• Nem Talált Eredményt

lépcső, útvonal

In document Gondolkodtató földrajz 2 (Pldal 114-118)

Mi lett a döntés következménye?

3. lépcső, útvonal

2. választás Őszintén elmondtad a kormánynak a törzsi falvak problémáját és azt ajánlottad, hogy a vízerőmű megépítése egy másik völgyben kerüljön kivitelezésre.

A kormány válasza az üzenetedre gyorsan megérkezik az energiaügyi miniszter, Rosa Sanchez „telefonhívásának” formájában. Ő egyértelművé teszi a kormány álláspontját:

„nem tűnik úgy, hogy ez a múltban is problémát jelentett volna, vagy mégis?

Ugye nem kell emlékeztetnem az Earthwatch terepmunkásai által készített fény-képekre, amelyeket ma is őriznek az Államügyészségen, és amelyek arról tanús-kodnak, hogy miben sántikáltak az Önök munkásai Amapa államban? Amíg a BEV be nem bizonyítja, hogy milyen jó a meggyőzőképessége, addig nincs ér-telme, hogy szerződést kössünk, ugye? Nekünk eredményekre van szükségünk.

Ezt várják tőlünk a szavazóink.”

3. lépcső, 3. útvonal

1. választás Azt mondtad a kormánynak, hogy a geológiai vizsgálatokat végző csapat számos ne-hézségbe ütközött, amely következtében a projekt kivitelezése jóval elmarad a tervezett ütemezéshez képest.

A kormány válasza viszont váratlanul, rájuk nem jellemző módon segítőkészségről adott tanúbizonyságot. A főirodába érkező e-mailjükben ezt olvashatod:

„Kissé csalódottak vagyunk az előrehaladás hiánya miatt, azonban teljes mér-tékben megértjük, hogy ilyen távoli és nehéz terepen nehézségek lépnek fel a munka során. Mivel a gát építését be szeretnénk fejezni a választások előtt, amelyek 3 év múlva lesznek, útnak indítjuk a Brazíliai Geológiai Kutatók egyik csapatát, hogy támogassa Önöket a tevékenységükben. A csapat a felszereléssel együtt csütörtökön helikopterrel érkezik Manausból.”

Lépcsőzetes döntés-hozás

2. mintafeladat

Szabjunk gátat a következményeknek!

Háttér

Ez a mintafeladat számítógépre íródott és internetes formátumú. A mintafeladat elérhető a www.chriskingtonpublishing.co.uk honlapon. A döntéshozás négy lépcsőjét tartalmazza, amelyekről végül egy „Független tanácsadó” mond ítéle-tet. A feladatot már kipróbáltuk kilencedikes, tizenegyedikes és az emelt szintű érettségire készülő osztályokkal is. Olyan a felépítése, mint a 2. mintafeladat-nak, viszont nincs probléma a papírok összekeveredésével. A diákoknak nem kell annyit mozogniuk a teremben, és a tanár szabadon mozoghat a teremben megfi gyelve a diákok munkáját. Ebben az esetben az emelt szintű érettségire készülő osztályban tartott óráról számolok be. A témát egy valós, a hétköznap-okban sokat vitatott kérdés szolgáltatta, miszerint a Newcastle United egy új stadion építését tervezi a jelenlegi futballpálya szomszédságában lévő közpark területére.

Előkészületek

Ha szerencsések vagyunk, és van internet-hozzáférésünk az osztályban, meg-szervezhetjük a feladatot úgy is, hogy a diákok párban legyenek, és felváltva használják a gépet, és csak akkor foglaljuk össze a tapasztalatokat, miután már mindenki sorra került. Ellenkező esetben előre le kell foglalni az óra időpontjá-ra az internetes számítógéptermet.

Ezen felül, ha már hozzászoktunk a döntéshozás összetettségének bemuta-tásához, minimális előkészületre van szükségünk. A konfl iktusokra és azok meg-oldási módjaira vonatkozó előzetes ismeret nem előfeltétel, de hasznos lehet.

Tulajdonképpen, ez lehet az egyik fő eredménye a feladatnak. A „szép játékban”

való érdekeltség szándékos csapda a feladatban. A magasba emelt kezek meg-mutatták, hogy ugyanannyi lány tartozik valamelyik futballklub szurkolói közé, mint ahány fi ú. Azok, akiket nem érdekelt a foci, leginkább olyan érdekeltségi csoportokkal azonosították magukat, amely ellenezte a tervet, vagyis ők sem voltak kirekesztve a feladatból.

A segédanyagok elkészítése hatalmas feladatnak bizonyult és weboldal szer-kesztési képességeket is igényelt, de tudom, hogy a diákok javára vált a haszná-latuk. Az a sok-sok próbálkozás és gyötrelem, amíg beállítottuk a feladatot a gépen is, megérte a fáradságot, ha más tanárok és diákok is kipróbálják és örö-müket lelik benne. A diákoknak csak arra van szükségük, hogy egyszerű internet-funkciókat használhassanak és legyen egy fénymásolatuk a 10. segédanyagról.

Viszont az nagyon ajánlott, hogy először mi magunk próbáljuk ki a feladatot.

Bevezetés

Ehhez a témához kevés bevezetésre volt szükség, hiszen korábban folyamatosan a regionális tévé fókuszpontjában volt. Ha most kellene felvezetni a témát, azok-ra a jogi csatározásokazok-ra utalnék, amelyek a futballklub és a bérletes jeggyel ren-delkezők között zajlanak, akiket ki akarnak tenni megszokott székeikből, hogy helyet adjanak a vállalati vendégeknek. „Hülyék” – kiabálták a szurkolók. Ezt a konfl iktust valószínűleg el lehetett volna kerülni, ha a klub engedélyt kapott volna az új stadion megépítésére! A bevezető beszélgetéshez bármely helyi ter-vezésre vonatkozó kérdés megfelel. Nagyon fontos leszögezni, hogy mit tudnak a tervezésről/döntéshozási folyamatokról.

Megkértem a diákokat, fi gyelmesen nézzék meg az 1. és a 2. képernyőt (13. segédanyag), és próbálják meg előre jelezni, hogy mi lesz a végeredmény.

Arra kértem őket, írják le egy papírra az érveikkel együtt, hogy fel tudjuk hasz-nálni a tapasztalatok megvitatása során.

Lépcsőzetes döntés-hozás

3. mintafeladat

Új stadion a Middleton Unitednek?

Ehhez a feladathoz nem szabad fél vállról hozzá-állni. Nagy erőfeszítést kíván a tanártól, abban az értelemben, hogy szá-mos lehetséges (és való-ságos) választási módot kell átgondol nia, amelyek gyakran a múlt dönté-seinek következ mé nyei.

Ehhez hasonlóan a Rejté-lyek során is számos olyan útvonalat kellett meg alkotni, amelyen keresztül elérhetővé vált a végeredmény.

Utasítások

• Osszuk fel az osztályt párokra és mondjuk el nekik, hogy ideális esetben ugyanannyi időt kell dolgozni a ceruzával, mint az egérrel.

• Miután bejelentkeztünk a gépekbe és a kezdőoldalra léptünk, érdemes fel-hívni a fi gyelmet a célokra, és az első két oldal esetében vezetni a diákokat, hogy biztosan tudják, mit kell csinálniuk.

• Osszuk szét a 10. segédanyagot, amelyen 5 üres oszlop van. A diákok ide írják be a választásaikat a döntéshozás különböző szintjein. Először az első két oszlopot kell kitölteniük. Miután megerősítették a döntésüket és fel-fedték a számítógép válaszát, a diákoknak meg kell beszélniük, hogy erre mit reagáljanak és azt a jobb oldalon lévő, fennmaradó három oszlopba kell feltüntetniük.

• Bátorítsuk őket, derítsék ki az egyes érdekcsoportok és egyének vélemé-nyét, amely során világossá válik számukra számos ellenérv és támogató érv a projektre vonatkozóan (bal oldali oszlop a képernyőn).

• Miután meghozták és leírták a döntésüket (de semmiképpen sem előtte!) a diákok ráklikkelhetnek a választásukra, hogy megnézzék a következmé-nyeket. Most el kell gondolkodniuk a döntésükön és ki kell tölteniük a fennmaradó oszlopokat.

• Látható, hogyan működik a feladat, a saját tempójukban is haladhatnak a megbeszéléssel és a döntés lejegyzésével mindaddig, amíg a „független ta-nácsadó” meg nem hozza a végső döntését.

A két másik mintafeladattal szemben, itt a diákok nem tudják visszavonni lépé-seiket. A tapasztalatok megbeszélése során gyakran kiderül, hogy a diákok fruszt-rálttá válnak, amikor a döntéseik következményeinek ismeretében értékeljük a döntéseiket.

A feladat irányítása

A diákok végig ülve maradtak. Az első döntéshozási lépcsőig folyamatosan irá-nyítottam őket, hogy megértsék, hogyan működik a feladat. Ezek után már csak akkor segítettem a pároknak, ha szükségük volt rá. Hasznos lehet, ha megbe-széljük az egyes megnyilvánulásaikat, elsősorban a frusztrációjukat, amiért nem a terveik szerint alakulnak a dolgok. Az is hasznos, ha megbeszéljük a különbö-ző konfl iktusmegoldási módszereket.

A tapasztalatok megvitatása

Az a célunk, hogy a diákok megértsék, hogy egy összetett döntéshozatali folyamat során valószínűleg nem minden csoport érdekei lesznek teljes mértékben kielé-gítve. Szükség van néhány engedményre. Számos kérdést használtam a folyamat elemzéséhez:

• Mit gondoltatok, mi lesz a következmény?

• Ez is lett az eredmény? Ha nem, miért nem?

• Mit gondoltok a végeredményről? Becsületes és ésszerű volt?

• Ha tehetnétek, hogyan változtatnátok meg a döntéseiteket?

• Hogyan sikerült a partnere(i)tekkel megegyezésre jutni?

• Milyen módszert használhattatok volna, hogy meggyőzzétek partnereiteket az álláspontotok elfogadásáról?

Ez a feladat érinti a földrajz, az állam-polgársági ismeretek és a brit Nemzeti Tanterv tanítási módszereinek számos különböző célját.

Lépcsőzetes döntés-hozás

3. mintafeladat

Új stadion a Middleton Unitednek?

A legtöbb diák nem értett egyet a független tanácsadó végleges döntésével.

Egyikük ezt mondta:

„Én úgy éreztem, mi készen állunk a kompromisszumkötésre, de a termé-szetvédelmi csoportok nem tették ugyanezt. Nem számítottam arra, hogy visz-szautasítják a kompromisszumot. Ők csak keresztülvitték az akaratukat. Ez a terv már nem a miénk.”

A feladat azzal végződött, hogy elutasították a stadionépítési javaslatokat, amely a csoportban sok fi ú fejlesztési preferenciáit frusztrálta. A terv nem mű-ködik konzultáció nélkül, úgyhogy a diákok rá vannak kényszerítve, hogy mások nézőpontjait is végiggondolják. Sokan arról számoltak be, hogy ők fel voltak készülve arra, hogy „mérsékeljék” a stadion hatásait a környékre (enyhítés).

A beszélgetés utolsó témájaként megkértem a diákokat, hogy emlékezzenek visz-sza olyan helyzetekre, amelyekben engedményeket kellett tenniük, vagy fel kel-lett ajánlaniuk a kompenzáció valamilyen formáját (vagy a konfl iktusmegoldás más módszereit használták) annak érdekében, hogy elérjék, amit szeretnének.

Ennél a pontnál nem szenvedtünk ötlethiányban!

Ellenőrzés

Az ellenőrzés egy hosszabb fogalmazás elkészítésének formájában zajlott, mely-nek címe: „Meg kell-e építeni a Middleton Unitedmely-nek az új stadiont?” Megkértem a diákokat, hogy azt is foglalják bele a munkába, milyen következménnyel járna, ha nem építik meg a stadiont (vagyis a „ne csináljunk semmit” választás lehető-sége). Ez költség/haszon elemzési feladat alapját is képezheti.

A feladatot ugródeszkaként is használhatjuk, hogy újabb konfl iktusokat vagy újabb érdekcsoportok munkáját tárjuk fel, illetve azokat a módokat, ahogyan a kevésbé befolyásos érdekeltségi csoportokat meg lehet erősíteni, pl. a média segítségével.

A módszer alkalmazása

Minden olyan szituáció, ahol a változás az érdekelt felek szembekerülését vonja maga után, átalakítható egy lépcsőzetes döntéshozási feladattá, legyen szó akár egy mozi vagy egy bevásárlóközpont építéséről, a harmadik világ adósságáról, vagy a biová válásról. Mindegyik helyzet attól függ, hogy a tervezet, a többé-ke-vésbé összeférhetetlen csoportok száma és következmények milyen kombináció-ban vannak egymással.

Sok sikert!

Felnőttként a tárgyalási készségek nagyon fontosak. Természetesen a készségek közül nagyon sok még serdülőkorban az otthoni környezetben alakul ki.

Lépcsőzetes döntés-hozás

3. mintafeladat

Új stadion a Middleton Unitednek?

Te vagy az Alderman Fejlesztések tervezési főtisztviselője, aki elnyerte a megbízást, hogy egy új stadiont építsen a Middleton

United számára. A csapat folyamatos fejlődésének következtében a legfelsőbb osztályba került és az igazgatótanács úgy gondolja, hogy

egy új stadion szükséges a jelenlegi siker hasznosításához és a jövőbeni növekedés lehetővé tételéhez.

A tervben az alábbiak szerepelnek:

• 55 ezer ülőhelyet biztosító stadion

• 800 föld alatti parkolóhely

• 1000 állandó felszíni parkolóhely

A terv szerint a jelenlegi, 12 ezer fő befogadására képes stadiont lebontanák, és annak a helyére építenék az újat.

A terület kezdeti előkészítése már folyik, a vállalkozókkal már megkötötték a szerződést, és arra várnak, hogy a Middleton United

lejátssza a szezon utolsó mérkőzését a hazai pályán és a bontás megkezdődhessen.

In document Gondolkodtató földrajz 2 (Pldal 114-118)