• Nem Talált Eredményt

A ha jlé kta la nsá g fe lszá molásá na k progra mja

In document Hagyjátok rám! (Pldal 135-138)

Ez a c í m kiss é na gyot mondóna k tűni k, de va lójá ba n egy gondola t menet a pr ob l éma megol dá sá na k l ehet -s ége-s út já r ól. Má r a mit én ma ga m l ehet -s ége-s ne k t a r t ok.

Mi ndenek előt t el kel l is m er ni, hogy s okf él e ha j -l ékt a -la n va n, és ez össz efü gg a z okka -l a z es e mé nyek-kel, a mi k megt ör t ént ek a z i l l etővel . És a t öbb f él e ha j l ék t a la non nem l ehet egyf él ek épp en s egí t eni. Bá r t a lá n ne m lá t sz i k et i kus na k, vél em ény em sz er i nt j ogos előbb a könnyebb es et eket megol da ni.

Az i deá l is ha j l ékt a la nna k va n mu nka hel ye, va gy ha moment á n ni ncs, a kkor kés z mu nká t vá l la l ni (a mennyib en a z el végz endő mu nká ka t egés zs égi l eg el t u dja végez ni ). N e m isz i k, va gy l ega lá b bis ne m l es z r és z eg. M egf el elően t is zt á l kodi k ( ha va n r á mód ja ), nem ha gyja el ma gá t (ha ni ncs r endes r uhá ja , a kkor el f oga dja a f el kí ná lt r uha neműt ). A t öbb i emb er r el s z emb en u dva r ia s, nemc s a k nem ver eksz i k, de ne m is ves z eks z i k ( néz et el t ér és es et én el f oga dja a má s i k kü l önvél e m ényét , és a konfl i kt u -sok kez el és éb en a lá vet i ma gá t egy pá r t a t la n ér

dek-egyez t ető t est ü l et nek va gy me diá t or na k). T iszt el i má s ok s z emél y es és ma gá nt u la j doná t .

N em t u dom, hogy a z ut cá n élő emb er ek közü l há ny szá za l ékr a i l l enek ez ek a j el l e mzők, de b i zt o-sa n egy j el entős l ét s zá mr ól va n sz ó. R a jt u k úgy l e-het ne s egít eni, ha mu nká ss zá l l ó t ípusú ha j l ékt a la n-szá l l óka t l ét es ít enénk ( es et enként viss za á l lít va ol ya n épü l et eket , a mel yek má r működt ek mu nká sszá l l ó-ként ).

A f el vét el kor a lá kel l en e ír ni egy nyi la t koz a t ot , a mel yb en mi ndenki vá lla l ja , hogy ha a há zir endet megs ér t i, a kkor a zonna l ki kel l költ öz ni e. S a jnos nem ker ü l hető el a z egés z l ét es ít mé ny 10 0 szá za l é-kos b eka m er á zá sa , de et től ne m kel l en e f él ni , his z en a doku ment á c i ót csa kis a bba n a z es et b en ven nék elő, a mi kor vit a va n va la ki nek a nega t í v vis el kedés ével ka pcs ola t ba n, i l yenkor p edi g ez a l egegy sz erűbb megol dá s.

A ha jl ékt a la nszá l l ón kel l l enni e eg észs ég ügyi sz emél yz et nek, t a ka r ít ókna k, konyhá s okna k, va la -mi nt r endf ennt a r t ókna k is (t er m ész et es en a z ő vis el kedésü ket is ka mer á z ni kel l ). Az i nt éz mény f ennt a r -t á sá -t a z á lla mna k, es e-t l eg a z i l l e-t ékes önkor má ny-za t na k kel l b i zt os ít a nia . Az előbb i a jobb, mer t a z önkor má nyza t ok ha j la mosa k a má s i k ker ü l et b e á t t ol -ni a pr ob l émá t , p edi g ez végső s or on or szá gos gond.

S za kér tői s egít s éggel el kel l ér ni, hogy a szá l l ón l évők mi nél előb b mu nká t és la kha t á st ka pj a na k és ezá lt a l ki ker ü l j enek ebből a z el lá t á si f or má b ól.

Aki k nem j ogosu lt a k a ha j l ékt a la n- el lá t á s na k er r e a l egma ga sa bb sz i nt j ér e, a z oka t is el kel l hel yez ni, de a mi nden ekelőt t ki kel l szűr ni a ps zi c hiá t r ia i gon-dozá sr a szor ul ó es et ek et , és a b et egek et a megf el elő i nt éz et ekb e ir á nyít a ni.

Aki k a z ut cá r a ker ül ésü k ót a má r el veszt et t ék a kép ess égü ket a t á r sa da l omba va l ó b ei l l esz kedésr e, a zoka t is el kel l hel y ez ni, de ezt má r csa k „ ha j l ék-t a la n ék-t á bor okba n” ék-t u dom el kép z el ni. Az el népék-t el e-nedet t fa l va kba n t a lá n ol cs ón l ehet s zá l lá st t a lá l ni, i l l et ve a z ot t l évő épü l et eket ú gy á t a la kít a ni, hogy a bba n emb er i kör ül m ények köz öt t l ehess en l a kni. A vá r os i ha j l ékt a la nok na gyr észt kol du lá sb ól va gy l o-pá sból t a r t já k f ent ma gu ka t , a tá bor ba n la kók visz ont nor má l is f eja da goka t ka pná na k, r endsz er es l enne a z or vos i f elü gyel et , va la mit okt a t á si és t á j é koz ódá si l ehetős égek et is l ehet ne b izt os ít a ni a szá mukr a . A ha j l ékt a la nokon nehéz ú gy s egít eni, hogy a z okon a t el epü l és eke n ma r a dja na k, a hol eddi g is csa k vege-t á lvege-t a k.

A ha j l ékt a la nszá l l ón, t á bor on, i l l et ve a ki j el ölt pszi c hiá t r ia i i nt éz m ények en kí vü l b et i lt a ná m a ha j -l ékt a -la nok t a r t óz kodá sá t . E-l-l ent ét b en s ok -l ib er á -l is köz él et i s z emél yi s éggel én ne m is mer e m el a ha j l ék-t a la nsá ghoz va l ó j ogoék-t , és u gya ní gy a r ends z er es j övedel em nél kü l i él et módot s e m. Az él et hez va l ó j oghoz s z or osa n hozzá t a r t oz i k a la kha t á shoz va l ó j og, és s enki s em mo ndha t ja a zt , hogy ör ömm el vá l la l ja a la ká s és gondozá s nél kü l i sza ba ds á got . Ha a ma ga szá má r a i gen, a kkor s e m vá la szt ha t ja ezt a t á r sa da l om ér dekei el l en ér e. A t á r sa da l omna k p edi g a z a z ér deke, hogy a konf l i kt us ok m egol dód ja na k, a s egít s égr e s z or ul ók s egít s éget ka pja na k, és mi nden ki t el j es ít s e a mi ni mu mot . A t á r sa da l om is, a z egyén is.

A t á r sa da l omb ól ne m l ehet ki vonu l ni, l egf el j ebb egy a la csony sz i nt en is kötődni l ehet hozzá . It t hú z ódi k a z egyén j oga i na k ha t á r a .

Ha sok p énzt nyer nék a l ot t ón, megpr óbá l ná m megva l ós ít a ni a ha j l ékt a la nszá l l ór a vona t koz ó pr og-r a mot . Az egés z koog-r má nyza t és a z egész t á og-r sa da l om

á t for má lá sá ra a kkor s em l enne erőm. M i nden es et r e a f ent i gondola t menet et a já nl om a t á r sa da l mi sz er ve-z et ek és pol it i ka i pá r t ok f i gyel méb e. A ha j l ékt a la n-pr ob l éma m egol dá sa nem egys z erű, de l ép és eket l ehet t enni a j ó ir á nyba n. És ha ú gy t et szi k, a ha j l ékt a la nok és a mu nka nél kül i ek elt a r t á sa a z a z á r , a mit a ka pit a l ist a b er endez kedés ér t fi z et ü nk. Ha er r e ni ncs p énz, a kkor vissza kel l t ér ni a sz ocia l ist a visz o nyokhoz.

(N o r ma b l o g , 2 0 1 9 . j ú n . 1 5 . )

In document Hagyjátok rám! (Pldal 135-138)