• Nem Talált Eredményt

Céljaink érdekében történő változás, változtatás folyamata és azok fenntarthatósága, dinamizmusa nem mástól mint a vállalati legfőbb erőforrástól, az embertől függ.

Mi az a rendező elv, amelynek alkalmazásával elképzeléseinket sikerre tudjuk vinni oly módon, hogy a rendszert alkotó elemek (szervezetet alkotó tagok, emberek) egy csodálatos érdekspirálra kapcsolódva végzik munkájukat saját céljaik realizálásával, az általuk működtetett szervezet eredményeiért.

Meg kell vizsgálni, hogy mi az a tudás, készség, képesség, amely minket sikeressé tesz.

a) A változás szükségességének felismerése, aspirációs képesség és tanuló, öntanuló rendszerek létrehozása

Senge [112] a „A változás és a fenntarthatóság dinamizmusa” című cikkében [111] az öntanuló rendszerek létrehozásához szükséges öt alapelvét három pillérre - az aspirációra, a párbeszédre, a komplex dolgok megértésére való képesség - fekteti:

1. mesterségbeli tudás 2. közös jövőkép 3. mentális modellek

4. párbeszédes és csoportos tanulás 5. rendszerszemlélet.

Kihangsúlyozza a szerző, hogy a képességek és az azokat támogató alapelvek függőségi viszony-ban vannak egymással.

A szerző rámutat egy olyan munkaköri légkör fontosságára, amelyben a közös jövőkép a rendező -elv és tudjanak együtt gondolkodni, azonban kerüljenek felszínre azok a vélemények is, amelyek különböznek a többségitől.

„Ahol az emberek azt hiszik, mindenben egyet kell érteniük, ott a szervezet összintelligenciája soha nem haladja meg az egyének intelligenciájának összegét.” [111]

b) A vezetés, vezető szerepe, a vezetési stílusok

A vezető adja meg a kereteket, elveket, a szervezetre jellemző gondolkodást és valójában az ő felkészültségén, rátermettségén múlik, hogy milyen rendszert képes létrehozni ill. azt hogyan tud-ja működtetni.

Pasternack és O’Toole a különböző vezetési stílusokat színekkel szimbolizálja [99]: piros, sárga és zöld. A piros színnel jelzett vezetés nem ad mozgásteret az önálló gondolkodáshoz és dönté-sekhez a szervezetben dolgozók részére, minden döntés visszacsatolódik a feletteshez vagy a szervezet vezetőjéhez. Jól látható az ilyen szervezetek alacsony szintű hatásfoka, mert a munka-megosztás elvének érvényesülése ellenhetetlenül és a vezető ilyen szituációban képtelen lesz nagy rendszereket működtetni.

A zöld vezetés jól funkcionálhat, ha megfelelően meghatározzuk a szervezetben dolgozók hatás-körét és felelősségét. Így már szervezetileg biztosított az egyes emberek tudásának beintegrálódá-sa szervezetbe.

A sárga vezetés a piros és zöld vezetés kombinációja.

c) A szervezet tagjainak motiválása, sikeres menedzsment létrehozása

A sikeres motiváció megteremtésének lehetőségeiről 1990-től napjainkig többféle elképzelés szü-letett, pl.:

− Dorbayani [42] szerint a sikeres menedzsment létrehozásának elengedhetetlen fel-tétele az emberi erőforrásokkal való megfelelő bánásmód és az ő motivációjuk.

− Pfeffer és Veiga [102] szerint az emberek első helyre való helyezése a vállalati sikerek titka.

− Barlett és Ghoshal [14] a versenyelőnyök elérését a motivált és felkészült embe-rek alkalmazásában látják.

− Collins és Clark [31] szerint a cég teljesítményét a szervezetben dolgozók emberi kapcsolatai, megelégedettsége és motiváltsága – vagyis a szervezeten belüli szo-ciális helyzete - határozza meg.

A fenti művekből világosan kitűnik, hogy a jó motiváció és a jó közérzet biztosítják a sikeres váll-alti működést és az elért eredményeket. Amennyiben a dolgozó a munkájával foglalkozhat egy jó szociális környezetben, számára a munka alkotás, siker, megbecsülés. Ha ez nem így van, akkor a munka csak a létfenntartáshoz szükséges kényszer. Ez megmutatkozik utána a szervezet hatékonyságában és működésében is. Megállapítható, hogy csak a szervezeti célokra motivált emberek lesznek képesek önállóan, kreatívan, csapatként együttdolgozni.

A következő feltételek megteremtése adekvát módon biztosítja a sikeres szervezet működését:

− célazonosság,

− jó szociális környezet,

− egyértelmű kommunikáció,

− a szervezet kiáll a tagjaiért.

A motivált emberek késztetést éreznek a tanulásra a szervezet céljai érdekében és emellett hajlan-dóak a rendelkezésükre álló eszközöket a cég érdekében bevetni.

d) A szervezeti agilitás szerepe

Goldman, Nagel és Preiss [62] az agilis szervezetek és virtuális rendszerek megteremtésének terü-leteit foglalta össze.

A verseny magkompetenciák alapján történik, így bázisa :

− a tanulás,

− az emberközpontúság,

− a dinamikus és gondolkodó stílus.

Nagyon fontos az emberek szerepe és gondolkodása is. A „Ne gondolkodj, csak tedd, amit mon-dok neked!” gondolkodásmód már nem működik. Olyan irányba kell váltani, hogy gondolkodó, önteremtő rendszer váljon a szervezetünkből (ehhez edzeni, trenírozni kell a gondolkodást).

A vezetőnek irányt kell adni, kereteket kell biztosítani és motiválni kell a szervezet jó mű ködésé-hez.

A legtöbb helyen még nem ilyen vezető van, hanem a tradicionális, kitaposott úton haladó. Ma már a régi vezetési stílus nem működik, ha komoly eredményeket szeretnénk elérni. Meg kell bízni az emberekben, hogy azért kerültek ők az adott munkahelyre, mert az ők tudják a legjobban.

Olyan atmoszférát kell teremteni, hogy az emberek elfogadják a rizikót. Legyenek képesek dönté-seket hozni, önállóan intézkedni. A szervezeten belül a tanuló környezetet kell létrehozni.

A virtuális szervezeteknél, ahol a dolgok nagyon gyorsan változnak, versenyelőnyöket biztosít az agilitás. Az agilitás egy dinamikus szervezeti eszköz, az agilis versenyzőknek ez nem átmeneti és nem is állandó lehetőség. Az agilitás lehetőséget ad a változó körülmények között bevezetendő stratégiai koncepciókra.

Az agilitási modell három fő dolgot fejez ki:

1) Kifejezi a szükségességét annak, hogy az agilis versenyzők új produktív erőforrásokat kapcsoljanak be.

2) Az agilis versenyzőknek ezeket rövid időszakokra, konkurensekre kell megalkotni.

3) Innovatívnak kell lenni. Gyorsak a változások és egy újdonság hamar elveszíti az újdon-ság szerepét, így ismét újat kell kitalálni, hogy profitálni tudjunk.

Érdekes megállapítást tesz Watson: A menedzsment hivatási írásában [122]. A menedzsment egy humánum, igényli a képességet arra, hogy mások gondolatait, elképzeléseit, igényeit felfogja és megértse, majd levonja a helyes következtetéseket akár

− az ügyfelekre,

− az alkalmazottakra vagy

− a vetélytársakra vonatkozóan.

Tudja formálni a jelzéseket, az értékeket és az emberi elkötelezettségeket.

e) A szervezeti kompetenciák

Hamel [65] szerint a magkompetenciák képezik a stratégiák alapját, amelyre építhet a vezetés ill.

azok megszerzése, amely szükséges a teljeskörű stratégia kidolgozásához. Ezt a gondolatot vitte tovább Hamel és Heene [66] és rámutattak a kompetencia alapon történő versenyelőnyökre. Egy-értelművé válik, hogy aki a kompetenciákat biztosító szervezeti humán erőforrásokat mint moti-vált csapatot maga mögött tudja, az jelentős piaci előnyökre tesz szert.

Dr. Gaál Zoltán előadásában a kompetenciák fontosságára, azok megszerzésére és azok verseny-előnnyé való transzformálására hívja fel a figyelmet. [46]

A vállalatok, szervezetek intellektuális tőkéjének a tudásnak, tudásmenedzsmentnek tudatos és célszerű alkalmazását és ennek a stratégiai tervezésben való beintegrálását számos könyv és cikk támasztja alá. [69, 20, 5]

Jól körvonalazódik az az irány, amely felé el kell tolódnia a korszerű vezetésnek és a szervezetek-nek.

Mi módon kell az autokrata gyakorlattal szakítani és az új gondolkodás szellemét beengedni a szervezet mindennapjaiba? Dosi [43] A létező és a produkált bizonytalanság című írásában kifejti, hogy a változásra úgy próbálunk felkészülni, hogy vizsgáljuk a gazdasági emberek hogyan visel-kednek a bizonytalanság hatása alatt. Képzéssel, tanulással és sok információval szűkíti a válasz-tási lehetőségeket. Két fő eredete van a bizonytalanságnak:

− információ hiánya a döntés meghozatalához (ill. a biztos döntés meghozatalához),

− a már megszerzett tudás képességek, azaz a háttértámogatás birtokában mire képes a meg-szerzett információval, mennyire képes jó döntést meghozni (ha nincs tudás, hiába van in-formáció).

A változás buktatóit, a jó ötletek, elképzelések gyakorlatba történő átvitelét és azok korlátait Attaran [9] nyolc pontban foglalja össze:

1) szerény a felső vezető ill. vezetés támogatottsága 2) nincs rugalmasság

3) hiányzik a szervezeti kommunikáció 4) betanítás hiánya

5) emberi ellenállás (mit kezdjek vele?)

6) nem tudják, nem képesek megtalálni azt a megoldást, amely a szervezet számára a legjobb lenne

7) a bevezetendő koncepciók félre vitele, félreértése 8) nem tudják tesztelni a folyamatot.

A sikeres gyakorlati lépések a következők:

1. A vezetők ismerjék fel a változás szükségességét.

Pontos, világos célokat kell kitűzni.

Jó, teljeskörű előkészítést kell végezni.

Be kell azonosítani az elvárásokat és a korlátokat.

2. Jelenlegi helyzet tesztelése, felbecslése. (Mi van most a szervezetnél?)

Beazonosítani az alapproblémákat és részletesen megérteni a jelenlegi rendszert, mielőtt el-kezdik vagy megteszik a következő lépést.

Megvizsgálni a mennyibe kerül?, meddig tart? és hogy megy végbe? kérdéseket.

3. Megoldás.

Itt két dolgot emelhetünk ki:

− technikai fázis,

− társadalmi (emocionális) fázis.

A technikai fázisnál alternatívákat kezelünk és veszünk elő.

Fel kell készülni az emberi aspektusokra, hogyan fogja érinteni a változás az alkalmazottakat, egyes csoportokat, az ottani összetételeket. Fontos tényező a készség és képesség is ebben a fázisban.

Emberekre kell hatni, fel kell bátorítani és buzdítani őket és a csoportépítésre kell ösztönözni.

Olyan utakat kell választani, amelyekkel elkerülhetők a szükségtelen lépések és gyorsan való-sul meg. Itt hangsúlyt kell kapnia felelősségvállalásnak is.

Miután azonosítottuk a tevékenységeket, amelyek értéket adnak, arra kell fókuszálnunk, hogy az eljárásmódok közül megtaláljuk a kezelhetőt. A cégen kívüli környezetet vizsgálva más te-rületekről, iparágakból új technikákat, kreatív gyakorlatokat kell átvenni és beültetni a sajá-tunkba. Az emberek, eljárások, technológiák beintegrálódását követően tesztstratégiát kell ki-dolgozni. Itt lehet beállítani a teljesítménystandardokat a projektcsoport részére.

Gyakorlott menedzserek és vezetők irányításával kommunikációs csatornákat kell kiépíteni a gazdasági, pénzügyi területekkel. Itt történik az összehasonlítás is arra vonatkozólag, hogy a vállalati víziók mennyire konzisztensek. Az összehasonlítás érdekében fel kell vázolni jól ér-telmezhető „mérföldköveket”, fejlődési pontokat. Az átalakítás ezen fázisa a tesztelés, mérés, monitoring a vezetés támogatottsága szempontjából nagyon érzékeny.

Folyamatosan meg kell határozni a részcélokat az egész változás tarthatósága érdekében. Fon-tos az erős elkötelezettség a víziókhoz és a rugalmasság, flexibilitás az üzleti környezet válto-zásához. Itt jelentős szerep jut a támogató hozzáállásnak, tréningeknek, tanuló programoknak.

A folyamat legnagyobb kihívása az alkalmazotti változások reakcióira való felkészülés és azok kezelése, amelyek ilyen esetekben előtörnek és kritikusak.

Oswick [98] írásában a változással kapcsolatos összegyűjtéséből levont következtetéseiből ki-tűnik, hogy a változtatás ma már nem szakaszos beavatkozások sorozat, hanem a környezeti változások hatására egy folyamatos javítás, probléma centrikusság, figyelemfelhívás. Egy olyan eljárás kódolása a rendszerbe, amely folyamatában képes azt kezelni a tanulás, a szerve-zet és a tudásmenedzsment eszközeivel a vállalati image emelésével.

Keresleti-kínálati oldalra vonatkozó modellek

Porter [104] öt jelentős tényező köré csoportosítja a cégek stratégiai helyzetének megítélését:

− beszállítók

− vásárlók

− konkurencia

− alternatívák

− belépési küszöbök mint meghatározó erőforrások.

Ezek mind pontosabb megismerésével tudjuk kialakítani a stratégiánkat céljaink eléréséhez.

Porter [103] másik modelljével, amelyben helyet kap az adott országra jellemző előny is, a gyé-mánt modell:

− adott országra jellemző előny

− keresleti feltétel

− kapcsolódó és támogató iparágak

− cég struktúrája

− cég stratégiája

− versenyhelyzete.

A figyelembe vett ill. várható faktorok elemzése és a helyes következtetések levonása vezethet a helyzet célorientált stratégiájának kidolgozásához.

Általánosan elfogadott és használatos fogalom, hogy a gazdálkodó szervezetek nyílt rendszerek.

A nyílt rendszerek környezetükkel folyamatos kölcsönhatásban állnak, működésükhöz inputokat (termékek, áruk, szolgáltatások) szereznek be, majd azokat feldolgozva outputokat (termékek, áruk, szolgáltatások) bocsátanak ki és rendelkeznek az alábbi kritériumokkal: céltudatosság, ele-meik között funkcionális munkamegosztás van, az egyik részfunkció a vezetés [67].

A változó piaci körülmény a következőket foglalja magában: ahonnét a működéséhez szükséges termékeket és szolgáltatásokat beszerzi (kínálat), továbbá ahová az általa termelt vagy vásárolt termékeket és szolgáltatásokat el kívánja helyezni (kereslet), rajta kívül álló okok miatt nem ál-landósult, folyamatos változásban van. [55]

A keresleti piac szereplőinek viselkedése és annak kiszámíthatósága okozza számunkra a kocká-zatot a folyamatok megítélésében.

Samuelson és Nordhaus Az árak és piacok körforgás modellje [107]

Az ábra a gazdasági élet körforgását modellezi. Jól szimbolizálja, hogy mi módon határozódik meg a keresleti és kínálati oldal szereplőinek kölcsönhatásaiból az ár és mennyiség ezeken az input-output piacokon. A körforgásmodellben kétféle piacot is láthatunk. Felül a termékpiacok, azaz a kibocsátás áramlása helyezkedik el (pl.: építőanyag, ruha, cipő, stb.). Alul a ráfordítások vagy más szóval a termelési tényezők piaca található (pl.: föld, munka, stb.).

Látható, hogy a két piaci szereplő, a háztartások és a vállalatok mi módon hozzák meg döntései-ket. Világos, hogy a háztartások termékeket, szolgáltatásokat vásárolnak és termelési tényezőket adnak el. A vállalkozások termékeket adnak el és termelési tényezőket vesznek.

A háztartások munkaerő és egyéb tényezők eladásából származó jövedelmekből vásárolják meg a vállalatok által előállított termékeket és szolgáltatásokat. A vállalatok a termékáraikat a munkaerő és még sok tényező alapján határozzák meg.

A termékpiaci árak alakítják ki a fogyasztói kereslet és a vállalati kínálat egyensúlyát, a tényező -piaci árak hozzák létre a háztartások kínálatának és a vállalatok keresletének az egyensúlyát.

A keresleti és kínálati tényezők bonyolult hálózatát a piaci mechanizmus kapcsolja össze és az oldja meg a Mit?, Hogyan?, Kinek? problémáit.

7.1. ábra: Samuelson - Nordhaus kereslet – kínálat ábrája

A fenti kérdések minél pontosabb megválaszolása hozhat számomra az eredményt.

Árak termelés pénzbeni értékeFogyasztási cikk termelés pénzbeni értéke