• Nem Talált Eredményt

Az elemzéshez használt kategóriák kialakítása

6. Az egyes tanulási kompetenciákra vonatkozó interjúkérdésekre adott válaszok elemzése

6.1 A Tanulási módszerek ismerete, alkalmazása, értékelése (7.) kompetencia

6.1.2 Az elemzéshez használt kategóriák kialakítása

A 7. kompetencia esetében a diákok válaszai alapján két témakör vált azonosíthatóvá: a tanulási tevékenységek jellemzői, valamint a bevált tanulási módszerek hatékonyságának értelmezése. A tanulók által megfogalmazott tanulási tevékenységek jellemzőit hat fő kategóriába soroltam be (l. 7. ábra), melyek közül az első három a tanulási módszerek, stratégiák azonosítására irányult; ez a három kategória a módszerek, módszerkombinációk és stratégiák elnevezést kapta.

7. ábra: A tanulási tevékenységek jellemzőinek kódolásához használt kategóriák és értelmezésük (a diákok válaszai alapján)

A „Módszer” kategóriájában olyan elemi tanulási szokásokat próbáltam elkülöníteni, melyek jellemzőnek tűntek a tanulói válaszok alapján, s amelyek köre a lehetséges mértékig lefedte a tanulók által említett szokáselemeket. A „Módszerkombináció” kategória alkalmazásával arra törekedtem, hogy azonosítani tudjam a diákok által említett legjellemzőbb kombinációkat, összekapcsolódásokat, s hogy ezek alapján láthatóvá tegyem a tanulási módszerek szerveződésének tendenciáit. A „Stratégia” kategóriában olyan szervezési elveket szerettem volna feltárni, amelyek a tanulási folyamat tudatosságával kapcsolatosak, amelyek megmutatják, hogy milyen döntések mozgatják a diákokat akkor, amikor a tanulási folyamatukat felépítik. Vitatható lehet, hogy miért nem a módszerkombinációkat neveztem el stratégiáknak, ezért e helyütt szükséges röviden indokolnom a névválasztást. A módszerkombinációkat véleményem szerint még nem feltétlenül tekinthetjük stratégiáknak, hiszen a stratégia valamilyen tudatos vezérelv alapján szerveződő módszerkombinációkat kell, hogy jelentsen. Ezt a diákok válaszai is megerősítették, hiszen a módszerkombinációk egyrészt gyakran nem is tudatosulnak bennük (inkább „leírják”, mit szoktak csinálni tanulás közben), másrészt a sorrendiség okáról csak nagyon ritkán nyilatkoznak (l.

11. táblázat).

A tanulási tevékenységek jellemzői

Módszer Elemi tanulási módszerek, technikák, szokások.

Módszer-kombináció A módszerek összekapcsolódása, sorrendje.

Stratégia A tanulási folyamat felépítését meghatározó elvek.

Tanulás szabályozása

A tanulási folyamat szabályozására irányuló tevékenységek.

Források A tanulás forrásaival kapcsolatos tevékenységek.

Környezet A környezet tanuláshoz történő alakítására irányuló tevékenységek.

11. táblázat: A tanulási tevékenységek jellemzőinek kódolásához használt kategóriák és elemeik

„Módszer” kategória „Módszerkombináció” kategória „Stratégia” kategória

nem vagy alig tanul otthon

„csak olvasással” tanul

memorizál

mnemotechnikát,

sajátos tanulási módszert alkalmaz

elutasítja a magolást

kiemeli a lényeget, értelmezi a tananyagot

színeket használ a kiemeléshez

ábrát, képet készít, másol

saját jegyzetet, vázlatot készít (nem a tanórán)

órai odafigyelésre épít

felhasználja a füzetet, órai jegyze-tet, vázlatot

interneten utána olvas

részekre bontja a tanulnivalót, tananyagot

ismétel, gyakorol

járkál, mozog tanulás közben

zenét hallgat

1. olvasás 2. lényegkiemelés 3.

memorizálás

4. ellenőrzés

1. olvasás 2. lényegkiemelés 3.

lényegkiemelés áttekintése

1. olvasás 2. lényegkiemelés 3.

memorizálás

1. olvasás 2. memorizálás 3.

ellenőrzés

1. olvasás 2. memorizálás

lépésekre bontja

könnyebbel kezdi

nehezebbel kezdi

szóbelivel kezdi

írásbelivel kezdi

kedvenc tantárggyal kezdi

azzal kezdi vagy azzal foglalkozik,

ami másnapra kell

beosztja az idejét

A tanulási tevékenységek feltárásához alkalmazott másik három kategória kevésbé szorosan kapcsolódik egymáshoz, mint az előző három. A „Tanulás szabályozása” kategóriában azokat a tevékenységeket igyekeztem azonosítani, amelyek a tanuló tudatos törekvéseit jelenítik meg annak érdekében, hogy valamilyen általa meghatározott módon valósuljon meg a tanulási folyamat, beleértve a felmerülő problémák vagy a fáradás kezelését és az ellenőrzés igényét is. A

„Források” kategória megjelenítésével az volt a célom, hogy a diákok által megfogalmazott tanulási tevékenységleírásokból kiemeljem azt, hogy mit tekintenek tanulási forrásnak, miként bánnak a tanulási céllal használt forrásokkal, hogyan vetik be azokat a tanulási folyamat során. A

„Környezet” kategóriában azoknak a tevékenységeknek a feltárására törekedtem, amelyekkel a diákok a fizikai környezetet igyekeznek módosítani annak érdekében, hogy azt a tanulási tevékenységükhöz igazítsák (l. 12. táblázat).

12. táblázat: A tanulási tevékenységek jellemzőinek kódolásához használt kategóriák és elemeik

„Tanulás szabályozása” kategória „Források” kategória „Környezet” kategória

azzal kezdi, hogy előkészíti a tanul-nivalókat

azzal kezdi, hogy áttekinti a tanulni-valókat

segítséget kér

utána olvas valaminek

frissítővel aktivizálja magát

szüneteket tart

pihenéssel és/vagy étkezéssel kezdi

ellenőrzi a tanulását:

felmondja, leírja magának

ellenőrzi a tanulását: felmondja, leírja másnak

előkészíti a forrásokat

füzetet, órai jegyzetet, vázlatot használ

tankönyvet használ

saját jegyzetet, vázlatot készít (nem a tanórán)

ábrát, képet készít, másol

utána olvas valaminek

órai odafigyelésből tanul

saját vagy más magyarázatából tanul

Internet megy a hát-térben

(nem tanulási céllal)

zenét hallgat

eltávolítja a figye-lemelterelőket

optimális környeze-tet teremt magának

A bevált tanulási módszerek hatékonyságának értelmezéséhez nyolc fő kategóriát használtam (l. 8. ábra). A válaszok besorolásával elsődlegesen az volt a célom, hogy megkülönböztessem, a diákok által beváltként azonosított módszerek vajon a megőrzés vagy a megértés elősegítése miatt tűnnek számukra hatékonynak. Bár a 14. kérdés egyértelműen rákérdezett a hatékonyság okára, a válaszok egy részében nem jelent meg egyértelműen az indoklás, de azok értelmezhetőek voltak a diákok megfogalmazásai alapján. A hatékonyság értelmezésének szempontjai között több diák azonosította azt is, hogy az adott módszer az eddigi tapasztalatai szerint jó eredményhez vezetett. Néhány esetben a hatékonysággal összefüggésben az adott módszernek a tanulás időtartamára gyakorolt hatása is megfogalmazódott: azért tartják hatékonynak az adott módszert, mert azzal időben gazdaságosabb a tanulás vagy épp ellenkezőleg, a nagyobb időbeli ráfordítás miatt érzik hatékonyabbnak a tanulásukat (l. 13. táblázat).

13. táblázat: A bevált tanulási módszerek hatékonyságának értelmezéséhez használt kategóriák és elemeik

„Megértésben vagy megőrzésben, rögzítésben segít” kategória

„A tapasztalatok szerint jó eredményhez vezet” kategória

„A tanulás időtartamára gyakorol hatást” kategória

megértésben segít

megőrzésben, rögzítésben segít

visszajelzések (másoktól)

megértés

jó jegyek elérése vagy rossz jegyek elkerülése

időigényesebb, többet kell a tanulással foglalkozni

időben gazdaságosabb

8. ábra: A bevált tanulási módszerek hatékonysága értelmezésének kódolásához használt kategóriák (a diákok válaszai alapján)

Mivel a kérdés direkt módon a hatékonyság értelmezésére irányult, több diák nem vagy tartalmilag nem kategorizálható választ adott rá. Ezért szükségesnek tartottam ezeknek tartalmilag nem releváns válaszoknak a differenciáltabb megkülönböztetését, s négy kategóriába soroltam őket: (a) nincs hatékonynak tartott tanulási módszere; (b) nem fogalmazza meg, miért hatékony;

(c) nem tudja, miért hatékony; (d) régóta ezt használja. Utóbbi kategóriát azért nem tekintettem valódi tartalmi kategóriának, mert önmagában az a tény, hogy egy módszert régóta használ valaki, azonosnak tekinthető azzal, hogy beváltnak tartja; az ebbe a kategóriába tartozó válaszok tehát nem hordoztak további jelentést a hatékonyság értelmezésével kapcsolatban.

A vizsgálatban részt vett pedagógusok 13. és 14. kérdésre adott válaszait kevésbé árnyalt szempontrendszerrel elemeztem – egyrészt azért, mert a kapott válaszok sem tették lehetővé a részletesebb kategóriarendszer kialakítását, másrészt pedig azért, mert a tanári válaszokat inkább kiegészítő információként használtam az egész kutatás során (vö. 5.1 fejezet). A tanárok válaszaiban elsősorban azt az információt kerestem, hogy ők az adott diák tanulásában inkább a memorizálásra, megőrzésre irányuló vagy az értelmezésre irányuló módszerek túlsúlyát feltételezik. Az elemzés közben szembesültem azonban azzal is, hogy a tanári válaszok jelentős részében az adott pedagógus határozottan megfogalmazza, hogy nem tudja, hogyan tanul az adott diák, ezért különösen kíváncsi voltam arra, hogy vajon a különböző háttérváltozók szempontjából van-e különbség e téren a vizsgálatban részt vett pedagógusok között.

A bevált tanulási módszerek hatékonyságának értelmezése

Megértésben vagy megőrzésben, rögzítésben segít

A tapasztalatok szerint jó eredményhez vezet A tanulás időtartamára gyakorol

hatást

Régóta ezt használja

Nem tudja, miért hatékony Nem fogalmazza meg,

miért hatékony Nincs hatékonynak tartott

tanulási módszere