• Nem Talált Eredményt

Az árak belső szerkezetének elemzése

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 105-110)

4. ANYAG ÉS MÓDSZER

5.1.5 Az árak belső szerkezetének elemzése

Amint azt a módszertani leírásnál már említettem, meglehetősen problémásnak bizonyult azonos tartalmú, jól összehasonlítható villamosenergia-ár adatsorokat,

viszonylag hosszú időszakra visszatekintő idősor a teljes nettó és bruttó ár tekintetében, amint az árak belső szerkezetét kívánjuk hosszabb időtávon vizsgálni, nehézségek merülnek fel. Aligha véletlen, hogy az árszerkezet elemzésével foglalkozó tanulmányok és cikkek rendszerint kiemelnek egy-egy tipikus fogyasztót (ez legtöbbször az A1 tarifa szerint vételező, 2400 kWh éves fogyasztású lakossági fogyasztó és valamelyik tipikusnak tekintett közép- vagy nagyfeszültségen vételező ipari fogyasztó), majd e konkrét eseteken mutatják be az árak struktúráját.

Kutatásom szempontjából viszont az átlagos, azaz az egy kilowattórára vetített fajlagos árak belső szerkezete, ezen belül is a rendszerhasználati díjak aránya az érdekes. Így a rendszerhasználati komponens arányát az árakon belül sajnos csak a kettős piac bevezetésétől kezdődően tudtam vizsgálni. Az adott időszakra és az összes fogyasztó tekintetében 2012-ig elérhető publikált adat a teljes nettó fajlagos árra, az adók (ÁFA és energiaadó) mértékére, valamint a 2008-tól egységes mértékű adójellegű pénzeszközökre. A többi komponens éves átlagos értékére saját számításokat kellett végeznem. A jelen értekezés szempontjából elegendő volt elvégeznem az előző pontban ismertetett rendszerhasználati díj-kalkulációt. A többi árkomponens fajlagos értékének kiszámítása és arányainak vizsgálata sem lenne kevésbé érdekfeszítő feladat, amely egy következő tanulmány tárgyául szolgálhat.

Az árak belső szerkezete kapcsán az alábbi kérdésekre kerestem választ:

 A végfogyasztói ár mekkora hányadát teszi/tette ki a hálózat használatának díja és mekkorát az egyéb tényezők ára?

 Hogyan változott ez az arány a vizsgált időszakban?

 Mennyiben magyarázza a végfogyasztói villamosenergia-ár változásait az RHD változása?

Az első kérdés megválaszolása a teljes nettó ár, az adókulcsok és a fajlagos rendszerhasználati díjak ismeretében meglehetősen egyszerű. Számításaim szerint a rendszer-használati díjak aránya az átlagos nettó fogyasztói árban 27 és 38 százalék között mozgott a vizsgált időszakban.

A második kérdés – az arány dinamikájának – feltárása érdekében áttekintettem annak időbeli alakulását. A 6. ábrán feltüntettem az RHD-nak a nettó és bruttó árban való arányát is13. Az ábra mutatja, hogy a rendszerhasználati díjak aránya egészen 2009-ig csökkent, majd növekedésnek indult. Az árszabályozási ciklus figyelembe vételével az eredmény még látványosabb: a rendszerhasználati díjak aránya a végfogyasztói árakban a 2005-2008-as periódus során folyamatosan csökkent, a következő szabályozási periódusban viszont jellemzően emelkedett, illetve az időszak utolsó két évében azonos volt.

Forrás: saját számítás

6. ábra: A rendszerhasználat díjának aránya az átlagos nettó és bruttó árakban Nyilvánvaló, hogy az arány változása nem csak a rendszerhasználati díjak alakulásától függ, de az összes többi komponens árának változásától is. Ezért elengedhetetlen a harmadik kérdés, vagyis annak a vizsgálata is, hogy mennyiben járult hozzá az RHD változása a teljes ár változásához. Az összehasonlítás során a 2012-es VEZESTÉK által közölt nettó ár-adatsort használtam, mivel így a teljes

13 Érdemes szem előtt tartani, hogy a bruttó árak vizsgálata félrevezető lehet, hiszen számos vállalkozás számára az ÁFA visszaigényelhető, így a tényleges ár, amivel ezek a gazdasági szereplők szembesülnek, nem feltétlenül azonos a bruttó árral. A tendencia azonban a két adatsor esetében többnyire egyezik. Az egyetlen jelentős eltérést a bruttó árban való arány 2004-es csökkenése képezi:

ez egyértelműen az ÁFA-kulcs 25%-ra emelésének következménye, ahogyan a következő évi arány-növekedésnek is fontos tényezője az ÁFA-kulcs leszállítása 20%-ra.

időszakra azonos tartalmú adatból tudtam kiindulni. A teljes (nettó) áron belül az egyes főbb komponensek alakulását szemlélteti a 7. ábra:

Forrás: VEZESTÉK 2012 adatok és saját számítás alapján saját szerkesztés

7. ábra: Átlagos végfogyasztói ár lebontva RHD, egyéb nettó árelemek és a forgalmi adó összetevőkre (Ft)

A rendszerhasználati díj és a teljes nettó ár közötti korrelációs együtthatóra 0,89-et, míg a teljes bruttó árral való korrelációs együtthatóra 0,91-et kaptam eredményül.

 Annyit tehát biztosan kijelenthetünk, hogy a villamos energia ára és ezen belül a rendszerhasználat ára tendencia szerint hasonló irányba mozgott.

 Ugyanakkor a kapott eredmények alapján a teljes fogyasztói ár jelentősebb változásait nem a rendszerhasználati díjak változása indukálta. Valójában a végfogyasztói árak még az ábrán láthatónál is jelentősen volatilisebbek, hiszen itt csupán az éves átlagos árak jelennek meg. A nem szabályozott szegmensben a termékár nem feltétlenül állandó még egy-egy szerződéses időszakon belül sem.

A vizsgált időszakon a rendszer-használati díj lassú, de biztos emelkedést mutatott, míg a végfogyasztói árakban tapasztalható egy jelentősebb ingadozás, az egyéb gazdasági körülmények, a szabályozás változásai, a gazdasági válság, stb. tényezők hatására. Ennek alátámasztására összevetettem a teljes ár alakulását és az RHD-komponens arányának változását, amelynek eredményét szemlélteti a 8. ábra:

Forrás: saját szerkesztés

8. ábra: A rendszerhasználati díj aránya (%) és a teljes ár alakulása (Ft)

Az összehasonlítás eredményeképp levonható az a következtetés, miszerint az RHD-komponens arányának változását jelentős részben az ár egyéb komponenseinek eltérő mértékű változása indukálta: a rendszerhasználati díjak aránya csökken, amikor a teljes ár növekedik, ellenben azonnal növekedésnek indul a 2010-2011-es árcsökkenéskor.

Ez egyébként nem meglepő eredmény: amennyiben a hálózat árát jól, a tényleges költségeket tükröző módon sikerült kialakítani, úgy normális működés esetén, az egyéb feltételek változatlansága mellett különösebb kiugrások nem várhatóak. Mivel a négy éves ciklusok miatt a hálózati költségek és beruházások egyik évről másikra való ingadozása sem jelenik meg automatikusan és azonnal az árakban, így egy-egy nagyobb beruházási hullám sem okozhat közvetlenül díjnövekedést. A vizsgálat eredményei között ilyen módon megjelenik az indirekt bizonyíték, amely szerint a hálózat ára jól került kialakításra

A rendszerhasználati díjak alakulásának vizsgálata után a kutatásom másik nagy területét, így az iparági beruházásokra és azoknak az árakkal való kapcsolatára vonatkozó eredményeket a következő fejezetben mutatom be.

5.2 B

ERUHÁZÁSOK

Kutatásom egyik fő témája volt a hálózatba való beruházások alakulásának vizsgálata, valamint az, hogy kimutatható-e egyértelmű összefüggés a hálózatba való beruházások és annak ára, a rendszerhasználati díjak között.

Az árak alakulásának elemzése után megvizsgáltam tehát a beruházások alakulását, majd a beruházások forrásainak összetételét is. Ezután foglalkoztam a beruházási- és árazási ciklusok összefüggéseivel, végül a beruházások elégségességének kérdésével. A számításokat és vizsgálatokat külön-külön végeztem az elosztó- és az átviteli hálózat esetében.

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 105-110)