• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDOSITàSOK

In document Religio, 1898. 1. félév (Pldal 124-127)

B u d a p e s t , febr. 12. Az idők Ura s az emberiség Megváltója előtt való ünnepélyes hódolat ügyében, — a 19-ik század végének s a XX. század kezdetének találkozása alkalmából, a következő felszólítást k a p t u k :

Nemzetközi bizottság a Megváltó Jézus Krisztusnak hódo-lat bemutatására. Bologna, Via Mazzini n. 94.

Nagytekintetü Szerkesztő Ur !

Kötelességünknek tartjuk eleve becses tudomására hozni, hogy a Megváltó Jézus Krisztusnak bemutatandó Ünnepé-lyes Hódolat érdemében legközelebb egy okmányt küldünk t. Czimére, azon tiszteletteljes kéréssel, miszerint azt nagy-érdemű becses lapjában közzé tenni szíveskedjék. *)

Ámbár pedig az okmány kissé terjedelmesebb, mind-azáltal is kérjük, hogy azt egész terjedelmében közölni ke-gyeskedjék, miután belőle érthetők és mérlegelhetők az

Ünnepélyes Hódolat eszméje és azon munkakör kiterjedtsége, amelyekre ugyan minden hívőnek, de különösen a kath.

*) Meglesz.

105 RELIGIO.

sajtónak közreműködését és áldozatkészségét felhívni bátor-kodunk.

Az vIl Solenne Omaggiou czimen megjelenő havi füzeteinkből láthatni ama nagymérvű elterjedést és előhala-dást, melyeket e vállalkozás már is tett, a mely azért nagy bizalommal várja a nagytekintetü Szerkesztő Úr és K a r t á r -sainak is buzgó közreműködését és segítségét.

Tiszteletteljes kérésünk meghallgatásának reményében vagyunk

Giovanni Acquaderni, elnök.

Tomaso Crispolti, titkár.

Győr, febr. 2. A katholikus kör közgyűlése. — (Vége.)

A lelkesen m e g é l j e n z e t t elnöki beszéd után dr Gàesmein Sándor kanonok, a kör t i t k á r a t e t t e m e g j e -lentését a kör állapotáról és m u l t évi működéséről. E jelentés a következő :

Tekintetes Közgyűlés !

A győri k a t h . k ö r a lefolyt, mint megelőző évben befejezte azt a művet, mely által biztos l é t a l a p o t t e r e m -t e -t -t m a g á n a k , — a házbeszerzés-t és á -t a l a k í -t á s -t — a mos-t lefolyt évben n y u g o d t a b b a n l á t h a t o t t hozzá f e l a d a t á n a k teljesítéséhez.

1. Letelvén a m e g a l a k u l á s t ó l számított h á r o m év, melyre a k ö r t a g j a i közé belépők kötelezték m a g u k a t , a t a g o k t ú l n y o m ó nagyrésze t o v á b b r a is m e g m a r a d t a k ö r kebelében, a mi azt m u t a t j a , h o g y a k ö r működése és tevékenysége által megfelelt ama várakozásnak, melyet a közönség beléje helyezett. S bár az első t r i e n n i u m leteltével a kilépők és törlendők szama a szokottnál t e r m é -szetszerűleg n a g y o b b volt, a t a g o k száma m é g mindig elég jelentékeny g y a r a p o d á s t m u t a t fel, a mennyiben a m u l t év 448 t a g j á v a l szemben a most lezáródó évben 470 t a g o t számlál a k ö r ; ezek közül 41 az alapító, 239 a rendes és 191 a pártoló-tag. Mint sajnos k ö r ü l m é n y t kell azonban megemlíteni, hogy a g y a r a p o d á s kiválókép a pártoló t a g o k számában m u t a t k o z i k , mig ellenkezőleg a rendes t a g o k száma valamivel csökkent.

2. A halál, sajnos, a m u l t évben t ö b b e k e t e l r a g a d o t t m a g á v a l k ö r ü n k kedves látogatói és különös jótevői közül, igy : Apa Benedek, Kokas József, Mayerhofer József, Pfeiffer László, Török Sándor a l a p í t ó t a g o k a t ; Eibl L a j o s Hollós József, Kot sis Ferencz rendes t a g o k a t és Weiler Mihály, Béthy Ferencz, pártoló t a g o k a t . Kedves e m l é k ü k élni fog k ö z ö t t ü n k . A vál. az elhalálozásukat követő gyűlésen részvétét jkvileg kifejezte, s temetésükön kép-viselve volt. A kör helyiségeit a t a g o k v a s á r n a p o n k i n t szép számmal l á t o g a t j á k , sajnos, hogy h é t k ö z n a p o k o n , s különösen a téli évszakban csak kevés l á t o g a t ó j a akad.

Azon valamikép segíteni kellene, nehogy a mindent meg-ölő közönyösség t a n y á t üthessen.

3. A már azelőtt is népszerűségnek örvendő felolva-sásokat és zenei előadásokat a kör ez évben is jó siker-rel folytatta. Ezek rendezésére a választmány egy külön bizottságot alakított kebeléből, melynek t a g j a i : Giessivein Sándor dr, Bdnóczy Gyula dr, Kom J á n o s dr Kellemes estékről a k ö r arany i f j ú s á g a is gondoskodott, 1897. feb-r u á feb-r 28-án egy sikefeb-rült műkedvelői előadással g y ö n y ö feb-r

k ö d t e t t e a közönséget., A felolvasásokat t a r t o t t á k : Schlege P é t e r , Németh Gyula, Egyed J á n o s , Sankovies Bertalan,

Tell A nasztaz, Giesswein S á n d o r dr, Bánóezy Gyula dr, Mer sich J á n o s dr, Kisfaludy Á. Béla dr, Bódiss J u s z t i n dr. A zenei és műkedvelői előadásokban résztvettek : Szabó Vilmos (ismételten), Csizmadia Mariska, Kiss Riza (ismételten), Scheder Vilmos, Borsitzky E l e m é r , Csizma-dia Miklós, Mersich Aladár, Grunewald Kamilló, Deáky Margit, Deáky Zsigmond dr, Toffant I r m a , Schön H e r min és Birike (ismételten), Szauter I r é n (ismételten), Kiss E t e l k a (ismételten), Somhegyi I r é n k e (ismételten), Forst-mayer Richárd (ismételten), Müller Károly, Nagy Mariska, Fránek Gábor (ismételten), Árvay Géza, Kőszeghy Mariska és a székesegyházi zenekar énekesnői, Haeffner Anna (ismételten), ponori Tlieicreivk István. Szives k ö z r e m ű k ö -désüket a rendező-bizottság megköszönte, mihez azt véljük a t. közgyűlés is hozzájárul.

4., A könyvtár állománya a lefolyt évben főkép a j á n d é k o k által g y a r a p o d o t t . Könyveket adományoztak : Beidl Alajos, Szely L a j o s dr, Mersich J á n o s dr, Giesswein S á n d o r dr.

5. A pénztár állapota bár nem az activák emelke-désében, de a passivák csökkenésében jelentékenyen javult.

P é n z t á r m a r a d é k b a n ugyanis a folyó év csak 96 f r t n y i készpénzt vett át az elmúlttól. De t ö b b nagylelkű ada-kozó áldozatkészsége folytán a k ö r házadóssága jelenté-kenyen csökkent. U g y a n i s a házalap részére aláirt és tel-jesen befizetett kölcsönrészvények közül összesen 99 drbot 4950 k o r (2275 frt) értékben a h á z a l a p n a k viszaadtak a következő u r a k : Beidl A l a j o s 20 db, 1000 kor. értékben,

Schlichter L a j o s 20 db, 1000 k. é., Szely Lajos dr 20 db, 1000 k. é., Schlegel P é t e r 12 dbot 600 k. é. — Deáky Zsigmond dr, Giesswein Sándor dr, Lacza testvérek, Lippay Géza, Molnár Ignácz dr, 4 — 4 dbot 200 k. é., Simon Ferencz 2 dbot 100 k. é., — Bedy Vincze dr, Ehler Antal, Mersich J á n o s dr, Schacll József, Szommer György 1—1 dbot 50 kor. é. A kegyes adakozóknak a vál. annak idején jkvileg köszönetet m o n d o t t ; bőkezüsé-gök a kör t e r h é t jóval apasztotta, miért ugy hiszszük e köszönetnyilvánításhoz a t. közgyűlés is hozzájárul. A házalap törzskönyvét Tóth Gyula ur tisztázta le nagy gonddal, miért szintén köszönetet mondott neki a választ-mány.

A kör vagyoni állapota t e h á t most ezek után igy a l a k u l : van készpénzben 96 f r t 67 kr. és egy szerény becsléssel 32000 f r t o t érő ház s annak felszerelése, mivel szemben áll a házon 14000 f r t n y i és a kölcsönkötvényeken 14,425 frtnyi, összesen 28,425 frtnyi teher.

6. Végül m é g egy örvendetes hírt van szerencsém a t. közgyűlés b. t u d o m á s á r a hoznom. A mult évi j a n . 24-én t a r t o t t közgyűlés elfogadta az alapszabályokhoz csato-landó függeléket, melynél fogva a kör feljogosittatik a külvárosokban fiók-köröket felállítani. A nmlgű belügy-ruinistererium azonban e f ü g g e l é k e t nem t u d n i mi oknál fogva h e l y b e n h a g y a n d ó n a k még a k k o r sem találta, midőn a választmány j ó v á h a g y á s u k a t ismételten is kérelmezte a városi tanács u t j á n . A második visszautasítás után a vál. egyenesen a nmlgú belügyminisztériumhoz fordult mely a, vál. megkérésére folytán kiskeszényi Szabó

István orsz. gy. képviselő ur választmányunk tagja által arról nyervén informátiót, hogy mi nem vagyunk államveszélyesek, most az alapszabály függeléket f. évi jan. 22-én 121972/Y. 6. 97. sz. a. kelt fenbecsü

intéz-vényével kegyesen jóváhagyni méltóztatott.

Ezekben volt szerencsém a vál. mult évi tevékeységét és a kör működését röviden ecsetelni. Midőn egyúttal a választmány nevében a belénk helyezett bizlmat megkö-szönjük, kérjük a t. közgyűlést, hogy-e jelentésünket jó-váhagyólag tudomásul venni szíveskedjék.

A titkári jelentés után a választmánynak megadták a fölmentést. A tisztikarnak megbízatása letelvén, követ-kezett az u j választás ! A kör tagjai a régi tisztviselők működésével tökéletesen meglevén elégedve, közfelkiáltás-sal újra megválasztották a régi tisztviselőket mind. — Csupán Lendvay Hugó tanár ur helyébe, ki a könyvtárosi teendőket már két éven keresztül nagy ügybuzgalom-iral vitte és tisztét többé megtartani nem kívánta, válasz-tották könyvtárosnak Bedy Yincze dr. theol. tanárt. A választmányi tagok ugyanazok maradtak.

A választással az elnök éltetése között véget ért a gyűlés.

A gyűlés alkalmából társasvacsora volt a kör helyi-ségeiben, melyen mintegy 70 tag vett részt. A kör ven-déglőjének jóhirü konyhájából kikerült ízletes ételek és a szivviditó hegyieve vidám hangulatra keltette a részve-vőket, ugy hogy a kellemes társasestélynek csak a késő éjjel vetett véget.

Üdvözöljük a kör ujjonnan megválasztott tisztviselőit és kívánjuk, hogy a győri katholikus kör napról-napra erősödjék és terjedjen.

P é c s . A püspök a város polgáraihoz. —

Majorossy Imre polgármesterhez a következő átirat érkezett:

Tekintetes polgármester u r !

Pécs szab. kir. város tekintetes törvényhatósága és tanácsa, nemkülönben mélyen tisztelt közönsége püspöki székem elfoglalása alkalmából szive nemességének min-dennemű megnyilatkozásával és szeretetének kitüntető jeleivel kegyeskedett engem minden érdemem nélkül el-halmozni.

Engedje meg tekintetes uram, hogy édesen megha-tott lelkem legmelegebb köszönetét önnek és ön előtt tolmácsolhassam, kérve egyúttal, hogy azt alkalmilag ugy a tekintetes törvényhatóság és tanács, valamint szeretett polgártársaimmal közölni szíveskedjék.

Kelt Pécsett stb.

Tekintetes polgármester urnák őszinte tisztelője Hetyey Sámuel.

T Á R C Z A.

Emlékbeszéd dr Irsik Ferencz fölött.

Tartotta : a „Szatmáregyházmegyei Irodalmi Kör" 1897. évi novem-ber hó 17-én tartott közgyűlésén dr. Steinnovem-berger Ferencz a kör

alelnöke.

(Vége.)

Ami Irsiket a tüneményszerüség fénykörébe emeli, az a humanitás mezején páratlan áldozatkészséggel művelt nagy alkotásai.

Ha egy dus örökségnek letéteményese vagy egy százezrek jövedelmével rendelkező szerencsés halandó emel magának ereznél maradandóbb emléket humanitárius nagy alkotásaival, tisztelettel adózunk a nemes szívnek és ál-dólag emlegetjük haló poraiban is, de bámulatba nem esünk az alkotások nagysága fölött. Azonban ha egy pap, semmit sem örökölve, az akkor még szerényen javadal-mazott tanári állásokon átjutva, a valamivel gazdagabb plébániák jövedelmeit élvezve, yégre az elég fényes ugyan, de nagy szabású alkotásokra korlátolt jövedelmű kanonoki állásra emelkedve, százezrekre menő alapítványokat tesz, méltán támad a csodálkozás és b á m u l a t : honnan vette ezt a tömérdek kincset erre a mesés adakozásra? S az emberek valóban bámultak, midőn ő egv egy ujabb, nagy-szerű alkotással lepte meg a világot.

Nagyszerű iskolája volt neki a takarékosságra nézve Hám János udvara, akiről ő mondja a gyönyörű élet-rajzban, hogy „igen egyszerű asztalt tartott ; semmi fölös-legest : szivarozást s más efélét nem engedett meg ma-gának ; habár t'szta, de sokszor kopott ruhában j á r t ; egy köpenyege volt, amelyet éveken át hordott. S a mily takarékos, önmegtagadó és szigorú volt önmaga iránt, ép u g y a papi pályára készülők — és a fiatalabb papsággal szemben is szigorú, a testi, anyagi és erkölcsi elkényez-tetést és puhálkodást egészen kizáró elveket alkalmazott ; azt akarván ezzel elérni, hogy a papi pályára készülők a papi állást ne a kényelem és bővelkedés menhelyének tekintsék ; ne szokjanak az élet és a jólét oly kedvezmé-nyeihez, melyeket esetleg pályájukon később nélkülözniök kellene; hogy igy a nélkülözést megszokván s ez által a későbbi elégületlenség forrásai elzáratván, szűkebb ellátású helyeken is becsülettel megállani, megélni és kedvvesztés, csüggedés nélkül működni képesek legyenek." De taka-rékos volt a nagy püspök elvből még azért is, hogy vi-déki papsága szegénységén annál hatásosabban enyhitsen, a templomok és iskolák pusztaságát eltüntesse. Nélkülö-zött ő, hogy ne nélkülözzenek mások. Szent Ambrus szel-lemében cselekedett: Lovait föl nem sallangozta, hogy testvéreit, kik rongyokba burkolódva jönnek hozzá, fel-öltöztethesse. — Igy jellemzi ő a nagy püspököt, kinek oldala mellett éveket töltött.

Itt ebben a nagy iskolában tanulta meg a ker. ta-karékosságot, aki természeténél fogva is hajlandó volt rá ; a nagy példán tanulta meg a földi javaknak a legszük-ségesebbre való felhasználását. S volt lelki ereje : nemcsak lelkesedni a nagy példán, hanem azt utána is csinálni. Min-dennap szeme előtt lebegett a gondolat, hogy másokért kell élni; fgyszerü asztalt tartott, akár mint a legszegé-nyebb falusi plébános ; viseltes ruhában járt, kivéve az ünnepies megjelenéseket, mint akár egy szegény káplány ;

lakására keveset költött, pedig ha csak kötelesség nem szólította el, mindig otthonában ült. Mindenben szeme előtt tartotta az Üdvözítő Jézus szavait : A morzsaléko-kat szedjétek fel, hogy el ne veszszenek. Mennyi éber-ségre, mennyi akaraterőre volt szükség ahoz, hogy az em-beri természetre nézve ezt az igen terhes szabályt majd-nem az aggkorig felnyúló hosszú életen át következetesen megtartsa. És ő megtartotta, mert akarta megtartani. Igy tudott ő SZÍVÓS kitartásával, öntudatos gaídálkodásávaf

RELIGIO. i 13

In document Religio, 1898. 1. félév (Pldal 124-127)