• Nem Talált Eredményt

2014 ÁPRILISA UTÁNI IDŐKÖZI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK, A TAPOLCAI GYŐZELEM

In document Pártok, jelöltek, képviselők (Pldal 180-183)

2014. április 6-a után három egyéni választókerületben kellett időközi választást tar-tani, amelyek a kormánypártok vereségei miatt kiemelt fi gyelmet kaptak a média és a politikai elemzők részéről. Különösen nagy fi gyelmet keltett a 2015. április 12-én esedé-kes tapolcai választás, amelyen a Jobbik jelöltje először tudott országgyűlési választáson egyéni körzetet nyerni. A 11. táblázat mutatja a Jobbik jelöltek eredményeit a három vá-lasztókerület országos és időközi választásain.

A Jobbik mindhárom időközi választáson új jelöltet állított, olyanokat, akik korábban nem indultak országgyűlési választáson, sőt a tapolcai választókerületben induló Rig Lajos volt az egyetlen, aki önkormányzati választási tapasztalattal rendelkezett. Újpes-ten és Veszprémben a jelöltek nem is voltak a párt tagjai, és korábban nem kötődtek látványosan a radikális párthoz. A változtatásban minden bizonnyal szerepet játszott, hogy az őszi önkormányzati választáson polgármesterjelöltként Pajor Tibor (Újpest 5,39

%) és Forgóné Kelemen Judit (Veszprém 7,31 %) egyaránt gyengébb eredményt ért el 2014 áprilisához képest. Az új jelöltek, az egykori válogatott és újpesti labdarúgó Urbán Fló-rián, valamint a devizahitelesek védőügyvédjeként ismertté vált Varga-Damm Andrea azonban nem váltotta be a pártvezetés reményeit, mindketten alacsonyabb eredményt

14 Bencsik János (Komárom-Esztergom 1.) közel 20 éven volt Tatabánya polgármestere, kezdetben az SZDSZ, majd az ezredforduló után a Fidesz támogatásával érte el sikereit. Először 2006-ban lett a Fi-desz képviselője, 2010-ben egyéni jelöltként is megválasztották. A második Orbán-kormány energeti-kai ügyekért felelős államtitkáraként, majd lemondását követően egyszerű parlamenti képviselőként is a legkritikusabb jobboldali politikusok közé tartozott, aki azonban rendszeres kritikái ellenére sem szakított a kormányoldallal. Kritikus megszólalásai és helyi politikai beágyazottsága együtt azt eredményezte, hogy 2014-ben 2 318 szavazattal múlta felül a Fidesz-KNDP lista eredményét körzeté-ben. Hiszékeny Dezső (Budapest 7.) a XIII. kerületi szocialista fellegvár egyik központi személyének számított, alpolgármesterként sikerrel kihasználta azokat a lehetőségeket, amik Angyalföld szo-cio-kulturális közegéből, valamint a helyi szocialista szervezetből egy baloldali politikus számára adódnak. 2 976 szavazattal kapott többet a baloldali összefogás listájánál 2014 áprilisában.

értek el a 2014 tavaszán induló jelölteknél (akik mindketten önkormányzati képviselők voltak körzetükben).

11. táblázat. Jobbik jelöltek választási eredményei

(10.110) 3. Rig Lajos 35,49 %

(10.608) 1.

Forrás: http://www.valasztas.hu/hu/ovi/index.html

A tapolcai körzetben két korábbi választáson induló Dobó Zoltánt 2014 októberében Tapolca polgármesterévé választották, aki helyett ezúttal alpolgármestere, a mentő- és aneszteziológus asszisztens Rig Lajos szállt versenybe, akinek jelentős helyismerete, be-ágyazottsága volt. Rig a 2010-es és 2014-es önkormányzati választás alkalmával indult Tapolcán, előbb kompenzációs listáról, majd 2014-ben egyéni választókerületből szerez-ve mandátumot. A Jobbik első egyéni választókerületi sikerét eredményező választásra 2015. április 12-én került sor Veszprém megye 3. számú választókerületében. A körzet 60 településéből 53 tartozott a régi 4. számú tapolcai körzethez, amelyet 1998-tól kezdődően négy alkalommal nyert meg a Fidesz politikusa, Lasztovicza Jenő. Az új választókerület leginkább abban tér el a korábbi tapolcai körzettől, hogy ide került a jelentős szocialista tradíciókkal rendelkező Ajka városa, amelynek lakossága a tapolcainak közel kétszerese.

Ennek ellenére az új választókerületet is magabiztosan nyerte Lasztovicza, aki hosszan tartó betegség után 2015 januárjában elhunyt.

A választókerület legjelentősebb jobboldalinak számító városát, Tapolcát viszont 2014 őszén elhódította a Jobbik az önkormányzatot 1998 óta irányító helyi Fidesz csoporttól.

Tapolca tradicionális jobboldali többségű település, a szocialista korszakban végrehajtott iparosítás ellenére megőrizte polgári kötődését. A városban az országgyűlési választások alkalmával a Fidesz listája és egyéni jelöltje kapta a legtöbb szavazatot 1998 óta. A MIÉP 1998 és 2006 között indított jelölteket a helyhatósági választásokon, de csak egyetlen alka-lommal, 1998-ban tudott egy kompenzációs listás mandátumot szerezni. A Jobbik 2009-ben az európai parlamenti-, valamint egy időközi polgármester-választás alkalmával je-lent meg Tapolca közéletében. A 2006-os országgyűlési választás során a MIÉP-pel közös

jelöltként egy sümegi MIÉP-tag indult. Csurka István pártja egyetlen alkalommal sem indított jelöltet a polgármesteri székért, így a párt nem tudott felépíteni a városban egy olyan, ismert személyiséget, akit folyamatosan versenyeztetett volna a riválisokkal és aki

„húzónév” lehetett volna a lista szempontjából is.

Ezzel szemben a Jobbik Dobó Zoltánra és Rig Lajosra, két helyben ismert személyre épí-tette fel kampányait és városi szervezetét. 2010 tavasza óta minden kampányban kivették részüket, jelöltként is megismerhették nevüket, majd Dobó megyei közgyűlési, Rig pe-dig tapolcai önkormányzati képviselő lett 2010 októberében. Az egykori Fidesz-tag közös képviselő és a helyi kórház szakszervezeti vezetője által alkotott kettős több választási megmérettetés, és a helyi politikai életben eltöltött egy ciklus után alkalmasnak bizonyult arra, hogy olyan időszakban mutasson emberi arcot a radikálisoknak, amikor a Fidesz hónapokon át negatív országos eseményekkel és hírekkel küzdött (pl.: internetadó elleni tüntetések, amerikai kitiltási ügy, vasárnapi zárvatartás bevezetése, Questor-ügy).

A helyi politikai élet erőviszonyainak jelentős mértékű átalakulásában szerepet ját-szott, hogy a Fidesz elveszítette előbb Ács János polgármestert (aki 1998 és 2008 között irányította a várost), majd az öt országgyűlési választáson sikert arató képviselőjét, Lasz-tovicza Jenőt is. 2014 őszén pedig az önkormányzat irányítását is át kellett adniuk a Job-biknak. A választókerület legnépesebb városában, Ajkán a Fidesz és a Jobbik egyaránt gyenge pozíciókkal rendelkezett, míg az Ajkán erős szocialisták a körzet többi 59 telepü-lésén küzdöttek ugyanezzel a problémával. Így 2015 tavaszára három pólusú politikai tér alakult ki a választókerületben, ahol mindhárom párt jelöltje a siker esélyével indulhatott az időközi választáson.

A Jobbik jelöltjének győzelmét ezek a helyi adottságok tették lehetővé. Ezek közül is hangsúlyos a helyi politikai hátország megerősítése (Tapolca városának elhódítása 2014 őszén), a jelölt személyes és politikai múltja (egészségügyi és szakszervezeti munka, képviselőtestületi, majd alpolgármesteri pozíció), továbbá a riválisok meggyengülése (a szocialisták beszorultak Ajkára; a Fidesz korábbi erős emberei elhunytak, a pártot nega-tív országos klíma vette körül, emellett zajlott a jobboldali médiáért folytatott hatalmi küzdelem is). Azt is meg kell említeni, hogy ekkor a Jobbik képes volt erőforrásait csupán egyetlen választókerületre koncentrálni, amire egy általános választás alkalmával nem lenne módja. A Jobbik ezzel a győzelmével megmutatta, hogy a jövőben már nem csupán az északi, észak-keleti térségekben szállhat versenybe egyéni mandátumok elnyeréséért.

Amennyiben a párt más térségekben is képes olyan tudatosan felépíteni új politikusokat, ahogyan Dobó és Rig esetében tette Tapolcán, intézményes hatalmi pozíciókat tud elfog-lalni, akkor további választókerületekben nyílhat esélye győzelemre.

In document Pártok, jelöltek, képviselők (Pldal 180-183)