• Nem Talált Eredményt

A vizsgálatban résztvevő intézmények bemutatása (ahol a megkérdezett

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 96-102)

4. A vizsgálat bemutatása

4.1. A vizsgálatban résztvevő intézmények bemutatása (ahol a megkérdezett

4.1.1. A Bánfalvi Óvoda Kőszegi Úti Tagóvodája, Alapfokú Művészetoktatási

Intézmény, 9400 Sopron, Kőszegi út 16.

Az óvodában a férőhelyek száma: 80 fő, a sajátos nevelési igényű gyerekek száma nem haladhatja meg a 10 főt. Fenntartó engedélyezésével ebben a nevelési évben 92 gyermeket nevelnek. Pedagógiai képesítéssel rendelkező főállású óvónők száma: 9 fő + 2 fő gyógypedagógus (tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos) + 1 fő konduktor, pedagógiai asszisztens: 1 fő, pedagógiai munkát segítő főállású szakképzett dajkák száma:

5 fő.

2011 szeptembere óta a Bánfalvi Óvoda 5 tagóvodája közül az egyik intézmény. Öt csoporttal működnek, amelyből 1 csoport kizárólag SNI-s gyermekeket nevel (1992 óta) szociális integrációban (szegregált csoportban, ugyanakkor az óvoda integrált közegében).

Ez a fajta felállás egyedülálló az országban. A többi 4 csoport integrálva fogad SNI-s gyermekeket.

Arculatuk meghatározó tényezője a másság, így gyermekeik nevelésében fontosnak tartják az elfogadást, azt, hogy toleráns felnőttekké váljanak, hiszen mindenki más, ugyanakkor mindenki érték. Szegregált csoportos gyermekek ugyanúgy szerves részei az óvodai közösségnek, közös programokon is együtt vesznek részt.

5. ábra: A Bánfalvi Óvoda Kőszegi Úti Tagóvodája

2012 novemberében elnyerték a Zöld óvoda címet, igyekeznek ennek szellemében élni.

Az óvodai csoportok állatok neveit viselik (Katica, Micimackó, Süni, Bambi, Nyuszi), ezzel is tükrözve természet közeli szemléletüket. Az óvoda jól felszerelt udvarral és az iskolával közös tornateremmel rendelkeznek.

Fontosnak tartják a jó kapcsolat ápolását a szülőkkel és partnerként segítik őket gyermekeik nevelésében.

Nevelőtestületük meggyőződése, hogy hatékony munkát csak a gyerekek, szülők és az óvodapedagógusok egymás iránti megbecsülésével, szeretetével lehet megvalósítani.

Nevelésfilozófiájuk: az óvoda dolgozói célul tűzték ki, hogy megőrzik és megerősítik a családias légkör szellemét, mely nemcsak egy-egy csoporton belül, hanem az egész óvodai közösséget illetően is megvalósul.

A szeretet, tolerancia, az egymásra való odafigyelés jellemzi a felnőtteket, melyek segítik óvodai munkájuk összehangoltságát.

A Katica csoport szerves része közösségüknek. Ebben a csoportban a gyógypedagógusok sajátos nevelési igényű (fogyatékkal élő) gyerekekkel foglalkoznak.

A séták, kirándulások, az erdei óvoda programjai természetes környezetben biztosítják a közvetlen tapasztalatszerzést gyermekeik számára.

Fontosnak tartják, hogy a gyerekek ismeretei játékos, kreatív, cselekvő módon bővüljenek.

E célokat és feladatokat szem előtt tartva számukra fontos célkitűzés az iskolai életre való motiváltság kialakítása, amire szociálisan is fel kell készülni. A gyermekeket az óvodai életük során megtanítják arra, hogy megállják helyüket a közösségben, s elfogadják a közösségi élet szokásait, szabályait.

4.1.2. A Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 9400 Sopron, Halász u. 25.

Az intézmény igazgatója: Sipos Ferenc.

Az iskola alapfeladatai: nappali rendszerű iskolai oktatás, alsó tagozat, felső tagozat, sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelése, oktatása, alapfokú művészetoktatás táncművészeti ágon, alapfokú művészetoktatás zeneművészeti ágon, iskolai könyvtár saját szervezeti egységgel. Fontos a tanulók mindennapjaiban a mozgás, a tánc, a képzőművészet, a zene. Az iskola munkáját segítő civil szervezetek: Szivárvány Iskolafejlesztési Alapítvány, Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület. Az iskolában 35 tanár dolgozik, ahol az általános iskolai képzés 8 évfolyamos, általános műveltséget megalapozó nevelés és oktatás folyik.

Az iskola barátságos légkörrel, a kor követelményeinek megfelelő felkészültséggel, vonzó oktatási és szabadidős programokkal várja a sikerélményre vágyó gyermekeket. Cél:

a világban való eligazodás, az egyéni kiteljesedés. Az iskola őrzi a magyar hagyományokat, Petőfi emlékét, ápolja az anyanyelvi és idegen nyelvi kultúrát. Az iskolások részt vesznek a város rendezvényein is. Alkotó munkára ösztönzik a diákokat. Fontos a test és a lélek harmonikus fejlődésének segítése, az egészséges életmód, ezen belül az iskolai étkeztetésnél az egészséges ételek fogyasztása, a rendszeres mozgás biztosítása. Szegregációmentes, együttnevelési környezet kialakítására, SNI-s tanulók integrálására törekszenek, erősítik a tanulói együttműködést, a toleranciát, a másság elfogadását. A tanár–tanulói együttműködés erősítését szorgalmazzák.

6. ábra: Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete

Az első évfolyamtól német és angol nyelvoktatás folyik, mindennapos a testnevelés,

“Adj esélyt magadnak!” személyiség-megismerő és fejlesztő programot szerveznek, valamint tanévenként 4 napos projektoktatást.

Tanórán kívüli tevékenységek és szolgáltatások: napközi, tanulószoba, menza, szakkörök, sportkör, lövészet, Pendelyes Néptáncegyüttes táncoktatása, táborok, tanulmányi kirándulások, stb. Kapcsolatot tartanak több művészoktatási egyesülettel. Néptánc, népzenei előképzés van heti 2 alkalommal, sikeresen szerepelnek a helyi, regionális, országos rendezvényeken, európai fesztiválokon. Támogatójuk: Szivárvány Iskolafejlesztési Alapítvány, Szülői Munkaközösség, Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület.

A Balfi Tagiskolában alsó tagozatos évfolyamok működnek. A diákok kisebb létszámú osztályokban tanulhatnak, ahol több idő jut az egyénre szabott, differenciált foglalkozásokra.

4.1.3. A Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Általános Iskola és Speciális Szakiskola, 9400 Sopron, Petőfi tér 3.

1989. szeptember 1. óta önálló intézményként működik. Igazgatója: Horváth Lászlóné.

1998. november 20-ától viseli az iskola névadójuk, Flóra néni, Kozmutza Flóra (Illyés Gyuláné) nevét. Mottója: „Hivatásom a gyógypedagógia, erre esküdtem fel. A segítségnyújtás is lehet szenvedély.”

2006-tól Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményként működik az iskola.

Az épület műemléki védettség alatt áll. Funkciója: szegregált iskola, speciális segítséget igénylő SNI-s tanulóknak.

7. ábra: Kozmutza Flóra (Illyés Gyuláné) és az iskola épülete

A tanárok nagy szakmai felkészültséggel rendelkeznek, teljes elhivatottsággal, igyekeznek arra, hogy a tanulók hasznos polgárai legyenek a társadalomnak. Szinte minden tanár rendelkezik gyógypedagógus végzettséggel.

Szakmák: Speciális tagozat – Tanulásban akadályozott tanulók, Speciális tagozat – Értelmileg akadályozott tanulók. Bőrtárgy készítő szakma, varrómunkás, kosárfonó, fafaragás, szövő, sütőipari munkás. A tanulók összetételét tekintve: tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott tanulók, speciális szakiskola (9–12. évfolyamon), fejlesztő iskolai csoport.

A terápiás foglalkozásokon és a fejlesztés során az alábbi terápiákban részesülnek a gyerekek: lovasterápia, kutyaterápia, gyógyúszás, logopédia, kommunikáció-fejlesztés, művészetterápia, zeneterápia, Ayres-terápia.

Nevelésfilozófiájukat az informális tanuló-központú megközelítés határozza meg, mely humánus, figyelembe veszi a speciális szükségleteket, figyelemmel van a fejlesztendő területekre, a személyes érdeklődésre, kreativitásra.

Lehetőséget kell adni arra, hogy a tanulók tudásukat, képességüket kipróbálhassák, megmutathatják tehetségüket egyes területeken. Ez fontos az én kép kialakításához, és önértékelésük fejlődéséhez.

Rendszeres szakmai rendezvényeiken a tanároknak lehetőségük van a tapasztalatcserére.

Az iskola Pedagógiai Programjában fontos cél az SNI-s, tanulásban akadályozott, enyhe fokban értelmi fogyatékos tanulók felkészítése a szakmai képzéseken való részvételre, valamint az önálló életkezdéshez nélkülözhetetlen alapismeretek elsajátításának megszilárdítása.

Az iskola Helyi tanterve, azon belül a Hétszíntan tanterv részletezi a művészeti nevelés lehetőségeit. A művészeti tantárgyban ének-zene, tánc és dráma, vizuális kultúra, bábozás, médiaismeret található.

Komplex művészeti műveltség megalapozásával kulturált, igyekvő, hasznos és tevékeny polgári magatartásforma kialakításával a tanulók a magyar hazának és az európai közösségen keresztül a humanista világnak értékes tagjaivá válhatnak. Fontos a kollektív és személyes zenei, képi, dramatikus és mozgásélmények átélésének biztosítása, a személyiség aktivizálása, a kommunikációs és előadói képesség, beszédkészség, mozgáskultúra

fejlesztése, esztétikai és művészeti értékek felismerése, megbecsülésre nevelés, lehetőség teremtése az önkifejezésben. [GABNAI, 2011]

Lényeges a játékos gyakorlatok elsajátítása táncos, drámai kifejezési formákban, valamint a ritmus leképezése, a dallami elemek, zenehallgatás, a természet hangjainak felismerése a zenében, magas-mély, halk-hangos, lassú-gyors dallamok, a furulya hangzásának megismerése. Táncnál zenére tudjon mozogni, amivel fejlődik nagy és finommozgása, majd későbbiekben dalok, népdalok éneklése.

4.1.4. Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Nevelési-oktatási Központ, 9400 Sopron, Brennbergi út 82.

Igazgató: Krutzlerné Szarka Tünde.

Óvoda: Gyermekeik speciális nevelési szükséglete nagymértékben meghatározó, ezért ez az óvodai program jelentősen eltér a többségi óvodák programjaitól, meg kell tanítani őket mindazokra, amelyeket a gyermekek a többségi óvodában a foglalkozásokon, indirekt módon sajátítanak el. Programjuk jellemzője a rugalmasság. Mindez az óvoda-, gyógypedagógus részéről, a sérült gyermekek egész személyiségének ismeretét, azok feltétlen elfogadását feltételezi. Szocializációjuk érdekében a cél: problémamegoldó készség, az önértékelés, a kognitív funkciók fejlesztése mellett az alapvető gyermeki tevékenység, a játék feltételeinek megteremtése és gyakorlásának biztosítása.

Iskola: Sajátos nevelési igényű gyermekek (enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos, mozgásfogyatékos, autista) óvodai nevelése, iskolai életmódra való felkészítése. Általános iskolai bejáró tanulók számára napközi otthoni és tanulószobai ellátást biztosít.

8. ábra: Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Speciális Szakiskola: A sajátos nevelési igényű, enyhe fokban értelmi fogyatékos tanulók speciális szakiskolai nevelése, elméleti oktatása és gyakorlati képzése (felzárkóztató oktatás, 9-10. évfolyam, + OKJ szakképzés 2 vagy 4 évfolyamon)

Készségfejlesztő Speciális Szakiskola: A sajátos nevelési igényű, értelmileg akadályozott tanulók speciális szakiskolai nevelése, elméleti oktatása és gyakorlati képzése (felzárkóztató oktatás, 9-10. évfolyam, + OKJ szakképzés 2 vagy 4 évfolyamon)

Szakmai lehetőségek: gyorséttermi ételeladó, parkgondozó, szőnyegszövő, szobafestő.

Valamennyi szakmát OKJ rendszerű képzésben oktatják, a tanulmányok független vizsgabizottság előtt zajló vizsgával záródnak. A sikeresen vizsgázók szakmunkás bizonyítványt kapnak.

Szakkörök: kézművesség, tánc, rajz, sport.

Kollégium: A nem soproni tanulóiknak elhelyezést tudnak biztosítani az intézmény területén lévő saját kollégiumukban, gyermekotthonos elhelyezés is megoldott.

Eseményeik: Európa szívében című vetélkedő, Országos Wii-játék találkozó.

Karácsonyi ünnep, Doborjáni Ferenc Emléknap.

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 96-102)