• Nem Talált Eredményt

A megalázó magatartás tanúsításáról

4. A kapcsolati erőszak tényállása által biztosított büntetőjogi védelem

4.1. A kapcsolati erőszak lehetséges sértettjei: kik, mikor, meddig és hol

4.1.4. A sértett „beleegyezése”

4.2.1.2. A megalázó magatartás tanúsításáról

Az emberi méltóság és az erőszakos magatartás gazdag szakirodalmat tudhat magáénak, de a tényállásban szereplő megalázásra kevesebb figyelem összpontosul, pedig éppúgy szót érdemel. A Btk. 212/A. § (1) bekezdésének a) pontjában a jogalkotó „az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsít” fordulatot alkalmazza, melynek kapcsán az „és” kötőszó azt tolmácsolja felénk, hogy a törvényhozó álláspontja szerint ez a

343 Menyhárd Attila - Gárdos-Orosz Fruzsina (szerk.) Személy és személyiség a jogban. Wolters Kluwer Budapest, 2016. Előszó. 7-8. o

344 Koltay András: Az emberi méltóság védelmének kérdései a médiaszabályozásban és a joggyakorlatban. In:

Menyhárd Attila - Gárdos-Orosz Fruzsina (szerk.) Személy és személyiség a jogban. Wolters Kluwer Budapest, 2016. 193-246. o.

345 Szomora Zsolt: A becsület mint jogi tárgy – büntetőjog-dogmatikai és alkotmányjogi fejtegetések. In:

Menyhárd Attila - Gárdos-Orosz Fruzsina (szerk.) Személy és személyiség a jogban. Wolters Kluwer Budapest, 2016. 247-268.

346 Filó Mihály: Személy és személyiség mint jogi tárgy. In: Menyhárd Attila - Gárdos-Orosz Fruzsina (szerk.) Személy és személyiség a jogban. Wolters Kluwer Budapest, 2016. 269-286. o.

347 Zakariás Kinga: Személy és személyiség az orvosi jogban. In: Menyhárd Attila - Gárdos-Orosz Fruzsina (szerk.) Személy és személyiség a jogban. Wolters Kluwer Budapest, 2016. 139-174. o.

348 Filó Mihály: Személy és személyiség mint jogi tárgy. In: Menyhárd Attila - Gárdos-Orosz Fruzsina (szerk.) Személy és személyiség a jogban. Wolters Kluwer Budapest, 2016. 286. o.

96 három fogalom más és más, vagyis az emberi méltóság súlyos megsértése, a megalázás és az erőszakoskodás egymástól teljesen eltérő jelentéstartalommal bírnak.

A Btk. több helyen használja a megalázó magatartás tanúsítása, a magalázó bánásmód vagy megalázás kifejezéseket, és nemcsak használja, hanem a miniszteri indokolás álláspontja szerint a magyar büntetőjogi környezet ismeri is ezeket.349 „Az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartás fogalom használata könnyebben bizonyíthatóvá teszi a tényállást, mintha a kizárólag szubjektív vizsgálatok alapján bizonyítható lelki sérelemmel, lelki bántalmazással próbálnánk a háztartáson belüli erőszak hasonló megnyilvánulási formáit szabályozni” - írja a törvényhelyhez fűzött indokolás,350 holott álláspontom szerint ezek szubjektivitását elvitatni nem lehet, és a „könnyebb” bizonyítást sem vetíthetjük előre.

Frech Ágnes ny. kollégiumvezető a megalázó helyzetek alatt a szóbeli agressziót, illetve a másik ember megalázó cselekedetekre kényszerítését érti, vagyis azokat az élethelyzeteket, amikor „nem veri, nem bántalmazza, csak olyan kiszolgáltatott helyzetbe hozza, amiből a másik nem tud jól kikerülni.” Álláspontja szerint ilyen a bántalmazó akaratából történő gazdasági függés, de megtörténhet az ellenkezője, hogy folyamatosan dolgoztatja a sértettet úgy, hogy ő maga nem dolgozik, és elveszi a jövedelmét. Beszélhetünk a gazdasági-pénzügyi vetületéről is, amikor az elkövető pénzzé teszi a közös vagyontárgyakat, olyannyira elvonja az anyagi javakat, hogy a másik egyszerűen ellehetetlenül.351

A Btk. 225. §-a szerinti kiszolgáltatott személy megalázása tényállásban szerepel a megalázó magatartás tanúsítására rábírás, a magát megalázó személyről felvétel készítése, vagy ilyen felvételnek a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele; de megtaláljuk a Btk.-ban a kínzás vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés szófordulatait is.352 A kiszolgáltatott személyek megalázása körében az indokolás nem nyújt segítséget a keresett definíció megfejtéséhez, mert csupán magát a magatartást, néhány szóba jöhető élethelyzetet mutat be, amelyből visszafelé következtethetünk, hogy az a sértett számára megalázó lehet (rabszolgaként tartják, alantas munkákat végeztetnek vele, csicskáztatják).353 Ennél érdekesebb viszont a Btk. 449. §-a szerinti alárendelt megsértése

349 Btk. 212/A. §-hoz kapcsolt miniszteri indokolás. Wolters Kluwer Kft. Jogtár.

350 Uo.

351 Országos Bírósági Hivatal: A törvény a bántalmazott mellett áll. Riport a kapcsolati erőszakról. Interjú Frech Ágnessel, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnökével. 2019.09.19.

https://birosag.hu/hirek/kategoria/magazin/torveny-bantalmazott-mellett-all-riport-kapcsolati-eroszakrol

352 Btk. 327. § (Nemzetközi gazdasági tilalom megszegése), Btk. 449. § (Alárendelt megsértése), Btk. 465. § (Az Európai Unió jogának való megfelelés).

353 Btk. 225. §-ához fűzött miniszteri indokolás. Wolters Kluwer Hungary Kft. Jogtár.

97 tényállás, mert ott a bűncselekmény alapesetét az valósítja meg, aki alárendeltjét emberi méltóságában más előtt vagy feltűnően durva módon megsérti. Összeolvad tehát a megsértés az emberi méltósággal, viszont adott helyen a „feltűnően durva” megítélése individuumonként úgyszintén eltérő lehet. Itt ad segítséget a jogalkotó az emberi méltóság belső tartalmához, mert azt írja az indokolás, hogy az emberi méltóság megsértésének minősíthető minden olyan megalázó magatartás, amellyel szemben a függőségi viszonyok miatt a sértett átmenetileg kiszolgáltatott helyzetben van. Ilyennek tekinthető a meg nem engedett fegyelmező eszközök használata, a tettleges becsületsértés, illetőleg azon kifejezéseknek közlése, amely alkalmas a becsület csorbítására vagy rágalmazásra. A sértő magatartás csak akkor állapítható meg, ha azt más előtt vagy feltűnően durván fejtik ki;

ennek olvasatában a más előtt történő megsértés értelemszerűen azt jelenti, hogy (legalább) még egy személynek jelen kell lennie, aki viszont bárki lehet.354

Próbálja tehát meghatározni az indokolás, hogy az emberi méltóságot milyen esetekben véli megsértettnek, sőt azt is láthatjuk, hogy egyes megalázó magatartások méltóságsértéshez vezetnek, de magához a „megalázó” fogalmához nem jutottunk közelebb. Ennek oka lehet, hogy a leírtak és a vonatkozó joggyakorlat alapján azt kell feltételeznünk, az emberi méltóság megsértése és a megalázó magatartás tanúsítása lényegében ugyanazt jelenti, ezek rokon értelmű szavak, szűkebb vagy tágabb értelemben egymás szinonimái lehetnek.

Álláspontom szerint az emberi méltóság megsértésének alkotóeleme a megalázó cselekedet, mert a megalázó magatartás (egyidejűleg) az érintett emberi méltóságát sérti. Koltay András szerint a fogalomnak a körvonalai adhatók csupán, mert „az emberi méltóság kiemelkedő érték, a jog számára megközelíthetetlen és hozzáférhetetlen. Definiálni, valamennyi részelemét összefoglalni, lényegét megragadni a jog technikai értelemben nem tudja, védelmét ellenben a kimerítő meghatározás hiányában is biztosíthatja.” Tanulmányának összegzésében sem tehet mást, mint rögzíti, hogy „az emberi méltóság korunk gyakran használt és hivatkozott jogi koncepciója; hivatkozási alap, de számos elemében még kidolgozásra vár”;355 mit mondjunk hát ennek függvényében a kapcsolati erőszak „megalázó magatartást tanúsít” fordulatáról? A magam részéről azt ígérhetem, hogy a következő fejezetben a bíróságok álláspontját részletesen ismertetem, és a de lege ferenda javaslatok között egyebek mellett ezen szó elhagyására teszek jogalkotói megfontolást érdemlő kísérletet.

354 Btk. 449. §-ához kapcsolt miniszteri indokolás. Wolters Kluwer Hungary Kft. Jogtár.

355 Koltay András: Az emberi méltóság védelme a médiajogban. 38. és 79. o.

http://real.mtak.hu/98816/7/2016_4-38-80.pdf

98 4.2.1.3. Erőszak versus erőszakos magatartás

A Btk. 212/A. § (2) bekezdésében meghatározott - súlyosabban büntetendő - bűncselekményre tekintettel az (1) bekezdés vonatkozásában az erőszakos magatartás nem lehet testi sértést okozó (vagy annak kísérletét megvalósító) bántalmazás, és nem valósíthat meg tettleges becsületsértést sem, mert ez esetben a cselekmény már a (2) bekezdés szerint minősül. Gondolhatunk e körben tányér vagy pohár földhöz vágására, székek felborogatására, de ez csak akkor valósítja meg a kapcsolati erőszakot, ha a passzív alany előtt történik (implicit tényállási elem) és kifejezetten az ő megalázására irányul - hozza a Karsai Krisztina (szerk.) kommentár.356 Gilányi Eszterrel egyetértve, álláspontom szerint sem feltétlenül szükséges, hogy ezen magatartás a passzív alany jelenlétében történjen, hiszen nemcsak elképzelhető, hanem az iratok tanúsága szerint meg is történik, hogy az elkövető úgy rongálja meg a sértett ruháit, értéktárgyait, berendezései tárgyakat, számítástechnikai vagy elektronikai eszközöket, az ingatlan burkolatait stb., hogy azokkal a sértett egy későbbi időpontban szembesül.357 Pápai-Tarr Ágnes vélekedésében e fordulat körébe tartozhat az olyan testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetés is, mely elől a sértett csak hátrálással vagy meneküléssel képes kivonni magát,358 ami az iratok szerint ugyancsak nem életszerűtlen. Az első bekezdésnek kísérlete nincsen, az erőszakos magatartás ugyanis a dolog elleni erőszak alkalmazásának kísérletét (beleértve az állatkínzást) vagy az azzal való fenyegetést átfogja, s ezzel befejezett.359

Büntető törvénykönyvünk mintegy száztizenhat helyen említi az erőszak szót, azonban annak fogalmát nem, csupán - a bírói gyakorlat által már kimunkált - erőszakos magatartás meghatározását biztosítja. „Erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés

356 Szomora Zsolt: XX. fejezet. A gyermek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények. In: Karsai Krisztina (szerk.) Kommentár a Büntető Törvénykönyvhöz. Kommentár a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényhez. Complex Kiadó, Budapest, 2013. 445. o.

Ez a gyakorlatban jellemzően - bár nem kizárólag - szóbeli becsületsértés szabálysértését is megvalósító módon képzelhető el leginkább azzal, hogy a szabálysértést a kapcsolati erőszak bűncselekménye konszumálja - írja a Karsai Krisztina (szerk.) Kommentár 445. o.

357 Gilányi Eszter: A nők elleni erőszak és magyar büntetőjogi szabályozása a nemzetközi elvárások tükrében.

Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola. PhD értekezés. 2017. 237. o.

358 Pápai-Tarr Ágnes: A kapcsolati erőszak kritikai megközelítésben. Magyar Jog 2015/11. 623. o.

359 Szomora Zsolt: XX. fejezet. A gyermek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények. In: Karsai Krisztina (szerk.) Kommentár a Büntető Törvénykönyvhöz. Kommentár a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényhez. Complex Kiadó, Budapest, 2013. 445. o.

99 okozására.360 Az erőszak és az erőszakos magatartás nem azonos fogalmak. A személy elleni erőszakos magatartás általában más személy testének támadó szándékú megérintését jelenti, de ide tartozhat a mozgást zavaró, tolakodó, zaklató vagy az erőszak nyombani bekövetkezésére utaló fenyegető fellépés is.361 Ezek alapján tehát a cselekménykör a tettleges becsületsértés és a (könnyű) testi sértés között helyezhető el; a tettleges becsületsértés lényegi eleme ugyanis nem a támadó jelleg, hanem az ennél enyhébb

„durva tapintatlanság”.362 A büntetőjogi alapfogalmak alkalmazása és a kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények elbírálása során sem válhat a jogalkalmazás kényelmessé vagy rutinszerűvé: a jogszabályok felgyorsult és/vagy jelentős változásának időszakában érdemes a büntetőjogi alapfogalmakat és az értelmezési kérdéseket szem előtt tartani mind a jogelméletben, mind pedig a jogalkalmazásban.363 Amint arra László Balázs is utal, az életviszonyokba erőteljesen beavatkozó büntetőtörvénnyel szemben kiemelten elvárható a fogalmi rendszer letisztultsága, vagyis hogy a kódexen belüli azonos kifejezés ugyanazt a belső tartalmat jelenítse meg; másfelől a különböző fogalmak mögött eltérő jelentéstartalomnak kell állnia. „Az egy fogalomkörbe tartozó jogintézmények esetében ez a kettős követelmény kiegészíthető még a „genus proximum - differentia specifica” elemek viszonyával: a közös elem lényegi azonosságával és a megkülönböztető elemek elhatárolhatóságával” - mutat rá a szerző.364 László Balázs hivatkozott tanulmányában az erőszak-fogalommal kapcsolatos időszerű kérdéseket vizsgálja két, alapvetően csekélyebb tárgyi súlyú, de tömegesen előforduló bűncselekmény, a garázdaság és a zaklatás körében.

Írásában kiemeli a Btk. által adott fogalom-meghatározás vélhetően mindenki számára feltűnt „is” hozzárendelését, ekként a törvény nem kimerítő jelleggel nyújt segítséget a jogalkalmazás számára, csupán deklarálja: a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatást is erőszakos magatartásnak kell tekintenünk.365 A szerzőnél maradva, és az erőszak fogalmát tovább göngyölítve utalnék a témában született nemrégiben megjelent tanulmányára, amelyet „A kapcsolati erőszak erőszak fogalmának dogmatikai

360 Btk. Záró rész. Értelmező rendelkezések. 459. § (1) bekezdés 4. pont.

361 Erdősy Emil - Földvári József - Tóth Mihály: Magyar büntetőjog. Különös rész. 4. kiadás. Osiris Kiadó, Budapest 2007. 255. és 349. o.

362 Kónya István: Az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekmények. In: Kónya István (szerk.) Magyar Büntetőjog. Kommentár a gyakorlat számára. I. kötet. 3. kiadás. HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft., Budapest 2016. 886. o.

363 László Balázs: Erőszak, erőszakos magatartás, személy elleni erőszakos cselekmény – értelmezési kérdések a csekély súlyú, tömegesen előforduló bűncselekmények körében. 2018.02.08.

http://ujbtk.hu/dr-laszlo-balazs-eroszak-eroszakos-magatartas-szemely-elleni-eroszakos-cselekmeny-ertelmezesi-kerdesek-a-csekely-sulyu-tomegesen-elofordulo-buncselekmenyek-koreben/

364 Uo.

365 Uo.

100 beilleszthetőségéről” címmel készített. László Balázs tanulmányának áttekintése alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a szerző nem feltétlenül „üdvözli” az új bűncselekmény megalkotását. A kapcsolati erőszak tényállási szerkezetének és az erőszakos magatartás korábban kialakult értelmezésének ellentmondását úgyszintén rögzíti, továbbá utal arra, hogy „(…) a jogalkotó a Btk. 212/A. § (1) bekezdésének a) pontjában, illetőleg a (2) bekezdés a) pontjának első fordulatában írt elkövetési magatartásokat egymáshoz viszonyítva hibás módon helyezte el a tényállásban. Ha pedig a jogalkotó az alapesetben valóban a tettleges becsületsértés szintjét el nem érő magatartásokat kívánt büntetni, akkor hibás döntés volt ezekre a büntetőjogban már kialakult jelentéstartalommal bíró erőszakos magatartás megjelölést alkalmaznia. E két lehetőség közül pedig inkább az előbbinek megerősítését látom abban, hogy a tettleges becsületsértésnél is enyhébb személy ellen irányuló magatartások büntetőjogi értékelést a büntetőjog ultima ratio jellege miatt nem feltétlenül érdemelnek (legyen bár szó családi kötelékekről).”366

Az erőszakfogalom bírói gyakorlatának feltérképezése körében - a Szomora Zsolt témavezette - Deák Zoltán kiemelte: már viszonylag korán megfogalmazódott a judikatúrában, hogy az erőszaknak olyan absztrakt fogalmát nem lehet meghatározni, amely a különböző törvényi tényállásoknál általánosan alkalmazható lenne, ehelyett a definíciót eltérően kell értelmezni az egyes bűncselekmények esetén, méghozzá az erőszak erőssége, kifejtésének módja és hatásfoka alapján.367 A szerző kitér arra is, hogy a bírói gyakorlatban uralkodó felfogás különbséget tesz a garázdaság törvényi tényállásában elkövetési magatartásként szabályozott „erőszakos magatartás” és az erőszak fogalmai között, illetve hogy az „erőszakos magatartás” elkövetési magatartásként szerepel a kapcsolati erőszak tényállásában is, ekként az erőszakos magatartás garázdaság kapcsán kialakított fogalma e bűncselekmény esetén is relevánsnak tekinthető.368

A 34/2007. BK vélemény iránymutatása szerint az erőszakos magatartás az erőszakhoz hasonlóan támadó jellegű, viszont annál enyhébb fellépést jelent. „Az erőszakos magatartás kétirányú, személy vagy dolog ellen nyilvánulhat meg. A személy elleni erőszakos magatartás megvalósulhat már a sértett testének egyszerű érintésével is, ha ez támadó

366 László Balázs: A kapcsolati erőszak erőszak fogalmának dogmatikai beilleszthetőségéről. 2020.07.24.

https://ujbtk.hu/dr-laszlo-balazs-a-kapcsolati-eroszak-eroszak-fogalmanak-dogmatikai-beilleszthetosegerol/

367 Deák Zoltán: A kényszer, az erőszak és a fenyegetés fogalma és jelentősége a magyar büntetőjogban.

Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola. Doktori (PhD) értekezés. Szeged, 2017.

177. o.

368 Uo. 182. o.

101 jellegű. Így lökdösődéssel, rángatással, ütlegeléssel, arculütéssel stb. A dolog elleni erőszakos magatartás pedig tanúsítható egyrészt a dolgok helyének rendeltetésellenes megváltoztatásával (dobálással stb.), másrészt úgy is, hogy a dologban csak jelentéktelen állagsérelem, rongálódás keletkezik. A dolog egyszerű érintése vagy megfogása azonban nem minősül dolog elleni erőszakos magatartásnak. Az erőszakos magatartás fogalma azonban nemcsak ezért szélesebb körű, mint az erőszak, hanem azért is, mert a személy vagy dolog elleni erő közvetlen alkalmazásán túlmenően magában foglalja az erő alkalmazására irányuló kísérletet vagy az azzal való fenyegetést is, amikor a fenyegetés hatókörébe kerülő személy csak meghátrálással, meneküléssel képes kitérni az erőszak elől.”369

Megjegyzem, a sui generis bűncselekményi tényállás megjelenését követő időszakban néhány tanulmány úgyszintén amellett igyekezett érvelni, hogy szükségtelen volt ennek megalkotása, illetve igazolni törekedtek, hogy nem tekinthetünk ezen tényállásra a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés hatékony eszközeként.370 Úgy látom viszont, hogy a kezdeti ellenkezések mára alább hagytak, s több szerzővel történt személyes beszélgetésem során megtudtam, hogy időközben megváltoztatták álláspontjukat ezzel összefüggésben, sőt egyesek mára úgy vélekednek, indokoltnak tűnik az önálló bűncselekmény, mert nem vitatják azt a tényt, hogy „az idő igazolta”. A tényállás „megszületésének” egyébként is kaotikus szakaszaira és nemzetközi jogharmonizációs kötelezettségünkre figyelemmel úgy gondolom, mára okafogyottá vált azon elmélkedni, hogy szükséges és indokolt volt-e az új tényállás létrehozása vagy sem,371 a hatályos és alkalmazandó Büntető Törvénykönyvünkbe bekerült, ezáltal nem hagyható figyelmen kívül. Itt szükséges utalni emellett a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról szóló 30/2015. (VII.7.) OGY határozatra, vagy az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló 129/2014. (II.3.) Korm.

határozatra372 is. Különösen igaz lehet ezen kijelentés annak függvényében, hogy számos fórumon foglalkoznak az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának hiányával,373 mely dokumentum bűncselekményhez kapcsolódó hatásával a nemzetközi kitekintés részben foglalkozom.

369 Ld. a szerző idézése szerinti EBH 2014.23.; BH 2008.291. (EBH 2007.1589.) döntéseket.

370 Így például Kanyuk Petra Ágnes: A kapcsolati erőszak sui generis tényállásának szerepe a családon belüli erőszak megfékezésében. Magyar Rendészet 2016/5. 31. o.

371 Így például Pápai-Tarr Ágnes: A kapcsolati erőszak kritikai megközelítésben, Magyar Jog, 2015/11., 626-627. o. vagy a szimbolikus jogalkotás kapcsán Nagy Ferenc: Régi és új tendenciák a büntetőjogban és a büntető jogtudományban, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2012. 96. o.

372 A Strasbourgban, 2011. május 11-én kelt Egyezmény szövegének végleges megállapítására adott felhatalmazásról.

373 Ennek okát ld. például a 2/2020. (V.5.) OGY politikai nyilatkozatban.

102 4.2.2. A kapcsolati erőszak bűncselekmény (1) bekezdésének b) pontja

Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltaknál a bűncselekmény az elkövetési magatartás tanúsításával befejezetté válik, míg a b) pont esetében a törvény eredményt is értékel; a befejezettséghez itt az szükséges, hogy a sértett súlyos nélkülözése következzen be az elkövető magatartása folytán. Ennek hiányában kísérlet állapítandó meg.374 A b) pont tehát materiális fordulat: ok-okozati összefüggést követel meg azzal, hogy mindez súlyos nélkülözést eredményezzen (ami a megalázáshoz hasonlóan szintén szubjektív megítélésű);

ez tekinthető lényegében a gazdasági ellehetetlenítésnek, a pénzügyi abúzusnak. Súlyos nélkülözésről akkor beszélhetünk, ha a vagyon elvonása folytán a sértett az elemi létszükséglet kielégítéséhez szükséges javakban (táplálkozás, ruházkodás, tisztálkodás, szálláslehetőség) szenved hiányt. Ha az eredmény bármely okból elmarad, kísérlet állapítandó meg.375 A b) pont elkövetési tárgya a tettes és a sértett közös gazdálkodása körébe vagy közös vagyonába tartozó anyagi javak, ezalatt mind az ingó, ingatlan vagyont, mind pedig a bármilyen vagyoni értékkel bíró jogokat és kötelezettségeket érteni kell. Mind az elkövetési tárgy, mind pedig az elkövetési magatartás értelmezéséhez a tettes és a passzív alany közötti családi viszonyok vagyonjogi tartalmának feltárása szükséges (házasság, élettársi vagyonközösség stb.). Kiemeli az egyik Kommentár,376 hogy a tartási kötelezettség nem teljesítése e bűncselekmény szerint nem tényállásszerű, a tartási kötelezettség ugyanis a saját javak terhére áll fenn és nem a közös gazdálkodás körébe tartozó vagyonból valósul meg (a bűncselekmény így határolható el a tartási kötelezettség elmulasztásától).