• Nem Talált Eredményt

(IV) Hallgató- és kutatócsere

A pályázatban elnyert támogatással teljes összhangban – eredeti célkitűzéseinket túlszárnyalva – részint a Collegium szakmai tevékenységét előmozdító nemzet-közi konferenciákon és műhelytanácskozásokon vettek részt oktató kollégáink, részint a hallgatói mobilitást segítettük. Kiemelt jelentőségű eredmény, hogy a kiválósági hálózat fejlesztése keretében hivatalos együttműködési szerződése-ket hoztunk létre. A Scuola Normale di Pisa (valamint a Sant Anna Collegio) és a Collegio Superiore di Bologna intézményekkel. Ezeknek köszönhetően részint előadókat és lektort delegáltak a Collegiumba az olaszországi testvérintézmények, részint egy hallgatónk részképzésen vehetett részt Pisában. A University College London és az Institute of Classical Studies London intézményekkel hagyomá-nyosan szoros szakmai együttműködésünk keretében kidolgoztuk a szerződéses keretegyezmény alapjait.

Az alábbiakban csupán az olasz és francia testvérintézményekkel folytatott együtt-működés elemeiről számolunk be részletesebben az alprogram felelősének, Sepsi Eni-kő programszervező, illetve pisai cserediákunk, Ludmann Ágnes összegzésében.

Sepsi Enikő beszámolója

Az Eötvös Collegium kiemelt törekvései közé tartozik, hogy egyetemi szak-kollégiumi státuszával párhuzamosan kiválósági központként is kivegye részét

az egyetem tehetséggondozási és utánpótlás-nevelő feladataiból. Ezt kiegészíten-dő a párizsi École Normale Supérieure javaslatára és a 2007 júniusában a Collegi-umban aláírt és testületei által jóváhagyott, majd az egyetemi tehetséggondozási program keretében a szenátus által is elfogadott fejlesztési terv értelmében a két intézmény a pisai Scuola Normale Superioréval közösen kiválósági hálózatot (réseau d’excellence) hozott létre tudományos programjainak és oktatási mo-delljének hatékonyabb működtetése és európai képviselete érdekében. A párizsi École Normale Supérieure: Franciaország legrégebbi tehetséggondozó, elitképző intézete, amely képzési kapcsolatokat alakított ki számos egyetemmel, illetve kutatási kapcsolatokat ápol a CNRS intézeteivel. A pisai Scuola Normale Supe-riorét (és a természettudományos Sant Anna-t) a párizsi ENS mintájára alapította Napóleon. Az olasz elitképzés és tehetséggondozás fellegvára.

A 2009/2010. tanévben a Collegium hívott vendégoktatót a SNS-ből, és a diák-csereprogram is elindult. A hálózaton belül az egyes kiválósági központok (centre d’excellence) egymás között újabb oktatási-tudományos együttműködéseket alakítottak ki (illetve fejlesztették a már meglévőket).

A ’90-es években újra egyre szorosabbá vált együttműködés további fejleszté-sét mind az Oktatási és Kulturális Minisztérium, mind a Francia Nagykövetség támogatja. A hálózat kialakítását és működését segíti a részben a Magyar–

Francia Ifjúsági Alapítvány által finanszírozott francia lektori hely, a bölcsész-területen évek óta meglévő hallgató- és oktatócsere, közös kutatási projektek, Erasmus-együttműködések. A meglévő humán- és természettudományos együttműködési projekteket a Collegium az informatikai és a társadalom-tudományok területén egyaránt bővíti.

Az Eötvös Collegium–ENS–SNS kiválósági hálózat távlati célja a közvet-len promóción túl (1) a magyarországi kutatási-oktatási bázis megismertetése a francia és olasz féllel és viszont, valamint további együttműködési lehetőségek kidolgozása a Collegium irányításával és folyamatos koordinációjával, szoros együttműködésben az ELTE Bölcsészettudományi, Természettudományi, Infor-matikai és Társadalomtudományi Karaival; (2) az Európában kétszáz éve fennálló ENS-szerű tehetséggondozási modell magyar formájának erősítése, presztízsének növelése, bekapcsolva azt a világ ENS-hálózatának egészébe (amely már most Európán kívül Tunisztól Sanghajig ível); a Magyarországon tanuló vagy oktató

„normalisták” számának növelése; (3) hallgatók és kutatók részvételi létszámának növelése az európai hálózat által benyújtott európai uniós programokban.

A Magyarországon világszínvonalon művelt tudományterületek ismertté tétele hozzájárul a magyar tudomány külhoni reprezentációjához. A Franciaországban

és Olaszországban kiválóan oktatott és kutatott területek pedig beépülhetnek honi oktatási struktúránkba, így töltheti be a Collegium az új évezred elején régi-új feladatát, a minőségi tanár- és tudósképzést.

Kiemelt feladatnak tekintettük programjaink kommunikálását, nem pusztán a Franciaországban kétszáz éve sikeresen működő tehetséggondozási modell egyedi magyarországi megvalósulását emelve ki, de hasznosítva a francia kom-munikációs hálózatok eredményesen működő példáit is.

Vendégünk volt Déborah Lévy-Bertherat, aki Írni és újraírni a gyermekkort:

Tolsztoj, Nabokov, Sarraute címmel előadás-sorozatot tartott az Eötvös Colle-giumban. Az első előadás az orosz születésű, anyanyelvén és angolul egyaránt alkotó Vladimir Nabokov kétnyelvűségével foglalkozott, a Pnyin professzor című regény alapján. A másik két előadás a gyermekkor megírásának különböző változatait vizsgálta. Elsőként Lev Tolsztoj önéletrajzi regényének első részével, a Gyermekkorral foglalkozott, amellyel Tolsztoj nem csupán műfajt teremtett, hanem a tudat leírásának egy új formáját is lehetővé tette. Ezt követően az elő-adás két 20. századi gyermekkor-elbeszélést tárgyalt: Nabokov Speak Memory (Szólj, emlékezet) és Nathalie Sarraute Enfance (Gyerekkor) című regényeit. E két, orosz múltba ágyazott elbeszélés egyaránt tolsztoji gyökerekre vezethető vissza, de narrációjuk az emlékezet és a tudat leírásának új útjait fedezi fel.

Minikonferenciát tartottunk Színház és szakralitás (Le théâtre et le sacré) címmel Valère Novarina: A cselekvő szó színháza című esszékötetének magyar nyelvű megjelenése és Képzeletbeli operett című darabjának debreceni bemutatója alkalmából. A konferenciakötet a Ráció Kiadónál jelent meg 2009 decemberé-ben franciául Valère Novarina, Olivier Dubouclez, Marco Baschera, Constantin Bobas, Nathalie Koble, Gemza Péter, Lukovszki Judit, Marion Chénetier-Alev, Darida Veronika és Sepsi Enikő tanulmányaival. A félévzáró rendezvény ke-retében mutattuk be a kötetet, amelyet Marco Baschera előadása vezetett be (az NKA-s pályázatunk Kiválósági Hálózat alprogramja keretében rendeztük a teljes eseménysorozatot).

Ludmann Ágnes collegista beszámolója

Idén novemberben az Eötvös Collegium támogatásával egy hónapot tölthettem a pisai Scuola Normale Superiore egyetemen, képviselve így a Collegiumot.

Az ott töltött idő alatt különféle kurzusokat látogattam. Megérkezésem után az egyetem egyik, az Arno folyó partján található kollégiumában foglaltam el szálláshelyem, amely az egyetemtől 10 percnyi kényelmes sétára volt. Be-iratkoztam az egyetemi könyvtárba, majd az egyetemre siettem, mert aznap

volt az első órám is. Szerencsére nem maradtam le a tananyagban, mivel a választott kurzus, Letteratura moderna e contemporanea (Modern és kortárs irodalom) Salvatore Silvano Nigro tanár úr vezetésével aznap vette kezdetét.

A kurzus témája a zsidó hagyomány jelenléte a modern és kortárs olasz iro-dalomban volt, a vizsgálódás kiindulási pontja pedig Alessandro Manzoni A jegyesek című regénye. A regényben felállított sztereotípiák alapján folytat-tuk a vizsgálódást pl. Primo Levi Se questo é un uomo regényében, összevetve ezt Dante Isteni színjátékával is. A jegyesek című regény filmes adaptációival is megismerkedtünk, egy 1912-es némafilmmel, valamint egy 1943-ban készült, dokumentumfilmszerű alkotással. Két órát meghívott előadó, Eudita Rosowsky tartott, aki a párizsi egyetem professzora, és a 19. századi olasz irodalomról beszélt. A modern irodalmi kurzuson kívül még három másik órát is látogat-tam. Lina Bolzoni tanárnő a reneszánsz olasz irodalomról vezetett kurzust, Letteratura italiana (Olasz irodalom) címmel. Az órák alkalmával a művészírók tevékenységével foglalkoztunk: Michelangelo szonettjeiből olvastunk, és eze-ket elemeztük, valamint Leonardo írásaiból kaptunk ízelítőt. Az olasz filológia órán (Filologia italiana), amelyet Claudio Ciociola tartott, egy anonim római szerző krónikáját olvastuk (Anonimo romano Cronaca), és elemeztük nyel-vészeti szempontból. A kurzus szemináriumi részében kéziratokat olvastunk, és stilisztikai, valamint esztétikai sajátosságaikat szem előtt tartva vizsgáltuk ezeket. Megtanultuk a kéziratok átírásának mikéntjét, és az átírt szövegeket összehasonlítottuk az eredeti művekkel, ismét csak nyelvészeti (morfológiai és fonológiai) elemzés keretében. Mindennap volt egy vagy több órám, a szabad-időmet pedig a könyvtárban vagy az új barátokkal töltöttem. A Scuola Nor-male Superiore könyvtári állománya hatalmas, hatemeletes épület könyvei és folyóiratai állnak a bölcsészek rendelkezésére. A könyvtár tanulásra ösztönző hangulata és gazdagsága is hozzájárult ahhoz, hogy témát találjak az 5. évben megírandó szakdolgozatomhoz, amely céljaim között szerepelt. Mivel ez sike-rült, sokat és céltudatosan kutattam, így decemberben rengeteg forrásanyaggal térhettem haza, a megszerzett tudáson kívül. Az egyetemen sok új barátra is szert tettem, akikkel igyekszem tartani a kapcsolatot. A Scuola Normale Su-periore Olaszországon belül is egyedülálló helyzetben lévő egyetem: rengeteg külföldi diáknak biztosít tanulási lehetőséget, a világ minden tájáról. Így már az ott-tartózkodásom első napjaiban összekovácsolódott egy nemzetközi ba-ráti társaság, amelynek tagjaival nemcsak a menzán, hanem egyetemen kívül is sokat találkoztam.