• Nem Talált Eredményt

Írta: Balázs György

13. Gasztroenterológiai képalkotó vizsgálatok Írta: Kiss Katalin Klára

13.2. A nyelőcső, a gyomor, a bélrendszer röntgen vizsgálatának módszerei Kontrasztanyagok: Kontrasztanyagok:

13.4.3. A gyomor kettős kontrasztos vizsgálata

Minden esetben akkor végezzük, ha a gyomor morfológiája a kérdés. Elsősorban a gyomor nyálkahártyáján lévő finom elváltozásokat vizsgáljuk. Látunk-e polipot, ami praecancerosus állapotnak felel meg. Milyen a gyomor redőzete (columnae rugarum), milyen a gyomornyálkahártya elemi egységeinek elrendeződése (area gastricae)?

A gyomor kontúrok, telődési többletek jobban ábrázolódnak ott ahol a báriumos kontrasztanyag van. Ezt a beteg forgatásával tudjuk befolyásolni.

13. Gasztroenterológiai képalkotó vizsgálatok

161 11. ábra: A gyomor anatómiai felosztása 12. ábra: Kettőskontrasztos gyomorvizsgálat 13.4.4. A gyomor betegségei

A gyomrot érintő betegségekben azt tapasztaljuk, hogy bármilyen elváltozásról is legyen szó azok leggyakrabban az antrumban fordulnak elő, illetve a betegségek leggyakrabban az antrumból indulnak ki.

Úgy is nevezhetjük, hogy az antrum a gyomor vonatkozásában a „viharsarok”.

Ulcus ventriculi.

Klinikum:

Epigastrialis fájdalom, mely a gyomorfekélyre jellemző módon étkezés után jelentkezik.

A fekélyek sajátossága, hogy szövethiányt okoz a gyomor falában, ezért radiológiai megjelenése típusosan az, hogy telődési többletként fog ábrázolódni, ha kontúrba kerül.

Szemből tapadó foltnak fogjuk látni, ahogy a szövet hiányban megreked. Megjelenésében lehet igen nagyméretű is, ezt óriás fekélynek nevezzük. Ha kialakulása az időben gyorsan megy végbe, és ezt általában műtét utáni állapotokban, égéskor és balesetek után tapasztaljuk, stressz ulcusnak kell tekinteni.

Jellemző a gyomorfekélyekre, hogy az idő előrehaladásával hol gyógyhajlamot mutatnak, hol újra kezdődik a gyulladásos folyamat, ilyenkor már krónikus fekélyről beszélünk. Röntgen tünettana is sajátos, mert a fel-fellobbanó gyulladásokat a gyógyulást követően hegszövet képződése követi. Ennek következményeként mivel a hegesedés zsugorodással is jár. A zsugorodó hegszövet mintegy „magára húzza” a gyomor redőzetét és kialakul a típusos csillagredő kép.

162

13. ábra: Ulcus ventriculi

A nagygörbületi oldalon lévő fekélyek gyakrabban mutatnak malignus elfajulást vagy már eleve ulcus carcinomaként jelentkeznek. A malignus fekélyekre jellemző, hogy nem szabályos kerekded telődési többletként ábrázolódnak, és a környező gyomorfal infiltráltságának következményeként a fekély környezetében nem látunk perisztaltikus aktivitást. Fali merevséget fogunk látni.

A biztosan nem malignus gyomorfekélyek szabályosan kerek telődési többletek. A fekély nyakánál megfigyelhető a Hampton vonal, melyet a fekély szegélyének oedemás nyálkahártya gyűrűje okoz, és egy transzlucens vonalként jelenik meg. Kontralateralisan pedig egy állandósult fali behúzódás is megfigyelhető.

(álló peristalticus hullám)

14. ábra: Radiológiai kép: Benignus ulcus ventriculi

15. ábra: Ulcus carcinoma, típusosan a nagygörbületi oldalon szabálytalan telődési többlet, környezete

infiltralt.

Gyomor polipok Klinikum:

Tünetmentes, véletlenszerű lelet.

13. Gasztroenterológiai képalkotó vizsgálatok

163 A gyomor polipok kimutatása nagyon fontos feladat a radiológus számára. 5 mm-es nagyságrendben már jól ábrázolódnak. Praecancerosus állapotnak tekintjük. Kerek, lumenbe domborodó képletként jelenik meg, ha kontúrba hozzuk, nyílirányból szabályosan kerek, igen éles szélű képletként ábrázolódik.

16. ábra: Radiológiai kép: a gyomor corpusban több 5 mm-es és ennél kisebb gyűrűszerű képlet figyelhető meg.

Hiatus hernia Klinikum:

A betegeknek axilális hiatus hernia esetén típusos refluxos panaszai vannak, e mellett szorító érzés jelenhet meg a mellüregben. Nagyobb sérvek esetén gyomorürülési panasz is jelentkezhet.

Axialis és paracardialis hiatus herniát különítünk el. Ennek differenciálása a klinikumban nagyon fontos, mert terápiás következményei lehetnek. Az axialis típusú hiatus herniáknál a cardia és a gyomor egy része helyeződik a mellüregbe, ilyenkor minden esetben refluxa is van a betegnek, mert a cardia elveszíti funkcióját és nem zár, ezért a betegnek refluxos panaszai vannak. Ezzel ellentétben a paracardialis hiatus herniáknál a cardia a rekesz alatt marad, mellette herniálódik a gyomor egy része, amely a cardiát még komprimálja is, ebben az esetben a betegek panaszmentesek. Általában a paracardiális hiatus hernia véletlenszerű lelet.

A gyakorlatban csuszamlásos sérvekkel is találkozunk, ami azt jelenti, hogy a herniáció csak bizonyos testhelyzetekben vagy csak műfogással igazolható, álló helyzetben visszacsúszik a hasüregbe, és normál anatómiai helyzetet látunk. Extrém esetekben a teljes gyomor is herniálódhat a mediastinumba és 180 fokkal elfordulva ábrázolódik, ezt az állapotot „upside down” névvel írjuk le.

164

17. ábra: Radiológiai kép: Axialis hiatus hernia. Nem látunk a rekesz alatt szabályos gyomor léghólyagot. A gyomor fornixa és a cardia a rekesz felett figyelhető meg. Fekvő helyzetben

jelentős reflux mutatkozik.

Gyomor tumorok

Gyomor tumorok felosztása:

benignus (polip, adenoma, leiomyoma, fibroma, neurofibroma)

semimalignus (villosus tumor, adenoma papillare)

malignus (gyomorrák)

A malignus daganatok megjelenési formái morfológiájuk szerint (Bormann beosztás szerint):

I. élesen határolt polypoid gyomorrák (karfiolszerű telődési hiány)

II. élesen határolt fekélyes gyomorrák polypoid, rajta necrosis miatt intraluminalis telődési többlet (kedvezőbb prognózisú, általában az antrumon, a közepe

megemésztődve eltűnhet, és tál formájú rák alakulhat ki 5-8 mm körüli sánccal)

III. nem élesen határolt fekélyes gyomorrák (a széleken terjedő, környezetétől élesen nem elhatárolható)

IV. diffúz infiltráló gyomorrák (kiterjedt formája a gyomrot teljesen infiltráló tumor - linitis plastica (rákos zsugorgyomor) - scirrus

Klinikum: Kezdetben bizonytalan diszkomfort érzés a gyomorban, majd teltség érzés.

Étvágytalanság a későbbiekben húsundor. Fogyás. Hányinger, hányás, mely véres is lehet.

A radiológiai kép rendkívül változatos. A gyomorfal deformitásával jár. A tumorok kiindulása az antrumból gyakoribb. A gyomor lumenébe domborodó tumorok árnyékkiesésként mutatkoznak. Előrehaladott esetekben a gyomor egésze deformálódik, lumene beszűkül. Fala elmerevedik és gyomor ürülési zavar is jelentkezik az idő előre haladásával. Nagyon típusos formája a gyomor tumoroknak a schirrus más néven linitis plasztika. Klinikuma megegyzik a gyomor tumorok egyéb formájával is. A radiológiai kép és a szövettan azonban egészen sajátos.

13. Gasztroenterológiai képalkotó vizsgálatok

165 18. ábra: Schirrus

Röntgen tünettana: Általában az antrumból kiinduló az elváltozás. Mivel a gyomorfalban infiltratívan terjed és nem éri el a gyomor nyálkahártyáját, kezdetben más tünete nincs, mint fali merevség. Endoszkóppal felmerülhet a gyanú, hogy elmarad a gyomorfal mozgása. Ezt a gyomor funkcionális vizsgálatával azonban jól ki lehet mutatni. Az érintett területen perisztaltikus hullám nem ábrázolódik. A kisgörbület kontúrja fogazottá válik. tovább terjedve a fali merevség kiterjedhet a gyomor egészére. Maga a gyomor csőszerűvé válik és zsugorodik is.

13.5. A duodenum röntgenvizsgálata és betegségei Anyag és módszer:

Gyomor vizsgálatot végzünk. (A gyomor vizsgálatakor minden esetben a duodenumot is meg kell vizsgálni.)

A leggyakoribb betegség a duodenális fekély.

Klinikum:

Jellemző rá, hogy sohasem mutat malignus elfajulást. Gyakran recidivál. A betegek epigastriális fájdalomról panaszkodnak, mely általában éhgyomorra jelentkezik. Evés után a panaszok csökkennek.

A duodenális fekélyek vérezhet is, ami anaemiával jár. Előfordulhat ulcus a pylorusban is.

A gyakori recidivák hegesedéssel zsugorodással gyógyulnak a bulbus deformitását, beszűkülését okozhatják.

A pylorusban lévő fekélyek pylorus stenosishoz vezethetnek.

166

19. ábra: Ulcus duodeni

Röntgen tünettana: A bulbus falán jelentkező tüskeszerű telődési többletként ábrázolódik. Ha kicsi a fekély csak kompresszió alkalmazásával lehet kimutatni. A szükséges eszköz, amellyel a kompresszió létrehozható a disztinktor.

A duodénum patkó betegsége lehet még a diverticulum képződés.

Gyakoribb azonban a pancreas térfoglaló folyamatainak ráterjedése a duodénumra. A térfoglaló folyamat növekedésével a duodénum lumene elzáródhat és kialakul a mechanikus akadály, mely a gyomor kiürülését akadályozza. E mellett pancreas feji folyamatoknál a duodenum patkó kiszélesedik, a ductus choledochus is elzáródik, mely icterushoz vezet.

Klinikum:

Hányinger, hányás. Hasi fájdalom, sárgaság. Teltség érzés a gyomorban.

Radiológiai kép:

A pancreas feji térfoglaló folyamatoknál a duodenum patkó széttolt lesz. A Kerkring redőzet a compresszió hatására elsimul, félárnyékosan telődnek a redők. A lumen kezdetben beszűkül, majd teljesen el is záródhat.