• Nem Talált Eredményt

Írta: Karlinger Kinga

5.8. Az MR vizsgálat biológiai hatásai:

A sugárzás 3 fajtájának van kitéve az egyén az MR vizsgálat alatt:

statikus mágneses mező (alapgép)

változó mágneses mező (gradiens tekercsek: áramot indukálnak a testben)

rádiófrekvenciás sugárzás ("microsütő" hatás, a beteg felmelegszik a vizsgálat alatt).

A rádiófrekvenciás energia dozimetriáját a gép automatikusan végzi és elérésekor jelez.

Tudnunk kell, hogy a szemlencse és a here kevésbé hőtűrőek. Úgy tűnik, altatott állapotban nagyobb a felmelegedés, ezért az ilyen betegeknél (főleg gyermekek) az elnyelt energiára fokozottan kell figyelni.

Ügyelni kell arra, hogy a Fej 38 0C

Törzs 39 0C

Végtagok 4o 0C alatt maradjanak 5.9. Kontraindikációk

Az abszolút, és a relatív kontraindikációk ismerete elengedhetetlenül fontosa beutaló orvos számára is, mert ezek be nem tartása komolyabb következményekkel jár, mint más vizsgálati technikák esetén.

Tilos az MR készüléknek még csak a közelébe is menni annak az egyénnek, akinek pacemakere van. A vizsgálat minden, a testbe épített elektromosan, magnetikusan, vagy mechanikusan vezérelt műszer működtetését veszélyezteti. (Beépített pacemaker, beépített szív defibrillátor, beépített hallókészülék, beépített csontnövekedés serkentő készülék, beépített gyógyszer befecskendező készülék, neurostimulátorok és egyéb, hasonló készülékek)

A pacemakerek veszélyei: Elmozdulás, ki- vagy bekapcsolás, átprogrammozás,

deszinkronizáció, elektromágneses interferencia, az elektródában indukálódó (Eddy) áramok.

Fontos tudni tehát, hogy az elhagyott elektróda is veszélyes: fibrillációt, égést okozhat.

Implantátumok: ha ferromágneses anyagokból készültek fölforrósodhatnak, bennük és környezetükben elektromos áram gerjedhet, elmozdulhatnak helyükről, köztük elektromos ív húzhat át és fémartefactumot is okoznak. Ilyenek az aneurysma-, érclipek, orthopaediai vagy traumatologiai fémeszközök, véna filterek, intrauterin pessariumok, egyes szívbillentyűk.

A fenti veszélyeztetettség függ a mágnes erősségétől, az alkalmazott gradiensek erősségétől és az implantatum tulajdonságaitól (összetétele, ferromágnesességének foka, alakja, helye és orientációja valamint a behelyezése óta eltelt idő)

Fém idegentestek: A beteg gyakran nem tudja / megfeledkezett róla, hogy benne

ferromágneses anyag van (repeszsérülés, öntéssel, fémcsiszolással foglalkozók). Ez orbitális / intraocularis, esetleg gerincközeli fémtesteknél válhat veszélyessé. Egy gyors, tájékozódó CT informativ az előbbiekre vonatkozóan. (tudnunk kell, hogy a rtg nem eléggé érzékeny a piciny, főként csontközeli fémeket illetően.)

5. Vizsgálóeljárások klinikai jelentősége: MRI

47 Gravidák MR vizsgálata

A korai magzati életben a sejtosztódást befolyásoló fizikai tényezők mind károsan hathatnak Ezért korai graviditásban (első trimester) lehetőleg nem végzünk MR vizsgálatot, (Bár bizonyítottan magzatkárosító hatását nem írták le.) ha csak nem elkerülhetetlen.

Továbbiakban feltehető, hogy a foetusra halláskárosító hatással lehet a zaj, valamint a felmelegedés utáni hőelvezetés a magzatvízben nem biztosított.

5.10. MR kontrasztanyagok

Az ép és a kóros szövetek közti differenciálásban segítenek,

A szöveti szignálok közti különbséget úgy növelhetjük, hogy a halmozó szövetek

szignálintenzitásának megváltozása következtében nő a szövetek közti kontrasztosság: vagy az egyik szövetben fokozzuk a jel nagyságát, vagy a másikban csökkentjük a jelet.

A specificitási szintek: szervspecifikus, szövetspecifikus, sejtspecifikus, receptor-specifikus kontrasztanyagok.

Az MR kontrasztanyagok természetszerűleg merőben mások, mint az egyéb fizikai hatás alapján létrehozott képalkotó módszerek kontrasztanyagai.

Az MR kontrasztanyag az illető halmozó szövet protonjainak belső mágneses tulajdonságát a környező szövetekhez képest szelektíven megváltoztatja és egyes kontrasztanyagok esetén a normális és kóros szövetek közt úgy oszlik meg, hogy szövet-specificitásával növeli a köztük lévő különbséget.

A kontrasztanyagok nem tartalmaznak H atommagot csak a környezetükben lévő H atommagok protonjaira vannak hatással. Lehetnek paramágneses (T1 rövidítő) vagy superparamágneses ill. ferromágneses (T2 rövidítő) tulajdonságúak.

5.10.1. Paramágneses anyagok:

A gyakorlatban gadolinium 3+ (és mangán2+) alapú paramágneses kontrasztanyagokat alkalmaznak, melyekben a fémion kelátkötésben van jelen, a szövetekben lokális mágneses teret indukálnak, ezáltal lerövidítik a relaxációs időt ( T1, és T2). Gyakorlatban a T1 relaxáció felgyorsulását hasznosítjuk. A gadolinium, ritka földfém, i.v. beadás után egyenletesen

megoszlik a vérben, a szervekbe jutva az extracellularis térbe kerül, kiválasztása a vesén át történik. A kóros szövetekben (gyulladás, tumor) halmozódik, erős T1 jelet okozva. Az ép vér-agy gáton nem jut át.

5.10 2. A superparamágneses és ferromágneses anyagok:

Vas ( SPIO = Superparamagnetic Iron Oxide, és USPIO = Ultrasmall Superparamagnetic Iron Oxide) valamint az O17 isotopja a T2 relaxációs időt erősen csökkentik, úgy hogy

szövetekben lokálisan a mágneses mezőt inhomogénné teszik (kevésbé hatnak a T1 relaxációra) így erős SI (signál intenzitás) csökkenést okoznak a T2 súlyozással készült képeken. Az ép szövetekben intracellularisan (RES = reticuloendothelialis rendszer sejtjei) halmozódnak fel. Focalis lépléziók, diffus léplymphoma, májtumorok és májmetastasisok ábrázolhatók vele.

A kontrasztanyagok viszkozitását és ozmolalitását úgy preparálják, hogy tolerálható legyen.

A kontrasztanyagok biodistribucióját az eloszlás, a clearance és az excretio kinetikája szabja meg.

5.10.3. Szervspecificus kontrasztanyagok :

48

A kontrasztanyagok szervspecificitása természetes kívánalom. Kutatások folynak szelektívebb kontrasztanyagok alkalmazása irányában: A paramágneses és a

szuperparamágneses kontrasztanyagok szerv- és szövetspecificitása a hordozó molekulától függ.

5.11. Összefoglalva:

Az MRI vizsgálat jó szöveti differenciáló képességénél fogva alkalmas az ép és pathológiás szövetek elkülönítésére, s ez fokozható kontrasztanyag adásával. További, igen szofisztikált vizsgálatok is végezhetők vele (MRS, f MRI.) Az indikáció felállításához szükséges ismerni az MR ábrázolás korlátait és kontraindikációit is.

1. ábra T1 súlyozás: (agy, sag. sík, arachnoidealis cysta)

2. ábra T1 súlyozott kép + iv. kontrasztanyag (halmozó képlet: Schwannoma a jobb

pontocerebellaris szögletben)

3. ábra Metal artefactum (fogpótlás) 4. ábra PD proton denzitás SM

5. Vizsgálóeljárások klinikai jelentősége: MRI

49 5. ábra T2 subacut infarctus

50