• Nem Talált Eredményt

Fejl dés és egyenl tlenségek elméleti megközelítésben

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 14-27)

I. IRODALMI ÁTTEKINTÉS

1. T ERÜLETI FEJL DÉS ÉS EGYENL TLENSÉGEK

1.1. Fejl dés és egyenl tlenségek elméleti megközelítésben

A területi fejl dést mozgató tényez ket és mechanizmusokat számos kutató vizsgálta, különböz aspektusokból. Empirikus elemzéseik, és részben gondolati okfejtéseik eredményeként eltér összefüggésrendszereket, illetve azok következményeként eltér irányvonalakat tártak fel. A térszerkezet egyenl tlenségeit, a tényez k területi elhelyezkedését és az arra ható folyamatokat vizsgáló elméleti irányzatok az 1950-es években kerültek a regionális gondolkodás középpontjába.

A polarizációs elmélet szerint a területi egyenl tlenségek kiinduló feltétele, hogy a bels növekedési tényez k tekintetében eltérés figyelhet meg a térségek között, a periféria pedig er sen függ a centrumtól a növekedési tényez k tekintetében. A fellép egyensúlytalanság körforgásszer folyamatokat indukál, amelyek hatására ágazati és regionális polarizáció alakul ki, mindez végül egyensúlytalanságok sorozatához vezet. Az egyensúly túlságosan megbomlik, ugyanakkor nem létezik olyan természetes gazdasági, társadalmi folyamat, amelynek hatására ismét helyreállhatna; a regionális konvergencia nem valósul meg automatikusan. Myrdal e folyamatokban meghatározó szerepet tulajdonít a tartósan érvényesül „spread” és „backwash” hatásoknak. (Myrdal, G., 1957)

A „spread” hatások értelmében a központ expanziója valósul meg – a m szaki ismeretek, a nyersanyagok növekv felhasználása, a KKV-k letelepedése, mennyiségileg és min ségileg új fogyasztói igények megjelenése stb. tekintetében – a kapcsolódó periféria irányában, amelynek eredményeként a térség egészében megindul a gazdasági fejl dés. A

„backwash” folyamatok ezzel ellentétes irányúak; a centrum – az el nyösebb munka- és életfeltételek, a t ke jobb megtérülése, az er források szélesebb és min ségileg magasabb fokú koncentrációja stb. következtében – elszívja perifériájától a mobil termelési tényez ket, így a centrumok termelési potenciálja n , míg ezzel párhuzamosan a periférián leépülési folyamat kezd dik. A piaci mechanizmusok eredményeként a centrum vállalatai megjelennek az egész térség piacain, azokat elárasztják áruikkal. A periféria vállalatai

kiszorulnak még a saját lokális piacaikról is, a periféria vállalkozói aktivitása megsz nik, és ezzel megsz nik az esély e termelési potenciális újratelepítésére.

A „backwash” hatás többnyire – a fejl dés magasabb szintjén lév gazdaságok kivételével1 – er sebb, mint a „spread”, amelyet Myrdal a kumulatív kauzalitás elvében foglal össze. A teória értelmében ha egyszer növekedési egyenl tlenségek alakulnak ki, akkor azok összeadódnak és állandósulnak. Ez esetben az állami beavatkozás – sem a regionális politika, sem a területfejlesztés eszközei – nem vezet eredményre, nem hozza el a kiegyenlített területi fejl dést.

Az „új gazdaságföldrajz atyja”-nak nevezett Krugman – a polarizációs elméleteket er sítve – az induláskori csekély területi különbségek esetén is bizonyítani tudta az egyenl tlenségek kialakulását, majd azok növekedését (Krugman, P., 1999), amely – nézetei szerint – hosszabb távon egy sajátos regionális karakter formálódásához vezet.

A polarizációs elmélettel szembeni irányzat képvisel i (Rostow, W. W., Friedman, J., Richardson, H. W.) szerint a kapitalista termelési módok térnyerésével párhuzamosan kialakultak a területi egyenl tlenségek. Ezek a különbségek azonban a tömeges termelés általánossá válásával, a magasabb életszínvonal társadalmi és földrajzi értelemben vett terjedésével feloldódnak. A folyamat lényegét az ún. diffúziós hatások jelentik, amelynek során a gazdaságban er teljes agglomerálódás megy végbe. Krugmanhoz hasonlóan egyéni karakter térségek kialakulását feltételezik az agglomerálódó térségekben végbemen diverzifikáció eredményeként, ezek azonban hasonló fejlettség ek és kapcsolódásaik révén a nemzetgazdaságba sokoldalúan beágyazottak (enbedded). Az agglomerációk kifejl dését és meger södését azonban – éppen a beágyazottság hatására – hosszú távon regionális kohézió és kiegyenlít dés követi.

A decentralizációs polarizáció kifejtése során Richardson ezt a folyamatot, azaz a gazdasági növekedés egyes szakaszainak térszerkezet alakulására gyakorolt hatását a fejl d országok példáján modellezte.

1) Kezdetben a centrumok elszívó hatásának eredményeként az endogén er források koncentrálódása figyelhet meg. A kumulatív fejl dés során a térbeli s r södésb l fakadó agglomerációs el nyöket egyre jelent sebb mértékben képes kihasználni a térség magterülete; mindez növekv területi különbségekhez vezet.

1 Az elmélet értelmében minél fejlettebb egy térség gazdasági, jellemz en annál kisebbek a területi fejlettségbeli egyenl tlenségek.

2) A centrumban átrendez dési folyamatok kezd dnek. A jelent s koncentrációból fakadó el nyök mellett jelentkeznek az agglomerációs hátrányok is, amelyek hatására megindul a tevékenységek decentralizációja a térség fejletlenebb területeinek irányába.

3) A decentralizációs folyamat tovább folytatódik, a térség határait túllépve megjelenik a térségek közötti decentralizáció formájában is. Új típusú agglomerációs el nyök dinamizáló hatása alközpontok kialakulását eredményezi.

4) Az el z ekhez hasonló folyamatok játszódnak le az alközpontok környékén is. A térség egészét tekintve kialakul a centrum(ok) és alcentrumok hálózata, stabilizálódik a településhierarchia, végeredményben pedig mérsékl dnek a területi különbségek.

Míg az el z ekben taglalt irányzat képvisel i szerint az említett kiegyenlít dési folyamat spontán, piaci mechanizmusok eredményeként következik be, addig a növekedési pólus elméletét vallók (Perroux, F., Paelinck, J., Pottier, P., Baudeville, J.-R., Lasuén, J. R.) szerint szükséges az állami beavatkozás. Szemléletük lényege, hogy a növekedés nem jelenik meg egy id ben mindenütt. Az ún. növekedési pólusokban nyilvánul meg a gazdasági fejl dés, majd ez, változó intenzitással, különböz csatornákon és mechanizmusokon keresztül terjed szét a gazdaság egészében. Elterjedése és szétterülése azonban különböz eredménnyel jár a térség egyes részein.

Paelinck teóriájában a centrumokban összpontosuló vezérágazatok játsszák a központi szerepet. Egyedülálló technológiai fejlettségük révén a velük kapcsolatban lév további ágazatokban is fejl dést indukálnak. A fejl dés terjedése a regionális multiplikátor hatásokon keresztül a jövedelmek ágazati polarizációját idézi el a térségben. A vállalkozói aktivitás terén dönt nek bizonyulnak a pszichológiai tényez k, amelyek – az ágazati mellett – földrajzi polarizációt is el idéznek.

Az ágazati polarizációból vezeti le Boudeville (Boudeville, J.-R., 1966) is a gazdaság regionális polarizálódását. Elmélete szerint azonban a centrum gazdasági hatótávolságán belül a településhierarchia alacsonyabb szintjein is megjelennek a kedvez hatások. A gravitációs és potenciamodellek értelmében ugyanis a fejlettség terjedésében nem az egyes települések eredeti fejlettsége, hanem az áramlások, kiemelten az áruk és a kommunikáció áramlásai a meghatározóak.

Az áramlásoknak és hálózatoknak a gazdasági fejlettség terjedésére gyakorolt hatását vizsgálta Pottier. Kutatásai alapján a centrumokat összeköt infrastrukturális rendszerek és közlekedési hálózatok mentén fejlesztési tengelyek alakulnak ki. Az autópályák és a nagy

közlekedési hálózatok kiépítése terén a fejlesztési tengely koncepció jelent s hatást gyakorolt a regionális tervezésre.2

A tervezés fontosságát hangsúlyozza Perroux is a polarizált fejl dés gondolatkörével.

Elmélete szerint a pólusokból, tevékenységi központokból kiinduló fejl dés nem kiegyensúlyozott, a kialakuló egyensúlytalanságra megoldást jelent a pólusok terjedési környezetének tudatos fejlesztése. (Perroux, F., 1964) Növekedési pólusnak az olyan településeket tekinti, amelyeknél a termelés vagy a piaci részesedés, esetleg ezek növekedési üteme meghaladja az országos átlagot. Szerteágazó – részben a tulajdonosi vagy a hatalmi helyzetb l fakadó – kapcsolatrendszerükön keresztül gazdasági hatások érik a környezetüket. Ezen hatások lökésszer vagy fékez er t jelenthetnek a kapcsolódó települések számára. A kialakult területi egyenl tlenségek mérséklése kizárólag az állam aktív gazdaságbefolyásoló tevékenységével érhet el. Perroux elképzelhet nek tartja elmaradt térségekben is pólusok kijelölését, amelyek aztán regionális multiplikátor hatásokon keresztül hozzájárulnak a térség egészének fejl déséhez.

Lasuén szerint azonban a gyökértelen pólusok támogatásának következtében er teljes dualitás alakul ki a gazdaságban, amely hosszú távon rögzül egyenl tlenségeket eredményez a térszerkezetben. (Lasuén, J. R., 1973) Elméleti munkásságában a gazdasági növekedés és az urbanizáció összefüggéseire adott magyarázatot.

1) Az ágazati és a regionális klaszterek térbeli koncentrációja alakul ki a növekedési pólusokban.

2) A nemzetgazdaság kereslete további növekedési impulzusokat jelent a pólusok klaszterei számára. Az ágazati klaszter kapcsolatrendszere alapján ezen impulzusok multiplikátor hatásai elérik a klaszter további szerepl it is. A pólusok között, versenyképességük függvényében eloszlanak a növekedési hatások.

3) A hálózatokhoz kapcsolódás er sségének mértékében a kedvez hatások elérik/elérhetik az ágazati és földrajzi perifériákat is. Ezen innovációs terjedési folyamatok térbeli és id beli leképezéseként kialakul a településhierarchia, rögzül a térszerkezet.

A növekedési pólusok elmélete id r l id re a hazai területi tervezés és területfejlesztés gyakorlatában is megjelent/megjelenik. Kiemelked a Baross Gábor minisztersége idején indított program (Süli-Zakar I. – Csüllög G., 2003), amely a Kárpát-medence egészének kiegyensúlyozott gazdasági fejlesztését célozta Budapest, mint gy jt -elosztó központ,

2 Számos kutatás bizonyítja, illetve a gyakorlat is az autópálya hálózat mentén megvalósuló regionális fejl dést hangsúlyozza. (pl. Nemes Nagy J. – Jakobi Á. – Németh N., 2001; Bíró P. – Molnár L., 2004)

további regionális központok, illetve az azokhoz kapcsolódó hierarchikus településhálózat ágazati orientáltságú fejlesztésén keresztül. Hasonló logikát követ hazánk legújabb kori fejlesztéspolitikájában az 1998-as és 2005-ös Országos Területfejlesztési Koncepció vagy a 2008-ban meghirdetett Pólus Program is (Pólus Klaszter Kézikönyv, 2008).

A centrumok fejlettsége azonban kizárólag létez , illetve megfelel kapcsolatrendszer és hatásmechanizmusok segítségével terjedhet tovább a környez településekre. A gyakorlatban is létez problémát tudományos oldalról az innováció-orientált iskola és az endogén fejl dés elmélete képvisel i vizsgálták

Az innováció-orientált iskola Schumpeter alapgondolatára épít, miszerint a globális (és regionális) innovációs rendszerek m ködéséb l, az azokban lév és azokból kiinduló folyamatokból leképezhet az innováció helyi terjedése is. (Schumpeter, J. A., 1912, 1980) Az innovációs folyamatok pedig végs soron meghatározzák a régiók szintjén megjelen specializációt. Edquist az innováció terjedését rendszerszer megközelítésben elemezte (Edquist, C., 1997), a Nelson-Winter szerz páros pedig a nemzeti innovációs rendszereket evolúcionista felfogásban mutatta be. (Nelson, R. – Winter, S., 1982) A megjelen újítások terjedésében fontos szerepet játszó interaktív tanulási folyamatok lehet ségeit és korlátait Lundvall mutatta be. (Lundvall, B., 1992)

Az 1970-es években megjelent endogén fejl dés elmélete alapgondolata, hogy az endogén (bels ) er források3 fokozott kiaknázása, újszer kombinációban történ hasznosítása automatikus felzárkózást eredményez. A térség gazdaságának megújításában dönt fontosságú a természeti, környezeti, gazdasági adottságok és feltételek újraértékelése és hasznosítása. A bels adottságok közül a ’90-es években a technológiai tudás témakörében a rejtett tudás (tacit knowledge) vizsgálata került el térbe. Romer szerint a tudás a térben egyenl tlenül oszlik el. Tudástranszferre ugyan van lehet ség, ez azonban részben korlátozott, meghatározó tényez t jelent a személyes tapasztalatcsere és az informális kapcsolatok. A nem tökéletes verseny következtében a területi egyenl tlenségek kialakulása és fennmaradása törvényszer . A felhalmozott rejtett tudást gyorsan aktivizáló térségek tartós versenyel nyre tesznek szert, míg a paradigmaváltással lépést tartani nem képes térségek elveszítik tartósnak hitt versenyel nyeiket.

3 Az endogén tényez k az egyes településeken, térségekben található földrajzi, környezeti, történelmi, kulturális, társadalmi és gazdasági tényez k együttes rendszerének értelmezése és ezen értéktartományok aktivizációját befolyásoló tényez k. (Rechnitzer J., 1990)

A kialakult területi egyenl tlenségek világgazdasági szinten megjelen rendszerét az ún.

centrum-periféria modellek mutatják be, és elemzik. Az elméletek szerint a történelmi, demográfiai, társadalmi, politikai és környezeti faktorok együttes hatásának eredményeként alakultak az egyenl tlenségek, az egyes szakaszok pedig térben és id ben is értelmezhet k. Wallerstein a modern világgazdasági rendszer kialakulását, annak duális szerkezetét elemezte (Wallerstein, I., 1974), Friedman pedig a területi különbségek alakulásának folyamatát nemzetgazdasági szinten mutatta be. (Friedman, J., 1966) Nemzetgazdasági szinten a centrumok és perifériák kapcsolatát az autoritáson alapuló függ ség határozza meg, amelynek oldása kizárólag úgy képzelhet el, ha a periféria is központosítja er forrásait az alábbi lépésekben:

1) A vállalatok, az intézményrendszer és a döntési központok koncentrációja következtében a centrum kikényszeríti a periféria szervezeti függ ségét.

2) Öner sít polarizációs mechanizmusok, mint a hatalmi effektusok, az információs hatások, a pszichológiai hatások, a modernizációs hatások, szinergia és termelési hatások fokozzák a kialakult függést.

3) Az innovációk és információk perifériák irányába fokozódó áramlása következtében a periférián felismerik a függési viszonyt. A kialakuló konfliktusok elkerülése érdekében a centrum hatalmi elitje korlátozott decentralizációs politikába kezd, amelynek hatására új alközpontok alakulnak ki a periférián.

4) Amennyiben a centrum elitjének érdekében áll, a konfliktust levezetik: a döntés és hatalom további decentralizációjával fokozzák az innovációk terjedését és er sítik a kísér hatásait a perifériákon. A folyamat következtében az autoritás és a függ ség fokozatosan csökken, amely a térség egészében egyre kiegyenlítettebb területi fejl dést eredményez.

Haggett a folyamatokat települési szinten elemezte (Haggett, P., 1983), Dicken pedig az áramlások keltette függ ségi helyzetet modellezte. (Dicken, P., 1992) Dicken modelljében a koncentrációs és dekoncentrációs/decentralizációs folyamatok párhuzamosan alakítják a térszerkezetet, amelynek alakulása nagyban függ a regionális hálózatok és a városrégiók hatásától is.

Porter az irányzatok közül az agglomerációs gazdaságokra, a növekedési pólusokra és a gazdasági báziselméletre vonatkozó nézeteket összesítve megalkotta a kompetitív fejl dés

elméletét. (Porter, M., 1996) Empirikus kutatásai eredményeként megállapította, hogy a térségek sikerességének záloga a magas termelékenységgel rendelkez térségi gazdasági klaszterek. Versenyel nyeiket az üzleti környezetükb l fakadó, részben agglomerációs típusú el nyök jelentik – kiemelten a méretgazdaságosság, a technológia, a know-how és a termékdifferenciálás –, amelyeket az ún. rombusz-modellben foglalt össze. A versenyel nyeiket jelent tényez k koncentrálásában centripetális, a gazdasági fejl dés eredményeinek tovagy r z désében pedig centrifugális er k m ködnek közre.

A térségek centrumai az egyenl tlen cserék eredményeként koncentrálják a hatalmat és a gazdasági fejl dés forrásait. A perifériákról a jobb megtérülés reményében a mobil termelési tényez k és a keletkezett értéktöbblet a központ irányába áramlik, ami a központ fejl dését tovább dinamizálja. A periféria – a centrum döntéshozatali mechanizmusai által – egyre súlyosabb függ ségi helyzetbe kerül. (Nagy G., 2006) A centrumok dominanciája csupán látszólagos. Amennyiben a periféria az elzárkózást vagy más centrumokhoz történ kapcsolódást választja, lecsökkennek az eredeti központ er forrásai, amely a nemzetközi versenyben kínálati pozíciójának romlását eredményezi; mindez visszaes befektetésekben, a versenypozíció romlásában nyilvánul meg.

A területi egyenl tlenség empirikus modelljei

A bemutatott elméletek, ugyan eltér megközelítésben adnak magyarázatot az egyenl tlenségek kialakulására és viselkedésére, abban azonban egyetértenek, hogy az egyenl tlenségek a térszerkezet természetes velejárói. A térben egyidej leg differenciáló és homogenizáló er k hatnak, amelyek hatására alakulnak a térségek fejlettségi különbségei. Els ként Williamson ismerte fel, hogy az egyes területi egységek fejlettsége, fejl dése szoros összefüggésben áll bels differenciáltságuk nagyságával, és annak változásával. Az állami beavatkozás azonban, a területfejlesztés eszközeinek alkalmazásával képes kezelni a kialakuló területi egyenl tlenségeket, képes biztosítani a kiegyensúlyozott területi fejl dést. Az ellentétes irányú folyamatok hatásainak nemzetközi vizsgálatát a II. világháborút követ er teljes gazdasági növekedés lecsengése helyezte a nemzetközi érdekl dés középpontjába. Az 1950-es, 1960-as évekre egyre nyilvánvalóbbá vált a világ megosztottsága, az Észak-Dél dualizmus élesedése. A világgazdaságban megjelen fejl dést, fejlettséget és az egyenl tlenségek kapcsolatát többek között Kuznets

(Kuznets, S., 1955) és Myrdal (Myrdal, G., 1957), az országok bels egyenl tlenségeinek vizsgálatát pedig Williamson (Williamson, J. G., 1965) munkái alapozták meg.

Az egy lakosra jutó jövedelem súlyozott relatív szórása alapján, történeti és keresztmetszeti adatokat felhasználva, els ként Williamson vizsgálta az országon belüli regionális egyenl tlenségeket területi statisztikai alapú összehasonlító elemzéssel. Az alapkérdésre, miszerint hogyan függ össze a nemzeti gazdasági fejl déssel az ország bels területi tagolódása, eredményül egy „U” alakú görbét kapott. A globális gazdaság keresztmetszetét tekintve a modell alapján a legfejletlenebb országokban alacsony, a közepesen fejlett országokban magas, a legfejlettebb országokban pedig ismét alacsony a bels jövedelemegyenl tlenség. Történelmi síkot vizsgálva a gazdasági kezdeti szakaszaiban a kismérték jövedelmi tagoltság er teljes növekedése (divergencia), majd egy pont után a regionális tagoltság enyhülése (konvergencia) figyelhet meg.

1. ábra A módosított Williamson-i modell

Forrás: Nemes Nagy J., 1987

Nemes Nagy József a modell módosításával pontosabban magyarázta a gazdaságtörténet egyes szakaszaiban a fejlettség és a jövedelmi tagoltság összefüggéseit (Nemes Nagy J., 1987):

1) Prekapitalista agrárdominanciájú gazdaság

2) Kapitalista nagyipar kibontakozása, ezzel párhuzamosan nagy területi koncentrációk kialakulása

3) T kés termelési viszonyok dominanciája. A gazdaságban meglév éles fejlettségi és szerkezeti különbségek csökkenése részben spontán folyamatok, részben az állam gazdaságpolitikájának következtében. Ezek hatására a szolgáltatásközpontú gazdaság kerül el térbe.

4) A kormányzatok a regionális politika eszközeivel tovább er sítik a kiegyenlít dési folyamatokat.

Az átdolgozott modell egyértelm vé teszi, hogy a nagy gazdasági ágazatok – a mez gazdaság, az ipar vagy a szolgáltatások – megjelenése és visszaszorulása er teljes polarizáló hatásúak, míg domináns id szakukban jelent sen hozzájárulnak a kiegyenlít dési folyamatokhoz, mind a jövedelemtermelés, mind a foglalkoztatás terén.

(L csei H., 2004) A gazdaság er forrásai közül a termelékenység mind magasabb szintjét keres t ke bizonyult a legjelent sebb tényez nek, a humán er források hatását messze megel zve.4 Ugyanakkor a gazdaságilag fejlett térségben a megfelel mennyiség és összetétel potenciális munkaer t vagy keresletet jelent lakosság tovább növeli e térségek el nyét. A Williamson-i görbe elemzése összességében rámutat arra, hogy a területi gazdasági mozgásfolyamatokra leginkább:

- a naturális és az árutermel gazdaság súlyának változása;

- a gazdaság szerkezetének történelmi átalakulása; valamint - az állam területfejlesztési politikája hat.5

A regionális egyenl tlenségeket és kiegyenlít dési folyamatokat leíró modellek közös hibája, hogy el rejelzéseket nem tartalmaznak; a fejlettség legmagasabb szintjén lév nemzetgazdaságok esetében tartós kiegyenlítettséget, hosszú távon csekély mérték polarizáltságot feltételeznek. Lackó László a regionális egyenl tlenségek történelmi távú alakulását vizsgálva, lecseng polarizáltságot feltételezett. (Lackó L., 1988) Modelljében az ipari kapitalizmus kiugróan magas hullámát fokozatosan csökken amplitúdójú divergencia és konvergencia szakaszok követik. Ennek értelmében a lakosság egyre kisebb hányadát érintik a polarizáltság negatív következményei.

A polarizáltság jöv beni állapotának el rejelzésére tett kísérletet Amos is, aki empirikus elemzésekre épül modelljében Williamson „U” alakú görbéjéhez két, egymással ellentétes lehetséges kimenetet kapcsolt. (Amos, O. M., 1988) Egyrészt egy nyugodt, a kiegyensúlyozott térszerkezet irányába mutató folytatást, másrészt az egyenl tlenségek

4 A t ke annak ellenére domináns tényez nek tekinthet , hogy jelenléte meghatározott ágazatokban (pl.

feldolgozóipar) kifejezetten negatívan hat a foglalkoztatottságra, ugyanis a t keorientált fejlesztésekkel munkaer váltható ki.

5 E tényez k közül – Caselli és Coleman kutatásai alapján (Caselli, F. – Coleman, W. J., 2001) – a gazdasági szerkezet változása bír legjelent sebb befolyásoló er vel.

növekedését valószín sít görbét. A modell értelmében a gazdasági fejlettséget meghatározó kiinduló feltételek függvényében er teljes területi polarizációt vagy regionális kiegyenlít dési folyamatokat is eredményezhet a gyors gazdasági növekedés.

2. ábra A fejl dés és az egyenl tlenség viszonyának rövid távú hullám-modellje

Forrás: Amos, O. M., 1988

A témához kapcsolódóan az 1990-es évek makrogazdasági kutatásainak alapkérdésévé vált, hogy az egy f re jutó GDP regionális egyenl tlenségeiben hosszú távon csökkenés vagy növekedés várható-e?6 A nemzetgazdaságok fejlettsége és az adott ország gazdasági polarizáltsága közötti kapcsolatok feltárását vizsgáló kutatások, szemléletük és az alkalmazott módszertan alapján két f irányvonalba sorolhatók:

1) Az 1970-es évekig az egyenl tlenség alapú ún. „szigma-konvergencia” jelentette a kutatások alapját. Ennek értelmében a vizsgált területi egység fejlettségi szintjének az országos átlaghoz viszonyított differenciáltságát szórással mérték. „Szigma-konvergencia”

esetén a vizsgált országok egy f re jutó jövedelmeinek keresztmetszeti adataiból számított szórás csökken tendenciát mutat.7

2) A XX. század végének f kutatási irányzata szemléletét tekintve a növekedéselméleti hátter ún. „béta-konvergenciá”-ra épült. Ennek értelmében a területi fejlettségi szintek és a fejl dési ütem regressziós kapcsolata alapján mérik a területi közeledést vagy differenciálódást. (Barro, R. – Sala-y-Martin, X., 1991) A „béta-konvergencia” gondolata valójában a Solow-modell empirikus tesztelése. A modell

6 Több országban végeztek hasonló kutatásokat, így Ausztriában Hofer – Wörgötter, Görögországban Siriopoulos – Asteriou, Finnországban Kangasharju, Svédországban Persson stb. (Nemes Nagy J., 2005), illetve az EU regionális politikájához kapcsolódóan a támogatások hatékonyságának mérésére is.

7 Statisztikai szempontból fontos figyelembe venni, hogy a szórás a jövedelmi egyenl tlenségek abszolút mutatója, ezért értéke akkor is növekedhet, ha az egyes csoportok relatív jövedelmi pozíciója változatlan marad, csak egyszer en növekszik a jövedelmek abszolút nagysága, vagy a jövedelmeket más valutára átszámítjuk (ezért ajánlatosabb a relatív szórás vizsgálata).

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 14-27)