• Nem Talált Eredményt

Felnőttképzési tevékenység

MINT FELNŐTTOKTATÁSI SZINTÉR

3. Felnőttképzési tevékenység

A tevékenységi területek skáláját szem előtt tartva, a felnőttképzés szempontjából kiemelkedő jelentőségűek a képzési programok.

A Caritas képzési kínálatának vizsgálata jelzi, hogy a szervezet küldetésének és célkitűzéseinek rendelődik alá, és elsősorban a szociális szféra területét öleli fel, az egyéni életminőség növelésének funkcióját vállalja magára.

3.1. Otthoni gondozás-képzés

Az otthoni beteggondozás területén a Caritas egyedi és széleskörű, több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik, és az igények szerint hatékonyan nyújt segítséget azoknak a családoknak, akik beteg hozzátartozójuk ápolásának terhét hordozzák. A külső segítségnyújtás szükséges (volt), de nem bizonyult elégségesnek. Ezért feladataként és kötelezettségeként határozza meg egy ilyen irányú saját szakképzési kínálat kidolgozását. Így jön létre az államilag akkreditált idős- és otthoni beteggondozó szakképzés ajánlata a képzési lajstromban. Később az otthoni idősgondozó szakképzés kiegészül az otthoni gondozás más területeivel: létrejön az otthoni beteggondozó és a gyermekgondozó szakképzés is. Ennek megfelelően ma az otthoni gondozás területén három különböző szakirányt találunk:

a. Otthoni idősgondozó szakképzés b. Otthoni beteggondozó szakképzés c. Gyermekgondozó szakképzés

Az Országos Képzési Jegyzékben (Romániában: Országos Foglalkoztató Lista) elismert szakmaként 2006-ban jelennek meg. Kezdetben (2006 októbere – 2008 márciusa között) a képzésbe a már aktív Caritas munkatársakat szólították meg, így a Caritas – Otthoni Gondozás 49 kollegája szakosodott otthoni idősgondozóvá. 2008 októberétől meghirdetik a képzéseket a szervezeten kívüli érdeklődők számára is; a fő cél a családtagok szakszerű ellátási ismereteit és gyakorlati tudásának gazdagítása. Ma már célcsoportként három érintett-kategóriát jelölnek meg:

 gyakorlati tapasztalattal rendelkezők (olyan felnőttek, akik már ezen a területen tevékenykednek, családtagként vagy ápolói minőségben), de szakképzettség nélküliek

 azok, akik hivatást éreznek az ápoló-gondozó szakma iránt

 illetve munkanélküliek, akik új munkalehetőséget találhatnak az átképzést követően

Hargita megyében a képzés két párhuzamos helyszínen folyt: Csíkszerdában és Gyergyószentmiklóson.

A hallgatóságot a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon és az állami öregotthon alkalmazottai, valamint családtagjaikat ápoló személyek alkották, akik felismerték, hogy a mindennapi gondozói munkájuk során szükség van szakismeretre és a végzettség tanúsítására is. A személyes érintettség és az elkötelezettség erős motivátorként hat. Ennek következtében a Caritas-Iskola vezetője a lemorzsolódás elenyésző mértékéről számol be (programonként 1-1 személy).

A résztvevők számát és nemi eloszlását az alábbi táblázatban összegeztük:

Képzési program Résztvevők

1. táblázat: a csíkszeredai Caritas-iskola hallgatói létszámalakulása és nemi eloszlása

A táblázat adatai szemléltetik, hogy az otthoni gondozási szakmai képzési programok elsősorban a nők számára jelentenek szakosodási vagy átképzési lehetőséget, a férfiak jóval kisebb arányban keresik ezen a területen az életminőség javításának megoldásait. A nemi aránytalanság (a férfiak javára) a mezőgazdasági programnál is visszaköszön.

A résztvevők életkori jellemzőit, melyek azt mutatják, hogy a képzést nagyobb arányban a középkorú felnőttek veszik igénybe, az alábbi táblázatba szintetizáltuk:

Képzési program

Résztvevők száma születési év szerint

összesen 1950-1960 1960-1970 1970- 1980-1990 1980

2. táblázat: A képzési programban résztvevők születési adatai

A képzésben résztvevő oktatók: Az oktatók életkori eloszlása 28-45 éves korosztály.

Végzettségük tekintetében: rövid és hosszabb felsőfokú képzésben, ún. technikumban (érettségi + 3 év) vagy felsőoktatásban szerzett oklevéllel rendelkeznek.

Többnyire a Caritas iskola főaállású munkatársai, akik 2008-ban a Szülőföld Alap támogatásával oktatói képzésben vettek részt (lásd: Képzők képzés program). Ez egy államilag elismert tanfolyam, amely feljogosítja a végzettjeit az előadói munkakör betöltésére. A Caritas Iskola munkatársai főtevékenységként oktatnak, azonban képzésenként 1-2 külső oktató meghívása szükséges. Programonként 8-10 előadó tanít.

A képzők képzése

Ez a szakirány nem akkreditált képzésként jelenik meg a képzési kínálatban. A felnőttképzést szabályozó 129/2000 kormányrendelet kötelezi az oktatókat 2010. január 1.-től: felnőttoktatásban előadóként csak a végzettséget bizonyító okirat birtokában lehet dolgozni képzői minőségben részt venni. A Caritas-szervezet tehát itt is, elsődlegesen a saját rendszerének olajozott működésbiztosítási igényével hozza létre a képzők képzése programot a felnőttképzés ellátói számára. A jövőre vonatkozó tervek között szerepel a képzés nyitottá tétele „külső”, nem a Caritas munkatársaként felnőttképzésben tevékenységet folytató egyének számára is.

A képzések időtartama változó - amint az alábbi táblázat is jelzi - a célzott szakterület igényei, sajátosságai szerint:

Képzési program Óraszám

1. Otthoni idősgondozó szakképzés 360 óra 2. Otthoni beteggondozó szakképzés 720 óra

3. Gyermekgondozó szakképzés 360 óra

4. Képzők képzése szakosodás 90 óra

3. táblázat: A képzési programok időtartamai 3.2. Kinesztétikai képzés

A Kinaesthetics, mint szakma még nem ismert Romániában. A beteggondozásban hoz új szemléletet, hiszen az ágyhoz kötött betegek saját energiaforrásinak mozgósítására alapozva kívánják egyrészt mozgáskoordinációjukat serkenteni, másrészt az ápoló tevékenységét megkönnyíteni. Ezért a képzést elsősorban a beteggondozás területén dolgozók számára hirdetik meg. A svájci Kinaesthetics Szövetség támogatásával több Carits-munkatárs is résztvett a kinesztetika szakterületén trénerképzésen. Az alapképzések előadói az Európai Kinaesthetics Szövetség svájci trénerei voltak. Elsőként tehát a Caritas munkatársakat képezték, évente 5-6 alkalommal 14 fő/csoport sajátíthatta el az alapokat, majd szintén az Európai Szövetség trénerei képezték a saját trénereket is – 10 Caritas-munkatárs személyében.

Ezen képzéskínálat 2009 év októberétől vált nyitottá – az állami ápolási központok, öregotthonok alkalmazottai számára is.

3.3. Mezőgazdasági szakképzés

A Caritas vidékfejlesztés-szervezési programjának keretében jelentkezik a felnőttképzési programként a mezőgazdasági szakképzés. Ezen belül szakosodási lehetőségként az állattenyésztő és növénytermesztő mezőgazdász területet jelölik meg. A képzési terület meghonosításának gondolata hasonlóan jelentkezik, akár a szervezet alakulása. A nemzetközi segélyként kapott gépek kiosztását követi annak felismerése, hogy az eszközök szakszerű használatának képesítése hasonlóan nagy (vagy még nagyobb) segítség lehet, akár egy kapott eszköz.

Ezt a szakirányt a szervezet csak a gyergyószentmiklósi helyszínén kínálja, a Szent Benedek Tanulmányi Házban. A szakképzési program fő célkitűzéseként a fiatal mezőgazdászok támogatása fogalmazódik meg. A képzésfelelős további általánosabb és távolabbi célokként jelöli meg a népnevelést „ne csak a tévé alakítsa a szemléletmódjukat”, egy megfelelő szemléletmód alakítását és az igényszint emelését, olyan elégedett embereket kibocsátást, akik nem érzik azt, hogy vágyaik elérhetetlenek.

Ennek tükrében lehetővé válik a helyben, szülőföldön megteremthető megfelelő életminőség. Ennek az ún. gyakornokprogramnak a keretében 1993 óta folyamatosan késztetnek fiatal gazdákat és gazdaasszonyokat a modern mezőgazdászat elsajátítására.

A képzés nyitott, életkortól és felekezeti hovatartozástól függetlenül fogadják az érdeklődőket. A programban való rézvétel költségtérítéses, de a szociálisan hátrányos helyzetűeket a szervezet segíti a finanszírozásban.

A program 270 elméleti, valamint 370 gyakorlati órából áll. A felkészítés folyamatában két szakaszt különíthetünk el.

I. Az első, az előképzés szakaszaként tételeződik és szerkezetében elméleti képzés, gyakorlat és nyelvi fejlesztés történik. Az intenzív német

nyelvtanfolyam rendeltetése felkészíteni a résztvevőket a képzés második nagy szakaszára, a külföldi szakmai gyakorlatra. A nyelvi órák mellett hetente egyszer szakmai gyakorlaton vesznek részt a Caritas mezőgazdasági részlegének gazdaságában, illetve esténként szakelőadásokat hallgathatnak a tanulmányi házban. Az előadásokat állatorvosok, növényvédelmi szakemberek és agrármérnökök tartják a fiatal gazdáknak. A tanfolyamok két, 12 hetes turnusban zajlanak, a középkorúak 20% arányban. Többnyire férfiak, kb. 5% nő. Azt érzékeljük, hogy a nemi eloszlás tekintetében az arányok megfordulnak az otthoni gondozás képzési programmal összevetve, az életkor tekintetében itt inkább a fiataloknak nyújt perspektívát, míg az előzően bemutatott képzés elsődlegesen a középkorúak számára vonzó. A jelentkezés feltételei nem szigorúak. A leendő résztvevőtől legalább 8 elvégzett osztályt várnak el, valamint egy egyházi ajánlást.

Az utóbbi három év hallgató létszámalakulásának vizsgálata azt jelzi, hogy az érdeklődés a képzési program irányába nem csökken. 2006-ban 120 személy végezte el, 2007-2008-ban 168 személy jutott akkreditált mezőgazdasági oklevélhez a képzést követően.

A képzési programban állandó jelleggel öt egyetemi végzettséggel rendelkező oktató nyújtja a szakismereteket. Életkoruk a fiatal középkorútól az idős kategóriáig terjedően széles skálán mozog.

Kiegészítő jellegű, rövid idejű képzések meghirdetése által érzékenyíteni próbálják a gazdákat a munkájuk korszerűsítése irányába. Ennek a célnak alárendelten tartanak néhány hétvégét igénybe vevő szakirányú képzéseket (pl. hús-marha tenyészet, pályázatírási ismeretek) vagy egy-egy délutánra kiterjedő klubbszerű képzéseket, ahol aktuális információkhoz juttatják a gazdákat, pl. aktuális pályázati kiírások.

3.4. Más képzések:

A Caritas szervezet további képzési programok szervezését és lebonyolítását is felvállalja. Ezek részletező bemutatására nem vállalkozunk egyrészt, mivel a nem vizsgált képzési helyszíneken szervezik ezeket, másrészt, mert nem folyamatosan szervezett és nyitott felnőttképzési programokként szerveződnek (egyelőre). Két programot elemünk ki ezek közül:

a. Szupervízós tanácsadás és szociális munkások szakmai kísérése

A képzés célja, hogy a Gyulafehérvári Caritas 15 munkatársa elsajátítsa a szupervíziót, mint egy olyan speciális tanácsadási formát, amely felhasználható a szervezeten belül, vagy akár más külső szervezeteknél szociális munkával foglalkozó személyek szakmai kísérésére és támogatására. A képzés 2007 áprilisában indult és 2008 áprilisában fejeződött be. A tananyagot öt képzési modul keretében sajátították el a résztvevők, amelyeket felső-ausztriai, komoly szupervíziós gyakorlattal rendelkező trénerek vezettek. A képzési modulok között a résztvevők az elsajátított ismereteket peer-csoportokban gyakorolták. A képzést a a Német Caritas-Szövetség támogatta, a Linzi és Gyulafehérvári Caritas szervezte, szakmai irányítását pedig a felső-Ausztriai szupervizorok szövetségének trénerei végezték.