• Nem Talált Eredményt

Kockázatelemzés, kockázatkezelés

A. Fogalomtár

2. Program- és projekt-előkészítési elemzések

2.4. Kockázatelemzés, kockázatkezelés

A kockázatelemzés célja azon kedvezőtlen események meghatározása, amelyek egy projekt megvalósíthatósági feltételeit befolyásolhatják (megvalósítás és üzemeltetés). A cél annak vizsgálata, hogy a projektben rejlő kockázatok milyen mértékben tudják esetlegesen befolyásolni a beruházás gazdasági és pénzügyi eredményeit.

A projekt bizonytalansági tényezői (különösen a helyzet „romlása” a várható helyzethez viszonyítva) széles kört alkotnak, ilyen kockázatai tényezők lehetnek pl.: megvalósítási idő, környezeti hatások, a kereslet változása, technológiai fejlődés, partnerkapcsolatok, szervezet működésével kapcsolatos elemzések megállapításaival - üzemeltetési modell, költségek, jogi környezet stb.

A kockázatkezelés célja a kockázatelemzés eredményeinek felhasználásával a kockázatok minimalizálása.

A kockázatkezelés folyamata A kockázati tényezők azonosítása

A kockázati tényezők azonosításának célja annak megállapítása, hogy melyek a projekt célkitűzéseit veszélyeztető fő kockázatok. A kockázatok azonosításának meghatározó eleme a tevékenység jellege. A kockázatok azonosítását általában a projekt/ szervezeti egység vezetője végzi.

A kockázatok kategorizálása alapvető jellegük alapján került meghatározásra, ennek alapján

előkészítése

• külső,

• pénzügyi,

• tevékenységi,

• emberi erőforrás és

• egyéb kockázatokat (ide az előző négy kategória egyikébe sem sorolható kockázatok tartoznak) Lehetséges kockázati kategóriák főcsoportonkénti, és azon belül alcsoportonkénti bontásban:

2.2.4.1. ábra

A kockázatok következményei hatással lehetnek a következőkre:

Projektkockázat: ha a kockázat következményei a projekt ütemezésére vagy erőforrás-kihasználására lehetnek hatással.

Termékkockázat: a projekt keretében fejlesztett termék minőségét vagy funkcionalitását érintik a kockázat következményei.

Üzleti kockázat: a kockázat következményei a termékfejlesztést végző szervezetre, és a projekt finanszírozására vannak hatással.

A kockázatkezelési folyamatot a következő ábra mutatja be:

előkészítése

2.2.4.2. ábra

A kockázatok felmérése

A kockázatfelmérés célja a kockázatok megállapítása, azonosítása és jelentőségük szerinti sorba állítása annak alapján, hogy mekkora az egyes kockázatok bekövetkezési valószínűsége, és azok milyen hatással lehetnek a szervezetre, ha valóban felmerülnek.

A projektmenedzsment meghatározott időszakonként felülvizsgálja és aktualizálja a rövid és középtávú prioritásokat, célkitűzéseket és feladatterveket. A tervek felülvizsgálatát átfogó kockázatfelméréssel kell összekötni.

A kockázatok értékelése történhet számszerűen, vagy valamilyen minőségi ismérv szerint.

A számszerűsíthető kockázat azt jelenti, hogy az adott kockázat pénzben kifejezve milyen mértékű negatív irányú eltérést okozhat a megfogalmazott várható értéktől.

Nem számszerűsíthető kockázat mértéke a kockázatelemzés alapján lehet alacsony, közepes vagy magas.

A bekövetkezés valószínűsége szerint a kockázat besorolásának egyik lehetséges módja lehet például:

• alacsony: Kárvalószínűség < 5 %

• közepes: 5 % < Kárvalószínűség < 25 %

• magas: 25 % < Kárvalószínűség

A kockázatok azonosítása a következő lépésekből áll:

• Figyelmet igénylő területek meghatározása. (pl. brainstorming technikával, vagy a projektterv alapján, kockázati toplisták felhasználásával)

• Várható problémák meghatározása (a területek pontosítása kérdések alapján)

• A kockázatok valószínű okainak meghatározása

Az azonosított kockázatokat forrásaik alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

• Technológiai kockázatok

• Emberi kockázatok

• Szervezeti kockázatok

• Eszközök

• Követelmények

• Becslések pontatlansága

A kockázatok felmérését és azonosítását követően összeállított kockázati lista véglegesítése során minden kockázati elemről az alábbi információkat kell összefoglalni:

előkészítése

• a típusát

• az okát

• a következményeit A kockázatok elemzése:

A kockázatelemzés lépései

• Kockázatok súlyosságának becslése

• Prioritási sorrend felállítása

• Legfontosabb kockázatok kijelölése

Kockázatok súlyosságának becslése a kockázat-hozam módszerrel

• Becsüljük meg a valószínűséget és a projektre gyakorolt várható hatást háromfokozatú skálán

• Ezek alapján a kockázatokat megjelenítjük egy 3x3-as ún. kockázatelemzés kritérium mátrixban (KKM) vagy más néven valószínűség-hatás mátrixban az alábbiak szerint:

2.2.4.3. ábra

A hatás és a bekövetkezési valószínűség mérésére szolgáló háromfokozatú skála alkalmazásával már jól el lehet különíteni egymástól a jelentősebb és a kevésbé jelentős kockázatokat. A mátrix jobb felső részben azonosított kockázatok a legjelentősebb kockázatok, a bal alsó rész kockázatai a legkisebb szintűnek minősíthetők. A bal felső, középső és a jobb alsó rész kockázatai közepesnek minősíthetők.

A kockázatnak kitettséget pontosabban is lehet számszerűsíteni, amennyiben a kockázati valószínűséget 0-1 közé eső valószínűséggel mérjük, a kockázat hatását pedig az általa okozott pénzbeli kárral jellemezzük. Ennek menete a következő:

• Az előzőekhez hasonlóan becsüljük meg a kockázat valószínűségét és súlyosságát, de most adjunk meg számszerűsített adatokat.

• A valószínűséget adjuk meg százalékban, vagy 0-1 közötti értékkel

• A kockázat súlyosságát adjuk meg pénzösszegben

• A kockázatnak való kitettség mértéke: a valószínűség és súlyosságszorzata

• A kockázatok sorba rendezése a kitettség mértéke szerint Kockázatkezelési terv

A kockázatok azonosítása és értékelése után a projektvezetőnek döntenie kell arról, hogy - a projekt stratégiai céljait figyelembe véve vállalni lehet-e az adott kockázatot vagy sem. Amennyiben nem vállalható fel a kockázat, akkor intézkedéseket kell tenni annak csökkentése vagy megszüntetése érdekében.

A kockázatkezelési intézkedéseket várható kockázatcsökkentő hatásuk és megvalósítási költségük összevetésével kell értékelni. Az intézkedések közül csak azokat érdemes megvalósítani, amelyek esetében a megvalósítás költsége nem haladja meg az intézkedés megvalósításával elérhető kockázatcsökkentés mértékét.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a csökkentő intézkedések ellenére is maradhat egy bizonyos szintű kockázat.

Ezek lehetnek:

• eredendő kockázat

• maradvány kockázat

előkészítése

Az eredendő kockázat a beazonosított, de még nem kezelt kockázat, a maradvány kockázat a kockázat csökkentésére tett azonnali intézkedések után még fennálló olyan kockázat, amely a kockázati tűréshatáron belül helyezkedik el.

A kockázat kezelése

A kockázat kezelésére különféle stratégiákat lehet alkalmazni:

Kockázat elkerülése. Vizsgáljuk meg a kockázat lehetséges okait. Végezzünk változtatásokat a terven, hogy a kockázat okai ne állhassanak elő. Szokásos alkalmazása: a 10 legfontosabb kockázat esetén

Kockázat csökkentése. Megpróbálhatjuk csökkenteni a kockázat valószínűségét vagy súlyosságát. Ilyenkor a kockázat várható következményeit vizsgáljuk meg, és ezek hatását próbáljuk meg csökkenteni. Szokásos alkalmazása: a kevésbé fontos kockázatok esetén

Kockázattranszfer (áthárítás). Bizonyos kockázatokat át lehet hárítani az alvállalkozókra.

Tartalékterv (vészhelyzeti terv) készítése . A tartalékterv meghatározza, hogy mit kell tenni a kockázat bekövetkezte esetén. Szokásos alkalmazása: a nem elkerülhető legfontosabb kockázatok esetén.

A projekt munkaterv végrehajtását megakadályozó tényezők, kockázatok azonosítását követően a kockázatok kiküszöbölésére vonatkozó válaszintézkedések meghatározása szükséges. A kockázat azonosítással a megfelelő válaszlépések kialakíthatók, így a kockázatok mérsékelhetők. Az ennek megfelelő kockázatkezelési módok az alábbiak:

Megelőző kontroll: Korlátozzák egy nem kívánt következménnyel járó kockázat megvalósulásának lehetőségét. (Pl.: adott feladat ellátását csak a felhatalmazott személy végezheti)

Korrekciós kontroll: A bekövetkezett, nem kívánt kockázat következményeit módosítják úgy, hogy kisegítő megoldást nyújt a nem kívánt esemény csökkentésére

Iránymutató kontroll: A kívánt következmény elérését, bekövetkezését biztosítja. (Pl.: vezetői utasítás)

Felderítő kontroll: A nem kívánt esemény bekövetkezését követően fejtik ki hatásukat, így a keletkezett kár, veszteség elfogadása feltétele az alkalmazásának. (Pl: készletellenőrzés)

A kockázat követése:

A kockázatkövetés célja a kockázatok leírásának felülvizsgálata, a becslések pontosítása, az időközben felmerült új információk ismeretében. Iteratív tevékenység, amellyel naprakészen tudjuk tartani a kockázatlistát. A folyamatos követéssel felismerhető az is, ha egy kockázat lehetséges következményei megváltoztak, esetleg súlyosabbá váltak, mint azt előzetesen megítélték.

A kockázatkövetés dokumentációjaként a kockázatlistát kell frissíteni a kockázatokkal kapcsolatban felmerült új körülmények leírásával. Ezen kívül minden kockázathoz le kell írni, hogy milyen intézkedések történtek

• a kockázat valószínűségének csökkentésére,

• a bekövetkezett kockázat esetén az okozott kár csökkentésére.

Az aktualitását vesztett kockázatot ki lehet venni a kockázati listából. A visszavont kockázatok a kockázatlistából átkerülnek a visszavont kockázatok dokumentumába, ahol a kockázatlistában szereplő adatok mellett fel kell tüntetni a kockázat visszavonásának dátumát is.