• Nem Talált Eredményt

KA Tfl. EGYESÜLETI ÉLET és

In document Religio, 1902. 2. félév (Pldal 186-189)

szolgál-ják katholikus Anyaszentegyházunk ügyeit, kérve katholikus néptanítóinkat a katholikus ifjúsági egyesüle-tek alakítására, vezetésére s ennek a nagyfontosságú ügynek, a melyhez az egyház és haza annyi érdeke fűződik, lelkes felkarolására !

Hogy pedig az Országos Szövetség ezen munkát a katholikus néptanítóknak a maga részéről is meg-könnyítse :

1. szívesen megküldi mindenkinek a katholikus ifjúsági egyesületek alapszabályait, akik eziránt irodánk-hoz (Budapest, IV., Molnár-utcza 11.) fordulnak;

2. hasonlóképen küld utmutató füzetet az ifjúsági egyesületek alakítására nézve ;

3. vezérkönyvet irat a katholikus ifjúsági egyletek vezetésére, az azokban rendezendő előadások szerve-zésére, melyet szintén díjtalanul fog megküldeni a katholikus tanitó uraknak ;

4. anyagi erejéhez mérten segélyezni fogja a katholikus ifjúsági egyleteket könyvtáruk berendezé-sében ;

5. anyagi erejéhez képest jutalomban fogja része-síteni azokat a katholikus tanítókat, kik a katholikus ifjúsági egyesületek körül maguknak érdemeket szereztek.

Magyarország katholikus néptanítói ! A keresztény magyar nép jóléte, egyházunk jövője, ifjuságunk földi és égi boldogsága kéri e munkát mitőlünk. F o g j u n k hozzá mindnyájan bátran, lelkesedéssel s egyház és haza hálája fogja kisérni működésünket!

Budapest, 1902. évi szeptember hó 8-án.

Gyürky Ödön I f j . Zichy János gróf

titkár. elnök.

KA Tfl. EGYESÜLETI ÉLET és

KÖZTEVÉKENYSÉG.

Országos katkolikus nagygyűlés.

A harmadik országos katholikus nagygyűlésre, melyet október közepén fognak megtartani, már nagy-ban folynak az előkészületek. Az idei nagygyűlés remélhetőleg méltán fog sorakozni az előző évek nagy-gyűléseihez. A nagygyűlés fővédnöke Vaszary Kolos bibornok herczegprimás lesz, védnökei pedig a püspöki kar tagjai. Vaszary Kolos bibornok ur a következő leve-let intézte Zichy János grófhoz :

Méltóságos Gróf, Elnök Ur !

Helyeslőleg vettem tudomásul Méltóságodnak f.

évi augusztus hó 25-én kelt nagybecsű értesítését, mely szerint a Katholikus Egyesületek Országos Szövetsége a III-ik országos katholikus nagygyűlést f. évi október hó 15—18-dik napjaiban szándékozik megtartani.

Szívesen elvállalom a nagygyűlés fövédnökségét és körlevelemben buzdítani fogom papságomat és híveimet a nagygyűlésen való serény részvételre.

Midőn Méltóságodnak és az Országos Szövetség-nek fáradozásaira Isten termékenyítő áldását kérem, szívből óhajtom," hogy az idei nagy gyűlés is hatha-tósan hozzájáruljon a katholikus öntudat emeléséhez és a társadalmi tevékenység előmozdításához.

F o g a d j a Méltóságod kiváló tiszteletem őszinte nyil-vánítását.

Budapest, 1902. szeptember 10.

Vaszary Kolos, bibornok, herczegprimás, érsek.

Hetyey Sámuel püspök ur a következő sorok kíséretében jelenti a védnökség elfogadását:

Méltóságos Gróf, Elnök U r !

Folyó hó 25-től kelt becses sorait a folyó évi október 15—18-án megtartandó harmadik orsz. katho-likus nagygyűlés tárgyában, őszinte örömmel és hálás köszönettel vettem.

Katholikus anyaszentegyházunkra és édes hazánkra nagyfontosságú érdeknek tartom a katholiczizmusban rejlő nagy erő-tőkének a tömörülés, egyöntetű, ösz-szeható működés által fokozottabb, öntudatos érvé-nyesítését.

Lelkem egész melegével üdvözlöm azért a nagy-gyűlés eszméjét s hatáskörömben szívesen fogok oda hatni, hogy az a fent jelzett czélnak mennél hatal-masabb, áldásosabb megvalósítójává lehessen.

A felajánlott védnökséget örömmel és köszönettel elfogadom s a nagygyűlésen, ha Isten is ugy akarja, személyesen is meg fogok jelenni.

Az orsz. katholikus nagygyűlés ügyére Isten bő-séges áldását kérve, vagyok

Püspök-Szent-Lászlón, 1902. aug. 30-án kiváló tisztelettel

Hetyey Sámuel, pécsi püspök.

Bende I. nyitrai püspök ur levele : Méltóságos Gróf Ur !

A magyarországi Katholikus Egyesületek Orszá-gos Szövetsége által folyó évi október hó folyamán rendezendő katholikus nagygyűlésnek Méltóságod által a püspöki karral egyetemben nekem felajánlott védnökséget készséggel elfogadom s mivel meg va-gyok győződve, hogy a katholikus nagygyűlésnek a hitélet és a katholikus öntudat és összetartozandó-ság érzetének emelésére hathatósan közreműködnek, amennyiben egészségi állapotom megengedi, föltett szándékom ezen nagygyűlésen személyesen is meg-jelenni.

Midőn ezt Méltóságodnak becses tudomására hozn

*

II. Félév. 17. sz. RELIGIO. 183 szerencsém van. egyúttal tudatom, hogy a

nagygyű-lés támogatását papságomnak és hiveimnek ajánlani fogom.

Fogadja Méltóságod kiváló tiszteletemnek őszinte kifejezését.

Kelt Nyitrán, 1902. aug. 30-án

Bende Imre, nyitrai püspök.

Városi) Gy. püspök ur levele : Méltóságos Gróf, Elnök U r !

Vonatkozással Méltóságodnak f. hó 25-én hozzám intézett nagybecsű levelére van szerencsém tisztelet-teljesen válaszolni, hogy a folyó évi október hó kö-zepére tervezett harmadik országos katholikus nagy-gyűlés eszméjét főpásztori szivem legőszintébb örö-mével üdvözlöm, annak nagyméltóságú védnöki karához a legnagyobb készséggel csatlakozom, meg-tartásától ugy katholikus ügyeink, mint általában hazai társadalmi viszonyaink érdekében rendkivül nagy hasznot remélek és ebbeli reményeim teljesü-léseért buzgó szivvel kérem a nagygyűlés működé-sére a jó Isten bőséges áldását.

Egyben van szerencsém Méltóságodat tisztelettel értesíteni, hogy a nagygyűlésre szóló felhívást leg-közelebbi körlevelemben a legmelegebben fogom papságom és hiveim figyelmébe ajánlani.

Fogadja Méltóságod kiváló tiszteletem őszinte nyilvánítását.

Székesfej érvárott, 1902. aug. 29.

Méltóságodnak alázatos szolgája, Városy Gyula, székesfejérvári püspök.

Szmrecsányi P. püspök ur levele : Méltóságos Gróf Ur !

Az idei katholikus nagygyűlés tárgyában mult augusztus hó 25-én hozzám intézett nagybecsű sorait köszönettel kézhez vévén, tisztelettel értesítem Méltó-ságodat, hogy az ország katholikusainak szóló Fel-hívást körlevél u t j á n közzétettem s a nagygyűlés ügyének buzgó támogatását egyházmegyém papságá-nak s világi híveinek melegen szivére kötöttem.

Ha körülményeim megengedik, nagy örömmel fogok Méltóságod szíves meghívására a nagygyűlé-sen személyenagygyűlé-sen is megjelenni, hogy közvetetlen tanuja legyek a magyar katholikusok testvéri egyetértésé-nek és buzgó törekvésökegyetértésé-nek, melylyel az egyház áldásainak éltető erejét a haza javára minden irány-ban érvényesíteni óhajtják.

Fogadja Méltóságod kiváló tiszteletem őszinte nyilvánítását, melylyel vagyok

Savnikvárban, 1902. szept. 3.

Méltóságod alázatos szolgája Szmrecsányi Pál

szepesi püspök.

Fehér Ipoly, pannonhalmi főapát ur levele : Méltóságos Gróf, Elnök Ur !

Elénk örömmel vettem Méltóságodnak a harmadik

•Országos Katholikus Nagygyűlésre szóló nagybecsű meghívását.

Méltóságodnak becses óhajához képest, a Nagy-méltóságú püspöki karral egyetemben, a legkészsé-gesebben elfogadom a nagygyűlés védnökségét és

ezen személyesen is részt fogok venni.

Szívesen fogom a nagygyűlést főpásztori körleve-lemben ugy egyházi, mint világi hiveimnek is figyel-mébe ajánlani és őket a nagygyűlésen való részvé-telre felhívni.

Pannonhalmán, 1902. szeptember 2-án.

Kiváló tisztelettel

Fehér Ipoly pannonhalmi főapát.

A nagygyűlésre jelentkezni lehet a nagygyűlés irodájá-ban : Budapest, IF., Molnár-idcza 11. (Katholikus Kör).

— líalocsa-főegyliázmegyei zarándoklat Rómába O szentsége X I I I . Leo pápa 25 éves dicsőséges ural-kodásának jubileuma alkalmából ő exczellencziája

Császka György kalocsai érsek ur magas megbízása folytán dr Steécz György apát, tb. kanonok és apatini plébános ur, dr Ámon P á l kalocsai theologia tanár és Essert J á n o s zentai káplán közreműködésével október havában Loretton keresztül a legjutányosabb áron vezet zarándoklatot Rómába. A különvonat okt. 7-én, kedden d. e. Szabadkáról indul, melyhez Gombosig a közbeeső nagyobb állomásoknál, valamint Borovón és Vinkovczén lesz csatlakozás. A vonat Bródon és Zágrábon át megy Fiúméba, Fiúméból 8-án nappal a tengeren át. Anconából külön vonat Lorettóba, onnét két éjjeli és egy nappali tartózkodás után 10-én reg-gel indulás ; érkezés 10-én este romába. Október 15-én este indulás Rómából, 16-án nappal tengeren vissza F i ú m é b a ; okt. 17-én este hazaérkezés. A r a k : I. o.»

hajón luxusosztály, I. o. ellátással 180 kor. I. o., vasúton és hajón, II. o. ellátással 154 kor. II. o., hajón I. o. 124 kor. III. o., h a j ó n II. o. 67 kor. III. o., ha-jón II. o., Rómában szállással, de élelmezés nélkül : 47 korona. — Be van számítva továbbá valamennyinél kocsi a római vasúttól a lakásig és vissza, valamint a vasúti díj az anconai révtől az anconai vasúti állomá-sig. A vezetésről mindenütt erejétől telhetőleg a fen-tieken kivül a vezető papság gondoskodik. A mennyire lehetséges, Rómában külön vezetők is szolgálatra lesz-nek. Lorettóban ós Rómában az előre utazó Amon Pál fogja a zarándokokat fogadni, úgyszintén P. Czaich A. Gilbert apostoli magyar gyóntató. Arról is a veze-tőség gondoskodik, hogy az ellátásnélküliek könnyen juthassanak a szükségesekhez. Ajánlatos azonban, hogy minél többen az élelmezéssel kapcsolatos árakat fizes-sék le. Az odautazásra jó lesz az élelmezést magával vinni. Tapasztalás szerint a vezetőség legjobb akarata mellett is legjobban jár, ki magával vitte élelmét.

Lorettóban a szállás rendkivül olcsó. Az ottani elszál-lásolást Ámon Pál végzi. Olcsó szerrel j u t h a t n i tehát R ó m á b a ! Oly kedvező alkalom ez, a minő előrelátha-tólag sokáig nem fog kinálkozni. Jelentkezési határidő szeptember 20-ika. A jelentkezés legczélszerübben dr Steécz György apatini plébánosnál eszközöltetik; de lehet jelentkezni Amon Pál theol. tanárnál Kalocsán, és - Essert János káplánnál Zentán is.

184 RELIGIO. LXI. évi. 1902.

— Az Országos Magyar Czeczilia-Egyesület f. hó 11-én látogatott választmányi ülést tartott a Budapesti Katholikus Kör helyiségében Bogisich Mihály cz. püs-pök elnöklete alatt. Az ülés tárgyát az október 7—9-ig Egerben tartandó egyházzenei kongresszus és közgyű-lés napirendjének megállapítása képezte. Bogatschniyg Guido, egri főszékesegyházi karnagy előterjesztését a napirendre vonatkozólag a választmány elfogadta Ennek értelmében október 7-én volna a megérkezés és ismerkedési estély ; október 8-án délelőtt 9 órakor a székesegyházban ünnepélyes „Veni Sancte" ; 10 órakor a lyceum dísztermében közgyűlés, melynek keretébep Küzdy Aurél cziszterczita-rendi főgymnásiumi tanár fog előadást tartani az egyházi zenéről. Délután 3 óra-kor liturgikus vespera lesz, ezt követi a város neve-zetességeinek megtekintése. Este 7 órakor toronyzene lesz, mely alkalommal régi magyar egyházi énekek fognak előiratni. Bogisich-féle átiratban. Október 9-én 9 órakor zenés mise, utána a közgyűlés folytatása és Tornyai Ferencz, csalai plébános felolvasása : „A nép-énekek az egyház szolgálatában" czimmel. Délután 4 órakor monstre egyházzenetörténeti előadás lesz p, székes-egyházban, amelyen több mint 100 énekes fog közreműködni. Ezen előadáson a régibb és ujabb klasz;-szikusok mellett a kiválóbb magyar egyházi zeneszer-zők művei is előadatnak.

VEGYESEK.

— Püspöki adományok. A nagygyűlés költségeinek fedezésére Bende Imre nyitrai püspök ur 100 koronát, Szmrecsányi Pál szepesi püspök ur 300 koronát adomá-mányóztak. Minthogy egy nagygyűlés előkészítése tete-mes költségbe kerül, az előkészítő-bizottság hálás köszönettel fogadja a további szives adományokat.

— Szent Gellért ünnepének megülése Velenczé-ben. Attól az időtől kezdve, amikor 1900-ban Desewfy Sándor csanádi püspök Velenczébe szent Gellért Ham-vaihoz zarándoklatot rendezett s ott nagyhatású ala-pítványokat tett, a velenczei szent Gellért-szigeten diszlő nagy bazilikában és a szűz Mária és szent J ó -zsefről nevezett templomban kiváló fénynyel ülik meg a szent ünnepét. A György-bazilika ezidei ünnepére vonatkozólag a következő, díszesen kiállított és falra függesztésre szánt meghívót v e t t ü k : Ajtatossági híra-dás. A nagyobb szent György-sziget bazilikája 1902.

Sagredo szent Gellértnek, a szent György-sziget III.

apátjának, Magyarország apostolának és Velencze első vértanujának ünnepének megülése. Egyúttal a szent püspök és első vértanú jelentős kar-ereklyéjének elhe-lyezése. Szeptember 25 én, reggel, számos mise lesz a bazilikában. Fél 11 órakor ünnepies zenés szentmise.

Közben a szűz Mária és szent Donátról nevezett egy-ház plébánosa, Cerutti Lajos szentbeszédet mond.

Utána az utolsó mise. Délután fél 5 órakor ünnepies vecsernye, a szentség kitételével, majd a szent ereklye csókra nyújtása. Velencze, 1902. szeptember 1. A bazilika rektora. Látta Mion Ferencz kanonok, érsek-helyettes.

— Uj templom Londonban. Az angol világvárosban mindinkább szaporodnak, a katholikusok s azért kell

templomok építésével abban a tekintetben lépést tartani.

Alig hogy elkészült az impozáns westminsteri főszé-kesegyház, már is u j templom építéséhez kellett fogni, ami természetesen csak közadakozásból volt eszközöl-hető. Az u j templommal körülbelül már el is készültek, Londonnak egyik külvárosában van : Sittingbournoban van, közel a londondoweri országúihoz. Bourne, south-warki püspök szentelte föl legutóbb ünnepélyesen ; gót stílben van épitve, amilyent Angliának nem egy közép-korú remek művű temploma mutat. A szobor dekorá-cziója különösen gazdag, minden egyes szobrot egy-egy gazdag angol katholikus faragtatott, Szent Ágoston és más szentek szobrain kivül ékesítik a templomot a vértanú Becket Tamás canterburyi érsek, Moore, a nagy kanczellár, Fisher rochesteri püspök szobrai, aki az angol protestantizmusnak lett vértanú-áldozata.

— Alapszabályok katholikus egyesületek számára.

Gyürky Ödön a katholikus egyesületek országos szö-vetségének kiadásában három füzetet bocsátott közre, melyekben katholikus körök, népkörök, olvasó-egyesü-letek, katholikus legényegyesületek alakítására, alap-szabályaik megállapítására nézve értékes útmutatással szolgál. Ahol ilyen egyesületeket óhajtanak alakítani, vagy a meglevőknek szabályait a körülményekhez ké-pest módosítani, ajánlatos, hogy ezen becses füzeteket szerezzék meg a katholikus egyesületek országos szö-vetségétől.

— Felvétel a Mária-kongregáczióba. A budapesti iparos ifjak Mária-gyülekezete szeptember 8-án tartotta meg első tagfelvételi-ünnepélyét a Jézus szent Szive tem-plomában. Ez alkalommal Városy Gyula dr székesfejér-vári püspök Viszota Alajos dr, Demkó György dr, Frdősi Károly és két cziszterczita növendékpap segédlete mel-lett 20 ifjút avatott fel Mária-kongregánistákká. A püspök a szertartás folyamán beszédet mondott, mely-ben örömét fejezte ki affolött, hogy a budapesti iparosok már két Máriakongregácziót alakítottak. F e j t e -gette mily üdvös dolog ily kongregáczió tagjának lenni ós, hogy ha a tagok szabályszerinti kötelességeiket pontosan teljesitik, nemcsak lelki, de többnyire testi javukat is előmozdítják, sőt a társadalom s igy a haza javát is előmozdítják. Hivatkozott a püspök a régi nagy magyar Mária-kongregánisták példájára s buzdí-totta az ifjúságot azok erényeinek gyakorlására. Az ünnepélyt loretói litánia és az Oltáriszentséggel való áldás fejezte be.

— Francziák a pápánál. A szeptember havi első franczia zarándoklatot, melyet FLarmel, az ismert mun-kásbarát vezetett, ő Szentsége a térképek csarnokában fogadta. A legtöbb zarándokhoz volt szeretetteljes szava, akik nagyrészt Párisból és vidékéről jöttek. A kitűnő színben lévő Szentatyát rendkivülí lelkesedéssel üdvö-zölték, főleg a néhány százra menő munkás, akiknek jórészét a nagylelkű Harmel a maga költségén hozta az örök városba. Egy derült epizód is történt a fogad-tatás alkalmából. Egy Orleánsba való leány nem áll-hatta meg, hogy kérdezés nélkül ne szólítsa meg a pápát. Szentséges atyám, szólott, Orleánsba való vagyok.

Nos, akkor, felelte ő Szentsége, iparkodjék d ' A r c J a n k á v á válni. A leány különben ezt a megszólítást nagy kitüntetésnek vette. Szeptember hónap folyamá-ban még legalább négy franczia zarándoklat j ö n Rómába, amelyek az otthoni egyházüldözés mellett igy akarják kifejezni változatlan hódolatukat a római Szentszék iránt. Legközelebbre várják a Toulouse és Marseille városából és vidékéről jövő zarándoklatokat.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest. 1902. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8. sz.)

Megjelenik e lap heten-ként kétszer : szerdán és szombaton.

Előfizetési dij:

félévre helyben s posta-küldéssel 5 frt.

Szerkesztő lakása :

In document Religio, 1902. 2. félév (Pldal 186-189)