• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁS

In document Religio, 1898. 2. félév (Pldal 56-61)

Nagyvárad, jul. 16. Dr. Székely István — egyetemi tanár. — Az u j egyetemi t a n á r r ó l a derék „Tiszántúl"

ezeket i r j a :

Székely dr. nagyváradi ember. I t t született 1861.

febr. 26-án N a g y v á r a d o n , egy tisztességes polgári családból (Sztarill), melynek úgyszólván minden t a g j a a p a e d a gógiai pályára lépett. Elemi és középiskoláit, sőt a t h e o -logiai t a n f o l y a m o t is itt végezte városunk tanintézeteiben.

19) „Quod siquis vestras sanctiones spreverit, ille vestrae damnationis indignationem formidet. Sic enim catholica fides per vestram pietatem munita persistât illaesa."

) „ H u m a n a n a t u r a errore semel correpta callidisque sermonibus et deterioribus cogitationibus irretita difficile, u t sanioribus conciliis acquiescat induci sólet, ac propterea metu m a j o r e opus est graviorique animadversione." H a r -duin. I. 1518.

53 RELIGIO.

É l e s esze és bámulatos szorgalma által c s a k h a m a r k i t ű n t tanulótársai közül. P a p n ö v e n d é k k o r á b a n m á r olyan p á l y a m u n k á k a t irt, amelyek becsületére válaának egy t a n á r n a k .

A theológiai tanfolyam elvégzésével Bécsbe a Szt.-Á g o s t o n r c l nevezett felsőbb p a p k é p z ő intézetbe küldte őt b. e. Lipovniczky püspök, ki atyai szeretettel g o n d o s k o d o t t a szép tehetségű i f j ú kiképeztetéséről. E b b e az i n t é -zetbe a monarchia legkiválóbb tehetségű fiatal papjai kerülnek. E z e k között is a legelső lett Székely, ki itt vetette m e g az a l a p j á t alapos és emellett sokoldalú k é p -zettségének. E g y m á s u t á n s a j á t í t o t t a el a német, franczia, angol és olasz nyelveket. A theológiai t u d o m á n y o k o n kivül

m é g előszeretettel foglalkozott a t e r m é s z e t t u d o m á n y o k k a l és a filozófiával. Bécsi t a n u l m á n y a i közben érte el a kort, melyben az egyházi törvények értelmében áldozó p a p p á szentelhették őt. A bécsi Szent I s t v á n - t e m p l o m b a n szen-telte őt fel Angerer h. érsek.

V á r a d r a visszatérvén 1885-ben az egyházmegyei irodában n y e r t alkalmazást. E g y év múlva az erkölcstan és lelkipásztorkodástan t a n á r á v á nevezte őt ki Ipolyi püs-pök, 1892-ben a szentirástan, héber nyelv és a filozófia tanítását vette át s e g y ú t t a l a j o g a k a d é m i á n á l hitszónok lett és az államvizsgálati bizottság k ü l t a g j a .

T ö b b mint egy évtizeddel ezelőtt j e l e n t m e g első n a g y o b b szabású t a n u l m á n y a : Az emberi nem kora és a Szentírás czimen. Azóta oly k i t e r j e d t irodalmi m ű k ö -dést fejt ki, amilyenre kevés példa van. A szentírás-t u d o m á n y mindkészentírás-t részészentírás-t, a szenszentírás-tírás m a g y a r á z a szentírás-t á szentírás-t , az apologetikát, t e r m é s z e t t u d o m á n y o k a t , az ősrégészetet, az erkölcstant, a felsőbb pedagógiát s a filozófiának minden ágát felölelik azok a becses t a n u l m á n y o k , czikkek, é r t e kezések, melyek az ő tollából tudományos f o l y ó i r a t a i n k

-ban m e g j e l e n t e k . Önálló munkái között pedig k e t t ő : A Szentírás apologiája és ösztön és ész (2 kötet) olyan, amely bármily nagy nemzet irodalmának diszére válnék.

Tudományos érdemeiért t a g j á v á választotta a Szt.-István-Társulat irodalmi osztálya és az Aquinói sz. Ta-másról nevezett filozófiai társaság.

E m e l l e t t j u t o t t ideje hasznos társadalmi tevékeny-ségre. A budapesti és a helybeli k a t h . körben többször t a r t o t t élvezetes felolvasásokat. Szünidejét nagy t a n u l -m á n y u t a k r a használja. E l ő b b h a z á n k a t azután a külföldet utazta be. Kinevezésének hire Svájczban találja, honnét tanulságos „Schweizi sétáit" i r j a l a p u n k n a k , melyek l e g -közelebb önállóan is m e g fognak jelenni.

A szegényes m a g y a r hittudományi és filozófiai iro-dalom sokat v á r h a t még az u j egyetemi t a n á r tallától.

U j állásában m ó d j a lesz megvalósítani fiatal lelkének a m -biczióját, hogy a magyar tudomány művelésének éljen.

Isten adjon erőt, kitartást és sikert a férfikora ele-jén ily szép méltósághoz j u t o t t tudós t a n á r n a k , ki hisz-szük ott is diszére fog válni szülőföldjének és egyházme-gyéjének.

T Á R C Z A .

f Villányi Szaniszló, bakonybéli apát.

1847-1898.

A nagyműveltségű, korai sirba dőlt bakonybéli apát-ról, a helyszínén, a közvetlenül érzett f á j d a l o m szívfacsaró érzelmei között, irt egy necrologot szerető rendtársa, a m a g y a r o r s z á g i benczésrend kitűnősége, Acsay Ferencz, győri igazgató. Olvassák el a „Religio-Vallás" t. olvasói és t a n u l j a n a k belőle e m b e r t és testvért igazán szeretni.

F é n y e s kék ég, r a g y o g ó n a p s u g á r , bársonyzöld ve-tések, aranykalászos rónaság, csevegő kis p a t a k , közben a kedves m a d a r a k vidám éneke, minden, minden duzzadó életet m u t a t , minden csak fokozza v á g y u n k a t , hogy még éljünk, soká éljünk s élvezzük a természetben a jó Isten-nek p a z a r u l szórt áldásait . . . E g y kis f e k e t e felhő a s z e m h a t á r o n f á t y o l b a v o n j a a nap bucsu sugarait, a m e -lyek félig sejtetik, h o g y vihar van készülőben, s alig p á r perezre r á elsötétedik a l á t ó h a t á r , vészes felhők t o r n y o -sulnak, g o m o l y o g n a k e g y m á s r a , s megkezdődik a bor-zasztó villámlás, a földet sarkaiban megrázó mennydörgés, s aztán hull, irtóztató csattogás közt hull a j é g s t ö n k r e zúzta az e m b e r e k vetését, egy egész évnek minden r e m é -nyét Kétségbeesve állunk a l e t a r o l t vetések fölött, hol van az a r a g y o g ó nap, amely oly sok reménynyel,

öröm-! mel t ö l t ö t t el csak félórával ezelőtt is ? öröm-! 0 , mily bor-S zasztóan csaló a föld s minden földi d o l o g ; minden csak

árnyék, a mely egy pillanat alatt eltűnik, m a j d ismét [ feltűnik, h o g y ú j r a eltűnjék !

A földi lét e kétségbeejtően csalékony változékony-Î ságát m u t a t t a a n n a k a kiváló férfiúnak az életfolyama is,

akinek neve e kis megemlékezés élén olvasható. Duzzadó életerő, mosolygó rózsás arcz, mely derűt keltett mindenütt, élénk szellem, a m e l y e t nemes czélok, magasztos t e r -vek f o g l a l k o z t a t t a k m i n d e n k o r ; czélok és ter-vek, amelyek tökéletes, kerek egészet a l k o t t a k , s lelkesedésre k e l t e t t e k minden nemesen gondolkozót, — hisz a kinek a g y á b a n m e g f o g a m z o t t a k , még hosszú életre s z á m i t h a t — s igy testi egészség, élénk szellem, éles ész karöltve m ű k ö d n e k közre, hogy tervei mind megvalósuljanak . . . Rövid, alig

! p á r napig t a r t ó betegség letörölte az életpirt az örökké . mosolygó arczról s egy pillanat alatt örökre lezáródott a

! szem, amely oly élesen t e k i n t e t t bele ugy a jelen, mint a mult l e g r e j t e t t e b b redőibe i s ; s mielőtt sok szép tervet szőtt lelke csak egyik nagy müvét is teljessé érlelhette volna, elszállt, hogy az emberi, gyarló tökéletes helyett láthassa az örökkévaló, isteni tökéletest. Az isteni intéz-kedés v á l t o z h a t a t l a n s á g á b a n való megnyugvásunk mellett is kínosan vergődő lélekkel álltunk meghidegült teteme előtt, s nem t u d t u k elképzelni, hogy ily magasan szár-nyaló tervek, ily szép remények egy pillanat alatt sem-mivé legyenek ! 0 mily szük helyen megférnek a mi n a g y r a törő reményeink ! . . .

A tósok-beréndi szerény tanitó-lakban növekedett i f j ú v á a megboldogult, akit talán a t y j á n a k hivatása lelke-síthetett, hogy a székesfehérvári főgymnasiumban elvég-zett 6 osztály után a pannonhalmi sz. Benedek-rendbe lépjen. Sohasem kérdeztem tőle, hogy mi vezette a r e n d b e ;

Iii s z ismertein lelkének egész valóját, amelyet csak egy h e v i t e t t : hogy az ősi rendbe Istennek és a hazának szol-gálva a legjobb tehetsége szerint ő is egyik számottevő tagja lehessen rendjének. Elvégezvén Pannonhalmán a theologiai és tanárképzői tanfolyamot, az elsők egyike volt, aki az u j rendszer követelményeinek már igen fiata-lon megfelelt, féuyes eredménynyel tette le a vizsgálatot a történelemből és földrajzból. Mint a győri főgymnasium tanára Vaszary Kolosnak igazgatósága alatt vele felváltva tanította kedves tárgyat 1881-ig, amikor főapátjának bi-zalma rendtársai szeretetével karöltve emelte az eszter-gomi igazgatói székbe. Mert a fiatal tanár nemcsak a katedrán vált ki, hanem a rendi ügyekben is minden iránt érdeklődve s mindig nemes lélekre valló tervekkel foglalkozva rendtársai szemében a jövő embereinek egyike volt. A b. Kruesz Krizosztom főapát halála után való főapát-választáson már komoly párt igyekezett őt a fő-apáti jelöltek közé felvenni; 1891-ben pedig rendtársai-nak bizalma nagy többséggel választotta meg a második helyre. Két évvel később pedig az üresedésben levő apáti székek egyikére választotta meg rendtársainak bizalma s főapátja ekkor nevezte ki bakonybéli apáttá, hogy mint a sok jelesnek méltó utódja e gyönyörű, csendes ma-gányba vonulva rendjének megkezdett történetét tovább s teljesen megírja.

E rövidre fogott életrajz csak halvány mása azon belső tőkének, amelyet nemes lelke Istenének, rendjének és hazájának szolgálatában óhajtott kamatoztatni. Nincs módomban most teljes hű képét megrajzolni működésé-nek ; csak a rendtárs és jó barát kötelesse'gét teljesítem, midőn e pár sorral elbúcsúzom volt tanáromtól és igaz-gatómtól.

Mint tanár és igazgató magasan felülállt a közönsé-ges színvonalon. Hivatása szent volt e l ő t t e ; tudta, hogy az teljes embert kiván s ő lelke minden erejével igyeke zett feladatait megoldaui. Tárgyát mindig legmélyén fogta föl, ügyes módszerrel igyekezett tanítványainak a szemét felnyitni, hogy a külső eseményeknek alapjára láthassa-nak. Nem szerette az értelmetlen betanulást; de meg-kívánta a folyékony előadást is, mindamellett, hogy taní-tásában a fősúlyt az események mélyebben fekvő okainak kutatására fordította. Mint igazgató szívvel, lélekkel volt r a j t a , hogy elődjétől, későbbi főapátjától átvett intézetet necsak azon a színvonalon tartsa meg, amelyen átvette, hanem lehetőleg emelje is. Nemcsak arra volt gondja, hogy szigorúan tudományos előadást tartsanak tanártársai, nemcsak rideg fegyelmezésre törekedett, hanem nevelve igyekezett tanítani, hogy intézetéből egész emberek ke-rüljenek ki. Az intézetben ápolt e komoly irányával nem-csak közvetlen elöljárói s rendtársai szeretetét nyerte meg, hanem azon főigazgatók teljes elismerését is, a kiknek felügyelete alatt az esztergomi főgymnasium a kerület első intézete lett az ő vezetésével s rendtársai odaadó, lelkes támogatásával.

Rendtársai azonban benne nemcsak a mélyreható tanárt, hanem az igazi benedictinust is szerették; mert ő valóban az volt. Érezte, hogy rendjét minden téren szol-gálnia kell, mert az ujabb viszonyok sok, ujabb és ujabb kötelességet rónak minden rendtagra, s ő teljes

odaadás-sal igyekezett rendjét szolgálni minden tehetségével. Az alig 7 éves tanár a rend káptalani gyűlésein már vezető szerepet kezdett játszani; s 1881-ben már valósággal ve-zette rendjének szellemi ügyeit. Ekkor ismerkedtem meg vele közelebbről s ekkor láttam bele lelkébe, amelyet eddig szerettem, ezóta nagyrabecsültem ; mert láttam, hogy nem egyes, aprólékos kérdésakkel bíbelődik, hanem rendjének jövőjéről teljes, határozott terve van, amelyet nemcsak megtudott rajzolni, hanem érte dolgozni és lel-kesíteni is birt. E magasabb szempont vezette már előbb is az irói pályára. Érezte, hogy Istentől nyert magasabb tehetségét nemcsak a tanári pályán kell felhasználnia, hanem irodalmilag is gyümölcsöztetnie kell, hogy meg-felelhessünk azon várakozásnak, amelylyel rendünk iránt a hazai az ujabb viszonyok változtával van. A győri fiatal tanár megszerette uj otthonát : e nevezetes város múltjával kezdelt foglalkozni; ambicziója tárgyává tette, hogy meg-írja történetét. Évközi szabad idejét, vakáczióit arra használta, hogy a győri városi, megyei, káptalani és a bécsi hadügyministeri levéltárakat át meg átkutassa s hozzá még jobbára a saját megtakarított pénzén végezte utazásait. A fokozatosan halmozódó anyagot egyes rész-leteiben elkezdte feldolgozni is, s igy jelentek meg egymásután magvas és alapos értekezései a győri főgymn.

Értesítőiben 1881-ig, mikor Esztergomba került. Amily jól esett neki főapátja megtisztelő-bizalma, ép oly nehezére esett, hogy e nagy munkával fel kell hagynia. Magival vitte a tömérdek összegyűjtött anyagot, azzal a kedves reménynyel, hogy egyszer talán mégis folytathatja majd.

Uj állásának kötelességei sem foglalták le annyira, hogy irói működéséről teljesen le kellett volna mondania;

szívesen használt fel minden alkalmat, hogy kedvelt tárgyát nemcsak a tanári székről hirdesse, hanem a nyilvánossággal is megkedveltesse. 1883-ban Esztergom a töröktől való visszafoglalásának 200-ados évfordulóját ülte.

s ekkor az ünnep középpontja a főgymnásiumban ren-dezett nagy ünnepség és történelmi kiállítás volt. Később Esztergom város és megye múltjával kezdett foglalkozai s ez irányú működését két nagyobb, alapos értekezésben örökítette meg. Hogy ez irányú működését tovább nem folytatta, oka főleg ar, hogy ekkor már rendjének tör-ténetével s e történetnek nagyszabású tervével foglalkozott.

E mélyen járó történetíróra valló terv ugy egészében, mint minden részletében egy tökéletes, kerek egészet alkot, de oly széles körben mozog, hogy ahhoz egy teljes emberi élet sem volna elégséges. É p azért főapátja őt bízta meg a nagy mű vezetésével s a munka felosztással is, s igy indult meg hat évvel ezelőtt e nagy munka, amelynek ő volt tervezője, vezér szelleme. A külföldi anyaggyűjtést is ő vállalta magára s ezért volt 1895—96-ban 5 hónapig Rómá1895—96-ban a vatikáni levéltár1895—96-ban is. Minden gondja e nagy műnek volt most már szentelve s minden-nap a fáradalmak mellett is avval az ujabb örömmel töltötte el, hogy mindinkább közeledik a czélhoz, amelynek élete hátralevő részét szentelte. 0 hogy ez élet napjai oly hamar végződnek, azt senkisem gondolta volna, de hogy ő sejtette, onnan gondolhatni, mert a pannonhalmi apátokról szóló részt mohó sietséggel tisztázta le, hogy a fogalmazványok rossz irása miatt mások meg ne akadjanak vele.

55 RELIGIO.

Sietett, mindennel sietett; szinte lázasan hajszolta as apátság ujjáteremtését is, mintha érezte volna, hogy csak kevés ideig fogja élvezni ezt a kedves, de elődje alatt kissé elhagyatott ^kies helyet, mely alatta annyit nyert csinban, vonzó erőben. Volt érzéke a természet szépségei iránt, volt izlése a házak és lakások berende-zésében is. Ugy az esztergomi kert, mint a bakonybéli park sokat köszönhelnek az ő szerető gondjának ; s igaza volt. hogy a késő utódok áldólag fognak majd rágondolni, mint ő gondolt szép lelkű elődjére, Guzmics Izidorra, aki a bakonybéli parknak most már gyönyörű fenyőfáit ültette. Igen, e kis fák észrevétlenül fognak nőni e parkban, amely szerető gondodnak annyi más nyomát is őrzi majd s évek hosszú során lesznek tanúi magasra törő terveidnek, amelyeket kénytelen voltál abban hagyni.

E letarolt reményeken, szárnyokszeget magasztos terveden siránkozva álltuk körül koporsódat, mely por-hüvelyedet zárta magába. Nem zugolódunk. Félbehagyott munkáid befejezetlenségök mellett is tanúi lesznek kiváló értelmednek, kitartó munkásságodnak ; örökre szép em-lékei lesznek azon nemes léleknek, amely félmunkát nem tudott végezni, csak tökéletes, alapos munkát akart alkotni:

s hogy mégis félben maradtak, csak emberi gyarlóságun-kat hirdetik. A tanárnak szép lelkét a tanitványi kegyelet fogja megőrizni soká, nagyon s o k á ; hisz a koporsó nem homályositja el, sőt inkább emeli a kegyeletet, mert a tanitványi szeretet igazi fájdalma fogja folyton éleszteni ; az igazi fajdalom csak a sirral szűnik meg, s akiket sze-rető lelked a társas életben bilincselt magához, azoknak is hiányozni, nagyon hiányozni fogsz; s minden összejö-vetelök egy-egy kegyeletes emlékezés lesz azon derűs pil-lanatokra, amelyekkel életöket megörvendeztetted ; igy él

a nemes lélek halála után is S ez vigaztaló reánk, rend-társaidra is nagy veszteségünkben. Hiányozni fogsz szűkebb körödnek, a te conventednek, amelynek minden t a g j a oly igazi szeretettel vett körül atyai gondjaidért, gyöngéd figyelmedért, szerető szivedért; de emléked ép ugy tog élni alkotásaidban, mint rendtársait szerető szivében.

Hiányozni fogsz egész rendednek, mely oly nagyrabecsülte tehetségedet, oly büszke reménynyel várt* nagy terved megvalósulását. Nem valósul meg többé ; megnyugszunk Isten rendelésein. Te teljesitéd kötelességedet addig, mig Istened engedte ; mint ember leróttad tartozásodat Isten, hazád és rended iránt ; neved meg lesz örökitve az igazak és jók soraiban. De meg lesz örökitve főleg rendtársaid szivében a legkésőbb jövőig, mert példája lesz az igazi benczésnek, aki csak egyet ismer : Istenért és hazáért önzetlenül küzdeni. Az igazi kegyelet nevében teszem e

kis nefelejcset sirodra, mint hü társad, a babérágat, mint érdemeidnek igazi tisztelője. A viszontlátásra !

Bakonybélben, 1898. jul. 12.

Acsay Ferencz.

KATH. NEVELÉS- és TANITÁSÜGY.

Iskolai Értesitök.

2. A Jézus társasági k a l o c s a i érseki főgymnasium Értesítője az 1897—1898. iskolai évre. Nyom. Szegeden, Endrényinél, 1898. 8-r. 131. 1.

A szokott nagy vallásos gondosság meglátszik,

vala-mint magán az Értesifcőn, ugy azon által az intézet egész működésén. Értekezést Lagger József s. J . atya i r t ; arra a kérdésre adva feleletet : „ M i t gondolt M. T. Cicero az Istenről ?" Az intézet élén Speiser Ferencz s. J . áll, ki a kollégium, főgymnasium és Stephaneum igazgatója, Segít-ségére vele együtt 23 tanár és 2 orvos. A tanulók száma : fölvétetett 517, vizsgálatot tett 484. Vallásra nézve róm.

kath. 465, izraelita 19. Erettsegit tett valamennyi jelent-kező, összesen 28, jelesen 8, jól 13, egyszerűen 7.

3. A pannonhalmi szent Benedekrendiek vezetése alatt álló pápai kath. gymnasium Értesítője az 1897—98-iki iskolai évről. Közzéteszi Tető Menyhért igazgató. Pápán, 1898. 8-r. 187 1.

Becses füzet, dr Bakonyvári Ildefonz folytatja benne

„A pápai kath. gymnasium történetét" és pedig a „pannon-halmi benczések idejében" (1806—1896.), adatok gazdag és tanulságos közlésével. A gymnasium u j épületét ábrák mutatják be. A tanári kar Pető Menyhért igazgatóval az élén 7 tagból állt. A négy osztályban volt összesen az év végén 146, és pedig róm. kath. 107. ág. h. ev. 3.

izraelita 36.

4. A n a g y s z o m b a t i érseki főgymnasium Értesítője az 1897—98. tanév végén. Közli Schlick István igazgató.

Nagyszombat, 1898. 8-r 167 1.

N a g y gonddal irt értekezés nyitja meg „ T . Lucre-tuis Carus : de rerum natura cz. költeményeu cz. alatt.

I r t a Mutschenbacher Gyula tanár. A tanári kar Schlick István kanonok-igazgatóval élén 19 tagból állt, köztük 2 világi, a többi az esztergomi főmegye áldozópapja, 1.

bölcselettudor, 1. hit- és bölcselettudor. Gyönyörű nekro-log van a tűzetben Bresztyák József tanárról, az ő „Emlé-kezete" czim alatt (1861—1897.) A tanulók száma volt az év végén 468, és pedig róm. kath. 359, ág. 18, ref.

3, izraelita 88. Érettségit tettek 41-en, jelesen 5, jól 8, elégségesen 23.

5. A jászóvári premontrei kanonokok k a s s a i főgym-nasiumánalc J e l e n t é s e az 1897 - 98. iskolai évről. Közli Dr Stőhr Sziárd igazgató. Kassa, 1898. 8-r 156 1.

Velős értekezése Krauze Ervin tanártól való

„Lessing epigramm elméleté"-ről. A tanári személyzet Dr Stőhr Sziárd igazgatóval az élén 18 tagból áll, köztük 5 dr. A tanulók száma 464, és pedig róm. kath. 333, gör.

kath. 16, ág. 23, ref. 38, izraelita 54. Érettségit tett, 35, és pedig jelesen 8, jól 6, egyszerűen 24.

6. A jászóvári premontrei kanonokrend nagyváradi . főgymnasiumának Értesítője az 1897—98-iki iskolai évről.

Közli Kotunovics S. igazgató. Nagyvárad 1898. 8-r. 172 1.

Megnyitja Vizy E. Lénárt tollából. „A jászóvári prémontrei kanonokrend tulajdonát képező nagyváradi házi könyvtár jegyzéke." A tanári kar, Kotunovics Sándor igazgatóval az élén 24 tagból állt, köztük 4 doctor. A tanulók száma 478, és pedig róm. kath. 234, gör. kath.

93, gör. kel. 15, ág. 10, ref 29, izraelita 97. Az évvégi érettségi eredménye a jövő évi Értesítőben lesz ki-tüntetve.

7. A bártíai magyar kir. áll. gymnasium Érte-sitő je az 1897 - 98. tanévről. Közli Vas Antal dr, az intézet igazgatásával ideiglenesen megbízott rendes tanár.

Eperjesen, 1898. 8-r. 48 I.

Pozder Károly dr elhunyt igazgató életének meleg h a n g ú leirása foglalja el az értekezés helyét. A két osztályban 3 t a n á r t a n í t o t t 3 hitoktatóval. A tanulók összes száma 52. köztük az a nevezetesség fordul elő, hogy az első osztályban, mint magán tanuló vizsgálatot tett a becherói g ö r ö g - k a t h o l i k u s tudós pap kis leánya, Artim Mária, valamennyi t a n t á r g y b ó l kitüntetéssel, ugy hogy az osztálynak ő az első eminense.

(Vége köv )

V E G Y E S E K .

— Magyar Gábor a piaristák u j főnöke. A piarista-rend u j főnöke Szeged n tartózkodik, hogy á t a d j a hiva-t a l á hiva-t és bucsuhiva-t vegyen az inhiva-tézehiva-thiva-től, melynek huszonhéhiva-t éven keresztül i g a z g a t ó j a volt. Az egész D é l - m a g y a r o r s z á g még egyrészt kitüntető állásában a tisztelet és hódolat őszinte jelével halmozza el a volt igazgatója, másrészről mély s a j n á l a t t a l búcsúzik a n a g y t u d o m á n y u férfiutói ki eszének minden gondolatával, szivének minden érzelmével a r r a törekedett, h o g y tudományos, iskolai és társadalmi téren a m a g y a r Alföld l e g n a g y o b b metropilisát n a g y g y á és boldoggá tegye. E g y emberöltőn keresztül m u n k á l -k o d o t t páratlan tapintattal a szegedi gymnasium fölvirág-zásán és a kétszázados iskolát tekintélyének t e t ő p o n t j á r a ő emelte. Mert Magyar Gábor egyénisége egészen vezetésre van teremtve ; magas intelligenczia, mely a viszonyokat és k ö r ü l m é n y e k e t valódi értékük szerint t u d j a mérlegelni, páratlan t a p i n t a t és emberismeret, mely az embereket e kellő helyre t u d j a állítani, okos erély, mely minden kérkedés és értelmetlen keserités nélkül erős kézzel viszi keresztül a k a r a t á t , nemes h u m á n o s lélek, és m e g k a p ó a n közvetlen modor : azok a tulajdonságai, melyeknek eddigi sikereit köszönhette, a melyekbe rend-társai nehéz helyzetükben bizalmukat helyezik. Hódoló tisztelettel és igaz örömmel üdvözöljük diszes és nagy-fontosságú állásában, és újra, a l e g n a g y o b b tanitórend főnökét, de g r a t u l á l u n k egyúttal az érdemekben gazdag piarista-rendnek, hogy választásával a méltók l e g m é l t ó b b i k á t t ü n t e t t e ki, a kinek egész m ú l t j a biztosíték arra nézve, h o g y a háromszázéves tanitórend, az ő vezetése alatt, m ú l t j á n a k megfelelően fejti ki a jövőben is munkásságát a m a g y a r társadalom jövő intelligencziájának vallásos és hazafias nevelése körül. Dominus conservet et vivificet eum !

— B e s s e n y e i György s z o b r a . Bessenyei György-nek, a híres gárdista költőnek emlékszobrot emel szülő-városa, N y í r e g y h á z a . A szobor készítésével a város Kallós E d e szobrászt bizta meg, a ki a n a p o k b a n fejezte be a mintázást. Bessenyei érdekes a l a k j á t a művész álló szo-b o r szo-b a n tünteti föl, a nemes testőrök e g y e n r u h á j á szo-b a n . Az egész alkotás művészi és jellegzetes. A szoborbizottság Mikec J á n o s nyíregyházi polgármester vezetésével hétfőn érkezik a fővárosba, hogy megtekintse és átvegye a min-tát. A bizottság e g y ú t t a l a szobor érczbeöntéséről is gon-doskodik, mivel a leleplezési ünnepélyt még ez év őszén meg a k a r j á k tartani.

— Kurucz e s k ü m i n t a . Füssy Tamás, a zalaapáti apátság perjele, a fáradhatatlan történetbuvár, e n a p o k ban az asszonyfalvi Nemescsalád irományai közt egy k u

-rucz eskümintára bukkant, mely hiteles bizonyítványa a m a gyászos és dicső korszaknak, melyben a maroknyi m a g y a r nemzet élet-halálharczra kelt politikai szabadságáért. Az esküminta szóról szóra, betüről-betüre így h a n g z i k : „Mi az fényes E g alatt a k á r h o l levők vala-holott tudnva illik, az isteni H a t a l o m , mennydörgés, villámlás, eső, hó, szél és jég — Szentháromságra, Atya, Fiu, Szentlélekre J é z u s Krisztus Annyára, minden Szentekre és az egész égi k a -r o k -r a , h o g y mi, valameddig egy csepp vé-r bennünk lészen, semmi könyörgés, tanács, ijesztés és fenyegetés miatt attól, a mit m a g u n k közt feltettünk és végeztünk, el nem állunk és senkit orgazdáink közül el nem vádolunk, ugy

-rucz eskümintára bukkant, mely hiteles bizonyítványa a m a gyászos és dicső korszaknak, melyben a maroknyi m a g y a r nemzet élet-halálharczra kelt politikai szabadságáért. Az esküminta szóról szóra, betüről-betüre így h a n g z i k : „Mi az fényes E g alatt a k á r h o l levők vala-holott tudnva illik, az isteni H a t a l o m , mennydörgés, villámlás, eső, hó, szél és jég — Szentháromságra, Atya, Fiu, Szentlélekre J é z u s Krisztus Annyára, minden Szentekre és az egész égi k a -r o k -r a , h o g y mi, valameddig egy csepp vé-r bennünk lészen, semmi könyörgés, tanács, ijesztés és fenyegetés miatt attól, a mit m a g u n k közt feltettünk és végeztünk, el nem állunk és senkit orgazdáink közül el nem vádolunk, ugy

In document Religio, 1898. 2. félév (Pldal 56-61)