• Nem Talált Eredményt

Hazá tla nul

In document Hagyjátok rám! (Pldal 77-81)

A ma gya r ok köz öt t i gen s ok a ha za f i. D e va j on va n- e ha zá j u k? Ha zá j u k- e a j el enl egi Ma gya r or szá g?

P etőfi a zt ír t a , hogy ha za csa k ot t va n, hol j og is va n, és a nép nek ni ncs j oga . Va j on va n- e j oga a z emb er ekne k egy ol ya n or szá gba n, a hol a kor má ny bá r mit el vehet a z á l la mp ol gá r okt ól, kisa já t ít ha t ja a z i nga t la nja it (p él dá u l hogy a f el csút i kis va sú t na k ne kel l j en ka nya r ognia ), r á t ehet i a kez ét a megt a ka r ít á -sa ir a (p él dá ul a ma gá n- egészs égp énzt á r a kb a n l évő

megt a ka r ít á sa ir a ), megs za bja , hogy (. . . ) mi l yen egy-há za t t á moga t ha t a z a dója 1 szá za l éká b ól, mel yi k t évécsa t or na j el enj en meg elsőként , a mi kor beka pcs ol ja a kés zü l éket , a gyer ekek et hit t a nór a l á t oga t á -sá ra kénys z er ít i, nem t esz i l ehetővé, hogy a z á l la m-pol gá r megt u dja , mir e költ i k a pénz ét , (. . . ) kül önb ö-ző ma nipu lá c i ókka l me ga ka dá l yozza , hogy n épsza va -zá st t a r t sa na k f ont os kér dés ekről, és a zt s em t esz i l ehetővé, hogy a nem kí vá na t os kor má nyt t i szt ess é-ges vá la szt á sokon l evá lt sa ? Ahol gyűl öl et et szít a na k emb er és emb er köz öt t , és a ka dá l yozzá k, hogy a kr is z t usi sz er et et nevéb en a z el es et t eket , men ekü l-t ekel-t s egíl-t s ék? Ahol a mondva csi ná ll-t m i gr á ci ós vész hel yz et r e hi va t koz va ma j d (. . . ) c enzúr á z ha t já k a hír eket , a r á di ók és t évéá l l omá s ok műs or á t , l ef og-la l ha t já k a ut ói nka t ? Ez ek a kör ü l mény ek a z oka t is megf oszt já k a ha zá ból fa ka dó b izt onsá gt ól, a ki k a zt hisz i k, va n ha zá ju k, a mit sz er et het nek, a mi hez hűnek kel l l enni ü k, a mi ér t na gys z erű dol og a ká r megha l ni is.

Ha zá ja - e Ma gya r or szá g a c i gá nyna k, a kit a ko-pa szok m egf él e ml ít en ek, a z is kolá ba n s z egr egá l na k, a mu nka hel ye kr e csa k a l egvégső es et b en ve szi k f el, de a l egki s ebb s za bá l ys ér t és ér t is kegyet l enül meg-bünt et i k? A zs i dóna k, a ki el l en egy p er cr e s em szűni k meg a z a nt isz e mi t a pr opa ga nda , l et a ga djá k hozzá já r ulá sá t a z or szá g mod er nizá l ódá sá hoz, és el ha l l ga t já k s ér el mei t ? A b evá ndor l óna k, a ki r e má r a bőr sz í ne mia t t is gya na kodva néz nek? Ha zá ja - e a r okka nt nyu gdí ja s na k, a kit f él lá búa n is a r r a kénysz e-r ít enek, hogy i dőről i dőr e i ga z olt a ssa a munka kép -t el ens égé-t ? És ha zá ja - e Ma gya r or szá g a ha -t á r on -t ú l élő ma gya r na k, a kit Bu da p est ről pr óbá l na k meg a má s i k ma gya r ell en usz ít a ni, ha ne m a ut onómiá t a ka r , ha nem b ol dogu lá st és b ei l l esz kedést ?

S or ol ha t ná nk m ég s oká i g a kér dés eket , de a va l ó-szí nű vá la sz a z, hogy nem, ez eknek a z emb er eknek Ma gya r or szá g nem a ha zá ju k, nem védi meg őket . Kitől kel l ene m egvéd eni ? N em a z i degen or szá gokt ól, his z en s enki s em gokt á ma d b ennü nkegokt . A sa já gokt kor -má nyá t ól kel l en e megv édeni e. D e ni ncs ol ya n esz köz a kez éb en, a mi vel a j oga it védhet né. I l l et ve a mi va n (pl. a st r a sbour gi b ír ósá g), a z a sa já t or szá gá n kí vü l va n. Ami kor a nemz et i s zu ver enit á sr ól p a pol na k, a kkor va l ójá ba n a sa já t ur a ink s zu ver enit á s á r ól va n sz ó, a mit el l enü nk, a sa já t népü k el l en gya kor ol na k.

Az Eur ópa i Uni ó pr óbá l b ennü nket s egít eni , de mi nem ha gyju k, t ová bbr a is a kor má nyu nkna k a ka r unk kisz ol gá lt a t ot t a k ma r a dni.

A p ol it i kus ok i gen gya kr a n l eha za á r ul óz zá k egymá st . D e ki á r ul ja el a ha zá t ? Aki kü lf öl dön t á moga -t á s-t a ka r szer ez ni a ha za i s z egényekn ek, j ogf osz-t oosz-t osz-t a kna k? A ma i vis z onyokr a sokka l j obba n i l l ene a Ha bsbur g- i dőkb en ha sz ná la t os „ f els égá r u lá s” ki f ej e-z és. Akkor a csá se-zá r ra l va l ó se-z e mb ená l lá sr a ha se-z ná l-t á k. Va j on nem mosl-t is er ről va n sz ó? A ha za a z or szá g ur a it j el ent i, a ki k el l enü k t esz nek, a zoka t mi nős ít i k ha za á r ulóna k. Az or szá g ur a i a la t t pedi g egyr e i nká bb egyet l en e mb er , a j el enl egi „ ör ökös”

mi ni szt er el nök t eki nt endő, egy sz e mél yb en. Ö vé a ha t a l om és a dicsős ég, és a l egna gyobb ha za f ia k is ki va nna k sz ol gá lt a t va neki, a z öt l et ei nek, el f ojt ot t gyer ekkor i vá gya i na k, a z a kkor i m ega lá zt a t á sa it a ka r ja komp enzá l ni egy or szá g (sőt most a ná ba n má r t a lá n egy egés z kont i nens ) f öl öt t i ut a l om me gs z er z é-s ével.

D e t együ k f el a zt a kér dést is, hogy s zü ks égü n k va n- e egyá lt a lá n ha zá r a . Mib en s egít i a z egys z erű pol gá r t a ha za , a mit nem ka p meg a csa lá dt ól, a j ó sz oms z édokt ól, ba rá t okt ól, mu nka t á r sa kt ól ? K ét s

ég-t el en, hogy a ma gya r or szá gi ma gya r bá ég-t ra n besz él heég-t ma gya r ul. D e a kü lf öl di ekkel má r va l ószí nűl eg a ngolu l, es et l en ném et ü l b es z él het csa k, és a la pvető ér deke, hogy a velü k (üz l et i pa r t ner ekkel , t ur ist á k-ka l, kü lf öl di s zá r ma zá sú mu nka t á r sa kka l) s z ót t udj on ér t eni. Na gyon előnyös, ha a ká b elt év én va gy a z Int er net en a z i degen nyel vű hír ekről, vél e mé nyek-ről is t á j ékoz ódha t u nk. A ma gya r nyel v ki z á r óla gos is mer et e ne mcsa k előny, ha ne m há t r á ny i s l ehet . E ml éks zü nk a r r a a bot r á nyr a , a mi kor egy önkor -má nyza t ba n a R o-má niá b ól b et el epü lt ma gya r ( és két s égkí vü l ha za f ia s ér z el mű) kép vis elők egymá s köz öt t r omá nu l b esz él t ek, hogy ne ér t hess e a z el l en-z ék. A nemen-z et een-z ek sen-z er i nt nem a nyel véb en él, a nyel v csa k egy esz köz, hogy a c él ja i nka t el ér hessü k.

N éz zü k, mi va n a vá r osa i nkba n! E gy p i l la na t r a nem f i gyel ü nk oda , va la ki má r el l opt a a cs oma gu nka t . R a nda l ír oz ó su ha nc ok megt á ma dna k. F ut ba ll hu -l i gá nok s z ét ver nek egy met r ós z er e-l vényt , mi közb en r a sszist a szl ogen eket s ka ndá l na k: M egvéd- e ez ektől a ha za ? N em véd m eg. Az a r endőr véd meg, a ki sz emél y sz er i nt l ehet , hogy c i gá ny. (. . . )

N e j ó ha za fia k l együ nk, ha nem j ó emb er e k, j ó sz oms z édok, ba r á t ok! Az ok m el l é á l l ju nk, a ki k ne m okoz na k ká r t nekü nk, ha ne m t evékenys égü kkel, gondola t a i kka l va gy puszt a l ét ü kkel is ga z da gít a na k b ennü nket ! Ha zá t la nu l is él het ü nk – j ó emb er ek köz öt t , egymá st t á moga t va . Ha va n egyá lt a l á n ha za , a kkor ez a z.

(N é p sza b a d sá g , 2 0 1 6 . j ú n. 2 1 . )

In document Hagyjátok rám! (Pldal 77-81)