• Nem Talált Eredményt

Milye n a lkotmá nyunk le gye n?

In document Hagyjátok rám! (Pldal 37-40)

Ma jt ényi Lá sz l ó és S omody B er na det t e a l kot má ny-pol it i ka i vá z la t á t ól ( ÉS , 2015. má r c. 13. ) ér dekes vit a b ont a koz ot t ki. E hhez s z er et nék hoz zá sz ól ni – la i kus ként , de mégi s ér dekel t ként . M er t a z a l kot -má ny ne m csa k a j ogá s z okna k és p ol it i kusokna k sz ól.

Ma jt ényi ék ja va sol já k, hogy „ a z a l kot má nymódo-sít á shoz l ega lá bb két , egymá st követő p a r la ment mi nősít et t t öbbs ége l egy en s zü ks éges”„ . Nos, ma t a núi va gyu nk a nna k, hogy hogya n működ i k ez a két s z er es mi nős ít et t t öbbs ég. C sa k elősz ör kel l győz ni, „ de a kkor na gyon”. A má s odi k két ha r ma dot má r ma nipu lá c i ós móds z er ekkel is el l eh et ér ni.

S z er i nt em t ehá t a z ol ya n a l kot má ny a z i deá lis, a mel yet később má r ne m l ehet á t ír ni, l e gf el j ebb ki egés zít eni, a z er edet i s z öveg sz el l e mi s ég ét meg-t a r meg-t va . Ilyen a l komeg-t má ny a z E gyesü lmeg-t Álla mok é. E hhez 1787 ót a öss z es en 2 7 ki egés z ít ést (a men dmen t et ) f oga dt a k el. K özü lü k a l egj el e ntős ebb ek a sz ólá s-sza ba dsá gr ól, a r a bszol ga sá g elt ör l és éről és a nők vá la szt ój ogá r ól s z ól ók. Az á l la mp ol gá r okna k er r e kel l es küt t enni ü k, és a z is kolá ba n is r és zl et es en t a nít já k, is mer et e r ész e a z a mer i ka i önt u da t na k. N em l ehet ne nekü nk is egy i l yen, csa k a l egá lt a l á nosa bb el vek et ma gá ba n f ogla l ó, st a bi l a l kot má nyt a lkot ni ? (H ogy a „ gr á nit sz i lá r dsá gú va l ” mi l et t , a zt lá t ha t ju k, a na pi ér dekek sz er i nt vá lt ozt a t ga t ot t a la pt ör -vény el ev e ne m l ehet et t t a r t ós. )

N ekem a ha t a l mi á ga k s z ét vá la szt á sá na k mo del l j ei közü l is a z a mer i ka i t et sz i k a l egj obba n. A t ör vényhoz ói, a végr eha jt ói és a b ír ói ha t a l om fü gget -l ens ég e b i zt osít ja , hogy egyi k s em nőhet a má si k

f ej e f öl é. Ma jt ényi ék el l enb en a zt ja va s ol já k, hogy a

„ közt á r sa sá gi el nököt a pa r la ment vá la s sza , ne l egyen r ész es e a végr eha jt ói ha t a lomna k”. S z er i nt e m épp en a z el nök köz vet l en m egvá la szt á sa b iz t os ít a ná a függet l ens égét a mi ndenkor i pa r la ment től, még a z ol ya n kev er t r endsz er ekb en is, mi nt a mi l yen F r a ncia -or szá gba n és N ém et -or szá gba n működi k. J el enl eg ez a z el v csa k a nnyiba n ér vényesü l, hogy a pi l la na t nyi pa r la ment i t öbbs ég á lt a l megvá la szt ot t közt á r sa sá gi el nök hi va t a l i i dej e t öbb pa r la ment i c i kl uson is á t nyú li k. H ogy ez mennyi t ér , a zt lá t ha t t u k S chmi t t P á l va gy Áder Já nos es et éb en. ( A pr ob l éma a z 1990-es néps za va zá s i g nyú l i k viss za , a mi kor is a ma gya r nép a nnyir a r et t eget t a t t ól, hogy vél et l enü l a pos zt -kom mu nist a P ozs ga y I mr ét vá la szt ja me g, hogy i nká bb egyönt etűen l e mondot t a z el nökvá la szt á s j o-gá r ól. Má r ni ncs s e m MDF , s em S Z DS Z, de a ket tő -jü k á lt a l ja va solt á l la mj ogi s z er kez et még mi ndi g megva n. )

Vegyü k és zr e, hogy a mi niszt er el nöks égér t f el elős mi nis zt er i p os zt l ét r ehozá sá va l má r i s kvá zi -pr ezi denc iá l is r ends z er b en működü nk. Áder Já nos -na k ni ncs j el entős sz er ep e, P ut yi nna l is Or bá n t á r gya l ( mi nt el nök a z el nökkel ). C sa k a r ra kel l vi gyá z ni, hogy a z á lla mfői p oszt ér t ne i ndu l ha ss on a mi ni szt er el nök ( mi nt ez a P ut yi nM edvegye v pá r os -sa l t ör t ént ), hisz en ez a kor má nyza t i ha t a l má na k t úl ont ú l i meghossza bb ít á sá t j el ent ené.

A r ész vét el i és kép vis el et i demokr á c ia kér dés é-b en a Vá z la t a z ut óé-bé-b i mel l et t t es z i l e a ga r a st , i l l et ve a ket tő komb i ná c i ójá ba n a népsza va zá sna k puszt á n meg erős ítő sz er ep et szá n. It t meg kí vá nom j egyez ni, hogy a pa r la ment i dönt és ek viss za csa t o-lá sá ba n a köz vél e m énykut a t á s is f el ha sz ná l ha t ó. Ha nem i s mut a t ná a t el j es la kossá g pr ef e r enciá it ,

j el z és eket mi ndenk épp en a dha t na . (És mi nde nképp en hit el es ebb l enne, mi nt a ma nipu lá lt „ ne mz et i konzu l -t á ci ó”. )

Mi a ba j a kép vis el et i demokr á c iá va l? A fr a kci ó-f egyel e m. Ma a kép vis elők el sős or ba n nem a sa já t vá la szt ói kna k t a r t oz na k f el előss égg el, ha nem a pá r t -ju kna k. A ma ga m r és z éről m egszü nt et ném a pa r la -ment i fr a kc i óka t (a zok mi nd en előj ogá va l együt t ).

B es z él j enek csa k a kép vis elők a ma gu k, i l l et ve a vá la szt ói k nevéb en! ( Az a mer i ka i r endsz er b en a kép vis elők a vá la szt óker ü l et ü ket kép vis el i k, a z or szá gos ér deket kép vis el i a z el nök. )

A va l lá ssza ba dsá gr ól a zt ír já k Ma jt ényi ék, hogy a z egyhá za k 2012 előt t i j ogi st á t usá t kel l ene hel yr e-á ll ít a ni. N eke m a z a vél em ény em, hogy a huza vona kizá r óla g a pénzről s z ól. Ha elt ör öl nék a z egyhá za k-na k a ut oma t i kusa n já r ó kedvez mény eket , bá r ki l ét r e-hoz ha t na és működt et het ne egyhá za t (a z Or szá g-gyűl és b el es z ólá sa nél kü l). A t á moga t á sokna k p edi g nem a z egyhá z t ör t énet i mú lt já va l, ha nem a köz-ha sz nú t evék enys éggel kel l en e össz köz-ha ngba n l enni ü k.

( Aki t öbb j ót t esz, a z ka pj on t öbb p énzt . Az a ut o-ma t i kus kedv ez m ények nél kü l o-ma gu kt ól eltűnnének a

„ biz nisz egyhá za k”. )

A ha t á r on t úl i ma gya r oka t Ma jt ényi ék sz er i nt má r nem l ehet m egf os zt a ni ma gya r á l la mp ol gá r sá -gu kt ól, visz ont a z or szá ggyűl és i vá la szt á s okon csa k a z or szá gon b elü l élők vehet nének r és zt . S z er i nt e m el eve ér t el m et l en volt a ma gya r nemz et is égűek f elr u -há zá sa ma gya r á l la mp ol gá r sá gga l. A nemz et á lla mo k ker et éb en m egvéd eni ú gys em t u dju k őket , ez ér t i nká bb a r r a kel l ene t ör ekedni, hogy a z E ur ópa i Uni ó ker et éb en mi nd enki t köz vet l enü l is megi l l e ss en a z uni ós j ogvédel em – fü gget l enü l a t t ól, hogy a sa já t or szá gá ba n a t öbbs éghez va gy kis ebbs égh e z t a r t

o-zi k- e. Opt i má l is es et b en a kkor is, ha a z a dot t á lla m ki l ép et t va gy ki zá r t á k. (Ez a z es hetős é g egyr e j obba n f eny eget b ennü nket . ) E gy i l yen, sz em él yr e sz ól ó u ni ós á l la mp ol gá r sá gga l ér ez ném ma ga ma t i ga zá n bi zt onsá gba n.

(E l k ü l d v e a z É l et é s I ro d a l o mn a k, 2 0 1 5. má j u s 8.)

In document Hagyjátok rám! (Pldal 37-40)