• Nem Talált Eredményt

3. A médiatörvény után – a konszenzuskényszer évei

3.8. Új kommunikációs technikák

A Metro és a Helyi Théma forgalma 2000-2010 között

Metro (Metropol) Helyi Théma

2000. 1.félév 228 038

-2002. 1.félév 337 810

-2004. 1.félév 314 616

-2006. 1.félév 339 091 786 812

2008. 1.félév 320 386 759 733

2010. 1.félév 304 303 802 444

2010. 4.negyedév 281 492 840 157

Forrás: Matesz Auditált adatok Értékesített példányszám

A tendencia világos, a politikai hetilapok iránti vásárlói kedv, miként a politikai napilapok esetében is, csökkent. Az ingyenesen hozzáférhető újságok példányszáma viszont megnőtt.

Különösen a Helyi Thémáról mondható ez el, amelyik 2011 tavaszán a címlapján azt hirdette, hogy „Megjelenik több mint egymillió példányban!” Ez azt is jelenti, hogy a konzervatív politikai-közéleti hetilap a legnagyobb példányszámban a háztartásokba eljuttatott újság.

2011-ben a Metropol is a jobboldali médiabirodalom tagja lett.

A Nyílt Társadalom Archívum (OSA) 2006-ban is összegyűjtötte a kampány alatt született SMS-üzeneteket, és e-maileket. Azt állapították meg, hogy amíg 2002-ben az SMS-nek komoly mozgósító ereje volt, négy évvel később ilyen üzenetek alig születtek. Helyére a vizuális üzenetek kerültek. „A vizuális anyagok (többségükben montázsok, digitálisan retusált képek) átlagos szakmai színvonala javult, néha professzionális kivitelben készültek.”

(Székely, kampanyarchivum.hu, 313.p.)

3.8.1. Az SMS

Az SMS-ben rejlő lehetőséget a politikai szereplők hamar kihasználták. Személyes üzenetet küldhettek a szavazóknak, közönséget szervezhettek politikai gyűlésre, választási részvételre buzdíthattak. De nemcsak a pártok küldtek üzeneteket, hanem a választók is egymásnak.

2002-ben a választási kampányban ez jelentette az újdonságot: a két választási forduló között, és különösen a második forduló után versikék, rigmusok köröztek, szellemesek és alpáriak egyaránt.

A televízió képernyőjének alsó részén futó SMS-üzenetek eredeti célja az volt, hogy a műsort interaktívvá tegyék, vagyis a nézők közvetlenül beleszólhassanak a műsor tartalmába. A műsorkészítők erről azonban nem nagyon vettek tudomást. A nézői véleményekkel, kérdésekkel a legritkább esetben szembesítették a vendégeket. A műsorok szerkezete se nagyon tette ezt lehetővé, miután egy-egy beszélgetésre 5-8 perc műsoridő jutott, vagyis, mire a nézők üzenetei a képernyőn megjelentek, a vendég már elment, a stúdióban új szereplő ült, akit másról kérdezett a műsorvezető. A nézők azonban felismerték az SMS-ben rejlő kommunikációs lehetőséget, és egyrészt egymással „beszélgettek”, másrészt politikai szimpátia és ellenszenv kinyilvánítására használták a televízió kínálta lehetőséget. A Tv2 Mokka című műsorába naponta átlagosan 600 üzenet érkezett, de amikor Havas Henrik vendége Orbán Viktor volt, akkor 2600. (Temesi, 2006.)

Az SMS bírálói azzal érvelnek, hogy az üzenetek többsége névtelen, és a névtelenség mögé bújva bátrabban mernek az emberek kritizálni, szókimondóbbak, mert tudják, üzenetüknek nem lesz következménye. Az ilyen műsoroktól ezért elvárható, hogy belső szabályzatot alkossanak, és aki a normákat megszegi, annak az üzenete nem kerülhet a képernyőre. Az SMS különösen a kereskedelmi televíziókban vált népszerűvé. A Tv2 mellett a Hír Tv, az Echo Tv, az ATV kínált felületet a nézői véleményeknek.

3.8.2. A blog

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2006-os év elején jelentkezett személyes hangú leveleivel a nyilvánosság előtt. A választási kampány startja előtthívta fel magára a figyelmet úgy, hogy nem eseményen szerepelt vagy sajtótájékoztatót tartott, mégis „bekerült” a médiába. A blogjára kezdetben az újdonsága, és a közvetlen hangvétele miatt figyelt fel a sajtó.

Személyes történeteket mesélt, olyanokat, amelyeket a bulvársajtó is szívesen közreadott:

„Rossz hangulatban találtam tegnap este édesanyámat, Katust. Szokásomhoz híven telefonon hívtam őt, kérdeztem tőle, hogy nézte-e a tévében napirend előtti felszólalásomat. Sírós volt a hangja, azt mondta, hogy tele volt büszkeséggel meg jó érzéssel, mikor látott, utána azonban lement a postaládához és egy karácsonyi üdvözlőlapot talált, amelynek hátoldalán nagyon mocskolódó mondatok voltak, nemcsak rólam, hanem róla is. Aláírás nélkül, persze.

Szegénykém böngészte, honnan adták fel, mondtam neki, hogy ne foglalkozzon vele.

„Vigasztaltam, hogy ez nem róla szól, hogy nem ilyenek az emberek, és hogy higgye el, általában nem ezt gondolják róla, de még rólam sem.” (Gyurcsány-blog, 958.ibm.com, 2006.02.07.) Nagy visszhangot keltett Batiz András kormányszóvivőnek adott esküvői ajándéka, amelyen Hugh Grantet utánozta a Mindörökké szerelem című film táncjelenete alapján. Az internetes napló szerint Batiz megkérdezte, kínos-e Gyurcsánynak, ha „ez a bolondozás szélesebb körben is terjed. Azt válaszoltam, hogy nem.” (Gyurcsány-blog, 958.ibm.com, 2006.02.11.) Kumin Ferenc a táncnak mélyebb értelmet is tulajdonított: „Orbán Viktornak van egyfajta szerethető, kisfiús nézése, s ezzel az esetlen, önmagát karikírozó tánccal a miniszterelnökről is hasonló kép alakulhat ki, főképp a női szavazókban.” (Kumin, 2006.02.13.)

Ha csak bulvár témák szerepeltek volna a miniszterelnök blogján, valószínű, hogy a szeriőz sajtó csak magáról az újdonságról tett volna említést. De Gyurcsány továbblépett, és bejegyzéseivel megkerülhetetlenné tette a hírszerkesztők számára a blogját. Az első nem bulvár bejegyzés a madárinfluenza bejelentése volt. A miniszterelnök blogbejegyzésben adta hírül az országot fenyegető veszélyt: „Még nincs senki és semmi veszélyben, de ezt az emberek nem tudják. Félni fognak, és félteni fogják a családjukat, az ismerősöket. Ha többet tudnak, és ismerik a részleteket, akkor nincs okuk a pánikra. A hatóságok felkészültek, számítottunk rá, hogy ez előbb-utóbb eléri Magyarországot.” (Gyurcsány-blog, 958.ibm.com, 2006.02.15.) Később itt írt arról, hogy a választásra készülő MSZP országos listájának összeállításáról mit gondol, és a blogban értékelte az Orbán Viktorral folytatott miniszterelnök-jelölti vitát is. Gyurcsány Ferenc a kommunikációját interaktívvá tette, hiszen

a bejegyzéseket kommentek követték. A blog új kommunikációs lehetőséget teremtett. A közönségnek immár nem kellett arra várni, hogy kiderüljön, a tévé, a rádió, az írott sajtó miként számol be a politikus gondolatairól (beszámol-e róla egyáltalán?).

A blognak a kommunikációs újdonságán túl a politikus imázsát építő szerepe is volt.

Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója szerint: „ha egy politikus blogot vezet, azzal két dolgot próbál sugallni. Egyrészt, hogy érti a XXI. századot és a modern technikát, másrészt, hogy ő is hozzánk közel álló, hasonlóan gondolkodó ember.” (Szabados, nyitraizsolt.hu, 2006.02.03.) A Gyurcsány-Orbán versenyben nem kellett sokat várni arra, hogy Orbán Viktort is megkérdezzék, blogol-e. A Heti Válasz kérdésére Orbán elmondta: „ő a nyolcvanas években szocializálódott, ezért rögtön a hátsó szándékot kereste a miniszterelnök nyilvános naplójának közzététele mögött. Szerinte a polgári tábornak inkább az a feladata, hogy az egyébként vele rokonszenvező fiatalokat az ő nyelvükön, új fórumok nyitásával szólítsa meg”. (Heti Válasz, 2006.03.16.) Orbán belátta, hogy a blogversenyben csak második lehet. Sőt ha blogolni kezdett volna, a politikai ellenfelek megvádolják, hogy utánozza Gyurcsányt. Márpedig Orbán célja éppen az volt, hogy megkülönböztesse magát Gyurcsánytól.

3.8.3. Az OV Tv

Orbán Viktor csapata 2007-re készült el az új formátummal. Egy héttel a májusban rendezett Fidesz-kongresszus előtt mutatták be a párt új honlapját. A kongresszuson a Fidesz politikai megújulása volt a téma, ebbe illeszkedett a párthonlap megújításának bejelentése. Szabó Edina, az orbanviktor.hu honlap főszerkesztője, egyben Orbán sajtótitkára újdonságként számolt be arról, hogy OV Tv néven új tartalommal bővítik a korábbi kínálatot. Az első

„adás” tartalma: a Fidesz elnökségének brüsszeli látogatásáról készült útifilm, valamint a Puskás Akadémia megnyitóján, illetve a Fidesz 19. születésnapján készült videó. A honlap másik újdonsága az internetes fogadóóra volt, melyben Orbán Viktor havonta válaszolt a hozzá érkezett kérdésekre. Az OV Tv eredetiségével és nem utolsó sorban tartalmával bizonyította, hogy Orbán Viktor is a kor embere, és ha talán nem is szereti a modern technikát, de tudja használni.

Orbán Viktor és csapata 2010-ben megtalálta a Facebook közösségi oldalt. Ezen keresztül támogatókat (szavazókat) toborzott, közvetlenül kommunikálhatott az oldal szereplőivel, 2011-ben pedig már a hagyományos évértékelő beszédjéhez is a Facebookon keresztül juttathattak el kérdéseket, témajavaslatokat az emberek. A Facebook-versenyt Orbán nyerte

meg. A facebookon Orbán Viktor mellett Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc is kommunikál. A modern pártkommunikáció ma már nem nélkülözheti az ilyen személyes formákat. Nem elegendő csupán a klasszikus médiumokon keresztül kapcsolatot tartani a választókkal, valódi interaktivitásra van szükség.