• Nem Talált Eredményt

KATH. BETELÉS- és TANITiSÜGY

In document Religio, 1904. 1. félév (Pldal 138-141)

Az Orsz. Kath. Tanügyi Tanács ülése.

Volt idö, mikor Magyarország ifjúságának neve-lését és tanítását nem volt képes más végezni, mint a kath. egyház. A X V I I I . században álmodták ki leg-először német befolyás alatt magyar államférfiak az — államomnipotencziát, a mely szerint a polgárok tei-te-lelke, vére és verítéke — az államé. Azóta az állam egyre közelebb közeledik nálunk is ahhoz hogy ö legyen az egyedüli való nevelő és tanító. Körülbelül félutján vagyunk már jelenleg a franczia szabadkőműves, isten-telen állami oktatásnak. A magyar állam nevében beszélő és cselekvő férfiak még megtűrik a katholikus iskolákat, különösen az elemi fokon, de még a középen is. A felső fokon már erősen pengetik az állami minősítés kizárólagosságát. — Nagy jótétemény, erős vár a kath.

népoktatás ügyére nézve az Orsz. Kath. Tanügyi Ta-nács. Ez a tekintélyes testület f. hó 24-ón Budapesten a Sz.-István-T. palotájában nevezetes ülést tartott,

sze-! mélyi és tárgyi okoknál fogva. Személyi oknál fogva azért, mert a magyar 0 . Kath. Tan. T.-ot a pápa sze-me is észrevette s annak világi elnökét a sz. Gergely-rend lovagkeresztjével tüntette ki. De álljon itt az emlékezetes ülés képe tüzetes leírásban.

Az ülésen részt vettek : dr Steinherger Ferencz e„

elnök, lovag Ember Károly v. elnök, Csávolszkv József, dr Giesswein Sándor, dr Zelliger Vilmos, dr Artim Mihály, Guzsvenitz Vilmos, Dreisziger Ferencz, Urbányi I. József, Augusztin Imre, Szokoly István, dr P u r t Iván, Barabás György (Sárvár-Batala), Döbrössy Alajos (Pécs), Dunay János (Budapest) szatmáregyház-megyei lelkész, Bimbó Pál, Pintér Dezső, Mézes János, P a p József, Keék Géza, Csapláros K. János (Tataháza), Gubicza Lajos (Veszprém), Winkler Márton (Vár-Palota), Mussong Gyula (Üröm) kt., Csiky Irén oki. tanítónő és óvónő (Üröm), Ivan elli Gizella oki. tanítónő (Üröm), Keményfy K. Dániel (Esztergom), Würtz Bene G.

zirci ig. tanító, Szőke Sándor egri képző tanitó, Tóth Géza igazg. tanitó (Jászon), Peltzmann Endre, Pazsitka Vilmos, Haller József, ft. Cyprian Alajos ker. ikola-testvér.

Dr Steinherger Ferencz megnyitván az ülést, azon örvendetes hirt közli, hogy X . Pius pápa a Katholikus Tanügyi Tanács világi elnökét, Ember Károlyt, a szent Gergely-rend lovagjává emelte. A bíboros herczegpri-mástól megbízást kaptam, — úgymond, — hogy alkal-mas időben és helyen adjam á t : azt tartottam, erre legalkalmasabb első gyülésünk. Ezután Ember Károlyt küldöttség hivta az ülésre, mire az egyházi elnök mondott üdvözletet. Oly szép kitüntetés érte önt, a melynek nagysága mindnyájunkat betölt. E kitüntetés azon legmagasabb helyről jött, melynél magasabbat a katholikus ember nem ismer. A tanítás mezején, külö-nösen pedig az országos bizottságban kifejtett legbuz-góbb működéseért a szent Gergely-renddel tüntette ki a pápa ő szentsége. Ezután a bíboros herczegprimás és ő szentsége szép leveleit olvasták fel. Majd igy

I. Félév. 16. sz. RELIGIO. 135 fejezi be beszédét az egyházi elnök : Nagyságos

lova-gunk, midőn e kitüntetést átveszi, nemcsak a czimet veszi át, hanem igazán bátor lovag lesz, ki bátran védi a katholikus tanügyet. Szivünkből gratulálunk e kitüntetéshez és kívánjuk, viselje hosszú időkig egész-séggel !

Ember Károly meghatottan, mély hódolattal X.

Pius ő szentsége iránt, mond köszönetet e szép kitün-tetésért. Mint igazi katholikus tanító, érzi és tudja, hogy e nap életének egyik legszebb és örökké emlé-kezetesnapja. Most csak még fokozottabb mértékben lesz azon, hogy a katholikus szellem Mária országában minél inkább elterjedjen. Köszönetet mond a biboros herczegprimás ő emjának, hogy szerény működését figyelemmel kisérte. A kartársak szives üdvözletét is köszöni: adja Isten, hogy még soká működhessen közre a Katholikus Tanügyi Tanácsban !

Ezután a nm. püspöki kar leiratát olvasták fel.

Felhívandó az orsz. biz. elnöke, készítsen költségvetést a felállítandó központi iroda tárgyában, az utazási | költségek a saját főpásztort illetik.

A rk. tanítók félárú utazási ügyében a belügyminister a felterjesztést nem vette tudomásul.

A Wodianer-féle alapítvány ügyében beadott kérést a közoktatásügyi minister nem teljesítette.

Az országgyűléshez a kath. tanítóknak az állami-akkal való egyenlő fizetéseért beadott memorandumért a rozsnyói tanító-testület hálás köszönetét fejezi ki.

Elnök jelenti, hogy a Mayer püspök emlékére ren-dezett kegyeletes ünnep rendezéseért a Tanács köszöne-tet mond: Ember Károly, Guzsvenitz Vilmos és Keményfy Kálmánnak.

A katholikus tanító- és tanitónőképzök, valamint a katholikus elemi iskolák átdolgozott tantervét Guzsvenitz Vilmos és Dreisziger Ferencz adták elő azon értelem-ben, mint az országos bizottság közgyűlése határozott. !

Szőke István 1) a tantervhez kisérő levelet óhajt ; 2,) a tantervhez tankönyveket ó h a j t ; visszás helyzet-nek tartaná, ha önnálló tanterv mellett alapszellemben meg nem felelő könyveket használnánk, 3) a gyakorló iskolák fejlesztése és szervezéséről is nyujtassék fel- | terjesztés. Végül megnyugtatást kér, illetve felvilágo-sítást, hogy a mi tantervünk egyezik-e az államival.

Guzsvenitz Vilmos kijelenti, hogy a tantervjavas-lat az állami tantervhez alkalmazkodik, de a hiányokat pótolta és a katholikus szellemet is bevitte. Az összes pedagógusok elismerik a lélektan fontos voltát, s az állam erre csak 2 órát vett fel, mi 3-at ; a neveléstör-ténetnél hasonló változás történt. A IV. évfolyamban

az állami 2 hittani órá helyett 3-at vettek fel, mert egy órát a tanító társadalmi képzésére szánnak. A zenét is intenzívebben óhajtják taníttatni. Azt óhajtja, hogy még ez évben hagyja helyben a nm. püspöki kar a tantervet.

Ember Károly : Tantárgy és anyagmennyiségnél figyelemmel voltunk az állami tantervre. A részlete-zésnél és beosztásnál a praktikumot vettük tekintetbe.

Indítványozza még, hogy kéressék fel a Szent-István-Társulat u j tankönyvek mielőbbi kiadására.

A kath. tanító- és tanítónő-képzők rendtartási sza-bályzatánál Ember Károly előadó ajánlja, fogadja el a tanács a pécsi képzők rendtartási szabályzatát alapul.

A kath. kántortanítók nyugdíjegyesületére vonatkozó ja-vaslatokat Szokoly István adta elő.

Az orsz. kath. kántori szervező- és előkészítő-bi-zottságába be választattak : mélt. Csávolszky Lajos úr mint elnök, Bimbó Pál üllői, Kováts Sándor marczali, Pasilka Vilmos nagytapolosányi, P a p József sümegi, Keék Géza sárbogárdi, Tóth János győr-zámolyi, Wiirth Bene Gábor zirczi, Erdélyi Sándor szegedi, Resch György gyulafehérvári, Pintér N. jobbágyi (Nógrádmegye), Szokoly István bussai, mint előadó.

Az iskolaév-közben adandó szünetek egyesítése tár-gyában Barabás György tette meg javaslatait, mely bő vitára adott alkalmat. Örvendünk, hogy ez ügy végre megoldásra jut.

Több tárgy elintézése után az ülés véget ért.

Í E O D A L 0 31.

A Szent-István-Társulat Tud. és írod. Osztályában tartott legújabb felolvasások.

44. sz. V föld története. Irta Platz Bonifácz dr. Fel-olvastatott 1901. nov. 26-án. Budapest, 1902. 8-r.

27 lap. Ára 80 fillér.

45. sz. Hogyan lettek a ciszterciek tanitórenddé Magyarországon ? Irta Békefi Rémig dr. Felolvas-tatott 1902, ápr. 8-án. Budapest, 1902. 8-r. 52 lap.

Ára 1 kor. 20 fillér.

46. sz. A kolostorok és káptalanok befolyása Magyar-ország mezőgazdasági fejlődésére a mohácsi vész előtt. Irta Erdujhelyi Menyhért. Felolvastatott 1902. febr. 8-án. Budapest, 1903. 8-r. 35 lap.

Ára 1 kor.

47. sz. Történelembölcselet és szociologia. Irta Giess-ivein Sándor dr, győri kanonok, a Sz.-I.-T. alelnöke.

Felolvastatott 1903. nov. 19-én és 1904. jan. 26-án.

Budapest, 1904. 8-r. 61 lap. Ára 1 kor. 20 fill.

Az ifjúság intenzív lelkipásztori gondozásának egy kézikönyve.

Czime: Előkészület a nagy napra. Katekezisek az először gyónók s áldozók előkészítésére. Irta Szuszai Antal. A rozsnyói egyházmegyei hatóság engedélyével.

Esztergom, 1904. kis 8-r. 384 1. Megjelent Buzárovits-nál, kapható könyvárusi úton. Ára 3 kor.

Mit akar szerző evvel a munkájával? Reformot,

— de n e m ' a reformkatholiczizmus fajtájából. Az ő vezérlő csillaga az a gondolat, hogy a lelkipásztori munkát a lehető legintenzívebbé tegye már az iskolá-ban. Ha azt akarjuk, hogy erős hitélet legyen szegény hazánkban, erre a munkára rá kell szánni magát a papságnak. Intenzívebb iskolai lelkipásztorkodás : ez a verítékkel öntözendő papi munkamező. Mindent meg kell újítani Krisztusban, a gyermeknevelést is. Erre szolgál vezérköny vül ez a munka. Tolle, lege !

136 RELIGIO. LXIII. évi. 1904.

— Emma néni tiz meséje jó gyermekek számára.

Kiadja a Szent-István-Társulat. Uclvary Géza eredeti rajzaival. Budapest, a Stephaneum nyomása. 8', 184 lap. Tartalmát és külalakját illetőleg irodalmi eseménye a magyar sajtónak. P á r éve egy német irónő egy csa-pással meghódította a német közönséget. Gierl Emma katholikus mesék czimen u j modorba kezdte öltöztetni a népmeséket, olyanformán, mint azt a mult télen Dedek Cr. Lajos mutatta be egy fölolvasásában a ma-gyar közönségnek. A manók, boszorkányok és tündé-rek helyett a boldogságos Szűz, angyalok és szentek viszik a mesékben a főszerepet. Ez volna a magyar minta. A német nem ily radikális. A gyermek képzelő-tehetségét kedvesen befolyásoló lények megmaradnak, de mindig Isten akaratából vagy e n g e d é s é b ő l működnek. A bájosan naiv mesék sz. hitünk kivált morális igazságaival át meg át vannak szőve, de mindig oly ügyesen, hogy sehol rikitóan vagy erőszakosan előtérbe nem nyo-mulnak ; mindig oly természetesen, hogy az olvasó önkénytelenül azt érzi, ez másként nem is lehet. Az egész mese tanulságával, oktató részével olyan, hogy önkénytelenül fogja magát belopni apró olvasói szivébe és azt Isten és felebarátai iránt igaz szeretetre gyulasztani. Az első mese a szülői szeretetet dicsőíti, a második az ünnep megszenteléséről szól, a harma-dik az Istenbe vetett bizalom megjutalmazását regéli, a negyedik az igazmondásét, a következő a restséget ostorozza, a hatodik a kevélységet s így tovább. S De a főirány mellett egyéb erények kiemeléséről és egyéb bűnök gonoszságának föltüntetéséről se feledkezik meg az irónő. Körmöczy Endre sza-badkai róm. kath. hitoktató, a mű fordítója, jól oldotta meg a föladatát. Nem ismerünk egy mese-könyvet sem, amely ily remekül volna illusztrálva. A ! képek a gyermekek gondolatvilágának pompásan meg- :

felelnek, amellett Ízlésesek és művésziek — és xain-denekfölött magyarosak. A külső kiállítás egyedül álló a magyar mesekönyvek között. Kötéstábláján arany négylevelű lóhere keretkoszorú, alsó szárán vén fekete holló üldögél. A mese világ hangulatos kifejezése.

Csaknem négyszögletű, szokatlan formátumu a könyv.

Merített papíron van nyomtatva tiszta, szép öreg betűkkel. A Stephaneumnak becsületére válik. A remek könyv ára 2 korona 40 fillér. Megrendelhető a Szent-István-Társulat könyvkiadóhivatalában : Budapest, VIII., Szentkirályi-utcza 28 szám.

VEGYESEK.

— Szabadkőműves alakoskodás. Váltig erősköd-nek a hárompontú bujonczok, hogy titkos társulatuk csupa — jótékonyság s a politikával nem törődnek.

Szemen-szedett hazugság az egész. Egész életük lap-pangó politikai felforgatás ott, a hol hangosan még nem beszélhetnek, nyilt lázadás Isten, oltár és trón ellen ott, hol a hatalmat már sikerült megkeríteniök.

Igy van ez Francziaországban. A szabadkőművesség itt nyíltan megveregette a válát az egyházüldöző és szerzetes-pusztító Combes ministerelnöknek, a hitet-lenné vált exclericusnak, a jó, mert vakmerő rombo-lóul bevált szabadkővűvesnek. A nagy franczia szabad-kőműves Konvent szeptemberi gyűléséből Combeshez a következő üdvözlő átiratot intézett: „Munkálatainak elején, az 1903-iki konvent élénk szerencsekivánatait küldi Combes úrnak, a ministertanács elnökének.

Kö-szönetet mond neki, azokért a kitűnő szolgálatokért, me-lyeket a köztársaság és nemzet ügyének tett. Buzdítja őt, hogy folytassa azokat a politikai és társadalmi eljárásokat, melyek a mi demokratikus elveinknek szükségképpeni logikai következményei. Ebben a nemes vállalkozásban támogatni fogják őt az igaz köztársa-ságiak mind, kik bámulják becsületességét (loyauté),*

állhatatos erélyességét és bátorságát". Ne vegyék t.

olvasóink rossz néven, ha azt mondjuk, hogy minden igyekezetök és munkájok kárba vész, ha Magyarorszá-got a szabadkőművesség karmaitól meg nem óvják. A ker. vallási tönkremenés lesz a gyászos — „finis Hun-gáriáé".

— Gróf Károlyi Sándor fejedelmi jótékonysága.

A mint a „Eélegyházi Hiradó"-ban olvassuk, Csongrá-don a plébánia patrónusa gróf Károlyi Sándor egy leánynevelő intézetet akar alapítani, mely apáczák ve-zetése alatt álland. A nemes gróf 200.000 koronát haj-landó letenni e czélra vagy a plébánián, vagy a város-nál, a szerint, a mint valamelyik tényező segédkezet

n y ú j t szándéka megvalósításához. — Másik tervezete pedig Istvántelekre irányul, mely a mult tanévben ker-tésziskola volt, jelenleg elemi leányiskola, a jövőben pedig menhelylyé óhajtaná a nemes gróf átalakítani.

Mindkét tervezetre nézve most tárgyalások folynak az alapitó főúr és a váczi egyházmegyei főhatóság között, melyek remélhetőleg kielégítő eredményre vezetnek s a közel jövőben a keresztény szeretet két derék intéz-ményével lesz a váczi egyházmegye gazdagabb.

— A Szent-Imre-körben e hó 24-ikén Csudáky Bertalan gimnáziumi tanár tartott felolvasást a Kauká-zus népeiről. Utána Tóth Kálmán b. h. szavalt. — E hó 27-én este fél 7 órakor Bozóky Endre dr gimná-ziumi tanár fogja ismételni az elektromos sugárzást.

Ez alkalommal a kör zenekara is fog játszani, Hor-nyecz Antal m. h. pedig szavalatot ad elő. '

— Népmisszió. P. Pancsics és P. Péchy Jézus-társasági atyák már befejezték Törökbálinton a 8 napon keresztül tartott szent missziót. A hivek igazi lelki gyönyörrel és mély meghatottsággal hallgatták a kiváló népszónokok szent beszédeit s közel kétezeren járultak a bűnbánók szentségéhez, annyival is inkább, mivel megyés püspök úr ő méltósága különös kegye folytán mindazok, kik e szent misszió alatt meggyón-tak és megáldozmeggyón-tak, ezzel egyúttal eleget tettek hús-véti gyónási kötelezettségöknek is. A j ó atyák Török-bálintról Laskafalvára utaztak, hogy más helyen, más emberek között munkálják tovább a lelkek örök üdvét.

Az Isten áldása kísérje őket és buzgó fáradozásaikat!

* C o m b e s h a z u g , h i t e g e t ő , j o g t i p r ó e l j á r á s a — „ n e m e s "

l o y a l i s ! A k k o r az ö r d ö g — m a g a a m e g t e s t e s ü l t lelki n e m e s s é g és — l o y a l i t á s !

F i g y e l m e z t e t é s az e l ő f i z e t é s m ó d j á r a . Az „Egyetemes Kritikai Lapok" cz. f o l y ó i r a t ú g y i n d ú l t m e g , h o g y h a v o n k i n t , a

„Religio-Vallás" a l a k j á b a n , 1/2 í v e t f o g adni. M. t. o l v a s ó i n k t a p a s z -t a l -t á k , h o g y 2 í v e -t is a d o -t -t . Â lap -t e r j e d e l m é n e k beáll-t és a j ö v ő b e n m i n d e n b i z o n y n y a l v á r h a t ó n ö v e k e d é s e k é n y s z e r í t az előfizetési ár f e l e m e l é s é r e . A ki t e h á t csak az VE. Kr. L."-at j á r a t j a , az a l a p o t , ú j é v t ő l k e z d v e , évi 4 korona á r b a n k a p j a . A ki m i n d k é t lapot, a y.Relig'0- rállás"-i és az „ E . Kr. L " - a t e g y ü t t k í v á n j a j á r a t n i , az az ,,E. Kr. L."-at k e d v e z m é n y e s á r o n , 2 k o r o n á é r t s z e r e z h e t m e g . V a g y i s az e l ő f i z e t é s t a j ö v ő é v t ő l k e z d v e a „ R e l i g i o " - r a az eddigi á r b a n 20 k o r o n á v a l , a vele j á r a t o t t „ E . K r . L . " - r a 2 kor.

p ó t l é k k a l t e h e t n i meg. M e l y ö s s z e g e k , az eddigi s z o k á s s z e r i n t , V4t V2> 3Ai és e g é s z évi r é s z l e t e k b e n t ö r l e s z t h e t ő k . M i n d e n k i r e n é z v e l e g e g y s z e r ű b b s l e g c z é l s z e r ü b b e l j á r á s az egész é v r e j á i ó előfizetés e g y s z e r r e való t ö r l e s z t é s e , m é g p e d i g h a l e h e t előze-t e s e n . M. előze-t. A szerkeszelőze-tő-kiadó előze-tulajdonos.

K i a d ó t u l a j d o n o s és felelős szerkesztő : B r e z n a y B é l a . h i t t u d o r , k. m. t u d . egyetemi ny. r. t a n á r . Budapest, 1904. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8. sz.)

: Megjelenik e lap heten-k é n t heten-kétszer : : s z e r d á n és s z o m b a t o n .

! Előfizetési dij :

: félévre helyben s posta-küWéssel 5 f r t . : Szerkesztő lakása :

In document Religio, 1904. 1. félév (Pldal 138-141)