• Nem Talált Eredményt

Átadott és átadni kívánt vezet ő i szerepek és az utódok a családi és nem- nem-családi vállalkozásokban

ANOVA Négyzet

4.4. Egyéni jellemzők és az átadás kapcsolata

4.4.3.3. Átadott és átadni kívánt vezet ő i szerepek és az utódok a családi és nem- nem-családi vállalkozásokban

Az utód szerepét a négy csoportosított tényező alapján vizsgáltam továbbiakban is. Első körben variancia-analízissel néztem meg, hogy az utód eredete kapcsolatban van-e a vezetői szerepekkel (feltételezhető, hiszen a disszertáció fő részében ez a kapcsolat kimutatható volt). A variancia-analízis szignifikáns kapcsolatot mutatott mindegyik esetben, vagyis az utód eredete és az átadott és átadni kívánt vezetői szerepek között kapcsolat mutatható ki.

184

Az eltérés vizsgálatára post-hoc elemzést hajtottam végre, melyben az alábbi eltéréseket tapasztaltam:

- Átadott kormányzói szerep: szignifikáns az eltérés abban az esetben, ahol az utód nem családtag, aki független volt a szervezettől, azon esetektől ahol az utód a vállalkozásban dolgozott függetlenül attól, hogy családtag vagy sem (vagyis belső utód), ahol a belső utódok szignifikánsan kevesebb feladatot vettek át, mint a nem-családtag, a külső utódok (75. ábra).

75. ábra: Utód eredete és az átadott kormányzó szerep

- Átadni kívánt kormányzói szerep: szignifikáns az eltérés abban az esetben, ahol az utód családtag, és a vállalkozásban dolgozott, a többi esettől, ahol a belső, családtag utód esetében a kívánatos kormányzói feladatok alacsony szintűek (76.

ábra).

76. ábra: Utód eredete és az átadni kívánt kormányzó szerep

185

- Átadott leader-i szerep: szignifikáns az eltérés abban az esetben, ha az utód családtag, aki független volt a szervezettől, azon esetektől ahol az utód a vállalkozásban dolgozott, függetlenül attól, hogy családtag vagy sem (vagyis belső utód), ahol a belső utódok szignifikánsan kevesebb feladatot vettek át, mint a családtag, külső utódok (77. ábra).

77. ábra: Utód eredete és az átadott leader szerep

- Átadni kívánt leader-i szerep: szignifikáns az eltérés abban az esetben, ahol az utód családtag, a vállalkozásban dolgozott, a többi esettől, ahol a belső, családtag utód esetében a kívánatos vezetői feladatok alacsony szintűek a többi utódhoz képest (78. ábra).

78. ábra: Utód eredete és az átadni kívánt leader szerep

186

- Átadott menedzseri szerep: szignifikáns az eltérés abban az esetben, ahol az utód családtag, aki független volt a szervezettől, azon esetektől ahol az utód nem dolgozott a vállalkozásban, függetlenül attól, hogy családtag vagy sem (vagyis belső utód), ahol a belső utódok szignifikánsan kevesebb feladatot vettek át, mint a családtag, külső utódok (79. ábra).

79. ábra: Utód eredete és az átadott menedzser szerep

- Átadni kívánt menedzseri szerep: szignifikáns az eltérés abban az esetben, ahol az utód családtag, a vállalkozásban dolgozott, a többi esettől, ahol a belső, családtag utód esetében a kívánatos vezetői feladatok alacsony szintűek a többi utódhoz képest (80. ábra).

80. ábra: Utód eredete és az átadni kívánt menedzser szerep

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az átadott vezetői szerepek tekintetében a külső utódok dominanciája itt is tapasztalható, ami megerősíti az előzetes eredményeimet.

Vagyis az átadott felső vezetői feladatok tekintetében a különbségek egyértelműen a külső

187

utódok esetében csúcsosodnak ki, ahol a legmagasabb átadási állapotot azon utódok esetében tapasztaltam, ahol az utód családtag volt és nem dolgozott a vállalkozásban az átadás előtt. Az átadni kívánt vezetői szerepek esetében már nem ennyire tiszta az eltérés, amely azon belső utódok esetében jelenik meg, akik nem családtagok. Hasonlóan az átadott vezetői szerepekhez, ebben az esetben is ott realizálható a legmagasabb átadási állapot, ahol külső, családtag utódokat alkalmaztak. Az összesített eredményeket mutatja a 33. táblázat:

Átadott Átadni kívánt

Utód Kormányzó Leader Menedzser Kormányzó Leader Menedzser Az utód nem 33. táblázat: Az utód eredete és az átadott, átadni kívánt vezetői szerepek

Mivel a fejezet fő célja a családi és nem-családi vállalkozások közötti különbségek bemutatása, így a fenti táblázat az összhatást mutatja, érdekes kérdés az egyes részhatások elkülönítése családi és nem-családi vállalkozások tekintetében. A két kategória átadási állapotában már kimutatott kapcsolat alapján elmondhatjuk, hogy a családi vállalkozások alacsonyabb átadási állapotban vannak, mint a nem-családi vállalkozások (lásd 4.3.1.

fejezet). Annak feltárását is fontosnak tartom, hogy az egyes rétegeken (családi és nem-családi) belül is tapasztalhatóak-e különbségek az utódok szerint. A fenti variancia-analízist végrehajtottam a családi és nem-családi vállalkozások és az utód eredetének kapcsolatára vonatkozóan külön-külön is, ezzel is kimutatva a részhatásokat, vagy akár a közöttük lévő különbségeket.

A variancia-analízis a családi vállalkozásokban szignifikáns kapcsolatot mutatott az utód eredete és a vezetői szerepek között, ezen belül is az átadott kormányzói, leaderi és az átadni kívánt leaderi szerepek esetében (34. táblázat).

188 34. táblázat: Az utód eredete és az átadott, átadni kívánt vezetői szerepek a családi

vállalkozásokban

A nem-családi vállalkozásokon elvégzett variancia-analízis szignifikáns kapcsolatot mutatott az utód eredete és az átadni kívánt vezetői szerepek között (35. táblázat).

Átadni kívánt

Utód Kormányzó Leader Menedzser

Az utód nem családtag, de a

35. táblázat: Az utód eredete és az átadott, átadni kívánt vezetői szerepek a nem-családi vállalkozásokban

A fenti két táblázatból (34. táblázat és 35. táblázat) azonnal kitűnik, hogy a családi vállalkozások átadási állapota közötti különbségek inkább az átadott vezetői szerepeikben, míg a nem-családi vállalkozások esetében az átadni kívánt vezetői szerepeik tekintetében mutatkozik meg. A családi vállalkozások esetében az átadott szerepeket megvizsgálva a legmagasabb átadási állapot abban az esetben tapasztalható, amikor az utód családtag, de nem dolgozott a vállalkozásban, vagy az utód nem családtag volt, és nem is dolgozott a vállalkozásban, azaz a külső utódok esetében. Az utódok másik két kategóriájában nagyobb eltérés nem tapasztalható egymáshoz viszonyítva, mindkét esetben alacsony az átadási állapot. A családi vállalkozások átadni kívánt leaderi tevékenység azonban eltér a többitől, itt szignifikáns különbséget mutattam ki a belső utódok között is, azaz az átadni kívánt leaderi szerep eltér abban az esetben, ha belső utódot alkalmazunk, attól függően, hogy az utód családtag vagy sem. Ebben az esetben lényegesen kevesebb leaderi feladatot kívánnak átadni a tulajdonosok, abban az esetben ha az utód családtag volt és a vállalkozásban dolgozott. Míg ha az utód nem családtag volt az átadni kívánt leaderi