• Nem Talált Eredményt

Kognitív Fejlesztő Program: Feuerstein Gazdagító Eszköztár

Pszichopedagógiai vizsgálatok eredményei

1) Kognitív Fejlesztő Program: Feuerstein Gazdagító Eszköztár

A bevezetőben említésre került, hogy a kutatás részét alkotja egy kognitív fejlesztő beavatkozás is. Ez a Reuven Feuerstein által kidolgozott Gazdagító Eszköztár.

A fejlesztő eszköz legfontosabb elméleti fogalmai a mediált tanulási helyzet és a kognitív modifikabilitás. Feuerstein úgy tekint az értelmi és tanulási képességre, mint ami módosítható, fejleszthető. Szerinte erre a legmegfelelőbb módszer, a mediált tanulási helyzet. Nemcsak hogy nem fogadja el, hogy egy gyermek áldozata lenne saját határainak (fogyatékosságának), hanem úgy gondolja, saját fejlődésében neki jut a legnagyobb szerep, ez az egyetlen út a valódi hatékonyság felé.

A mediálás fogalma Vigotszkij nevéhez fűződik, szerinte minden humán mentális folyamat olyan speciális pszichológiai eszközök által mediált, mint amilyen a nyelv, jelek, szimbólumok. Ezen eszközök nem veleszületettek, a gyermekek, fejlődésük során, az interperszonális kapcsolatok révén sajátítják el azokat. A mediálás során a felnőtt (vagy másik gyermek) felruházza a mediált személyt olyan mentális eszköztárral, modellekkel, melyeknek köszönhetően fokozatos önállóságra, felelősségtudatra, metakognitív képességekre tesz szert, elsajátítja saját továbbfejlődésének, a mentális folyamatok más területre való átvitelének képességét.19 Feuerstein szerint sokkal fontosabb a gyermekeket azon folyamatok elsajátítására nevelni, melyek által képesek lesznek önálló gondolkodásra, problémahelyzetek megoldására, információk szűrésére, és az elsajátított képességek új területekre való átvitelére. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektet a szociális kompetenciákra, affektív nevelésre, szorosan összekapcsolva ezeket a mediált tanulási tapasztalatokban.

A Gazdagító Eszköztár főként tanulási zavaros, gyenge szociális körülmények között nevelkedő gyermekek számára ajánlott. Feuerstein úgy gondolja, hogy ezeknek hátterében a mediált helyzetek hiánya áll, melynek köszönhetően nem tudtak kialakulni a kognitív funkciók. Ugyanakkor különbséget tesz a kulturális különbségek és kulturális depriváció fogalma között is: a kulturális különbségek miatt lemaradást mutató személynél megnyilvánulhatnak bizonyos deficites kognitív működések, de ezeket viszonylag könnyen leküzdheti mediált helyzetekben, vagy akár azok nélkül

19 Vö. Karpov, 2003: 46–48.

is, amennyiben biztosított a hiányzó információk pótlása (nyelvtanítás, motiválás, attitűdváltás). A kulturálisan deprivált személyek viszont azok, akiknek kognitív fejlődésük megkésett, károsodott vagy fixálódott az elégséges mediált tanulási helyzetek hiánya miatt, kognitív modifikabilitásuk viszonylag alacsony. Ez a hiány nem pótolható egyszerűen, itt lép fel a tulajdonképpeni kognitív és metakognitív mediálás szüksége:

összehasonlítás, osztályozás, elvonatkoztatás stb. kialakítása.20 Ezek alapján látható, hogy a beavatkozásunk célcsoportját a roma gyermekekhez hasonló csoportok képezik.

A Gazdagító Eszköztár három fő területet ölel át: szociális/érzelmi kogníciók, szociális készségek és mediált tanulási helyzet. Feuerstein nagy hangsúlyt fektet az érzelmi fejlesztésre is, amit szerinte sokan elhanyagoltak, a fő hangsúlyt az értelmi képességekre fektetve. Szerinte nem létezik olyan emberi viselkedés, amelyben ne venne részt mindkét összetevő: a tapasztalati-kognitív és az érzelmi. Érzelmeink kognitív kiértékelésen mennek át, annak segítségével szabályozva intenzitásukat, megnyilvánulási formáikat. „Ahhoz, hogy társas csoportjuk szociálisan kompetens tagjaivá váljanak, a kisgyerekeknek meg kell tanulniuk értelmezni a körülöttük élők érzelmi állapotait, el kell sajátítaniuk saját érzelmeik módosításának módszereit.”

Carolyn Saarni szerint a szociális-érzelmi kompetenciák kialakulásához nyolc készség járul hozzá:

Saját érzelmi állapot tudatosítása.

Mások érzelmi állapotának észlelése.

Érzelmek verbalizálása a saját kultúrára jellemző szókészlet segítségével.

Mások érzelmeire való empatikus, vagy együttérző viszonyulás.

Annak felismerése, hogy a belső érzelmi állapothoz nem feltétlenül kapcsolódik külső megnyilvánulás, és vannak olyan alkalmak, amikor helyes kinyilvánítani, vagy ellenkezőleg, elkendőzni bizonyos érzelmeket.

Az erőteljes kellemetlen érzésekhez való alkalmazkodás képessége, önszabályozó stratégiák segítségével.

Az érzelmek társas viszonyokban közrejátszó fontos szerepe, valamint annak tudatosítása, hogy a hatalom és státusz különbségei milyen hatással vannak ezekre.

Általános érzelmi elégedettség – az az érzés, hogy nem zavarnak bennünket saját érzéseink.21

A felsoroltak tükrében belátható, hogy milyen fontos szerepet játszanak az érzelmek és szociális képességek a gyermekek (iskolai) társas életében.

Az Eszköztár két fő fejlesztő célt követ: az egyik a tartalom – amely által tudatosulhat a tanulóban saját tapasztalatainak releváns tartalma, ezekre építve pedig kialakulnak új fogalmai, melyek lehetővé teszik a kognitív fejlődést. A tartalmak magabiztos kezelése által válik lehetővé, hogy a gyermek egyre több műveletet alkalmazzon, kérdéseket

20 Tzuriel, Haywood, Mandel, 2005: 73–74.

21 Vö. Mihály, 2010: 344–345.

fogalmazzon meg magának. A másik cél a folyamatok fejlesztése: megtanítani a tanulót, hogyan gondolkozzon; a tevékenységek úgy vannak felépítve, hogy egyre általánosíthatóbb kognitív funkciókhoz és gondolkodási műveletekhez jusson el.

A fejlesztés folyamán fontos a transzfer, hogy a tanuló képes legyen az elsajátított tartalmakat, műveleteket új helyzetekre is alkalmazni.

A Gazdagító Eszköztárból a következők kerültek alkalmazásra:

1. Organization of Dots – Pontok Szerveződése 2. Identifying Emotions – Érzelmek azonosítása

3. From Empathy to Action – Az empátiától a cselekvésig

4. Compare and Discover the Absurd – Hasonlítsd össze, és fedezd fel az abszurdat (a 2-4.-et lásd a pszichopedagógiai vizsgálatok eredményeiben)

A Pontok Szerveződése kifejezetten az észlelési és motoros fejlesztésre fókuszál, a tanulási folyamatokra, figyelemre és tervezett viselkedésre orientálva.

A téri orientációra fókuszáló instrukciókra való fogékonyságot, szisztematikus keresést, téri összefüggések kristályosodását célozza. Az Érzelmek Azonosítása és az Empátiától a Cselekvésig részek az érzelmek dekódolását, azok kiváltó tényezőinek felismerését fejlesztik, ugyanakkor az érzelmek szociális tényezőkkel és viselkedéssel való összefüggéseinek megértését célozzák. A „Hasonlítsd össze, fedezd fel az abszurdat!” eszköz az elvonatkoztatás, integráló gondolkodás képességét fejleszti.22

Az eszköztár alkalmazása során nagyon fontos a mediálási távolság betartása, a mediátor az absztrakttól mediál a konkrét felé (ha ez utóbbi már tényleg szükségessé válik), a legmagasabb reprezentációs szintről, belső gondolkodási folyamattól indul.

Mindig a lehető legkevesebb segítségnyújtást adja, fokozatosan segítő kérdéseket tesz fel a gyermeknek, ösztönzi saját szabályok kialakítására. A zéró mediálási távolság azt jelenti, hogy a mediátor maga oldja meg a feladatot a gyermek helyett.

Feuerstein külön szabályozza a mediálás fókuszát, hogy mire összpontosít, milyen képesség kialakítása kerül a mediálás célpontjába. A roma gyermekek fejlesztésében a következő célpontokat választottuk:

• transzcendencia mediálása,

• kompetenciaérzés mediálása,

• a viselkedés kontrolljának és szabályozásának mediálása,

• az önállóság és a pszichológiai különbségek mediálása.

Fontos, hogy az eszköztár alkalmazása egyénre-szabott, a gyermek tanulási igényeit előtérbe helyezve tervezi meg a mediálás lépéseit, mikéntjét. Végezetül elmondható, hogy Feuerstein módszere nagyon emberközeli, a tanulók ezekben a helyzetekben jól érzik magukat, aktivitásuk által magasfokú énhatékonyságot élnek

22 Vö. Feuerstein és mtsai, 2004: 14–31.

meg, megtapasztalják, hogy képesek tanulni, új, hatékonyabb problémamegoldási módszereket sajátítanak el, amelyeket átvihetnek életük más területeire, javul tanulási motivációjuk. A módszer nem az iskolai tartalmak átadására törekszik, hanem azok elsajátítását is lehetővé tevő, új gondolkodási folyamatokat kialakítására.