• Nem Talált Eredményt

Családi és nem-családi vállalkozások közötti különbség a szervezeti és egyéni tényez ő k tükrében

ANOVA Négyzet

4.4. Egyéni jellemzők és az átadás kapcsolata

4.4.3.1. Családi és nem-családi vállalkozások közötti különbség a szervezeti és egyéni tényez ő k tükrében

Kutatásaim során többször kitértem a családi és nem-családi vállalkozások közötti különbségek kiemelésére. Kutatásomat így nem zárhatom le úgy, hogy meg nem vizsgálnám, milyen különbségek tapasztalhatóak a családi és nem-családi KKV-k körében vezetés-átadásuk tekintetében. Fő kérdésként azt fogalmaztam meg, hogy vajon milyen különbségek tapasztalhatóak a hazai családi és nem-családi vállalkozások jelenlegi és kívánatos vezetési átadásában, azok szervezeti és egyéni tényezőinek tükrében.

Mindezekhez két keresztmetszeti mintára bontottam a beérkezett megkérdezetteket, aszerint, hogy családi vagy nem-családi vállalkozásnak tartják-e magukat. Mivel előzetesen igazoltam, hogy különbség tapasztalható a két réteg között, így feltételeztem, hogy bizonyos szervezeti és egyéni tényezők tükrében szintén meg fog jelenni ez a kapcsolat. Mindkét keresztmetszeti mintán variancia-analízist hajtottam végre (melynek normalitás feltétele mindkét mintán teljesült). A 32. táblázat az egyes tényezők közötti kapcsolatot mutatja aszerint, hogy a vállalkozás családi vagy nem-családi. (A részletes eredményeket a 10. Függelék tartalmazza.)

32. táblázat: A befolyásoló ényezők hatása az átadott és az átadni kívánt vezetői szerepekre, a családi és nem-családi vállalkozásokra elkülönítve

A 32. táblázat alapján láthatjuk, hogy a családi vállalkozások sziginifikánsan különböznek az átadott vezetői szerepek tekintetében a nemzetközi vonatkozás, a méret és méretváltozás, valamint az utód eredete szerint. Átadni kívánt vezetői szerepeik tekintetében különböznek a méretkategóriáik szerint is. A fenti eredmények a családi vállalkozások tekintetében az alábbiak szerint alakultak:

174

- A nemzetközi vonatkozás tekintetében a külföldi tulajdonú családi vállalkozásokban lényegesen több menedzseri feladatot adtak át (64. ábra).

64. ábra: Az átadott menedzser főkomponens átlagai a családi vállalkozások nemzetközi vonatkozása

- A családi tulajdonú középvállalkozások több leaderi és menedzseri feladatot adtak át, és több menedzseri feladatot kívánnak átadni, mint a kis, családi vállalkozások (65. ábra).

65. ábra: Az átadott menedzser, leader és átadni kívánt menedzser főkomponens átlagai méretkategóriák szerint a családi vállalkozásokban

175

- A méretváltozás tekintetében a ráérősen növekvő családi vállalkozások szignifikánsan kevesebb menedzseri és leaderi feladatot adtak át, mint a másik három kategóriába tartozó vállalkozások (megrekedt, zsugorodó, sebes) (66. ábra).

66. ábra: Az átadott leader és menedzser főkomponens átlagai a méretváltozás szerint a családi vállalkozásokban

- A családi vállalkozások szignifikánsan különböznek az átadott vezetői szerepek tekintetében, ahol a belső utódoknak lényegesen kevesebb felső vezetői feladatot adtak át, mint a másik két kategória utódjainak (67. ábra).

67. ábra: Az átadott vezetői szerepek az utód eredete szerint a családi vállalkozásokban

176

A nem-családi vállalkozások átadott vezetői szerepeik tekintetében szignifikánsan eltérnek a nemzetközi vonatkozás és a domináns jelenlegi kultúra tekintetében, míg átadni kívánt vezetői szerepük tekintetében eltérést mutatnak a nemzetközi vonatkozás, a domináns jelenlegi kultúra, valamint az utód eredete szerint. A fenti eredmények az alábbiak szerint alakultak:

- A nemzetközi vonatkozású nem-családi vállalkozások szignifikánsan eltérnek átadott vezetői szerepeik, valamint az átadni kívánt kormányzói szerep szerint a hazai nem-családi vállalkozásoktól, ahol a külföldi vállalkozások lényegesen több feladatot adtak át és kívánnak átadni, mint a magyar tulajdonúak (68. ábra).

68. ábra: Az átadott vezetői és az átadni kívánt kormányzó főkomponens átlagai a nemzetközi vonatkozás szerint a nem-családi vállalkozásokban

177

- A nem-családi vállalkozások szignifikánsan eltérnek átadott kormányzói szerepük tekintetében, ahol a jelenlegi piac kultúrájú vállalkozások szignifikánsan több vezetői szerepet adtak át, mint az adhokrácia kultúrájú nem-családi vállalkozások.

A nem-családi vállalkozások szignifikánsan eltérnek átadni kívánt menedzseri szerepük tekintetében, ahol a jelenlegi piac kultúrájú vállalkozások szignifikánsan több vezetői szerepet kívánnak átadni, mint a klán kultúrájú nem-családi vállalkozások (69. ábra).

69. ábra: Az átadott kormányzó és az átadni kívánt menedzser főkomponens átlagai a domináns kultúrák szerint a nem-családi vállalkozásokban

- Az utód eredtének vizsgálata során a mindkét típusú utódot ki kellett zárnom, mert túl alacsony elemszámot adott. Az utód eredet tekintetében a nem-családi vállalkozások szignifikánsan különböznek az átadni kívánt kormányzói és menedzseri szerepük tekintetében, ahol a külső utódoknak lényegesen több vezetői feladatot kívánnak átadni (70. ábra).

70. ábra: Az átadni kívánt kormányzó és menedzser főkomponens átlagai az utód eredete szerint a nem-családi vállalkozásokban

178

Összességében a vezetői szerepek átadásának tekintetében a különbségek hasonlók a disszertáció fő részében tárgyaltakéhoz. Ahogy a minta megbontásával az elemszám az egyes kategóriák között csökken, úgy csökken a vizsgálat megbízhatósága is az egyes tényezők tekintetében. Ennek okozója lehet az is, hogy a részmintákon a szervezeti kultúra különbségei kevésbé jelennek meg. Ugyanakkor érdekes, hogy amíg a családi vállalkozások közötti különbségek a vezetői szerepek tekintetében a már átadottakra koncentrálnak, addig ezen különbségek a nem-családi vállalkozásoknál az átadni kívánt vezetői szerepek tekintetében jelentenek különbséget. Mindez azt jelentheti, illetve a korábbi feltételezésemet is megerősíti, hogy a családi vállalkozások kevésbé rendelkeznek biztos jövőképpel az utódlásukra való tekintettel, míg nem-családi társaik a jövőkép megalkotásában számolnak a vezetői feladatok átadásával. Hazai szinten egyre elterjedtebb a családi vállalkozások utódlás aspektusainak vizsgálata. Fontosnak tartom annak kihangsúlyozását, hogy ez nehézségeket okoz a családi vállalkozások életében.

Ugyanakkor véleményem szerint azon tény sem kerülhető meg, hogy számos, jelenleg nem-családi vállalkozásként működő szervezet tulajdonosa utódlási kimenetének a családon belüli átadást jelöli meg. Ahhoz, hogy ezt a problémát jobban megértsük, az átadás típusok mélyebb és részletesebb vizsgálatára van szükség. Ezen vizsgálatok egy részével ki tudom elégíteni jelenleg is kíváncsiságom, viszont a jövőben az átadás típusok családi és nem-családi különbözőségei nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Mindez azért is fontos, mert a két, egymástól merőben eltérő tulajdonosi szerkezetű vállalkozások utódlási különbségeinek közelítése és a jövőkép megfogalmazásának kihangsúlyozása elengedhetetlen számukra a sikeres utódláshoz.

4.4.3.2. Átadás típusa és az utódok a családi és nem-családi vállalkozásokban