• Nem Talált Eredményt

Modellalkotás – célorientált megoldások

C. West Churchman: Rendszerelmélet [30] könyvének hitvallása jó ösvényt jelöl ki gondolataink erdejébe:

− Ha valaki a rendszert vizsgálja, bölcs dolog megkérdőjelezni még a legnyilvánvalóbb és legegyszerűbb hipotéziseket is.

− A valós célkitűzések ismerete nélkül nyilván teljesen lehetetlen meghatározni azt, hogy egy adott rendszer vezetése szempontjából valamely megoldás eredményes-e vagy ered-ménytelen. Itt nagyon lényeges a valós szó jelentősége, mivel fel kell ismerni az igazi cél-kitűzéseket.

− A tervező és a tudós éppen azért helyesen ismeri fel, hogy a rendszer célkitűzéseinek haj-szálpontos meghatározásához igen részletes tanulmányokra van szükség.

− A tudós számára a jelen nem az amit közvetlenül lát, hanem az, amit a modelljeiben, kép-zeletében felépít.

Számomra ezek a bölcs sorok arra engednek következtetni, hogy lássam a fától az erdőt és a mo-delljeim csak sémák legyenek egy célirányos cselekvéssorozatnak. Az eredmények, következteté-sek pedig a valóságból és ne a modellekből vonódjanak le.

Ahhoz, hogy eljussak a tényleges modellalkotás fázisához, ismereteimet bővíteni kell azon szer-vezetek belső működésének irányába, ahol majd a modelljeim működőképesek lesznek. Ezt meg-tehetem bármely alkalmas technikával, így pl. SWOT - analízissel és kiegészítő, egzakt informá-ciógyűjtő, -elemző eljárásokkal. [54]

Miután megvizsgáltuk az adott szervezet belső tényezőit, a következő csoportok szerint rendsze-rezhetjük tapasztalatainkat:

a) a munkaerő színvonala és mennyisége, valamint a technológia képessé teszi a szervezetet a változó megrendelői igények kielégítésére

b) az érdemi szerepet betöltő munkatársak elkötelezettségei, motivációik

c) a telephelyi viszonyok (termelés és logisztika), a termelés folyamatai (értéklánc)

d) a technológiai fejlesztés nyomán realizálható költségcsökkentés lehetőségei korlátozottak e) a szervezeti felépítettség, hatáskörök és felelősségek jól meghatározottak

f) a formális és az informális szervezet lényegi összefüggései

g) a finanszírozó képesség (tőkeerő) alacsony, a likviditási helyzet kiélezett h) értékesítési lehetőségek, vevőkapcsolatok

i) a tulajdonosi struktúrán a tulajdonosok nem akarnak változtatni

Itt szükséges megjegyezni és figyelembe venni az alábbiakat:

A jelentős irodalmi áttekintés eredményeként és empirikus tapasztalatomból kiindulva a követke-ző peremfeltételeket nem hagyhatom figyelmen kívül:

1. A változtatandó szervezet tagjai magas szintű tudással, jelentős magkompetenciával bír-nak és sok fájó szervezet átalakítást értek már meg.

2. Amennyiben egy adott területen funkcionálisan az értékesítés hatékonyabbá tétele a cél, akkor a humánerőforrás bevonása és növelése nélkül elképzelhetetlen a feladat megoldása.

Ez a megoldás a szervezet számára azonnali költségnövekedést eredményez, míg annak jótékony hatását időben csak jóval később fejti ki.

3. A szervezetet alkotó tagság jelentős része kiemelkedő tudással, jelentős tapasztalatokkal rendelkezik és mindegyik a saját területén a szakma által elismert szűk elithez tartozik.

Ebben a szituációban nagyon nehéz motiválttá tenni az embert arra, hogy tudását, készsé-gét, tapasztalatát adja át az új, bevont tagok számára, miközben ezzel saját pozícióját, stá-tuszát gyengíti, sőt elvesztheti kiemelt fontosságát is.

Az elméleti áttekintésből kiindulva az ott leírtaktól eltérően én a változások kritikus részét a szer-vezeten kívülre helyezem és a közös jövőképnek, céloknak megfelelően az átalakított szervezete-ket kapcsolom az anyacéghez, ahol az eredményeszervezete-ket kívánom realizálni. Ezáltal az anyacégnél lezajló változások már kezelhető konfliktushelyzeteket vagy szinte konfliktusmentességet ered-ményeznek.

A gazdálkodó szervezetek közül azoknál, amelyeknél bevezetni szeretnénk a modelljeinket, lét-fontosságú megismerni ezen szervezetek külső működő környezetét is, azaz a többi kínálati sze-replő helyzetét.

Az elemzésem módszerének reprezentatív mintával készített mélyinterjút választottam, figyelve azt országos lefedettségre, szakterületre, nagyságra, objektivitásra és a manipulatív hatások kiszű -résére.

Ahhoz, hogy megbízható és hiteles eredményt kapjak, fontos kritérium a minta reprezentatív vol-ta. Ezért az alábbi kritériumrendszernek a kielégítését tűztem ki célul:

− földrajzilag elkülönített helyen legyenek a választott cégek a lakossági megoszlási ará-nyoknak megfelelően,

− működési szakágazatuk azonos legyen a vizsgált szervezettel, azaz építő- és építőanyag ipar területén tevékenykedjenek,

− a mélyinterjú alanya és a kérdező között olyan bizalmi viszony legyen, hogy őszinte hangvételű és érdeksemleges legyen a beszélgetés,

− a kiválasztott cégek nagyságrendje legyen reprezentatív – azaz kisebb, közepes és na-gyobb vállalkozások legyenek,

− a szervezeteknek magyar magántulajdonosai legyenek,

− a kiválasztott szereplők feleljenek meg a közbeszerzési pályázatok kritériumainak (nincs adótartozása, köztartozása, stb.)

− az interjút adó személy kompetens legyen (pl. tulajdonos, első számú vezető, igazgatósági tag).

Eredmények értékelése

A kérdéseket ill. kérdéscsoportokat két fő részre bontottam:

1) Általános, rövid kérdések 2) Hosszabb kifejtős kérdések

a) Gazdaság b) Személyügyek c) Verseny

A mélyinterjú során alkalmazott kérdéseimet az 1. sz. mellékletben foglaltam össze.

A huszonkét kérdés köré csoportosított beszélgetés értékelésére egy speciális pontrendszert dol-goztam ki, amely egyaránt alkalmas az egyszerű értékelésre és az általunk tesztelendő problémák egyértelmű megválaszolására is. (2. sz. és 4. sz. melléklet)

Hasznos mérlegelés után építettem fel a pontrendszert és ügyeltem arra, hogy az egyes kérdésekre adott válaszok ekratánsan tükrözzék az elmondottakat. A válaszok egy folyamatos értelmezési tartományú kategóriákba essenek – ne kelljen extrapolálni.

Az érték hozzáadások elsődleges célja a világos adatkezelés és rendszerezés.

A párhuzamosan összeállított cégeket szimbolizáló oszlopok bármely kiválasztott sora gyorsan és világosan tükrözze a sort szimbolizáló kérdésekre adott válasz összetételét.

Értékelés szempontok

1. A tesztelésre választott szervezet állapota, helyzete mennyire tekinthető reprezentatívnak a főbb összehasonlítási kritériumok tükrében (22 kérdés).

2. A tesztelésre választott szervezetek működése és az arra jellemző peremfeltételek meny-nyiben tipizálhatók. Kimutathatók-e a különbségek az egyes szervezetek működése kö-zött.

3. Ha észlelek működési különbségeket, akkor az alábbi kérdésekre kell megkeresnem a vá-laszt:

− az eltérés megítélésem szerint ekratáns-e

− az eltérés pozitív vagy negatív irányultságú (csak az építő jellegű eltérésekkel kí-vánok foglalkozni)

− ok-okozati összefüggések feltárása.

A mélyinterjú értékelése

• A tíz választott szervezet közül kettő (IV. és VI. számú szervezet) problémája tér el a töb-bitől, azaz őket a közvetlen gazdasági változások lényegesen kisebb mértékben érintik.

• A többi nyolc cég adatainak elemzése során kitűnik az a tény, hogy a jelenlegi verseny-helyzet közbeszerzések, piaci morál őket jelentős mértékben sújtja.

• A nagyobb szervezeteknél, ahol az árbevétel meghaladja az egy milliárd forintot, még kri-tikusabb a helyzet, azaz a folyamatos kényszervállalkozások és az ebből következő ala-csony árak (mivel a szervezeteknek ebben a szituációban nincs más választásuk) vissza-hatnak a piacra, a versenyre. Ez a közeljövőben csak minimális változást eredményezhet.

Ezek a hatások csak rontják az amúgy is nehezen elviselhető helyzetet.

• Megállapítható az is, hogy a vizsgált cégek alulfinanszírozottak, rossz likviditással ren-delkeznek. A szervezeteknél dolgozó emberek túlterheltek, mivel sokat dolgoznak a fede-zeti pont alatt vagy annak közelében a későbbi fellendülés megéréséért – bármi áron túl-élés.

• A versenyhelyzet vizsgálatánál is kitűnik a bizonytalan közeljövő, de hosszabb távon azért bíznak a cégvezetők a pozitív változásban.

A beszélgetésekből még egy fontos gondolat csengett ki: ha valamilyen más megoldást nem tud-nak találni (pl. külföldön dolgozni), akkor sorsuk és jövőjük megkérdőjelezhető.

Az előre felállított vizsgálati szempontrendszeremnek megfelelően megállapítottam, hogy a IV. és VI. számú cég helyzete lényegesen eltér a többiektől pozitív irányba és ennek oka az alábbiak szerint foglalható össze:

Az alapvető különbség abban áll, hogy saját projektfejlesztéssel foglalkoznak, azaz egy konzorci-um által biztosított telkeken lakásépítési, lakás befektetési projekteket hoznak létre és kivitelez-nek. Mivel több, időben párhuzamosan futó projektjük van, így a jövőjük sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb.

Ennek eredményeként egy meghatározott vevőszám elérését követően indul az építkezés, amely-nek a fedezetét az előlegek ill. a biztos projekthitel adják.

A lakások minőségi színvonala összhangban van az árakkal, így ez a tevékenység rentábilis és biztos megélhetést eredményez.

A stabilitást ezeknél a cégeknél a számítható jövő vagy legalábbis a nagy valószínűséggel bekö-vetkező, előkészített projektek sokasága eredményezi.

A mélyinterjúk kiértékeléséből levonható konklúzió a következő: ha valamilyen módon részesei lehetünk több olyan párhuzamosan futó projekt fejlesztésének, amelyek megvalósításában nekünk is juthat szerep, akkor itt a bekövetkezési esély lényegesen kedvezőbb képet mutat, tehát a sok-sok fejlesztett projekt folyamatosságot és biztonságot eredményez. Ha behatároljuk a vevői szeg-menseket, akkor itt kitűzésre kerül a projektfejlesztés területe is.

Vevői szegmensek meghatározása

a) egyéni diszkrét kereslet, kisfogyasztók b) új építésű lakásprojektek

c) hagyományos és panelos technológiával régebben épült tömb és sorházak, társasházak re-konstrukciói

d) ipari, kereskedelmi, szolgáltató épületek új projektjei e) külföldre történő szállítás.

Ezekből a nagy volument képviselő területek a „b, c, d” pontban megadottak.

Itt célszerű visszautalni Samuelson-Nordhaus keresleti – kínálati ábrájára, ahol a kinek? kérdésre a válasz megadásra került. A „mit?” kérdésre szintén egyszerű a válasz, ha a szervezet az adott profiljával kiválasztásra kerül. A „hogyan?” kérdésre adandó válasz adja a lényegét az elképzelé-semnek. Ahhoz, hogy érzékeltessem az elképzeléseimet, egy kereslet – kínálat folyamatábrát szerkesztettem, amelyben a súlyponti szereplők a következők:

 a vizsgált cég és a többi kínálati szereplő,

 a kereslet szereplői, azaz a potenciális vevők,

 a köztük működő információs csatornák elemei.

A vizsgált cég a cégfilozófiájának megfelelően az I. információs halmazt kívánja eljuttatni minél több keresleti szereplőhöz.

: Keresleti és kínálati csatornára jellemző irány

: Csak a keresleti csatornára jellemző irány

: Csak a kínálati csatornára jellemző irány

9.1. ábra: Keresleti és kínálati folyamatábra

KÍNÁLATI OLDAL

Az általam készített ábrát figyelve kitűnik, hogy a folyamat hatékonysága az információs csator-nák minőségén, színvonalán, gyorsaságán múlik.

Az információs csatornák vizsgálata és elemzése következményeként azok jöhetnek szóba, ahol a cél – érték transzformációs kommunikáció létrejön.

Az analóg jelek egzakt digitális értékekbe sorolódnak (pl.: olcsó = x, drága = y minőségi skála stb.).

Hol történhetnek ilyen folyamatok?

− Mindenhol, ahol kétirányú kommunikáció van.

− A keresleti piac szereplőinek legapróbb gesztusai is átjönnek a csatornán adekvát módon.

− Nincsenek kommunikációs nehézségek, egységes nyelvezeten beszélnek, szakmai-köznapi transzformációk.

− A kínálati oldal céljait továbbítja, majd dekódolja és a szükséglet kielégítő számára a neki érthető nyelven prezentálja.

A fentiekből következően az értékesítési aktust, a vevői magatartásokat, tradíciókat, szokásrende-ket vizsgálva kutatásom központi területeként az információs csatornák közül az alábbiakat része-sítem előnybe:

− személyes kapcsolatok

− partnercégek

− tervezői kapcsolatok

− beszállító rendszergazda, partnerlátogatás.

Természetesen a többi csatorna „érdemét” sem csorbítva a fent említett négy biztosította a bázisát a további vizsgálódásunknak és ezek lettek beintegrálva az ún. kapcsolati modellekbe.

Valamely kínálati szervezet a számára fontosnak ítélt információkat kell, hogy eljuttassa a keres-leti oldal minél több résztvevőjéhez: itt a célracionalitás dominál.

Természetesen a keresleti oldal igényeit (amelyeket „Információ II.”- nek nevezünk) szintén köz-vetíteni kell a csatornáknak: itt az értékracionalitás dominál.

Az „Információ I.” illetve az „Információ II” halmazok közös lefedésében található a megoldás, azaz a létrejött üzlet, szerződés, feltételek aláírása, amelyeket maguk reálfolyamatok követnek.

Nagyon fontos tényező a csatorna működése szempontjából a bizalmatlansági küszöb leküzdése.

Itt van szerepe sokszor a helyi azonosulásnak, pl. közös iskolába jártak, azonos kerületben laknak, közös futballcsapatnak szurkolnak, azonos nézeteket vallanak, stb..

Ha a bizalmatlansági küszöb leomlik, akkor a kommunikáció más alapokra helyeződik és felgyor-sul. Ekkor épül ki az az élő vonal, amelyre már modulálhatjuk az információs kvantumokat.

Itt nagy szerepe van a HR-, pszichológiai -, szociológiai - és tudásmenedzsmentnek a kívánt cél elérése érdekében. [45]

I. ütem: Az információs halmazt megelőzendő receporok segítségével a kívánt kapcsolatfelvétel létrehozása, a bizalmatlansági küszöb feloldása.

II. ütem: Kétirányú kettős csatornák kiépítése, tényleges információáramlás, kommunikáció – alkuk – feltételek – körülmények – peremfeltételek egyeztetése, miközben a bizalom fo-lyamatos fenntartása elengedhetetlen feltétel.

A keresleti oldal szereplőjében lejátszódó folyamat jobb megértése céljából néhány gondolatot szem előtt kell tartani.

Választás és hasznossági elmélet Adam Smith [115]

Semmi sem hasznosabb a víznél, de nem igen lehet érte kapni semmit. A gyémántnak ettől eltérő -en alig van használati értéke, gyakran azonban r-engeteg termék kapható érte.

Daniel Bernoulli [107]

Az emberek úgy viselkednek, mintha kevesebbet érne nekik 100 $ megnyerése mint elvesztése.

Ez azt jelenti, hogy az emberek kockázatkerülők és az újabb megszerzett pénznek egyre kisebb jelentősége tulajdonítanak.

A hasznosság fogalmát elsőként Jeremy Bentham [19] vezette be. Ő azt javasolta, hogy a társa-dalmat a hasznosság alapján kell megszervezni.

A hasznosság „bármely dolog tulajdonsága, képessége …, hogy örömet, jóérzést és boldogságot keltsen, hogy megelőzze … a fájdalmat, a rosszat és a boldogtalanságot” [19].

Bentham szerint minden törvényt a hasznosság alapján kell kialakítani úgy, hogy azok elősegítsék

„a legtöbb ember legnagyobb boldogságát”.

Mint ahogy a fentiekből kitűnik, a hasznosság objektív alapokon nyugvó, erősen szubjektív foga-lom. Ezért a vásárló döntése előtti előkészítésnek nagy jelentősége van.

Itt visszatérek az eddig levont következtetésekhez:

1. Belső tényezők:

− a legkisebb változás is végzetes lehet,

− az új humánerőforrás azonnali költséggel jár, míg hasznát jóval később fejti ki,

− kooperatív szellem, csapatkészség csak részlegesen alakulhat ki, diszkrét tagok – csapat közötti veszteség.

2. Külső megállapítások

Saját kezünkben tartott projektfejlesztések.

3. Az információs csatornák minőségén, milyenségén, transzformációs készségén, sebessé-gén múlik az eredmény.

A szervezet nagyobb hatékonyságához vezető változtatásokat és erőforrás növelést nem a szerve-zet határain belül célszerű megtenni, hanem azokon kívül, ún. partnerszervezetek létrehozásával.

Ezáltal a változásból, változtatásból származó sokkhatás, konfliktushelyzet a szervezettől távol, tőle függetlenül zajlik. Így nyugodt körülmények között folyhat a szervezetépítés, formálás, -strukturálódás és csak ezt követően integrálódik az anyaszervezethez.

Az anyacég szellemi tőke bevitelével és minimális anyagi erőforrás árán, jelentős beruházásokat hozott létre:

− a humán erőforrás terén,

− a tudás és magkompetenciák révén,

− a kapcsolati tőke révén, stb.,

amelyek mind-mind jelentős kapacitásnövekedést eredményeznek az anyacégnél.

Az elgondolás előnye, hogy az anyacégnél dolgozó, magas felkészültségű tagok nem érzik veszé-lyeztetettnek magukat az új humán erőforrásokkal szemben. Sőt az ő életük, megélhetésük, jövő -jük is az így kapcsolt szervezetektől függ. Ezáltal magas szintű, jó kooperáció tud kialakulni, mi-közben valódi csapattá forrják ki magukat.

Érdekes megállapítás, hogy a változtatás lépései is a partnerszervezet életében következnek be:

a) fellazítás, b) változtatás, c) megszilárdítás.

a) Fellazítás

Ebben a szakaszban történik a gondolkodás befolyásolása, a változás elfogadtatása egy maga-sabb cél, egy hosszútávú érdek miatt. Ez a mi esetünkben a leendő partnerszervezet új céljai-nak megfogalmazása, az új motivációk kialakítása. A régi szervezet múltjácéljai-nak elemzése, szűrése, a használható értékek beépítése az új koncepciókba.

b) Változtatás

Ebben a szakaszban történik a tulajdonképpeni változás, változtatás. A mi esetünkben a ked-vező struktúra megléte: a tulajdonos, vállalati vezető és a hozzá kapcsolódó emberek szintén egy fejlődési pályára akarnak lépni, így szinte ellenállás nélkül gyors változásokra számítha-tunk az esetek többségében. Bár minden szervezetváltoztatás más és más. Ebben a szakaszban is nagy szerepe van az anyacégnek, mivel azonnali eredményeket képes felmutatni és így lát-szik, hogy a kinyilatkoztatások konkrét, beigazolódott tények.

c) Megszilárdítás

A megszilárdítás komoly utómunkálatokat követel, mivel fontos, hogy az első nehézségek ne söpörjék el az éppen nyiladozó szervezetet és ne kelljen kudarcokat átélni. A folyamatos erő -södés, a konkrét együttdolgozás azután egyre ütőképesebbé teszi a céget és a vele szemben felállított elvárások beigazolódnak. [44, 24]

Fontos a partnerszervezetet mint információs csatornát megemlíteni. A partnerszervezet mint in-formációs csatorna kétirányú információáramlást lát el és elvégzi a keresleti – kínálati folyamat ábránál leírt funkciókat, azaz a cél – értékracionalitás transzformációját.

Elképzeléseim megvalósítására két eltérő koncepcióra alkottam modellt, amelyeket 1. és 2. mo-dellnek neveztem el.

9.1. Az 1. modell (elméleti ismertetés, fázisok)

Elméleti ismertetés

9.1.1. ábra: Az 1. modell

A modell leírása:

1. Cél: látens piaci igények átalakítása révén tényleges piaci igények generálása.

2. A piaci igények generálása révén tényleges termékértékesítésre, illetve termék előállításra kerül sor, tényleges ellenérték fejében.

3. Szereplők:

a) Vállalkozó: termékgyártó és értékesítő;

b) Ügynök/Partnercég: kulcsszerepet játszik a látens vevői kör felkutatásában, a kap-csolatépítésben és az értékesítésben;

c) Finanszírozó szervezet: nem csak a rendelkezésre álló szabad tőkéjét bocsátja ren-delkezésre, hanem egy vevőorientált koncepciót is biztosít;

d) Vevői képviselet: vevőket csoportként képviselő, nevükben jogszerűen eljáró sze-mély, vagy szervezet;

e) Diszkért vevő: a termék megvásárlói, az ügylet kötelezettjei.

4. Érdekeltségek:

a) Vállalkozó: a folyamatos termelés és értékesítés;

b) Ügynök/Partnercég: a lehető legtöbb ügylet felkutatása, realizálása;

c) Finanszírozó: pénzösszeg kihelyezése az új koncepciónak megfelelően;

d) Vevői képviselet: a vevők érdekében álló ügyletek megkötése;

e) Vevő: a termék azonnali használatba vétele eladósodással, de az eladósodás kísérő jelenségei nélkül.

A modellfolyamat fázisai: