• Nem Talált Eredményt

21 2.3. A röntgenkép keletkezése

Homogén sugárnyalábot bocsátunk a testen keresztül, mely az anyagra jellemző módon szóródik és áthatol, az elnyelődések nyomán megváltozik a röntgen kvantum eloszlása, a képsíkban, egyenetlenül gyengül, különböző mértékben feketíti meg a filmet, vagy detektort (digitális). Úgynevezett sugárkép, egy inhomogén sugárrelief keletkezik, ami az anyag minőségétől függ.

Ezt a sugárreliefet kell valamilyen képátviteli rendszerrel detektálni, ami az analóg képátviteli rendszerben a nagyformátumú film fólia kombinációval történik. Ez a legegyszerűbb detektor rendszer.

A detektor a film, mely ezüst halogenoidokat tartalmaz.Az erősítő ernyő, a fólia kalcium wolframat, és cink szulfid tartalmú (kék fóliák). A ritkaföldfém fóliák titán, gadolínium tartalmúak (zöld fóliák). Jobb a kvantumhasznosítás, kevesebb röntgensugár használatával készül el a felvétel. Sugárhygiénés szempontból is fontos. A rövidebb expozíciós idő pedig lehetővé teszi az elmozdulási életlenség csökkenését. A fóliákban lévő szemcsék a röntgen fotonok hatására fluoreszkálnak, fényfotonokat bocsátanak ki. A kék fóliák esetében 2-3 fény fotont kelt egy röntgen foton, míg a zöld fóliáknál 8-10 fény fotont. A kép minőségét a fólia szemcsézettsége határozza meg. Minél durvább a szemcsézettség annál rosszabb lesz a kép felbontása, de annál nagyobb az érzékenysége. A képátviteli rendszer minőségét, felbontását vonalpár/mm mértékegységgel mérjük. Ha a filmre közvetlenül történne a felvétel 50 vonalpár/mm a felbontás, de akkor hatalmas sugárdózist kellene leadni. Ez a fóliák használatával 5-10 vonalpár/mm-re csökken. Jelentősen csökkenti sugárdózist.

2.4. Kép minőséget befolyásoló tényezők

A kép minőségét rontja a szórt sugárzás. Csökkenti a kép élességét, fátyolozza a képet, csökkenti a kontrasztot.

(Szűrés, tubus, rácsok, Bucky-Potter-Akerlund) A kép minőséget javítja:

minél kisebb a tárgy képsík távolság

minél nagyobb a fókusz tárgy távolság

minél kisebb a fókusz mérete

távfelvétellel érhető el a legjobb képminőség, ennek csak a generátorok teljesítménye szab határt.

(lásd négyzetes sugárfogyás)

A röntgenkép minősége annál jobb minél több információt hordoz, ami a detektor rendszer minőségétől függ. Függ a beteg testalkatától, a korpulens betegekben nagyobb szórt sugárzás keletkezik.

Fluoroszkópia/Átvilágítás

Az átvilágításnál folyamatos a sugárkeltés. Ezt a modern forgó anódos röntgencsövek teszik lehetővé,

A kép az elsődleges cink-kadmium-szulfid vagy cézium-jodid tartalmú ernyőn jelenik meg.

22

Ezt a képet a képerősítő elektron optikus úton több ezerszeresére erősíti fel és jeleníti meg a másodlagos ernyőn, melyet egy kamera jeleníti meg a monitoron.

Indirekt digitális technika

Digitális képlemezre (pl. foszforlemezre) történő felvételi technika. A foszforlemez a felvétel elkészítését követően kiolvasásra kerül, majd a kép a monitoron megjelenését követően posztprocesszálható, átküldhető az orvosi munkapultra.

Foszfortárolásos lemez bárium-fluoro-brom elektronjai foszforkristályokba ágyazva a röntgenfotonok intenzitásának arányában magasabb energia szintre kerülnek. Lézersugárral megvilágítva a lemezt a barium-fluoro-brom elektronok lumineszcencia jelenségét mutatják.

Alapállapotukra jellemző módon energia szintjükre visszaállnak, fény fotonok kerülnek detektálásra. Fénnyel megvilágítva a kazetta újra használhatóvá válik. (A kiolvasást ajánlott 15 percen belül elvégezni, mert a kazetta adatai idővel (2-3 óra) elvesznek.)

Direkt digitális technika

Az expozíció detektor lemezre történik, mely amorf szelénréteggel fedett, elektromos jelet érzékelő vékonyfilm tranzisztor panel. A szelénrétegben a röntgensugár feszültség különbséget indukál, elektron lyukak alakulnak ki a sugárzás intenzitásától függően. Ezt az elektromos jelet fogja fel a vékonyfilm tranzisztor panel Az elektromos jelek soronként és oszloponként kerülnek kiolvasásra. Ma már többféle megoldású detektor lemez (flat panel) létezik, melyeket különféle előnyük és hátrányuk alapján kell kiválasztani a megfelelő feladat ellátására.

Klinikai információs rendszer megjelenik a munkapulton, HIS-RIS funkció. A betegadatok és a digitális képi információ összekapcsolható. HIS=hospital information system RIS=radiology information system

2.5. A röntgen vizsgálatok klinikai alkalmazása:

A röntgen vizsgálatoknak számos előnye van a mai napig is. Sok esetben megőrizte prioritását a többi vizsgáló eljárással szemben. A betegek kivizsgálásának algoritmusában az esetek többségében az első választandó modalitás a röntgen vizsgálat. A mellkasi szűrő vizsgálatokban például, amennyiben a lelet negatív, elégséges is.

Valamennyi röntgen vizsgálatra érvényes szabály, hogy a vizsgálatról képi dokumentációnak és írásos leírásnak, leletnek is kell készülnie.

A röntgen vizsgálat előnyei:

olcsó

könnyen hozzáférhető

néhány kórképre specifikus lehet

az iránydiagnózis felállításával megválasztható, milyen modalitással juthatunk a legkönnyebben és leggyorsabban diagnózishoz. Ez főleg az akut esetekben igen fontos.

Az akut hasi kórképekben, traumatológiában és a posztoperatív szövődmények kimutatásában.

2. Vizsgáló eljárások klinikai jelentősége: Röntgen

23 A röntgen vizsgálat hátrányai:

sok esetben nem specifikus

az adott betegségnek nincs röntgen tünettana

az elváltozás nem ábrázolódik röntgenfelvételen (nem sugárfogó epekő, vesekő) Leggyakoribb röntgen vizsgálati módszerek:

mellkas felvétel

natív hasi felvétel

kontrasztanyagos vizsgálatok

csont felvételek

intervenciós radiológiai vizsgálatok

speciális (fül-orr gégészeti felvételek)

2.6. A mellkas röntgenvizsgálatainak módszerei:

- Zeiss és Odelka felvételek szűrő állomásokon, ez az úgynevezett roll film technika, a

felvételek 2 méterről készülnek. 10 x 10 cm, illetve 6 x 6 cm átmérőjűek. Igen jó felbontásúak méretük ellenére. Lakossági szűrő vizsgálatokra használták, ma már nem alkalmazzák.

- 1:1 arányú, nagyformátumú posztero-anterior irányban készült mellkas felvétel - oldal irányú felvétel

- átvilágítás, mely mindig kiegészítő vizsgálat, amennyiben a mellkas felvételen kérdéses a diagnózis. Csak mellkas átvilágítást nem végzünk, mert sugárterhelése nagy, térbeli

felbontása rossz és megítélése szubjektív, nem kellően dokumentált.

- Friemann-Dahl

Kontrasztanyagos vizsgálatok:

gyomor bél traktus

epeutak vizsgálata

sipoly járatok feltöltése, fistulográfia

tápszonda feltöltés

kanülök pozicionálása

intervenciós beavatkozások

eszközös beavatkozás utáni kontroll 2.7. A fejezet üzenete:

A fizikai alapok megértése, ismerete elengedhetetlen a röntgenfelvételek helyes kiértékeléséhez.

24