• Nem Talált Eredményt

Mi szükséges a kompetenciák fejlesztéséhez és továbbfejlesztéséhez?

4. Tanulás serdülő- és ifj úkorban

Kiskorunkban sokan jártunk valamilyen művészeti alapképzésre, tanultunk sportolni. Ehhez képest nagyon kevés felnőtt van, aki zongorázik vagy rend-szeresen tornázik, focizik. Ennek az is az oka, hogy a gyermekkorban elkezdett tanulás hatástalan marad a felnőttkori kompetenciákra, ha nem kap megerősítést serdülőkorban és/vagy fi atal felnőttkorban. A tanultakkal és a tanulással kapcso-latos pozitív élmények a személyiségfejlődés ezen életszakaszaiban épülnek be a készségeink és céljaink közé.

5. Saját tapasztalatom alapján: ………...

(a felsorolás tetszés szerint folytatható)

A Pygmalion-eff ektus – amit a nemformális tanulás értékeléséről tudni kell

„Jól érezték magukat a résztvevők? Tetszett a program? Melyik módszer volt a kedvencük?”

Az ifj úságsegítők gyakran értékelik munkájukat ilyen kérdések alapján, de egy szimpla elégedettség-mérés nem értékelés. A társadalom nem éri be az ifj úsági munka tetszési indexeivel. Még ha egy körültekintő ún. folyamat-értékelés ké-szül is, a felnőttek, ké-szülők, küldő szervezetek, fi nanszírozók vagy más szakmák-hoz tartozók számára fontosabbak más típusú értékelések: az eredmény-értékelés és a hatásértékelés.

A nemformális tanulásban

egyformán fontos a hatás-, az eredmény- és a folyamat-értékelés, a hatás- és eredményértékelés önértékelésre épül,

mások eredményeinek értékelése mindig fejlesztő (formatív) értékelés.

Az önértékelés szerepe

A legfontosabb értékelés az, hogy a tanulási folyamat résztvevője hogyan íté-li meg a következőket: mit tanult, mit tud alkalmazni, min tud változtatni a későbbiekben, és hogy mindezt egy számára is optimális folyamaton keresztül, világos rendszerben, kedvező körülmények között érte-e el. Minden értékelés szubjektív, az önértékelés meg végképp az. Ezért olyan tanulási kultúrát igyek-szünk kialakítani, amelyben a résztvevők a saját tanulásukról szóló önértékelést kiegészítik, összehasonlítják mások értékelésével vagy személyes visszajelzésével (pl. a Youth pass tanúsítvány egyéni részének kiállításához). Ez a tanulási kom-petencia fejlesztéséhez is és a személyiségfejlődéshez is nélkülözhetetlen.

A pedagógiai értékelés szerepe

A nemformális tanulásban soha nem alkalmazunk minősítő (szummatív) érté-kelést, csak fejlesztő (formatív) értékelést.

A nemformális tanulást nem kíséri osztályozás vagy vizsgáztatás, nincs feleltetés vagy teszt arról, hogyan működik az önkormányzat vagy az Eu-rópai Unió. Az viszont gyakran előfordul, hogy a fi atalok nemformális tanulásuk eredményét valamilyen „mesterdarabban” – pl. stúdiófelvétel-ben vagy új projektstúdiófelvétel-ben – mutatják meg, és természetszerűleg szeretnék ennek fogadtatását megismerni.

Az, hogy a többiek vagy az ifj úságsegítők milyennek látják őket, a részvételüket, természetesen nemcsak akkor fontos a számukra, ha vala-milyen kiemelkedő közös vagy egyéni teljesítményt értek el.

Ha a fi atalok kérik tanulásuk, teljesítményük értékelését, választhatjuk a formatív értékelést,

a személyes visszajelzést,

vagy azt, hogy sem értékelést, sem visszajelzést nem adunk. Ez nem lustaság, nagyon megalapozott döntés lehet: nincs elegendő rálátásunk az egyéni ta-nulási folyamatra, vagy úgy ítéljük meg, hogy eltúlzott lenne a az ifj úságsegí-tői értékelés jelentősége mások – pl. a kortársaik – értékeléséhez képest.

Nagyon nehéz mások egyéni és/vagy csoportos tanulási folyamatát, különösen a tanulás eredményét és hosszú távú hatását értékelni. Limitált időben és körül-mények között, például egy 3-5 napos, 18 fős képzés végén személyre szóló, érde-mi értékelést adniszinte lehetetlen még akkor is, ha 3-4 képző dolgozik együtt, ami általában csak nemzetközi képzéseken fordul elő.

Mi a különbség az értékelés és a személyes visszajelzés között?

Érték például egy ifj úsági projektben a fi atalok aktív, az egyéni sajátossá-gokat is fi gyelembe vevő, diff erenciált részvétele. Érték a kooperáció és a hatékony munkamegosztás, vagy más szempont szerint érték a kreativi-tás, újszerűség.

A nemformális tanulásban érték, ha a résztvevő önállóan tűzi ki a tanu-lási célokat, igyekszik ezeket elérni, és különösen az, ha el is éri. Érték, ha elhagyott valamilyen rutint, vagy ha vállalja, hogy szembenéz a saját előítéleteivel, tévedéseivel stb.

A személyes visszajelzés(angolul: feedback), mint maga a szó is kifejezi, párbe-széd, az egyik ember „face-to-face” közlése, ha a másik igényli, hogy megtudja:

egy adott helyzetben mit érzékelt, és ez milyen hatással volt rá (csak rá, nem a többiekre).

Itt nincsenek értékelési szempontok, nem kell tárgyszerűségre és objekti-vitásra törekedni. Érzelmeket – örömet, csalódottságot – is kifejezhet az, aki személyes visszajelzést ad valakinek.

A személyes visszajelzésnek van néhány íratlan szabálya annak érde-kében, hogy konstruktív legyen – ezekről röviden e fejezet Gyakorlatok című részében lehet olvasni.

Hogy jön ide Pygmalion?

Úgy, hogy a legenda szerint Pygmalion* megálmodott és elefántcsontba faragott egy gyönyörű nőt, a szobor pedig életre kelt (ismertebb változatában** olyan ki-fogástalan úrinő lett a szutykos virágáruslányból, amilyennek Higgins profesz-szor elgondolta – sőt, annál sokkal öntudatosabb, mert ez már egy XX. századi történet).

* Ovidius: Átváltozások X. 247-293. sorok

** G. B. Shaw: Pygmalion 1912, My Fair Lady 1955

A Pygmalion-eff ektus az elvárásoknak az a hatása, amikor a viselkedés és a teljesítmény az előzetes elvárásokat és feltételezéseket teljesíti be.

A pozitív elvárásoknak pozitív hatása van. Ha bízunk valakiben, maga is hin-ni kezdi, hogy képes legyőzhin-ni az akadályokat, nehézségeket, és ezt meg akarja és meg is tudja tenni.

Ennek a fordítottja is igaz: ha valakit alábecsülünk, ő is olyan hasznavehe-tetlennek, gyámoltalannak stb. látja magát, mint amilyennek a környezete, és sokkal kevesebbet hoz ki magából, mint amire képes lenne, ha bíznának benne, és támogatnák.

A Pygmalion-eff ektus és az elvárások önbeteljesítő hatása természetesen en-nél összetettebb szociálpszichológiai jelenség*, de a mi szempontunkból most csak az a fontos, hogy ha tényleg hiszünk a tanulás erejében és a fi atalokban, és ezt ki is fejezzük az előrehaladásukat segítő, őszinte, konstruktív értékeléssel vagy személyes visszajelzéssel, képesek lesznek meghaladni önmagukat.

Ja, és az ifj úságsegítőt is.