• Nem Talált Eredményt

KATH. NEVELÉS- és TANITÁSÜGY

In document Religio, 1902. 2. félév (Pldal 114-117)

Iskolai Értesítők.

7. Az ungvári gör. szert. kath. elemi és polgári leánynevelő- és tanintézetnek Értesítője az 1901/2.

tanévről. Közli: az igazgatóság. Ungváron, 1902. 8-r.531.

Tartalma : Hódolat X I I I . Leo pápának. Az intézet fővédnöke, pártfogója és legnagyobb jótevője : Firczák Gyula megyés püspök. I. F ő b b mozzanatok az 1901/2.

tanév történetéből. II. Az intézet évi állapota. A tanitó, illetve tanártestület állt 18 tagból. III. A bevégzett tananyag. IV. Erdemsorozat. • V. Statisztikai adatok.

Volt növendék összesen 214. vallás szerint gör. kath.

109, róm. kath. 47, h. h. 10, ág. h. 7, izr. 36. VI.

Záróünnep. VII. Jutalmak. Alapitványok . . . X. Inté-zeti házi rend és szabályok.

A szegedi apácza-tanintézetnek Értesítője az 1901/2-iki iskolai évről. Közzéteszi Jászai Géza cz.

apát, szeged-kerületi esperes, szeged-rókusi plébános, az Intézet Igazgatója. Szeged.

Tartalma :

X I I I . Leo pápa irta Jászai Géza.

1. Az intézet tanitónöi.

2. Az intézet szervezete.

3. Az intézet története az 1901—1902. tan. évben.

a) A tanév kezdete.

b) Látogatások az intézetben.

c) Ünnepélyek:.

d) Segélyek és segélyezések.

e) Egészségi állapot.

f) Vallás-erkölcsi nevelés.

g) Az iskolaszék.

k. Évzáró vizsgálatok.

4. Tudnivalók a jövő tanévre.

5. Tananyag kimutatás a polgári iskolában osztá-lyonként.

6. Népiskola.

7. A növendékek érdemsorozata.

8. Táblázatos kimutatása a tanulóknak.

A nagy szorgalommal összeállított kimutatás a legapróbb részletekre kiterjeszkedik.

KATH. EGYESÜLETI ÉLET és

KÖZTEVÉKENYSÉG.

A katholikus legényegyesiiletek országos szö-vetségének nagygyűlése. Magyarország közel 80 legényegyesülete nagygyűlésre készül s összegyűlnek az elnökök augusztus 26-án az ország szivében, Buda-pesten, hogy hivatásukban megerősödve védjék a reá-j u k bizott ipari ifreá-júságot, a haza egyik létföntartó

ele-mét jövendő reménységét.

Nagynak és impozánsnak Ígérkezik a legényegye-sületi nagygyűlés, nemcsak azért, mert élén a szent-életü és tudós székesfej érvári püspök, Városy Gyula dr áll, de azért is, mert felölelni ós tisztázni szándé-kozik mindama eszméket és irányitó elveket, melyek magukban hordják a legényegyesületek sikeres vezeté-sének zálogát.

A nagygyűlés kettős irányban szándékozik a legényegyesületi ügy emelésén munkálni. Egyrészt az elnökök kölcsönös összetartásának erősítését tűzi ki czéljául, másrészt tanitó és irányitó előadásával a szo-cziálizmus kurzus jellegét fogja magán viselni.

Igy az első czél elérésére előadásai s az ezek alapján megalkotott határozatok az egyesületek beléle-tének egyöntetű vezetését fogják megszilárdítani. A

Ii. Félév. 13. sz. RELIGIO. ICI szövetség elnökségének czélja, hogy minden

egyesület-ben szervezve legyen a vallásoktatás és pedig kiválóan apologetikus alapon. A nagygyűlés felveszi azonkivül keretébe az oktatásügy kérdését is s szándékozik egy általános tanmenetet kidolgozni, mely kiválóan az iparos-legények érdemeit fogja szem előtt tartani.

Czélja továbbá e szövetségi nagygyűlésnek egy oly irányú akczió meginditása, hogy minden legény-egyesület necsak közművelődési, de jótékonysági egy-letnek ismertessék el s igy részesüljön mindama elő-nyökben és kedvezményekben, amelyekben ilyen egye-sületek részesülnek.

A „szocziális kurzus" jellegét azon irányú előa-dások adják meg a nagygyűlésnek, melyek az egyesü-leti rendezőség szerepét, a vándorlegényekkel való el-járást, segélypónztárak felállításának lehetőségét, Mária-kongregáczió életbeléptetésének módozatait stb, fogják ismertetni*

Azonkivül e nagygyűlés szándékozik még megol-dani ama. fontos kérdést is, hogy a legény egyesületek országos szövetsége a katholikus körök ós egyesületek országos szövetségével együtt minél kihatóbban mű-ködjék az egyesületi ügyek t e r é n ; hogy a magyaror-szági legény egyesületek kezdeményezőjének Szabóky Adolfnak szobrot emeljenek a legény egyesületek stb.

Végül csatlakozni kiván. a nagygyűlés ahhoz a nagyszabású mozgalomhoz, melyet a bécsi legényegye-sület félszázados jubileuma alkalmából Gruscha Antal

bíboros herczegérsek kezdeményezett, hogy a Szent-atyát a világ összes legényegyesületei hódoló felirattal üdvözöljék s ezt a pápának egy legényegyesületi el-nökökből álló küldöttség adja át. A legényegyesületi szövetségnek kilátása van arra is, hogy e hódoló kül-döttséget magyar püspök fogja a Szentatya elé vezetni.

Mindebből látható, mennyire nagyszabásúnak ígér-kezik a legényegyesületek e nagygyűlése. S ha kozzá-teszszük még azt is, hogy a szövetségi elnökség előa-dókul a legényegyesületi ügy országos nevü férfiait kérte fel, köztük Andor György herczegprimási tit-kárt, Kersch Ferencz bajai elnököt, Pokorny Emma-nuelt, Virág Ferencz pécsi egyházmegyei elnököt: ez maga biztosíték az eredményes sikerről.

Éppen ezért ez utou is kéri a szövetségi elnök-ség a vidéki egyesületek elnökeit, hogy lehetőleg mind vegyenek részt a nagygyűlésen. Lakásról és kedvez-ményes jegyekről gondoskodni fog a szövetség. (VII., Rottenbiller-u. 20—22.) Erdősi Károly másodelnök és szövetségi titkár.

— Magyar kath. tanítók jubileumi zarándoklata.

Jeleztük lapunk 11. számában, hogy a magyar, kath.

tanítók ő Szentsége X I I I . Leo pápa trónralépésének 25. évfordulója alkalmából nagyobbszabásu zarándok-latot rendeznek Rómába. A zarándoklatban minden kath. vallású, egyházi és világi tanár, tanitó, tanítónő, óvónő részt vehet. Csatlakozhatik azonban minden kath. tanügybarát cs résztvehetnek mindazok, a kik a Szent atya előtt hődolatukat bemutatni kívánják. Indulás 1902.

évi szeptember hó 16-án d. u. 3 órakor a Budapest keleti p.-u.-ról. Csatlakozás a vonal mentén: Adony-Szabolcs d. u. 4.14, Sárbogárd d. u. 4.53, Uj-Dombo-várról d. u. 6.3, Kaposvár este 7.07, Gyékényes este

8.34, Zágrábban este 11.04. Károlyvárosban éjjel 12.27.

Érkezés és átszállás Fiúméban. A gyorsvonat Fiúmé-ban egész a rakodópartig közlekedik, a hova reg. 6.36 p. érkezik. A hajó indul, reggel 8 órakor. Anconába érkezik d. u. 6 órakor. Átszállás Anconában a külön-vonatra. Ancona indul este 10'40 perczkor. Rómába érkezés szeptember hó 18-án reggel 7 óra 15 perczkor.

Megjegyzés. A budapest-fiumei vonalon a fenti gyors-vonat csupán I. és II. kocsiosztályt visz, miért is oda-menet a III. o. zarándokok is a II. kocsiosztályban utaznak. A visszautazás az alábbi tervezet szerint tör-ténik, a) Útirány : Rómából Ancona—Fiúmén át Buda-pest, a következő részvételi dijakkal : I. osztály : 174 k.

45 fill. II osztály 144 k. 65 fill. — III. osztály 89 k. 35 fill. Ebben az összegben bennfoglaltatik : 1. az utazás dija Rómáig és vissza, az odautazás alkalmával a b u d a p e s t - f i u m e i vonalra esedékes II. o. különbséget beleértve ; 2. odamenet étkezés Zágrábban ; 3. odame-net étkezés a hajón (reggeli, ebéd és vacsora) j 4. kocsi Anconában a hajótól az állomásig és viszont; 5. Ró-mában kocsi a pályaudvarról ós viszont; 6. az ö t n a p i tartózkodás alatt teljes ellátás (szállás, étkezés és ki-szolgálás) ; 7. Rómában kalauzolás. — b) Útirány : Rómából Loretto—Ancona—Fiúmén át Budapest, a következő részvételi dijakkal : I. osztály : 190 kor.

10 fill. — II. osztály : 157 kor. 45 fill. — III. osz-t á l y : 100 kor. 55 fill., mely összegben bennfoglalosz-ta- bennfoglalta-t i k : 1. az ubennfoglalta-tazás dija Rómáig és vissza, az odaubennfoglalta-tazás alkalmával a budapest—fiumei vonalra esedékes II.

oszt. különbséget beleértve ; 2. odamenet étkezés Zágrábban ; 3. odamenet étkezés hajón (reggeli, ebéd, vacsora); 4. kocsi Anconában a hajótól az állomásig és viszont; 5. Rómából kocsi a pályaudvarról a városba és viszont; 6. az öt napi tartózkodás alatt teljes ellá-tás (szállás, étkezés és kiszolgálás ;) 7. Rómában kalau-zolás ; 8. egy napi tartózkodás alatt Lorettóban teljes ellátás (szállás, étkezés és kiszolgálás.) — h) Útirány : RómábólFlórencz—Bologna—Pádua—Velencze—Fiume

—Budapest, a következő részvételi dijakkal: I. osztály:

231 kor. 05 fill. — II. osztály: 189 kor. 60 fill. — III.

osztály : 124 kor. 55 fill., a mely összegben benfoglal-tatik : 1. az utazás dija Rómáig és vissza, az odauta-zás alkalmával a budapest—fiumei vonalra esedékes II. oszt. különbséget beleértve, 2. odamenet érkezés Zágrábban; 3. odamenet étkezés a hajón (reggeli, ebéd, vacsora); 4. kocsi Anconában a hajótól az állomásig;

5. Rómában kocsi a pályaudvartól a városba és viszont ; 6. az öt napi tartózkodás alatt teljes ellátás (szállás, étkezés ós kiszolgálás) ; 7. Rómában kalauzolás ; 8.

Flórenczben egy napi ; 9. Velenczében két napi tar-tózkodás alatt teljes ellátás (szállás, étkezés és kiszol-gálás.) d) Útirány : Rómából Flórencz—Bologna—Pá-dua—Velencze (vasúttal) —Udine—Cormons—Pragerhof

— Budapest (déli vasút), a következő részvételi dijak-kal : I. osztály : 279 kor. 10 fill. — II. osztály : 222 kor. 90 fill. — III. osztály: 146 kor. 85 fill., a mely összegben bennfoglaltatik: 1. az utazás dija Buda-pest—Rómáig és vissza, az odautazás alkalmával a budapest—fiumei vonalra esedékes II. oszt. különbsé-get beleértve ; 2. odamenet étkezés Zágrábban ; 3. oda-menet étkezés a hajón (reggeli, ebéd, vacsora) ; 4.

kocsi Anconában a hajótól az állomásig; 5. Rómában kocsi a pályaudvartól a városba ós viszont; 6. az őt napi tartózkodás alatt teljes ellátás (szállás, étkezés és kiszolgálás ;) 7.' Rómában kalauzolás ; . 8. Flórenczben egy napi ; Velenczében két napi tartózkodás alatt tel-jes ellátás (szállás, étkezés és kiszolgálás). Zarándokok

a kik Nápolyba is szándékoznak elmenni és erre je-lentkeznek, a következő külön költségeket fizetik : I.

osztály: 104 kor. — II. osztály: 80 kor. Ebben az ösz-szegben bennfoglaltatnak az összes utazási költségek

112 RELIGIO. LXI. évi'. 1902.

Rómából Nápolyba, Sorentóba, Kapri szigetére és Pom-peibe, továbbá a bárom napra terjedő kirándulás alatt teljes ellátás (szállás, étkezés, kiszolgálás, és kalauzo-lás.) A mennyiben — mit nem hiszünk — a jelentke-zők száma a 450-et el nem érné, ugy az emiitett rész-vételi árak csekély változást szenvednek. Jelentkezési feltételek. Az ezen zarándoklatban résztvenni szándé-kozók 1902. évi augusztus hó 31-ig jelentkezhetnek a rendező-bizottságnál Esztergomban, hova a jelentke-zéssel egyidejűleg 30 korona előpénz küldendő be. Ez összeg — netáni visszalépés esetén vissza nem térít-hető. A fennmaradó összeget legkésőbb szeptember 6-ig kell ugyanott befizetni. Ennek megtörténte után a zarándokjegy minden résztvevőnek megküldetik. Mint-hogy a jegyek 45 napra érvényesek és az együtt uta-zás csak odamenet kötelező, római tartózkodását min-denki meghosszabbíthatja ; útközben az olasz vasutak mentén utazását bárhol megszakíthatja. Ezen eset-ben jegyét az indulási állomáson le kell bélyegeztetni, de csak addig az állomásig, a hol tartózkodni szándé-kozik. Ezen eljárást mindig meg kell ismételni, mert különben a jegy elveszíti érvényét. A zarándokúira vonatkozó mindennemű felvilágosítással a legnagyobb készséggel szolgál a rendező-bizottság Esztergomban.

VEGYESEK.

— A németországi katholikusok szaporodása. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Németország területén 35,231,104 protestáns és 20 millió 327-913 katholikus lakik. A katholikusok számbeli ereje utolsó tiz év alatt nagyobb mérvben növekedett, mint a protestánsoké. A katholikusok szaporulata százankint 15-01 perczent, a protestánsoké ezzel szemben csak 13*55 perczent. A katholikusok terjeszkedési arány dol-gában mindazonáltal még nem érték el a protestánso-kat. Ami nem is csoda. A kulturharcz nehéz sebet ütött rajtuk, amely sokáig gyógyul. A szaporulat egyéb-ként az utóbbi évek nagymérvű bevándorlására, vala-mint ezzel kapcsolatban a lengyel családok bő gyer-mekáldására vihető vissza.

— Magyarok Freiburgban. A Mária kongregá-cziok freiburgi kongresszusára, mely tudvalevőleg augusztus 18-án lesz, mindenütt előkészülnek már a kongresszus résztvevői. A kongresszusnak természete-sen magyar tagjai is lesznek, akik között P . Kománk István kalocsai főgimnáziumi tanár a kalocsai érseki főgimnáziumi Mária-kongregáczióit fogja képviselni s -egyúttal a kongresszuson előadást fog tartani a Reg-num MariaReg-numról. P . Komárik István az utat két ka-locsai Mária-kongregánista kíséretében teszi meg, kik-nek útiköltségét Császka György kalocsai érsek bőkezű adománya fedezte. Rendkívül örvendünk, hogy a frei-burgi kongresszuson a magyar kongregácziókat oly hivatott és érdemes férfiú fogja képviselni, mint P.

Komárik István, kinek esztendők óta tartó fáradozásai a magyar Mária-kongregácziók ügyének oly nagy len-dületet adtak s kinek a legutóbbi budapesti katholi-kus kongresszuson a Mária-kongregácziókról tartott

előadását oly elragadtatással hallgatták a kongresszus résztvevői.

— A világ legnagyobb templomai. A római szent Péter-templom 54.000, Rómában a szent Pál-templom 38.000, a milanói székesegyház 37.000, a kölni székes-egyház 30.000, a londoni Pál-templom és a bolognai Petronius-templom 25—25.000, a Konstantinápolyban levő Sofia-templom 23.000 a római lateráni szent János-templom 23.000, a bécsi szent István- és a pizai szé-kesegyház 12—12.000, a bolognai szent Domonkos-templom 11.000, a nők Domonkos-temploma Münchenben 11.000, a velenczei szent Márk-templom pedig 7000 embert fogadhat be.

— Pályázat bibliai kérdésre. A Lackenbacher-féle alapítványból egy bibliai kérdés helyes megoldá-sára 800 korona jutalmat tűzött ki az alsó-ausztriai helytartóság. A bibliai kérdés a következő : Epistolarum ad Ephesios et Colossenses doctrina de persona Salva-toris et de opere eius salvifico systematice proponatur.

Magyarországból minden római katholikus pap, kivéve az egyetemi tanárokat, azonkívül a budapesti egyetem hittudományi karainak rendes hallgatói pályázhatnak.

Pályázat határideje 1904. év május hó 15-ike.

— Kántorképző tanfolyam. Szabadkán augusztus 25—30-ika helyett szeptember 2—6-ig tartják meg a kántorképző póttanfolyamot a kalocsai lelkigyakorlatok miatt. Az előadásokat t a r t j á k : Tornyay Ferencz plébá-nos, a regensburgi és beuroni iskola volt tanítványa, a gregorián chorális-ról. Kersch Ferencz esztergomi főszékesegyházi karnagy, a „Sursum corda" kántor-könyv szerzője az összhangzattanból. Dr Kovács Sán-dor temesvári theologiai tanár a liturgikából. A tau-folyamon részt vehetnek papok, kántorok, tanítók s mindazok, kik az egyházi zene iránt érdeklődnek, tel-jesen ingyen, sőt ingyen lakásról is gondoskodnak és

a reggeli, ebéd s vacsoráért naponkint csak 2 korona lesz fizetendő. Azonfelül a résztvevők egyházi zene-műveket kapnak ajándékba. Császka György dr kalo-csai érsek kiváló jóakaratának jeléül 300 koronát ado-mányozott a póttanfolyam czéljaira. Jelentkezni lehet:

Bundala János dr, az O. M. C. E. igazgatójánál (Buda-pest, VIII., Mária Terézia-tér 9.), a „Katholikus Egy-házi Zeneközlöny" szerkesztőségénél, vagy Kersch Mihálynál, a póttantolyam rendezőjénél, az O. M. C.

E. választmányi tagja, hitoktatónál (Szabadka, IV., Rákóczy-utcza 20.) augusztus 20-ig.

— Legényegyesületi kiállítás. A budapesti köz-ponti legényegyesületben a szövetségi legényegyesü-leti nagygyűlés alkalmával érdekes kiállítás lesz. Krá ősi Károly központi helyi elnök a vidékről jövő legény-egyesületi elnökök számára kiállítást rendez ama fel-szerelésekből, melyekre egy jó berendezett legényegye-sületnek okvetlen szüksége van. Kiállításra kerülnek az egyesület vezetéséhez szükséges irományok, nyom-tatványok. egyesületi könyvtár, felszerelések, szórakoz-tató játékok stb. Az érdekes ós tanulságos kiállítás megnyitása augusztus hó 26-án, a szövetségi nagygyű-lés bevezető napján lesz. A szövetségi nagygyűnagygyű-lésre vidéki elnökök még mindig jelentkezhetnek a központi legenyegyesületben (VII., Rottenbiller-utcza 2 0 - 22.) s akik idejekorán tudatják részvételüket, azoknak a szövetségi elnökség a vasutakon kedvezményes jegye-ket küld.

BSr* A főszerkesztő távollétében felelős szer-kesztő : Valnicsek Béla. ^ásúlB

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest. 1902. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8. sz.l

^HUMIIIHHMMIMHMIII WKMIHHIIH

: Megjelenik e lap heten-ként kétszer : j szerdán és szombaton.

; Előfizetési dij :

j félévre helyben s posta-küldéssel 5 f r t . j Szerkesztő lakása :

Budapest, { VI., Bajza-utcza 14. sz., : hova a lap szellemi : részét illető minden j küldemény czimzendö.

In document Religio, 1902. 2. félév (Pldal 114-117)