• Nem Talált Eredményt

A Dormándy-misszió története 11

A Monarchia Badenben székelő hadsereg-főparancsnoksága 1918 októberé-ben előkészületeket tett a fegyverszünet megkötésére. Ennek első lépéseként 1918. október 12-én két fegyverszüneti bizottság felállításáról született döntés.

Az olasz frontra korlátozott területi hatáskörrel Trientben (Trento) F. Viktor Weber Edler von Webenau gyalogsági tábornok elnökletével megalakult az Osztrák–Magyar Monarchia fegyverszüneti bizottsága12, melynek egyetlen magyar tagja volt, Nyékhegyi Ferenc alezredes személyében. Ezen bizottság további sorsa úgy alakult, hogy a badeni főparancsnokság 1918. október 28-án utasította Weber tábornokot az azonnali fegyverszüneti tárgyalások megkez-désére.

A másik fegyverszüneti bizottságot a balkáni fronton kötendő fegyverszü-net előkészítésével bízta meg a badeni főparancsnokság. Ezért székhelyéül Belg-rádot (ami ekkor még osztrák–magyar uralom alatt állt) jelölték ki, vezetőjének pedig Wladimir Laxa tábornokot, az Osztrák–Magyar Monarchia volt szófiai katonai attaséját13 tették meg. Rajta kívül a bizottságnak három tagja volt: két magyar vezérkari tiszt (Dormándy Géza alezredes és Kozmovszky József ezre-des), továbbá egy osztrák ezredes (akinek nem tudjuk a nevét).

Mint az fentebb bemutattuk, Baden 1918. október 28-án utasította Webert, hogy kezdje meg a tárgyalásokat az olasz fronton, viszont Laxa tábornok nem kapott ilyen utasítást. Ennek magyarázata abban keresendő, hogy az antant

11 A kérdéskörben alapműnek tekintjük Vizi László Tamás számos apró részletet feltáró tanul-mányát. l. Vizi 2019/b,

12 Tagjai: Vidossich Rezső vezérkari ezredes, Victor Freiherr von Seiller vezérkari alezredes, Kamillo Ruggera vezérkari százados, J. von Lichtenstein fregattkapitány, Georg Zwierkov-ski korvettkapitány, Nyékhegyi Ferenc alezredes, a kassai 9. honvéd gyalogezred parancs-noka. Vidossich Rezső vezérkari ezredes betegsége miatt azonban nem tudott a többiekkel tartani, így helyére Karl Schneller vezérkari ezredes került.

13 Wladimir Laxa (1870–1945) 1911. szeptember 24-től 1916. április 30-ig vezérkari őrnagyi, majd vezérkari ezredesi rangban az Osztrák–Magyar Monarchia szófiai katonai attaséja volt. Laxa tábornok katonai előmenetelére. l. http://www.oocities.org/veldes1/laxa.html; a letöltés időpontja: 2021. május 2.

Franchet d’Espèrey tábornok által vezetett balkáni keleti hadserege ekkor még egyetlen ponton sem lépte át a Monarchia határait.

Viszont a Károlyi-kormány hivatalba lépésének napján – 1918. október 31-én – az AOK egy távirattal készenlétbe helyezte a Kövess-hadseregcsoport14 új-vidéki főparancsnokságán várakozó Laxa-missziót.15 Vizi László Tamás szerint ennek a parancsnak az lehet a magyarázata, hogy október 31-én az antant vég-legesítette a Monarchiával kötendő fegyverszünet szövegét, és ezt megküldte Padovába Diaz tábornoknak, aki valószínűleg ezt a hírt közölte Weberrel, aki az információt továbbította Badenbe.16

Ehhez még azt kell hozzáfűznünk, hogy Versailles a fegyverszünet meg-kötésének eljárásrendjét még október 29-én oly módon határozta meg, hogy a fegyverszüneti kéréssel a Monarchia adott katonai vezetőjének kellett a meg-felelő antant parancsnokhoz fordulnia. Azaz az olasz fronton Diaz tábornok-hoz, míg a balkáni fronton Franchet d’Espèrey tábornokhoz.17 Magyarul Baden azért helyezte készenlétbe a Laxa-missziót, hogy az felvegye a kapcsolatot Fran-chet d’Espèreyvel.

A két bizottság kijelöléséről a Károlyi-kormány hivatalba lépésekor értesült.

Erről gróf Batthyány Tivadar – a Károlyi-kormány belügyminisztere – emléki-rataiban így írt: „Amikor kormányra léptünk, azt a szituációt találtuk, hogy a legfőbb hadvezetőség két fegyverszüneti bizottságot állított össze. Az egyiket az olasz front részére, melynek vezetője Weber altábornagy, egyetlen magyar tagja pedig Nyékhegyi Ferenc alezredes, a másik bizottság vezetője Laxa tábornok, magyar tagja Dormándy alezredes volt.”18

14 A Kövess-hadseregcsoportot 1918. október 10-én hozta létre az AOK a balkáni fronton azzal a céllal, hogy az Ausztria–Magyarország határai felé nyomuló Franchet d’Espèrey tá-bornok vezette antant keleti hadsereggel szemben az osztrák–magyar védelmet kialakít-sa. A hadseregcsoport nevét annak parancsnokáról, Kövess Hermann (1854–1924) oszt-rák–magyar tábornagyról kapta, aki a hadseregcsoportot október 23-ig irányította. Kövess Hermannt ezt követően a tiroli hadsereg parancsnokává, majd november 3-án az Osztrák–

Magyar Monarchia haderejének (utolsó) főparancsnokává nevezték ki.

15 Vizi 2019/b, 84.

16 Uo.

17 Ormos 1984, 45–46.

18 Batthyány 2017, 366.

Mint azt már a Weber-féle bizottság munkájának bemutatása során ismertet-tük, a Károlyi-kormány és az AOK között hatásköri viták voltak.19 Így nem meg-lepő, hogy Károlyiék a Laxa-missziót is igyekeztek saját fennhatóságuk alá vonni.

A misszió tagjai november 2-án este Kövess Hermann tábornagytól megkapták a magyar kormány utasítását, amely szerint fel kell venniük a kapcsolatot Franchet d’Espèrey tábornokkal a balkáni haderők főparancsnokával. Ezen a ponton a La-xa-misszió átalakult Dormándy–Kozmovszky misszióvá, ugyanis Laxa tábornok és az (ismeretlen) osztrák ezredes nem indult útnak. Laxa ekkor már karrierjének következő szakaszát – amely az 1918. december 1-jén megszülető délszláv állam hadseregében futott be – építgette, így már nem vállalkozott arra, hogy a Monar-chiát képviselje.20 A részleteket még tisztázni kell, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy november 2-án az AOK által még október 12-én kijelölt Laxa-misszió átala-kult a magyar kormány által kiküldött Dormándy-misszióvá.

A kétfős magyar misszió biztonsági okok miatt a vízi utat választotta: 1918.

november 2-án este felszálltak a Mohács nevű vontatógőzösre, amellyel no-vember 3-án reggel érkeztek meg Belgrádba.21 Ott jelentkeztek a francia antant parancsnokságnál, ahol délelőtt 11 órakor egy vezérkari ezredes fogadta Dor-mándyékat, átvette a két tiszt meghatalmazásait, majd tájékoztatta őket, hogy ő nincs felhatalmazva a tárgyalásokra és így csak közvetítheti a feltételeket a Szalonikiben tartózkodó Franchet d’Espèrey tábornok főparancsnoksága felé.

Ormos Mária szerint a válasz még aznap – azaz november 3-án – megérkezett Szalonikiből.22 Ebben Franchet d’Espèrey leszögezte, hogy ő az illetékes a bal-káni fronton a fegyverszünet megkötésére (október 31-én valóban kapott ilyen felhatalmazást Versailles-ból – G.L.), ehhez azonban az alábbi előzetes feltéte-lek elfogadását várja a magyar féltől:

19 Az AOK és a Károlyi-kormány vetélkedéséről l. Hajdú–Pollmann 2014, 387–388.

20 Wladimir Laxa 1918 és 1941 között a Királyi Jugoszlávia hadseregének, majd pedig 1941-től a Független Horvátország (Nezavisna Država Hrvatska, NDH) hadseregének a tábor-noka lett. l. erre vonatkóan https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Laxa#cite_note-3; a letöltés időpontja: 2021. május 2.

21 A kalandos vízi útról és a belgrádi megérkezésről színes részleteket közöl Vizi 2019/b, 86–

22 Ormos 1984, 60.88.

1. Azoknak az erőknek, amelyek 15 kilométerre voltak a román határtól, a Dunától és a Szávától északra, valamint a Drina mentén és Crna Go-ra-i határnál, le kellett tenni a fegyvert és egy kilométert északra, illetve nyugatra húzódniuk, megengedve ezzel e zónák szövetséges megszál-lását.

2. A dunai hadiflottát és a Dunán, Száván, Drinán és az Adria meghatá-rozott zónájában található hajóparkot és vele együtt minden kommuni-kációs hálózatot hadizsákmányként érintetlenül át kell adni a legköze-lebbi szövetséges erőknek.

3. A feltételekre 24 órán belül választ kell küldeni Belgrádba.

4. Ezt követően teljhatalmú megbízottakat kell küldeni a fegyverszüneti tárgyalások folytatására.

5. E feltételek közlését követően be kell szüntetni a hadianyag-szállítást és a csapatmozgásokat.

6. A szövetséges erők parancsnokai és a „Délszláv Nemzeti Tanács” veze-tői, a délszláv csapatok és a flotta parancsnokai között biztosítani kell a szabad kapcsolatot az ellenséges területeken keresztül is.23

Dormándyék november 4-én reggel Zimonynál ismét hajóra szálltak – megint a Mohács nevű vontatógőzös szállította őket –, késő délután érkeztek meg Újvidékre, ahonnan táviratilag értesítették a kormányt az antant válaszáról.