyéb en, Ha j dú- B i ha r ba n és Bu da p est en is na gy t öbbs éggel követ el i k a va sár na pi nyit va t a r t á s engedél yez és ét , ez a vit a nem hú z ódot t vol na egy évi g. )

Az i nt er net es s za va zá s okna k p er sz e f elt é t el e, hogy mi ndenki gép hez t udj on jut ni. D e ez megva l ó-sít ha t ó. Ka p j on mi ndenki egy sa já t , egy a l ka l omr a sz ól ó i nt er net ez és i j egyet , a mel yne k b ir t oká ba n a hozzá l egköz el ebb l évő ( va gy a fa l va ka t já r ó mob i l-) sza va z óhel yi s égb en meg t u dja nyomni a megf el elő gomb ot . Az öss z es ít és a ut oma t i kus, a z onna l i, és a z egés z a kc i ó a j el enl egi népsza va zá sok költ s égének a t ör edékéb e ker ü l ne.

(. . . )

Az or szá ggyűl ési vá la szt á sokna k és a néps z a va -zá sokna k má s a funkci óju k, nem kel l ene egymá ssa l sz emb eá l l ít a ni őket , na gyon j ól ki egés z ít i k egymá st . C sa k a pol it i kus okna k kel l ene há t r á bb l ép ni ük. N e a sa já t ér dek eit pr óbá l já k elf oga dt a t ni a la kossá gga l, ha nem is mer j ék meg a z or szá g vél em én yét . És vegyék is f i gyel e mb e.

(E l k ü l d v e a 1 6 8 Órá n a k , 2 0 1 6 . j ú l. 3 0 . )

In document Hagyjátok rám! (Pldal 90-93)