• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK

In document Religio, 1888. 2. félév (Pldal 33-37)

Az erkölcsök hanyatlása, a család és népiskola

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK

N a g y v á r a d i e g y h á z m e g y e . Háromszáz év óta első bérmálás N.-Szalontán. —

„Dr Schlauch Lőrincz nagyváradi püspök ur ő excja ismét ú t r a kelt — í r j a az „ E g y e t é r t é s " — s folyó hó 5-én a b i h a r m e g y e i Bikácson, 7-ikén S á l y i b a n , 8-án N a g y s z a l o n t á n , e regi h a j d u - v á r o s b a n osztotta ki a bér-málás szentségét, szokott ékesszólásával hirdetve min-d e n ü t t a hit igazságait, a vallási s p o l g á r i erényeket.

N a g y s z a l o n t a i b é r m á l á s a a z é r t is emlékezetes, h o g y a városban a X Y I . századi n a g y vallási ú j í t á s k o r megszűnt a k a t h o l i k u s egyház és csak ezelőtt tiz évvel á l l í t t a t o t t vissza. Mondhatni, h o g y Szalonta háromszáz évi elsza-kadás u t á n először látta viszont főpásztorát. A város, mely tízezer helvét hitvallású mellett csak mintegy hétszáz

római k a t h o l i k u s t számlál, mint igérte volt, m a g y a r ven-dégszeretettel és őszinte tisztelettel f o g a d t a a főpásztort, ki, mint m e g é r k e z é s e k o r mondá, örömmel j ö t t A r a n y J á n o s városába, hol az a szellem uralkodik, mely a nagy költő müveiből oly nemesen szól hozzánk. De a f ő p a p l á t o g a t á s á n a k volt egy mozzanata, mely nemcsak Sza-lonta városában, h a n e m annak h a t á r a i n tul is méltó figye-lemben f o g részesülni. Az ü n n e p befejezéseül a helybeli r. k. lelkész Yitkovszky István díszebédet adott a püspök tiszteletére, melyre a város értelmisége is hivatalos volt.

Mikor a házi ur p o h a r a t emelt magas vendégére, éltetve őt, mint a hitigazságok s nemzeti történeti h a g y o m á -nyaink egyik nemes bizományosát, dr Schlauch Lőrincz püspök következőleg válaszolt : Hazánkban a nemzeti

élet konstitutiv elemeit képező tényezők, intézmények, vallások nem az irott törvények és nem is a papirra vetett alkotmány rendelkezéseinek, hanem a történelmi fejlődésnek eredményei. Elvek, melyek charták, vagy alkotmánylevelek kereteiben állíttatnak fel, rendesen, még mielőtt életbe lépnek, vagy kivihetetleneknek bizonyulnak, vagy éppen a politikai nézetek változásával ujabbak által cseréltetnek fel. Változékonyságuk miatt még a szabad-ságot sem képesek biztosítani. Ma hazánkban — és erre kívánok reflektálni — a különféle vallások tényleg lé-teznek. Az egy gondolattól, egy érzelemtől vezetett em-berek egy testületté csoportosultak, mely testületnek mindegyike saját életével, saját irányával, saját hagyo-mányaival bir, és mindezek együtt véve, valamint törté-neti tényt alakítottak, ugy alakultak történelmi jogot is.

Mindegyiknek törekvése pedig önmagát fentartani és saját jogait biztosítani. S bármiként állottak e testületek a fejlődésnek phasisai alatt egymás ellenében, ma, a mű-veltségnek hatása alatt lassankint helyt kezd foglalni az a meggyőződés — és ennek mi Magyarországon csak örülhetünk — hogy ezen, a különféle vallási testületek öntudatában élő önjogosultság képessé teszi a müveit embereket arra, hogy másoknak jogait is megértsék és tiszteljék, s ez által kölcsönösen biztosítsák nemcsak fennállási, hanem önrendelkezési jogait és szabadságaikat is. Mindegyike, midőn önnön jogait féltékenyen őrzi, egyszersmind őre egy másik testület jogainak, bizonyosak lévén arról, hogy ha a mások jogai megdőlnek, tulajdon jogai sem biztosak a hasonló sorstól. Ez elvben, a köl-csönös jogtiszteletben nagyobb garanczia fekszik, mint bármely irott alkotmányban vagy törvényben. Ugy hi-szem, hogy e felfogás ma Magyarország minden müveit osztályában él, vagy legalább a jól felfogott érdek szem-mel tartásával érvényesülésre törekszik: valamint meg vagyok győződve, hogy — a mint már egyszer történt

— ha a protestantizmus jogai megtámadtatnának, a katholikusok azok védelmére kelnének, anélkül, hogy önnön vallási meggyőződésöket feláldoznák, ugy viszont meg vagyok győződve, hogy ha a katholiczizmus jogai kérdésesekké tétetnének, protestáns atyánkfiai lennének azok, kik az ismeretes elv szerint: „res tua agitur" azok védelméhez hozzájárulnának, lévén mindnyájunknál a műveltségen, a jogérzeten tul egy gyupont, és ez: édes hazánknak fennállása, izmosodása és szeretete."

„ Egyetértés

PéCS. Tisztelgés a püspöknél és az uj kanonok-nál. —

Mult hó 26-án délelőtt Aidinger János polgármester vezetése alatt mintegy 60 tagból álló küldöttség tisztel-gett dr Dulánszky Nándor megyés püspöknél s később dr Szeredy Józsefnél. A püspöknek köszönetet moudott azért, hogy dr Szeredy kanonokká kineveztetését nagy befolyásává! elősegítette ; Szeredyt pedig őszinte szivből eredő örömmel üdvözölte a méltán megérdemlett kitünte-tés alkalmából.

A püspöknél délelőtti 11 óra után tisztelgett a kül-döttség.

Aidingvr J á n o s a következő beszédet intézte hozzá:

N m g u megyés püspök u r ! Kegyelmes u r u n k ! 0 felsége legkegyelmesebb urunk és királyunk kegyes volt ezen évi junius 11-én kelt legmagasabb elhatározásával, az alkotmányos miniszter előterjesztésére, dr Szeredy József urat, nmgd egyházmegyéjének kitűnő papját, az egyházjogi tudományok jeles bajnokát, a több mint 30 év óta buzgón működő tanárt, a városi törvh. bizottság-nak polgártársai több izben nyilvánult megtisztelő bizal-mából lelkes t a g j á t és nmgd magas kegyurasága alatt lévő jogakadémia jeles igazgatóját, a pécsi díszes kápta-lan valóságos tagjává kinevezni. Ezen legkegyelmesebb kir. tény a legőszintébb örömmel töltötte el városunk polgárait, és mert jól tudjuk, hogy ezen ránk nézve felette örvendetes esemény forrása legelső sorban nmgd kegyességében keresendő, ennélfogva mulaszthatlan ked ves kötelességünknek ismerjük legőszintébb hálánkat és köszönetünket ünnepélyesen nyilvánítani és kijelenteni, mert nagyméltóságod ezen kegyes tényével nemcsak az igaz érdem méltó megjutalmazását és elismerését eszközölte, hanem ezenfelül megtisztelte városunk összes polgárságát, de főképen a városi tvht. bizottságot, midőn annak egyik buzgó és a közügyek intézésében fáradhatlan és ennél-fogva közbecsülésben álló t a g j á t ezen kitüntetésre érde-mesnek találta. De ezenfelül méltó örömet is gerjesztett azon sok ezerre menő polgár szivében, kiknek gyermekeit vagy épen magokat, vezette be az ismeretek és tudomány szentélyeibe a kedvelt tanár és a kiket a kegyeletes hála ma is hozzá füz. Mindezek nevében tehát lelkesülten nyilvánítom azon forró óhajtásunkat, hogy az ég áraszsza el nagyméltóságodat minden kegyelmével, találja zavar-talan örömét és a boldogság érzetét az emberi élet leg-későbbi szakáig, azon igaz és őszinte tisztelet és szere-tetben, melyet mi az igazságos és nemeslelkü főpásztor iránt sziveinkben érzünk és folyton ápolunk. A Minden-ható tartsa meg nagyméltóságodat, mint kegyes főpász-torunkat, hazánk, egyházmegyéje, de főleg városunk ja-vára és díszére; tiszta szivből kívánjuk, hogy soká, igen soká éljen !

E beszédre Dulánszky Nándor megyés püspök körül-belül igy válaszolt :

Midőn Pécs városa képviselő testületének s az álta-lam oly nagyra becsült polgárságnak képviselőit azon alkalomból, hogy kedves paptársam kitüntetését méltá-nyolják, szerencsés vagyok nálam üdvözölhetni, hálával kell megemlékeznem ő felségéről, alkotmányos királyunkról, ki mint 13 évi püspökségem alatt mindig, ugy most is előterjesztésemet elfogadni kegyeskedett.

Midőn ő felsége e kinevezéssel a város nagy közön-ségének ily szembetűnő nagy örömöt szerzett, oly férfiút tüntetett ki, ki ezt meg is érdemelte. De én is becsültem benne mindig ugy a példás tanárt, mint kifogástalan papi életét ; kimutattam ezt már annak idején, midőn ő szent-ségének kitüntetésre előterjesztettem, mutattam ezt, mi-dőn mint kanonokot — mi eddig nem történt meg — joglyceumon igazgatójává neveztem ki.

Örülök, hogy érzelmeim találkoztak a város polgá-rainak érzelmeivel is ; de meg is érdemli ő szeretetöket, ugy tanszékének betöltése által, mint irodalmi működése következtében, mert az ő egyházjogi müve oly kitűnő,

RELIGIO. 31 hogy — ugy hiszem — ma mindenütt, leginkább az van

használatban.

A közügyek terén is folytonos tevékenységet fejtett ki, résztvevén nem csak a közgyűlésekben, hanem a bi-zottságok munkálataiban is. Ezen férfiú iránti szeretetük nyilvánult a mai napon és ez él a város jelen nem lévő polgáraiban is, kiket a tudományok különböző ágaiban részesített.

Örülök, hogy olyan szívesen fogadták e kinevez-tetést és reménylem, hogy más alkalmakkor is hasonló köztetszéssel fognak találkozni intézkedéseim. Köszönöm jó kívánságaikat és reménylem, hogy az uj kanonok, kit a közbizalom már több izben választott be a város képvi-selő testületébe, a székesegyházi káptalannak is díszére fog válni.

Az éljenzéssel több helyt megszakított beszéd után a püspök kezet fogott a jelenvoltakkal ; az ismeretleneket a polgármester bemutatta. P á r szóváltás után a küldöttség távozott, Szeredy Józsefnek a lyceumi épületében levő lakására. A fogadtafás az I. emeleti vizsgateremben tör-tént, ahova az ünnepelt férfiút Krasznav Mihály, Sável Kálmán, A n g y a l Pál és Feiler Mihály meghiván, Aidinger János polgármester a következő beszéddel fogadta :

Nagys. és főtisztelendő kanonok ur !

N e m a külső alakiságokban nyilvánuló szokás, nem a társadalmilag bevett forma, hanem azon igaz és őszinte szeretet és tisztelet, mely e város minden polgárát rang-és rendkülönbség nélkül már évtizedeken keresztül nsgod-hoz fűzi, vezérlett bennünket ide azért, hogy örömünknek adjunk kifejezést azon jól megérdemlett kitüntetés felett, m e l j nsgodat érte az által, hogy a pécsi díszes káptalan valóságos tagjává ő felsége legkegyelmesebb urunk és királyunk által kineveztetett.

Pécs városának polgárai, kiknek sorába nsgd már több mint 30 év óta tartozik, el nem mulaszthatják ezen örvendetes alkalmat felhasználni arra, hogy szeretetük és nagyrabecsülésüknek ujabban is élénk kifejezést ne adjanak.

Nsgd igen jól tudja, hogy a legdrágább és legbe-csesebb adomány, melyet öntudatos és önérzetes polgárok polgártársuknak n y ú j t h a t n a k — a bizalom és a közbe-csülés, — de azt is tudja nsgod, hogy azt kiérdemelni vajmi nehéz ; megnyugvásdal tekinthet azonban vissza lefolyt életére és a körünkben eltöltött évtizedekre, mert nyíltan és őszintén mondhatjuk, és készséggel ismerjük el, hogy ugy a tanári pályán kifejtett áldásos működése, valamint a nyilvános közéletben a közügyek intézése körül tanúsított lelkes hazafisága és a közjó emelésére irányzott önzetlen törekvése, szóval buzgó és áldásos

tevékenysége által nemcsak bizalmunkat és tiszteletünket, hanem szeretetünket és a közbecsülést is méltán kiérde-melte. Jól esik tehát lelkünknek láthatni, hogy a hosszú évek során a közélet terén szerzett hervadhatlan érdemek, méltó jutalom és elismerésre találtak. Nem is késtünk ezért mélyen érzett hálánkat szeretett főpásztorunknak püspök ur ő excjának élénken kifejezni. E n g e d j e meg nsgod, hogy ez örvendetes alkalommal, ne csak mint e város polgárainak élére állított hivatalos közeg, mint e városi közérzület hivatalos tolmácsa intézzem az elmondott

szavakat hozzá, mint azon férfiúhoz, ki polgárságunk diszére válik, hanem engedje meg, hogy mindazok ne-vében is szóljak nsgodhoz, mint szeretett volt t a n á r u n k h o z ,

kik előtt az ismeretek és tudomány szentélyét megnyi-totta, és a kiket az élet küzdelmeire előkészített ; több ezeren vagyunk ilyenek, kik most már az élet délpontján, vagy talán már azon is tultartva, csak hálával és ke-gyelettel emlékezünk vissza azon boldog időkre, melyek igaz, hogy már r é g elenyésztek a mindenség nagy ten-gerében, de azért mégis csak megerősítettek azon meg-győződésünkben, hogy nagyságod czéltudatos nevelésének és jóakaratú fáradozásainak köszönhetjük talán legnagyobb részt azt, hogy a hazának, a társadalomnak hasznos

pol-gáraivá, tagjaivá lettünk. Mi is tehát, mint volt tanít-ványok, hálás örömmel üdvözöljük azon legmagasabb ke-gyelmi tényt, a melylyel az ifjúság, a haza reményének nevelése körül szerzett elévülhetlen érdemei elismertettek és méltán megjutalmaztattak. F o g a d j a tehát őszinte szívből jövő együttes szerencsekivánatainkat ezen ünne-pélyes alkalomból, f o g a d j a szívesen azon biztosításunkat, hogy a tisztelet, szeretet és a közbecsülés érzete, mely-lyel irányában viseltetünk, szivünkben továbbra is fen-marad, s engedje meg, hogy jövőre is polgárságunk dí-szének tekinthessük s valósítsa meg azon reményünket, hogy közéletünknek jövőre is tevékeny részese leend ! Tartsa meg a Mindenható nsgodat városunk javára so-káig, — tegye kegyelmeinek részesévé, — hogy

mind-annyiunk örömére sokáig éljen!"

E beszédre, amelyet a polgármester ugy olvasott föl, Szeredy József következőleg válaszolt :

„Nagyságos kir. tanácsos és polgármester u r ! Mélyen tisztelt uraim ! Jövő augusztus hónapban lesz 32 éve, hogy boldogemlékü Girk György pécsi püspök a pécsi főgymnasiumhoz, melynek egyik kegyura volt és ugyancsak augusztusban leend 23 éve annak, hogy az 1849-ben be-szüntetett és 1865-ik évben ismét megnyitott püspöki joglyceumhoz tanárnak kinevezett. T ö b b tehát mint há-rom évtizede annak, hogy e nemes város kebelében a tanári pályán működöm és annak egyik igénytelen pol-gára vagyok. E z r e k r e megy azok száma, kik ezen hosszú idő alatt a gymnasiumban tanítványaim, a joglyceumban pedig hallgatóim voltak. Bármely részére tekintek drága hazámnak, mindenütt ott látom szétszórva és pedig a püspöki magas méltóságtól kezdve különféle állásokon alkalmazva egykor kedves tanítványaimat. Ha csak magát Pécs városát tekintem, a férfi kor delén levő s tudományos pályát végzett férfiaktól kezdve le egész a mai j o g -hallgatókig, alig van valaki, akit tanítványaim közé nem számithatnék. A hosszú évekre terjedő tanári pályán, s részben az irodalom terén kifejtett működésem és fára-dozásaim jjitalmát vettem el a jelen tanév bevégezte alkalmával, az által, hogy püspököm felterjesztésére ő cs. és apóst. kir. fölsége a pécsi székeskáptalannál üre-sedésben levő kanonoki állomásra legkegyelmesebben kinevezni méltóztatott. Fáradozásaimnak ezen magas el-ismerése és anyagi megjutalmazása a legmélyebb hálával tölti el keblemet, de mély hálával tölti el lelkemet azon elismerés és erkölcsi jutalom is, melyben Pécs városának

polgárai részesitenek, s a melynek önök mélyen tisztelt

uraim a jelen alkalommal, általam soha nem remélt, soha meg nem érdemelt, s engem annyira megtisztelő alakban adnak kifejezést A világon legszebb jutalom egy szerény polgárra nézve a polgártársak elismerése. E n hosszú ta-nári működésem alatt azon szerencsében részesültem, hogy polgártársaim érdemeimen felül elhalmoztak jóságukkal, kegyeikkel, szeretetök és elismeréseikkel ; részesítettek mindabban, a mit valamely város egy szerény polgárának nyújthat ; tagjává tettek és pedig ismételve azon tiszte-letreméltó testületnek, melynek tagjává lehetni életem egyik büszkesége ; most pedig, midőn kanonokká történt kineveztetésem alkalmából ezen kitüntetésben részesíte-nek, a polgári elismerés legszebb és legnagyobb j u t a l m á t n y ú j t j á k , melyet eléggé megköszönni, meghálálni nem tudok, de elfelejteni sem fogok soha. Eletem egyik leg-szebb napja ez ; és ha hosszú tanári pályámon keresztül lettek volna keserű napjaim — mert ki az, kinek ilyen napjai is az életben nem lennének — ugy ezen megtisz-telő ováczió egymaga elegendő arra, hogy mindenért tel-jesen kárpótolva és megjutalmazva érezzem magamat.

Sz. kir. Pécs városának minden időben irántam tanúsított figyelmét, kegyességét, elismerését azáltal óhajtom meg-hálálni, hogy azon u j állásban is, melyet kegyelmes püs-pököm és koronás királyom kegyéből elfoglalok, lelkem egész erejével törekszem közreműködni Pécs városa jóléte és Pécs városának elmozdítására. F o g a d j a ezen megtisz-teltetés és kitüntetésért őszinte köszönetemet mindenek előtt ő nagysága a kir. tanácsos és polgármester ur, egykori kedves tanítványom ; fogadják hálatelt szívből eredő köszönetemet önök is mindnyájan mélyen tisztelt uraim, kik ezen alkalomból idefáradni, s ezáltal engemet annyira megtisztelni méltóztattak. Isten áldása legyen sz. kir. Pécs városán. Adjon Isten városunknak boldog jövőt, jólétet és felvirágozást. Isten éltesse önöket mélyen tisztelt uraim ! Isten éltesse kedves városunk összes pol-gárait !"

Ezután Szeredy József a polgármestert megcsókolta, a küldöttség minden tagjával pedig kezet fogott. Ezzel véget ért a tisztelgés. P. F.

VEGYESEK.

*** A nagytekintélyű „Hist. p>olit. Blätter*-ben dr J ö r g következőleg jellemzi az uj trón változás következ-tében beállott h e l y z e t e t : „Mit kell tartanunk a III.

Frigyes halála óta forgalomba bocsátott hírek felől ? Semmit ! Az, a mi változott (III. Frigyes halála óta), vagyis inkább a mi újra érvényre emelkedett, az az első miniszter (Bismarck) mindenhatósága elmozdithatatlanul.

Egy király uralkodik, a kanczellár kormányoz. Ha I.

Vilmos, a diadalmas, engedett : miért ne engedne az iíju fejedelem ? A komoly pillanatok, de egyszersmind a vilá-gos és tiszta helyzetek akkor következnek be, ha majd ez a másik aggastyán is eltűnt."

— A kath. egyház mellett minden secta, bármily befolyása legyen is egyideig, ephemer jelleggel, s mint

a szappanbuborékok semmivé szétpattannak. Három ily secta létezik jelenleg Európában, melyek a kath. egyház mellett, különféle okoknál fogva, legfőképpen pedig azért tűnnek ki, mert hatalmas államfők mint summus episco-pusok érdekeiket s államaik érdekeit azonosították az illető sectával. Ez a három felekezet: az anglikán egy-ház, a német protestantizmus és a muszka schisma. Mint vallás, mint egyház, mind a három maga a megtestesült te-hetetlenség valamint ki- ugy befelé is. Kifelé, mint a konvertita Marshol a missiókról szóló nagy müvében ki-fejté, egyikök sem terjeszti a kereszténység áldásait. Be-felé egyikök sem képes a lelkekben megőrzeni, hogy csak egy példát említsek, a Jézus istenségében való hitet.

A német protestantizmus ezen felül már ezrével számit-h a t j a a meg nem keresztelt „keresztyéneket." E g y cseppet sem áll erősebb Jábon a német protestantizmusnál akár az anglikán egyház, akár a muszka schisma. Tehetet-lenségük épp a napokban is nyilvánvaló lett. Néhány hét előtt t a r t o t t a az anglikán egyház az egész világról — mert angol birtok az egész világon van — az úgynevezett pananglikán congresszust. Valami 100 „püspök" volt jelen a világ minden részéből. A lehető legnagyobb angol con-formai volt elrendezve minden. A jó buffetre épp oly, sőt talán nagyobb gond fordítva, mint a kényelmes tem-plomi ülésre. Es mi lett az eredmény ? Maga a mindent tudni akaró újságokat olvasó kíváncsi világ sem tud róla semmit, ugy elmerült az egész pananglikanizmus a néma semmiségbe. Mi, egyházi lapok, persze hogy ezt a ku-darczot is észreveszszük és kihirdetjük. — Es a muszka szakadárság, halljuk csak mit tervelt legújabban ? Oecu-menicus zsinatot minden keleti egyház számára Kiewben a muszka czár és a pánszlávizmus nagyobb dicsőségére, abból az alkalomból, hogy most lesz ezer éve annak, hogy az oroszok a keresztény hitet felvették. Nos, váj-jon mi lett az eredmény ? Az, hogy a szakadárság épp oly tehetetlen a ker. alkotásban mint az eretnekség. A czár oecumenikus zsinatjából, a mint előre látható volt, nem lesz semmi. Pedig még az aethioptok is meg voltak híva ! Sem a szerbek, sem a bolgárok, sem a románok, sem a görögök nem vesznek részt benne. Ausztria-Ma-gyarországban pedig van esze a kormánynak, hogy ne t ű r j e területén át a Konstantinápolyba vezető ut készíté-sét a czár részére.

— A svájczi katholikusokat nagy veszteség érte.

Egyik vezérférfiuk, dr Segesser Fülöp Antal, f. evi jun.

30 án 71 éves korában elhunyt. Mint szónok, iró és ál-lamférfiú valamennyi ősét felülmulta. „Halhatatlan érde-mek fűződnek, igy parentál a luzerni Vaterland, a con servativ Svájcz részéről dr Segesser nevéhez. Nem az a hadvezér a legnagyobb, a ki mások által gyűjtött és be-gyakorolt hadsereggel győz, hanem az, a ki tud hadse-reget szervezni és igy győzni." A kath. Svájcz egyik hatalmas oszlopát veszté benne.

Szerkesztőségi telefon.

Vágh. T. M. Nemsokára tudósítom — — t. Tib. Var. Köszö-nöm a becses küldeményt és a szíves megemlékezést. Egy levele j ö t t a szerkesztőséghez. Most már útban van ön felé. Éljen a Bikk levegője !

Kiadótulajdonos ós felelős szerkesztő : Breznay Béla, b ittudor, k. in. t u d . egyetemi ny. r. t a n á r . Budapest. 1888. Rudnyánszky A. könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.)

B u d a p e s t e n , j u l i u s 18. 5. II. F é l é v . 1 8 8 8 .

T A R T A L O M ! Vezereszmék és Tanulmányok : A m a g y a r p r i m á s j o g a i és k i v á l t s á g a i . — Az e r k ö l c s ö k h a n y a t l á s a , a c s a l á d és n é p i s k o l a . — Egyházi Tudósítások: B u d a p e s t : M o n a r c h i á n k l e g j o b b s z ö v e t s é g e és m a g y a r n e m z e t i m i s s z i ó n k . — M ü n c h e n : A p ü s p ö k ö k é r t e k e z l e t é r ő l . — Irodalom: „ S z e m e l v é n y e k S u j á n s z k y A n t a l k ö l t e m é n y e i b ő l . " — I s k o l a i é r t e s í t ő k . — H i v a t a l o s . — Vegyesek. —

S z e r k e s z t ő s é g i t e l e f o n . Megjelenik e lap

heten-ként kétszer : szerdán és szombaton.

Előfizetési dij:

félévre helyben s posta-küldéssel 5 írt.

Szerkesztő lakása:Buda-pest, VIII., Pál-utcza 2., hova a lap szellemi részét illető minden

kül-demény czimzendő.

RELIGIO.

KATH. EGYHÁZI S IRODALMI FOLYÓIRAT.

In document Religio, 1888. 2. félév (Pldal 33-37)