• Nem Talált Eredményt

KATH. NEVELES- és TANÍTÁSIGV

In document Religio, 1902. 2. félév (Pldal 137-141)

Az iskolatestvérek felvételi szabályzata. Evek óta csendben, de annál áldásosabban működnek Budapes-ten az iskolatestvérek a Klotild főherczegnő védnök-sége alatt álló s az I. kerületi Istenhegyi-ut 32. szám alatt levő intézetükben. Az intézetet özv. gróf Károtyi Gyuláné, özv. gróf Pálffy Pálné és Győry Teréz grófnő alapították, pártfogói pedig : Vaszary Kolos bibornok-herczegprimás, dr Hornig Károly báró vesz-prémi püspök, Mailáth Gusztáv gróf, erdélyi püspök, dr Yárady A. B. czimzetes püspök, Gróf Csekonics Edéné, gróf Festetich Pálné, özvegy gróf H u n y a d y Lászlóné, Ratibor herczegnő, gróf Merán Jánosné, őr-gróf Pallavicini Edéné, Pálffy Anna őr-grófnő, őr-gróf Wenckheim Frigyesné, gróf AYenckheim Istvánné, gróf Zichy Nándorné. Az intézet most adta, ki felvé-teli szabályzatát, hogy mi uton módon, mily föltételek

alatt veszi föl növendékeit.

Teljes tájékoztatásul hozzuk a következőket:

Altalános tudnivalói:.

A millenniumig nem létezett Budapesten j o b b családokból született fiuk számára elemi iskolai inter-nátus. Ezen hiányon segítendő azon nemeslelkü höl-gyek, kiknek nevei ezen felvételi szabályzatok czim-lapját díszítik, a magyar kereszténység e legkimagaslóbb évforduló emlékére, az egész világon áldásosán működő és egyik elsőrangúnak elismert tanitórendet, a Keresz-tény Iskolatestvéreket, szent de la Salle fiait telepitet-ték ide és megbízták a Szent József fiúnevelő-intézet vezetésével.

Sikerült az intézetet a főváros- egyik legkiesb és legegészségesebb pontján : a Svábhegy tövén, az Isten-hegyi-uton, saját e czélra a modern paedagogiai és hygieniai követelményeknek minden tekintetben meg-felelő épületben elhelyezni, ugy hogy ezen igen elő-nyös fekvése és berendezése következtében azon eléggé nem méltányolható tény konstatálható, hogy az intézet

fennállása óta egyetlen egy komoly megbetegedés sem fordult elő.

Daczára annak, hogy az intézet tanitó-testülete katholikus szerzetesrend tagjaiból áll : a fiuk nevelésé-nél a fősuly a hit gyakorlása mellett az erkölcsi és a hazaszeretet érzületeinek fejlesztésére irányul, ugy hogy a növendékek a hit-tanitással és vallási gyakor-latokkal nincsenek túlterhelve.

Szükséges hangsúlyoznunk, hogy bár a növendé-kek egyéb más elsőrangú intézetekben n y ú j t o t t elő-nyökben itt is részesülnek : az összes évi dijak oly csekélyek, hogy a kevésbé jómódú uri családok is elhelyezhetik gyermekeiket ezen internátusban.

Az intézet vezetősége eddigi működésének leg-nagyobb és legszebb elismerését abban látja, hogy a tudományokért és művészetekért annyira lelkesülő leg-magyarabb m. kir. herczegnő, Klotild főherczegnő ő fensége az internátus védnökségét kegyes volt elvál-lalni. E n g e d j e az Egek Ura, hogy az ő védnöksége alatt a „Szent József" intézet a hazának még sok jó honpolgárt neveljen.

Szabályzatok.

1. Az intézet czélja: a reábízott növendékeket keresztény nevelésben részesíteni, valamint a polgári életben szükséges tudnivalókra tanítani. Oktatás tár-gyát képezi mindaz, mi egy hatosztályu népiskolának keretébe tartozik. Az intézet iskolája nyilvánossági joggal bir, a miért is növendékeinek érvényes bizo-nyítványt ad.

A tanitás és társalgás nyelve természetesen ma-gyar. A tanitás csakis oly rendtagokra van bizva, kik magyaarországi tanítóképzőkben nyertek képesítést.

2. Az intézet egészséges és gyönyörű fekvése, a gyakori séta, a tanitás és játék szabályszerű váltako-zása, nemkülönben a jó és egészséges táplálék : mindez csak jótékonyan hathat a növendékek egészségi álla-potára és szellemi fejlődésére. Az évszakok szerint a növendékek majd meleg, majd hideg fürdőt hasz-nál» ak.

3. A felvételnél 10 korona felvételi dij fizetendő egyszer s mindenkorra.

A nevelési és ellátási dij havonként 60 korona, melyet előre kell fizetni.

Ebből fedezi az intézet az élelmezési, fűtési, vilá-gítási, mosási ós kiszolgálási költségeket. Az összes ágyneműt (a lepedőt és vánkoshéjat kivéve), továbbá a lej ebb felsorolt ruhanemüeket és tanszereket is adja.

A havi fizetés pontos be nem tartása esetén, megelőző eredménytelen intés után a növendék szülei-hez hazaküldetik.

Ha valamely növendék az iskolaév alatt kilép az intézetből, a befizetett havidíj végrószének visszatérí-tésére joggal nem rendelkezik.

Az idegen nyelvek és zenetanításért járó dijak külön fizetendők.

4. Az intézet növendékeit a következő ruhane-müekkel látja el: c,) ünnepi egyenruha, mely áll: kék kabátból, szürke nadrágból, mellényből, gallér- és egyen-ruhás sapkából, b) téli hétköznapi egyenruha (zubbony, nadrág, mellény és házi sapka), c) nyári hétköznapi egyenruha (zubbony, nadrág, tricot-ing), d) téli felöltő, ej fehér bőrkeztyü.

•134 R E L I G I O . L X I . évi. 1902.

5. A szülők kötelesek a n ö v e n d é k e k e t a követ-kezőkkel e l l á t n i : F e h é r n e m ű : 6 drb. ing. Az ingek czérnagombokkal l e g y e n e k ellátva. 6 drb. alsónadrág.

12 drb. zsebkendő. 12 pár harisnya, (6 p á r téli, ti p á r nyári), ti drb. törülköző, 6 drb. asztalkendő, 4 darab lepedő 2 m. hosszú, 1'3 m. széles, 2 drb. v á n k o s h é j 72 cm. hosszú, 5ti cm. széles.

T o v á b b á : haj-, fogkefe, fésű, szappan. Minden r u h a n e m ű t a fölvételnél k a p o t t számmal kell ellátni. A

m e g nem jelölt r u h a d a r a b o k é r t az i n t é z e t felelősséget nem vállal.

L á b b e l i : 3 pár czugos czipő (nem fűzős). 1 pár házi v a g y éjjeli czipő.

6. Az i n t é z e t b e csak egészséges és t a n u l n i képes, 6 — 10 éves fiuk v é t e t n e k fel; 11 évesek csak kivételesen.

A felvétel m a g a s a b b osztályba az utolsó iskolai b i z o n y í t v á n y v a g y értesitő a l a p j á n t ö r t é n i k . B e l é p é s k o r m é g keresztlevelet, himlőoltási bizonyítványt és orvosi b i z o n y í t v á n y t kell melléje csatolni.

A felvétel szeptember hó elején történik, j ó l l e h e t az iskolai év alatt is eszközölhető. A j e l e n t k e z é s tör-t é n j é k augusztör-tus hó 20-ika előtör-ttör-t.

7. Az iskolaév s z e p t e m b e r hó l - j é v e l kezdődik és t a r t j u n i u s végéig.

A n a g y szünidőn kivül a n ö v e n d é k e k k a r á c s o n y -kor és h ú s v é t k o r nyolcz n a p i g t a r t ó szünidőt k a p h a t n a k .

A szülők tetszésétől f ü g g , a n ö v e n d é k e k e t a szün-idő alatt is heti 10 k o r o n a tartási dij lefizetése mellett időnkint az i n t é z e t b e n h a g y n i .

A g y e r m e k e k a szülőkkel t á v o z n a k és az ő kísé-r e t ü k b e n t é kísé-r n e k vissza az intézetbe.

8. A n ö v e n d é k n e k az intézetből való kilépését legalább egy h ó n a p p a l a kilépés n a p j a előtt kell bejelen-teni ; csakis ezen bejelentési h a t á r i d ő b e t a r t á s a esetén s z á m i t t a t n a k az ellátási költségek a kilépés n a p j á i g .

H a a n ö v e n d é k a szünidő u t á n az i n t é z e t b e vissza-j ö n n i nem szándékoznék, az az igazgatónál vissza-j e l e n t s e be, mielőtt a n a g y szünidő előtt az i n t é z e t e t e l h a g y j a .

9. A levelezés és olvasás felügyelet alatt áll.

Deczember, márczius és m á j u s elején az igazgató-ság n e g y e d é v i k i m u t a t á s t küld a szülőknek a növendékek erkölcsi m a g a v i s e l e t ü k r e és az egyes t a n t á r g y a k -ban t e t t előmenetelükre nézve.

10. A n ö v e n d é k e k e t m e g l á t o g a t n i csak vasár- és ü n n e p n a p o k o n d. u. 1—5-ig az arra szolgáló fogadó-szobában v a n m e g e n g e d v e .

E z e n látogatási időn kivül az igazgató különös engedélye nélkül a n ö v e n d é k az iskolából el n e m távozhat.

K é r e t n e k a szülők és r o k o n o k , h o g y a n ö v e n d é k e k -nek zsebpénzt, v a g y n y a l á n k s á g o k a t ne a d j a n a k .

11. A b e t e g n ö v e n d é k e k az i n t é z e t b e n a leggon-d o s a b b ápolásban részesülnek.

Az intézetnek v a n ü g y e s házi orvosa, a ki rendes időközökben az intézetet m e g l á t o g a t j a

Veszélyes betegség esetén a szülők azonnal érte-síttetnek és tetszésükre "bizatik g y e r m e k ü k e t v a g y o t t h o n u k b a vinni, v a g y az intézetben h a g y n i ápolás végett, a midőn is a g y ó g y s z e r e k e t a szülök t a r t o z n a k fizetni.

12. Az igazgatóság f e n t a r t j a m a g á n a k azt a j o g o t , hogy a t a n u l á s b a n huzamos ideig h a n y a g , v a g y rossz magaviseletű n ö v e n d é k e t az intézetből eltávolithassa.

. KATH. EGYESÜLETI ÉLET

é s

KÖZTEVÉKENYSÉG.

A)

A m a g y a r o r s z á g i lat. és gör. szert. rom. k a t h . tanitók segélyalapja vagyonáról

a kezelő egri f ő k á p t a l a n által b e n y ú j t o t t , felsőbb helj'en p e d i g felülvizsgált és helyesnek talált

1901e évi számadási kivonata«

Vágyénállás 1900. év végén.

1. 4 70-kai k a m . m a g y a r j á r a d é k k ö t v é n y e k - kor. tili ben (névérték szerint) 120.000 — 2. E g y db 4l/2°/o~kos regale-kárt. k ö t v é n y

(névérték szerint) 100 f r t vagyis . . . 200 — 3. 42/io '/o-kos egys. osztr.

államkölcsönköt-v é n y e k b e n (néállamkölcsönköt-vérték szerint) 1100 f r t

v a g y i s 2.200 — 4. 6. db bazilika s o r s j e g y à 17 kor. . . . 102 — 5. M a g á n k ö t e l e z v é n y e n 100 — ti. T a k a r é k p é n z t á r a k n á l 4l'2"/o k a m a t r a

t ő k é s í t v e 28.000 — 7. K é s z p é n z m a r a d v á n y • . . 9.101 34 Összesen . . 159.7u3 34 I. Fejezet. 1901. évi Bevétel.

1. §. mult évi készpénzmaradvány . . 9.101 34 1. §. összege . . 9.101 34 2. §. Az egyházmegyék gyűjtéseiből befolyt:

a) Az esztergomi érseki m e g y é b ő l . . . . ti29 39 b) Az egri érseki m e g y é b ő l ti24 90 c) A beszterczebányai püspöki megyéből 212 —

d) Az eperjesi g. sz. k a t h . püspöki m. . . 440 96 e) Az erdélyi p ü s p ö k i m e g y é b ő l . . . . 218 — f) A g y ő r i p ü s p ö k i m e g y é b ő l 127 60 g) A kassai püspöki m e g y é b ő l 138 — h) A n a g y v á r a d i gör. szert. kath. püspöki

m e g y é b ő l 28 — i) A n y i t r a i p ü s p ö k i m e g y é b ő l 200 — k) A pécsi p ü s p ö k i m e g y é b ő l 415 — 1) A rozsnyói p ü s p ö k i megyéből 134 42 m) A szepesi püspöki m e g y é b ő l 192 41 n) A szombathelyi p ü s p ö k i megyéből . . 300 — o) A váczi p ü s p ö k i megyéből 21 — p) A veszprémi p ü s p ö k i megyéből . . . 165 — q) A p a n n o n h a l m i f ő a p á t s á g egyházi

terü-lete részéről 48 — 2. §. összege . ! 3.794 68 3. §. lőkék (értékpapírok és

takarék-p é n z t á r i betétek) kamataiból . . . . 6.178 85 3. §. összege . . 6.178 85 A bevételek összesítése :

1. §. összege 9.101 34 2. §. összege 3.794 68 3. §. összege 6.178 85 Összes bevétel . . 19.074 87

II. Félév. 17. sz. RELIGIO. 135 II. Fejezet. 1901. évi Kiadás. kor. fill.

1. §. Az 1900. évien felosztás alá eső (alapsz. 6. és 7. §§.) összeg számlájára : a) A közp. bizottság által megszavazott

ösztöndijak czimén kiadatott 3.615 74 b) Segély- és gyámpénzekre, valamint a

szegénysorsú tagok gyámolitására . . . 4.606 48 c) Az orsz. kath. tanitói árvaházat illető

hányad czimén az árvaház külön kezelt

alapjába áttétetett 921 29 1. §. összege . . 9.143 51 2. §. Tőkésítésre :

Vásároltatott és a tőkék közé soroztatott 3000 korona névértékű 4°/0 os járadék

kötvény, vásárlási ár 2.842 83 2. §. összege . . 2.842 83 3. §. Különfélékre (nyomdai, postai stb.

stb. költségek) 23 84 1902. évre átviendő készpénzmaradvány . 7.064 69

A segélyalap vagyouállása 1901. év végén : 1. 4"/0-kal kam. magyar

járadékkölcsön-kötvényekben (névérték szerint) . . . 123.000 — 2. Egy db 41/2°/0-kos regale-kárt. kötvény

(névérték szerint) 100 forint, vagyis . 200 — 3. 4-/10°/(l-kos egys. osztr. államkölcsön

köt-vényekben (névérték szerint) 1100 frt,

vagyis 2.200 — 4. Hat db bazilika sorsjegy á 17 kor. . . 102 — 5. Magán kötelezvényen 100 — 6. Takarékpénztárakban 4l a°/0 kamatra

tőkésítve 28.000 — 7. Készpénzmaradvány 7.064 69

"Összesen . . 160.666 69

«0

A létesítendő országos katholikus tanítói árvaház alapjáról

A kezelő egri fökáptalan által benyújtott, felsőbb helyen pedig felülvizsgált és helyesnek talált

l O O í . é v i s z á m a d á s k i v o n a t a .

Vngyouállás 1900. év végén.

1. Egy db. 1870-i magy. kir. nyeremény kölcsön jegy (névérték szerint) 100 frt, vagyis

2. 4"/()-kal kamatozó magyar járadék köt-vényekben (névérték szerint)

200 50.000

3. 4%-kos földtehermentesitési kötvények- kor. fill, ben (névérték szerint) 41C0 frt vagyis . 8.200 — 4. Takarékpénztárban 4 /./'/0 kamatra

tőké-sítve " 11.200 — 5. Készpénzmaradvány , . . . 454 74 Összesen . . 70.054 74 I. Fejezet. 1901. évi Bevétel.

1. §. A mult évi készpénzmaradvány . . 454 74 1. §. összege . .

2. §. Az egyházmegyék gy űjtéseiből : Az esztergomi érseki megyéből : Az Esztergom-járási róm. kath. tanitók

népnevelő egyesületének adománya . .

454 74

200 v

2. §. összege . . 200 — 3. §. A segélyalap 1901. évben felosztás

' alá eső jövedelmeiből az árvaház pénz-tárába áttétetett:

II. Fejezet. 1901. évi Kiadás.

1. §. Tőkésítésre :

Vásároltatott 2200 forint, vagyis 4400 kor névértékű 4u/„-os földtehermentesités kötvény, vásárlási ár

1902. évre átviendő készpénzmaradvány . 249 43 Az árvaház alapjának állása 1901. év végén.

1. Egy db. 1870-i magy. kir. nyeremény kölcsönjegy (névérték szerint) . . . . 2. 4'Yo-kal kam. magyar járadék

kölcsön-kötvényekben (névérték szerint) . . . . 3. 4°/(i-kos földtelierment. kötvényekben

(névérték szerint) 6300 frt., vagyis . . 4. Takarékpénztáraknál 4'/2%-kos kamatra

tőkésítve

— Uj naptár. Megjelent a „Mariann-hill" naptár, mely a jövő, 1903. évre szól már s a délafrikai Natal ból származik. Tartalma igen érdekes. Az általános rész után sok ismeretterjesztő czikket közöl, szép köl-teményekkel s elbeszélésekkel vegyest. Hozza öt

egyház-136 RELIGIO. LXI. évi. 1902.

főnek arczképét rövid életrajz kíséretében. Első helyen Vaszary Kolos, Magyarország herczegprimása van. Sok érdekes illusztrácziót is találunk az u j naptárban, köz-tük néhány misszió-telep papjaiét és templomaiét. A végén kaczagtató történeteket, élczeket tartalmaz, majd a szokásos vásár ismertetésekkel s hirdetésekkel végző-dik. Ara 60 fillér ; postaköltséggel együtt 70 fillér.

— A Jézus szeut szive hírnöke szeptemberi füzete a következő "czikkeket közli: Jézus szents. szivének ügyei. Az Isten fiának testfelvétele. (Dr. Vargha Dám-ján). Boldogság és vallástalanság. (Tóth M.) Miért nem eszik húst? Emlékeimből. A legboldogabb Buonaparte.

(Karniss István.) Jézus szents. szivének áldásai. Az imaapostolkodás havi szándéka szeptemberben.

— A Szűz Mária virágos kertjének szeptemberi füzete pedig a következő tartalommal jelent m e g : Passiflora. A bold, szűz Mária gyülekezetei hazánkban.

(Krasznyánszky). Zárdáink (Tóth M.) Mindennap egy

„Üdvözlégy.11 (Martinovics Sándor, S. J.) Rövid elmél-kedések a bold, szűz tiszteletéről. Sajátságos eltévedés.

Kisebb történetek. Krónika.

HIVATALOS.

Pályázat.

A Lackenbacher-féle alapítványból a következő bibliai kérdés legjobb megoldásáért 800 korona tűzetik ki jutalmul :

„Epistolaruin ad Ephesios et Colossenses doc-trina de persona Salvatoris et de opere eius salvifico systematice proponatur."

Csatolandó a használt irodalmi segédeszközök pon-tos jegyzéke és egy betűrendes tárgymutató.

A pályázat feltételei a következők :

1. Nem tarthat számot a jutalomra az a munka, mely nem felel meg a „Providentissimus Deus" ency-clicának és nem mozdítja elő a tudományos kutatást.

Hasonlóképen nem jutalmazható az a munka, amelyik-ből nem tűnik ki, hogy a szerző járatos azokban a nyelvekben, a melyeknek ismerése a bibliai tanulmá-nyok eredményes műveléséhez elengedhetetlen. S me-lyeknek megtanulását a Lackenbacher-féle alapító levél előmozdítani kívánja.

2. A pályamunka nyelve a latin, vagy a német ; teljesen egyenlő értékű munkák közül azonban a latin nyelven írott előnyben részesül.

3. Pályázhatnak a négy részes egyetemi kar, név szerint a bécsi, prágai német és cseh, ós a budapesti egyetem hittudományi karának rendes hallgatói, to-vábbá az osztrák magyar monarchia minden római katholikus papja, kivéve az egyetemi tanárokat.

4. A pályamunkákat a bécsi es. kir. egyetem theo-logiai facultásának decanatusánál legkésőbb 1904. évi május hó 15-ig kell beadni.

5. A pályamunkáknak sem kivül, sem belül nem szabad elárulniok a szerző nevét, mert különben a pályázatból kizáratnak. Hanem a munkák jeligével lá-tandók el és lepecsételt borítékkal szerelendök fel, a mely kivül a jeligét, belül a szerző nevét és lakását tartalmazza.

6. A megjutalmazott pályamunka a bíráló bizott-ság által ajánlott, vagy megkívánt változtatásokkal, kiegészítésekkel és javításokkal kinyomatandó (átalány 400 korona).

{Megjegyzés : Ezért kívánatos, hogy a pályamun-kák ne legyenek bekötve és a papírnak csak egyik oldalára irva nyujtassanak be).

Bécsben, 1902. évi julius hó 16-án.

Az alsó-ausztriai esdsz, királyi Helytat lóságtól.

VEGYESEK.

— Uj kanonokok. A pécsi egyházmegyének két érdemekben gazdag papjának kitüntetéséről ad hírt a hivatalos lap. O felsége Wajdits Gyulát, a pécsi szemi-náriumnak lángoló buzgalmáról országszerte ismert lelkiigazgatóját, a. pécsi káptalan mesterkanonokjává, Kuzmics József dolnji-mikoljáci esperes-plébánost, a szlavóniai magyarság e lelkes védelmezőjét czimzetes kanonokká nevezte ki. A legmelegebben üdvözöljük a két u j kanonokot. Ad multos annos !

— Búcsújárás Mária-Czellbe. A belvárosi főple-bánia templomból szeptember hó 5-én búcsújárás indul Nagy Mária-Czellbe. A bucsujárók utazása összesen egy hétig tart és szeptember 12-én már visszatérnek a fővárosba. Jelentkezéseket elfogad a plebániahivatal.

—- Aranymisés benczés. Jency Ernő nyugalmazott jószágkormányzó, a Ferencz József-rend lovagja és Ko-márommegye törvényhatósági bizottságának hosszú időkön át vezető szerepet vitt tagja, mult héten ünne-pelte áldozópappá szentelésének 50 éves évfordulóját, Komáromban. A ritka évfordulót ünneppé avatta az érdemes férfiú iránt megnyilatkozott tisztelet és ragasz-kodás, melylyel minden oldalról elhalmozták. Az arany misés lelkészt táviratban üdvözölték: Sabran Povtevés herczegnő született Kálnoky Adél grófnő csallóközi nagybirtokos. Fehér Ipoly pannonhalmi főapát, Hulbik Cyprián, Wagner Lőrincz apátok, Ziskay dr kir. taná-csos, a pannonhalmi papság és számosan. Az ünnepi misét az ősz aggastyán fényes segédlettel mondta a főtemplomban, hol megjelent Sárközy Aurél cs. és kir.

kamarás főispán, Gliyczy Dénes alispán, Domány János polgármester, Sárkány Ferencz a katholikus hitközség elnökével élén az iskolaszék, patronátus és az autonom egyházközségi képviselet. Délben a benczések rendhá-zában díszebéd volt, melyen a vármegye és a város előkelőségei közül számosan vettek részt.

— Jubileumi zarándoklat Lourdesba a Szeut Rózsafüzér iiunepére. Kompánek József esperes-plebá-nos és Kada Mihály plébáesperes-plebá-nos főtisztelendő urak lelki vezérlete alatt Budapestről indul 1902. év szeptember hó 20-án. Visszaérkezés október 15-én. Útirány ; Buda-pest—Zágráb - Fiume— Sc.- Péter— Cormons—Mestre — Milano (tartózkodás). Genua Nizza (tartózkodás), Lourdes (4 napi tartózkodás). Toulouse, Marseille, (tar-tózkodás), Genua (tar(tar-tózkodás), Milano—Mestre—Cor-mons—Sz.-Péter—Fiume—Budapest. Jelentkezni lehet szeptember hó 10-ig a lelki vezetőknél. Ugyanott rész-letes programmok is kaphatók. Kompánek József, espe-res plébános, a Pro Ecclesia et Pontifice, pápai érdem-kereszt tulajdonosa Nagy-Sztriczén (Trencsénmegye), Kada Mihály, plébános, a „Benemerentiu pápai ér-demkereszt tulajdonosa Szent-Endrén. Budapest mellett, a zarándoklat vezetői.

I ^ 5 A főszerkesztő távollétében felelős szer-kesztő : Valnicsek Béla. cg | |

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla. hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest. 1902. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8. sz.)

ItmiHIMMNfl f

: Megjelenik e lap heten- \ ként kétszer : : szerdán és szombaton. [

! Előfizetési dij: \ i félévre helyben s posta- =

küldéssel 5 f r t .

: Szerkesziő lakása : ; Budapest,

; VI., Bajza-utcza 14. sz., I j hova a lar> szellemi j : részét illető minden ; s küldemény czimzendő. j

miiiiiihi •

Előfizethetni minden kir. postahivatalnál : Budapesten a szerkesz-tőnél, és Nagy Sándor

könyvnyomdájában, IV., Papnövelde-utcza

8. sz. alatt, hova a netaláni reclamatiók is,

bérmentes nyitott levélben, intézendők.

K A T H O L I K U S E G Y H Á Z I , T A R S A

H A T V A N E G Y E

Budapesten, augusztus 30.

DALMI E S IRODALMI F 0 L Y 0 I R A T ,

D l K É V F O L Y A M

SZ.

II. Félév. 1902.

Perge alaeriier in coepto tuo : praeliare praelia Domini, caritatem incende, pietatem főve, unitati promovendae et arctius compvngendae adlabora . Nos interim grati animi Nostri pignus, tibi et Us, qui operi tuo sujfragantur, Apostolicam Benedictionem per amanter imper timus.*

IX. Pius a szerk. 1871. màrcz. 27-én.

„Additos tibi animos auctoritate Nostra exoptamus, quibu& excitatus atque erectus . . . . religioni doctrinaeque provehendae felicius incumbas."

XIII. Leo a szerk. 1901. szept. 5-én.

Tartalom. Vezéreszmék és Tanulmányok : Az egyház kegyelete a holtak iránt. — Az egyház tagjainak természetfölötti élete. — Egyházi Tudósítás: F ő p á s z t o r i k ö r l e v é l . — G y ő r : Huszonöt év u t á n ! — V á c z : Ezüstmise. — R ó m a : Sz. Joákim. — A v e r b o d : A premontreiek egyetemes káptalana. — Kath. Nevelés- és Tanitásügy. A hitoktatók értekezlete. — Kath. Egyesületi

Élet és Köztevékenység. Felhivás Magyarország katholikusaihoz ! — Irodalom. — Vegyesek.

O R E M V S P R O P O N T I F I C E N O S T R O

LEONE.

F e l h í v á s előfizetésre.

Az egyház kegyelete a holtak iránt.

Irta : Marlcovits Bálint cziszterczi r. áldozópap, főgynm. tanár.

VI.

5. A s z e r e t e t n e k elvét, m e l y r e az Üdvözítő e g y h á z á t a l a p i t á , f o l y t o n és f o l y v á s t h a n -g o z t a t j a a S z e n t í r á s . A z e m b e r e k i r á n t i sze-r e t e t n e k m ű v e v o l t a m e g v á l t á s , hisz : „Ugy s z e r e t t e I s t e n e világot, h o g y az ő e g y s z ü l ö t t F i á t adá, hogy m i n d e n , a ki ő b e n n e hisz, el n e veszszen, h a n e m örök élete l e g y e n . M e r t n e m a z é r t k ü l d ö t t e I s t e n az ő F i á t e világra, hogy ítélje e világot, h a n e m h o g y ü d v ö z ü l j ö n e világ ő á l t a l a ; "

1

a kölcsönös s z e r e t e t e t h a g y t a az Üdvözítő k ö v e t ő i n e k is l e g s z e n t e b b p a r a n c s u l : „ S e k i n e k semmivel n e t a r t o z z a t o k

— int szent Fái — h a n e m csak h o g y e g y m á s t s z e r e s s é t e k ; m e r t a ki f e l e b a r á t j á t szereti, a t ö r v é n y t b e t ö l t ö t t e ; "

2

a szeretet tanítványa leve-leiben a s z e r e t e t e r é n y é n e k f o n t o s s á g á t és szükségességét h a n g s ú l y o z z a ; igy e s z a v a k b a n :

1 Róm. 13, 8.

2 1. Ján. 3, 23.

„Ez az ő p a r a n c s o l a t a : h o g y h i g y j ü n k az ő F i á n a k , J é z u s K r i s z t u s n a k n e v é b e n ; és sze-r e s s ü k e g y m á s t , a m i n t m e g p a sze-r a n c s o l t a ne-k ü n ne-k ; "

3

„ S z e r e l m e s e i m ! — i r j a k é s ő b b — s z e r e s s ü k e g y m á s t , m e r t a s z e r e t e t I s t e n t ő l v a g y o n . É s a ki szeret, I s t e n t ő l s z ü l e t e t t , és ismeri az I s t e n t . A ki n e m szeret, n e m ismeri az I s t e n t ; m e r t az I s t e n s z e r e t e t . "

4

S ő t s z e n t J á n o s a t e t t e k b e n n y i l a t k o z ó s z e r e t e t szüksé-g e s s é szüksé-g é t követeli : „ F i a c s k á i m ! n e s z e r e s s ü n k szóval, se nyelvvel, h a n e m c s e l e k e d e t t e l és i g a z s á g g a l . "

5

Nincs is e z é r t szebb ü d v ö z l e t e

szent Júdás a p o s t o l n a k a z o k h o z , k i k h e z l e v e l é t

intézi, m i n t : „ I r g a l o m és k e g y e s s é g és szere-t e szere-t b ő s é g e n e k szere-t e k . "

6

S ez i r g a l o m és e g y m á s i r á n t i s z e r e t e t n y i l v á n u l az e g y h á z n a k a hol-t a k r a v o n a hol-t k o z ó h i hol-t é b e n .

A j á m b o r u l e l h u n y t a k t e s t é n e k f e l t á m a

In document Religio, 1902. 2. félév (Pldal 137-141)